Kredi kira derken eczaneler borçlarını ödeyemez hale geldi
Sağlık sektörünün önemli paydaşlarından olan eczacılar, 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü'ne bir dizi sorunla giriyor.
Eczacılar Sorunlarla Dolu Dünya Eczacılar Günü'ne Giriyor: Borçlar İçin Kredi Çekmek Zorunda Kalıyorlar
Sağlık sektörünün önemli paydaşlarından olan eczacılar, 25 Eylül Dünya Eczacılar Günü'ne bir dizi sorunla giriyor. Sabit giderlerini bile karşılamakta zorlanan eczacılar, ecza depolarına olan borçlarını ödemek için kredi çekmek zorunda kalıyorlar.
Eczacılar, sağlık sisteminin önemli bir parçası olarak ilaç üretiminden hastalara dağıtımına kadar her aşamada yer almaktadır. Ancak son yıllarda yaşadıkları ekonomik sıkıntılar nedeniyle birçok eczacı zor durumda kalmıştır. Ankara Eczacılar Birliği Başkanı Taner Ercanlı, eczacıların yaşadığı sorunları şu şekilde ifade etmektedir:
“Eczacılar için sıkıntılar her alanda her geçen gün artıyor. Eczane ekonomilerindeki daralmalar bunların en başında geliyor. Eczanelerde artan masraflar, eczacının birinci basamak sağlık hizmeti sunucusu olarak verdiği hizmeti zorluyor. Son yıllarda kontrolsüzce açılan eczacılık fakültelerinde, niteliksiz eğitim verilmesi ve her yıl binlerce mezun verilmesi gelecek süreçte ciddi istihdam problemlerine yol açacak.”
Ercanlı, ayrıca kamu kuruluşlarında çalışan eczacıların özlük hakları düzenlemelerinde sağlık personeli sınıfının dışında tutulduğunu da vurguladı.
İlaç sıkıntılarına da değinen Ercanlı, “İlaçla ilgili son yıllarda ciddi yoklukların yaşandığı ve toplum sağlığını tehlikeye atar boyutlara ulaştığını da gözlemliyoruz” dedi.
Eczacıların ecza depolarına olan borçlarını ödeyebilmek için son zamanlarda kredi çekmek zorunda kaldıklarını belirten Ercanlı, “Yapılan araştırmalarda eczacıların yüzde 55-60’ının kredi kullandığı ve birçoğunun da birden fazla kredi kullandığı tespit edildi. Enflasyon yüksek, tüm masraflar artıyor fakat eczacı gelirleri bu oranda artmıyor” şeklinde konuştu.
Ercanlı, eczacıların taleplerini şu şekilde sıraladı:
- Eczacılık fakültelerinin kontrolsüz açılmasının durdurulması
- Eczacılık taban puanlarının 100 binden 60 bine indirilmesi
- İlaç fiyat kararnamesinin güncel koşullara göre güncellenmesi
- Türkiye'nin kendi ilacını üretebilecek bir ülke konumuna gelmesi