Emlak Güncelleme Tarihi: 15 Şub 2024 00:00

Konut fiyatları asgari ücretin 200 katına ulaştı

TODAM (Toplum Görünümü Araştırmaları Derneği) tarafından yayınlanan Toplumun Görünümü 2023 raporu, kent ve konut sorunlarına dair çarpıcı sonuçları ortaya koydu

konut

Konut Fiyatları, Asgari Ücretin 200 Katına Ulaştı

TODAM (Toplum Görünümü Araştırmaları Derneği) tarafından yayınlanan Toplumun Görünümü 2023 raporu, kent ve konut sorunlarına dair çarpıcı sonuçları ortaya koydu. Rapor, 81 ilin sosyoekonomik durumunu ele alarak 2023 yılında konut sahibi olmanın giderek zorlaştığını gösterdi.

Rapora göre, ortalama bir konutun fiyatı, bir asgari ücretin tam 200 katına denk geliyor. Asgari ücretle geçinen bir vatandaşın, ev sahibi olabilmesi için kazancını tam 17 yıl boyunca biriktirmesi gerekiyor.

"Toplumun Görünümü 2023: Kent ve Konut" raporu, Dr. Elyesa Koytak'ın editörlüğünde hazırlandı ve 13 Şubat 2024 tarihinde İstanbul'da düzenlenen bir etkinlikte kamuoyuna tanıtıldı.

Raporda, konut maliyetlerindeki artışın ve konut talebindeki yükselişin piyasada anormallik yarattığı vurgulanıyor. Ayrıca, asgari ücretle çalışan bir bireyin ortalama bir konuta sahip olabilmesi için 17 yıl boyunca tüm gelirini ayırması gerektiği belirtiliyor.

Konut fiyatlarındaki artışın temel sebeplerinden biri olarak, inşaat maliyetlerindeki yükselişin gösterildiği raporda, bu maliyetlerin son üç yılda yüzde 60'ın üzerinde arttığına dikkat çekiliyor.

Raporda ayrıca, İstanbul'da satılan her on evden yedisinin ikinci el konut olduğuna vurgu yapılırken, dolar kurundaki ve inşaat maliyetlerindeki artışın yeni konut stokundaki artışı engellediği ifade ediliyor.

İstanbul'da kiracı oranının en yüksek olduğu belirtilirken, rapor aynı zamanda Türkiye genelinde konut stoklarının yenilenmesi ve depreme dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini vurguluyor.

Ekleme Tarihi: 15 Şub 2024 00:00