Biyografi Güncelleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:50

Korkut Özal Kimdir?

Korkut Özal Kimdir?
29 Mayıs 1929'da Malatya'da Hafize ve Mehmet Sıddık Özal’ın 3. çocukları olarak dünyaya geldi. Haziran 1951'de İstanbul Teknik Üniversitesi (ITU) İnşaat Fakültesi’nden İnşaat Yüksek Mühendisi olarak mezun oldu. Eylül 1951'den Mart 1961 tarihine kadar Devlet Su İslerinde (DSI) Malatya Şube Bas Mühendisi, Elâzığ Bölge Müdürü ve Genel Müdürlük İşletme Dairesi Reisi olarak hizmet veren OZAL 1956-57 yıllarında ABD'de Su Kaynakları Sistem Planlaması ve Yeraltı suları konularında ihtisas yaptı. Kendisine yapılan bir teklifi kabul ederek Eylül 1960'da part-time ve Mart 1961'den sonra da full-time olarak Ortadoğu Teknik Üniversitesinde (ODTU) öğretim üyesi olarak üniversite hocalığına başlayan OZAL, Lisans ve Lisans-Ustu seviyelerde Su ve Toprak Kaynakları Geliştirilmesi, Akarsuyapıları ve Mühendislik Ekonomisi alanlarında dersler verdi ve araştırmalar yönetti. 1965 yılında yüksek verimli Meksika tipi buğdayların Türkiye’ye adaptasyonu çalışmalarında yer aldı. Mayıs 1967'de, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’nın kendisine yapmış olduğu teklifi kabul ederek Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Genel Müdürlüğü’ne atandı.

Mayıs 1971'e kadar devam eden bu görevinde, ODTÜ’deki öğretim üyeliğine ilaveten TPAO, PETROKIMYA, İPRAŞ VE İPRAGAZ şirketlerinin idare meclislerine başkanlık yaptı. 12 Mart Askeri müdahalesini müteakip ODTÜ’deki öğretim üyeliğine donen OZAL, Ekim 1971'de özel sektörde çalışmaya başladı.

Ekim 1973'de Milli Selamet Partisi'nce (MSP) kendisine yapılan adaylık teklifini kabul eden OZAL aktif politikaya atıldı. 1973 ve 1977 seçimlerinde Erzurum secim bölgesinden Milletvekili seçildi. 12 Eylül 1980'e kadar devam eden aktif politika hayatında iki defa Tarım ve bir defa da İçişleri Bakanlığı görevlerinde bulundu. 12 Eylül 1980 askeri müdahalesi siyaset hayatını sona erdirdiği ÖZAL, 25 Eylül 1980'de ağır bir trafik kazası geçirdi. Müteaddit ameliyatlar ve rehabilitasyon için uzun sure hastanede kaldı. Aralık 1981'de yapılan bir teklifi kabul ederek Kar-Zarar Ortaklığı (KZO) esaslarına göre tahvil çıkararak toplayacağı kaynakları yine ayni esaslar dahilinde nemalandırmak üzere kurulmuş bir sermaye şirketinin İdare Meclisi Başkanlığı ve Genel Müdürlüğü görevlerini yüklendi. İslam Bankacılığı, Uluslararası Petrol Ticareti ve Yurtdışı İnşaat Hizmetleri alanlarında başarılı faaliyetler gösteren şirketlerin kurucusu ve üst yöneticisi olarak görev yaptı. Ağabeyi Turgut Özal’ın kurucusu ve lideri olduğu Anavatan Partisi'nin 6 Kasım 1983 Genel Seçimlerinde ezici bir secim galibiyeti ile tek başına iktidar olması ve Turgut Özal’ın Başbakan olarak aktif politikaya girmesi üzerine OZAL is ve ticaret hayatından tedricen ayrıldı.
Ağabeyi ve Türkiye Cumhuriyeti 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın 17 Nisan 1993 günü vefatından sonra politika hayatına tekrar dönen Korkut OZAL, Anavatan Partisinden kendisine yapılan Milletvekili adaylık teklifini kabul ederek 24 Aralık 1995 seçimlerinde İstanbul birinci Bölgeden Milletvekili seçildi. TBMM İçişleri Komisyonu Başkanlığı ve Avrupa Güvenlik ve Is birliği Teşkilatı (AGIT) Türkiye Parlamento Grubu Başkanlığı yaptı. ANAP’ın başını çektiği 55. hükûmete güvenoyu veren Korkut OZAL daha sonra bu hükûmetin izlediği politikaların ANAP’ın Turgut ÖZAL liderliğinde izlediği politikalara tamamen ters bir yon kazanması karsısında ve parti içinde sonuna kadar verdiği mücadelenin bir sonuç vermemesi üzerine 13 Ağustos 1997 tarihinde ANAP'tan istifa etti. 28 Eylül 1997 günü toplanan Demokrat Parti Kongresi'nde bu partinin genel başkanlığına seçildi.

Ekim 1997 başında Yeni Parti ve Demokrat Parti'nin, Demokrat Parti tüzel kişiliği ve ismi altında birleşip bütünleşmeleri çalışmaları başlatılarak Kaşım 1997 sonunda bu bütünleşme basari ile neticelendi. 26 Temmuz 1998 DP VIII Büyük Kongresinde Demokrat Parti Genel Başkanlığı’na tekrar seçildi. 1952 yılında evlendiği Müjgan (Tanaltay) Özal’dan ikisi kız üç erkek 5 evlat sahibi olan Korkut Özal’ın ayni zamanda 7 torunu bulunmaktadır.
Özal’ın muhtelif dillerde sekizi kitap olmak üzere yüz elliyi aşkın yayını bulunmaktadır. 1987 yılında esi ile birlikte, AKOZ hayır vakfını kuran OZAL bu vakıf vasıtası ile çeşitli hayır hizmetlerini gerçekleştirmektedir.

Ekleme Tarihi: 21 Nis 2022 00:50