Kripto Paralar Güncelleme Tarihi: 11 Eki 2023 12:00

Kripto dolandırıcıları CEO'nun 300 bin Pound'unu çarptı

İngiltere'de bir yatırım firmasının üst düzey yöneticisi, biriktirdiği 300.000 £'luk paranın kripto para dolandırıcılarınca nasıl dolandırıldığını anlattı.

Kripto 4

Birleşik Krallık'taki bir yatırım firmasının üst düzey yöneticisi, hayatı boyunca biriktirdiği 300.000 £'luk paranın kripto para dolandırıcıları tarafından nasıl dolandırıldığını anlattı.

İsmini vermek istemeyen bir yatırım şirketi üst düzey yöneticisi , altı ay boyunca süren ayrıntılı ve karmaşık dolandırıcılığın tuzağına düştüğünde "muhtemelen açgözlülük, merak ve inatçılığın bir karışımı yüzünden kör olduğunu" söylüyor.

Başkalarının mağdur olmasını önlemek amacıyla paylaştığı deneyiminin ayrıntıları, Birleşik Krallık'taki tüketicilere daha iyi koruma sağlamayı amaçlayan kripto firmaları için zorlu yeni pazarlama kurallarının Pazar günü yürürlüğe girmesiyle ortaya çıktı .

kripto 2

Yöneticiyi tuzağa düşüren dolandırıcılık, Ocak ayında ABD merkezli olduğuna inandığı bir kripto para ticareti uygulamasını kullanmaya başlayan bir arkadaşının kendisiyle iletişime geçmesiyle başladı.

Temmuz ayına gelindiğinde 300.000 £'dan fazla kaybetmişti; bunun bir kısmı (yaklaşık 60.000 £) ipotekten borç alarak topladığı paraydı; ayrıca 20.000 £'u da bir sonraki birkaç yılda geri ödemeyi planladığı iş kredisi yoluyla elde edilmişti. yıllar. “Çok meşru görünmeye başladı” diyor. Ancak yavaş yavaş, zamanla dolandırıcılar daha fazla para kazanmak için "çeşitli araçları kullanıyor".

40'lı yaşlarındaki yöneticiye, ticaret uygulamasının stratejisinin, fiyat farklılıklarını tespit ederek farklı borsalarda kripto para alıp satarak para kazanmak olduğu söylendi. Görünüşe göre piyasaları araştıracak ve bu tutarsızlıklar ortaya çıktığında devreye girecek yapay zeka botları geliştirmişti.

Kripto 1

Yönetici, stratejinin "gerçek olamayacak kadar iyi göründüğünü" ancak bu tür fırsatların mevcut olduğunu söylüyor.

Hiçbir zaman zarar eden günler olmadı… Her şey beklendiği gibi çalıştı Kullanıcısının kripto para göndermesine, almasına ve harcamasına, içine bir miktar kripto para yatırmasına ve ardından onu ticaret uygulamasına bağlamasına olanak tanıyan bir kripto cüzdanı kurması gerekiyordu. Bu, botların bakiyesini ticaret için kullanmasına ve ne kadar kar elde ettiğine ilişkin düzenli güncellemeler almasına olanak tanıdı.

Başlangıçta yönetici yalnızca küçük bir meblağ yatırdı ve her şey söz verildiği gibi işledi: Kâr ediyordu ve fonları kripto cüzdanına geri gönderebiliyor, bunları pounda çevirebiliyor ve banka hesabına aktarabiliyordu.

Kripto 3

Bir ay sonra kendisine, devam edebilmesi için minimum bakiyesinin 10.000 $ (8.280 £) olması gerektiği söylendi. O da bundan memnundu ve bunu artırdı. “Önümüzdeki birkaç ay içinde hesaba günde yaklaşık %1 kar tahakkuk etti. Hiçbir zaman kayıp yaratan günler olmadı… Her şey beklendiği gibi çalıştı” diyor

Daha sonra kendisine bir "airdrop" etkinliğine katılmaya hak kazandığı söylendi. Kripto dünyasında airdrop, yöneticinin elinde bulunan mevcut cüzdan adreslerine yeni madeni paraların veya tokenlerin gönderildiği bir pazarlama stratejisidir. Bu airdrop ile kendisine, cüzdan bakiyesini belirli bir miktara kadar yüklemesi halinde ekstra kar elde edeceği söylendi.

Ticaret uygulamasının müşteri hizmetlerine, 100.000 dolarlık airdrop'a kaydolmaktan mutlu olduğunu söyledi ; bu da uygulamada bu miktarın minimum bakiye olması gerektiği anlamına geliyor. "Ancak bunun yerine beni 200.000 dolarlık bir airdrop'a kaydettirdiler." Şikayet etti ancak yapılabilecek hiçbir şey olmadığı ve parasını ve karını açığa çıkarmak için airdrop'u tamamlaması gerektiği söylendi.

“Bu noktada vazgeçmeyi çok düşündüm ama biraz araştırma yaptıktan sonra airdropların yaygın olduğunu ve koşulları karşılandığında fonların serbest bırakıldığını gördüm. Bu nedenle elimden gelen tüm birikimi bir araya topladım ve airdrop'u tamamladım.

Kripto 4

Uygulamada fonların dondurulması çözüldü ve bunları cüzdanına geri çekebildi. Ama sonra paranın doğrudan uygulamaya geri döndüğünü gördü.

Bana, katılım için daha da büyük ödüllerle birlikte, 400.000 $'lık artırılmış bir airdrop için seçilmem nedeniyle 'şanslı' olduğum söylendi. “Katılım karşılığında daha da büyük ödüllerle birlikte, 400.000 $'lık artırılmış bir airdrop için seçilmem nedeniyle 'şanslı' olduğum söylendi. Bu benim iznim olmadan yapıldı" diyo.

Müşteri hizmetleri personeliyle iletişime geçti ve kendisine "onların bu airdrop'la 'hiçbir ilgilerinin olmadığı' ve 'AI botlarının' bana bu airdrop'u vermeye karar verdikleri' söylendi.

“Bu noktada bunun gerçekten bir dolandırıcılık kokusu olduğunu hissettim ve ne kadar güçsüz olduğumu fark etmeye başladım… Burada durmalıydım, ama ister inatçılığımdan, ister bunun nasıl biteceğine dair merakımdan, ister sadece körü körüne inandığımdan dolayı biteceğine inandım. Paramı geri alınca, ilave 200.000 doları tamamlamak için elimden gelen her şeyi yaptım. Bu, sahip olduğum tüm birikimleri kullanmanın yanı sıra ipoteğimden ve işimden borç almayı da içeriyordu” diyor.

İki hafta içinde airdrop'u tamamlayıp uygulamadaki "para çekme" butonuna basabildi. "Paranın cüzdanıma geri dönmemesi dışında" diyor.

Bu noktada müşteri destek personeli ona, paranın bir kısmının "yasadışı kaynaklardan gelebileceğini ve IMF'nin (Uluslararası Para Fonu) fonları dondurduğunu" tespit ettiklerini söyledi... Kilidi açmak için %20 daha fazla para yatırmam gerektiğini söylediler. denge. Çok öfkeliydim.

IMF

IMF ile temasa geçti ve IMF'nin bu tür şeylere asla karışmayacağını doğruladı. "Müşteri desteğiyle tekrar iletişime geçtiğimde bana yanıldığım ve işin içinde IMF'nin olduğu söylendi ki bunun yalan olduğunu biliyordum." Ticaret uygulamasını FBI'a bildirdi ve isteksizce parasının kaybolduğu sonucuna vardı.

Uluslararası Para Fonu genel merkezinin önünde imza IMF, kripto para birimi fonlarının dondurulmasına asla karışmayacağını söyledi.

Ardından temmuz ayında uygulamanın müşteri desteği ona dünyanın en tanınmış kripto borsalarından biriyle işbirliği yaptığını söyleyen bir mesaj gönderdi. Görünüşe göre ikincisi, başarısız airdroplardan donmuş fonları borsada tutulan bir kripto cüzdanına çekmeyi başardı.

“Tünelin sonunda ışık olabilir mi? Yoksa başka bir dolandırıcılık mı? Bu noktada tüm bu fonları silmiştim ve buna uydum" diyor.

Borsayla iletişim kurabilmesi için kendisine bir mesajlaşma platformundaki hesabın ayrıntıları verildi.

Kripto borsasının gerçekten de mesajlaşma platformunu kullandığını doğrulamak gibi (ki öyle değil) "Muhtemelen basit bir şey yapmalıydım" diyor, "ancak bunu elde etme şansım olduğu gerçeğine çok kapılmıştım. paramı geri ödeyeceğimi fark ettim.

Sonraki 48 saat boyunca, parasını ticaret uygulamasından çekmiş gibi görünen biriyle uğraştı. "Ancak, hâlâ 'dondurulmuş' olduklarından onlara erişemedim ve dondurma işlemini yürütmek için %10'luk bir depozito talep ettiler."

Fonları, ticaret uygulamasının pençesinden uzakta, ayrı bir cüzdandaydı. “Doğrudan evdeydim” diyor.

Seni öldüren şey umuttur ve o umudun yok olması Böylece yönetici gerekli 40.000 doları borç alıp verdi ama hiçbir şey olmadı. Müşteri desteğiyle temasa geçti (artık sahte olduğunu biliyor) ve dondurma işleminin başarılı olmadığı söylendi.

"Tahmin ettiniz: Şimdi 80.000 dolar daha yatırmak zorunda kaldım... Bu noktada tamamen kendimden geçmiş durumdayım; sizi öldüren şey umut ve o umudun yok olması."

Dolandırıcılığı ABD'deki FBI ve Birleşik Krallık'taki Ulusal Suç Ajansı da dahil olmak üzere çeşitli yetkililere bildirdi. Ayrıca davasını İngiltere'nin Mali Ombudsman Hizmetine de taşıdı.

"Artık bir rahatlama hissediyorum... Kendimle ilgili hayal kırıklığımla karışık öfkeyle karışık hayal kırıklığıyla karışık umut dolu bir halde yaşamaktan yoruldum" diyor.

Yönetici, insanları bir kripto cüzdanını bir ticaret uygulamasına bağlama konusunda çok dikkatli olmaları konusunda uyarıyor. “Bu biraz birine banka hesabınızın ayrıntılarını anlatıp 'Git ve benim banka hesabımdan para kazan' demeye benziyor.”

Şehir düzenleyicisi Mali Davranış Otoritesi, "insanlara kripto varlık satın almanın yüksek riskli olduğunu ve tüm paralarını kaybetmeye hazırlıklı olmaları gerektiğini hatırlatmaya devam ettiğini" söylüyor.

Ekleme Tarihi: 11 Eki 2023 12:00