Ekonomi Güncelleme Tarihi: 14 Haz 2022 16:33

Kripto piyasası 1 trilyon doların altına düştü

Kripto piyasası son DeFi patlamasından sonra 1 trilyon doların altına düştü. Dünyanın en büyük dijital tokeni yüzde 17'ye varan düşüşle 22.603 $'a geriledi

Kripto piyasası 1 trilyon doların altına düştü

Bitcoin, kripto ekosistemindeki sistemik riskin dijital varlık piyasasının erimesini hızlandıracağı endişesine ek olarak, Celsius kredi platformu tarafından para çekme işlemlerinin dondurulmasından sonra yaklaşık 18 ayın en düşük seviyesine geriledi. 

Dünyanın en büyük dijital tokeni %17'ye varan düşüşle 22.603 $'a geriledi - Aralık 2020'den bu yana en düşük seviyesi. Daha geniş bir satış devam ederken diğer kripto para birimleri de düştü. En iyi 100 tokeni ölçen MVIS CryptoCompare Digital Assets 100 Endeksi %17 kadar düştü. CoinGecko'ya göre, Kasım ayında 3 trilyon doları aşan toplam piyasa değeri, Pazartesi günü New York işlem saatlerinde 1 trilyon doların altına düştü.

Kripto fon yöneticisi Valkyrie Investments'ın kurucu ortağı ve CIO'su Steven McClurg, “İstikrar ve toparlanmayı destekleyen temeller orada değil” dedi. "İşler daha iyiye gitmeden önce daha da kötüye gidebilir ve muhtemelen daha da kötüleşecektir." 

Kriptoyu benimseyen şirketlerin hisseleri de düştü. Kurumsal stratejisinin bir parçası olarak Bitcoin satın alan yazılım şirketi MicroStrategy Inc. %25 düştü. Jack Dorsey's Block Inc. %13 düştü. Bitcoin madencileri Marathon Digital Holdings Inc. ve Riot Blockchain Inc. sırasıyla %12 ve %10 düştü. 

En büyük kripto ticaret platformu olan Binance, bir işlem işleme sorunu nedeniyle Bitcoin ağından para çekme işlemlerini geçici olarak askıya aldı . Para çekme işlemleri daha sonra yeniden başlatıldı. 

Cuma günkü verilerin ABD enflasyonunun Mayıs ayında 40 yılın yeni en yüksek seviyesine çıktığını göstermesinin ardından trader'ların Federal Rezerv sıkılaştırmasının daha agresif bir temposu için bahisleri artırmasıyla birlikte satışlar geldi. Son aylarda Fed'in politikası arasında mücadele eden kripto para birimleri özellikle sert bir darbe aldı. Geçen ay Terra/Luna ekosisteminin çöküşü ve borç veren Celsius'un Pazartesi sabahı Asya saatiyle para çekme işlemlerini durdurması , uzaya olan güveni daha da aşındırdı.

Bensignor Investment Strategies başkanı ve Morgan Stanley'de eski bir stratejist olan Rick Bensignor, Bitcoin vadeli işlemlerinde "Uzun sürerseniz, bunu riski sınırlamak için uzun bir arama yayılımı veya kısa vadeli bir yayılma ile yapmayı düşünün" dedi. "Eğer bu dalarsa, yakınlarda güvenilir bir destek yok."

Tüccarlar, daha geniş pazar satışlarının derinleşmesi halinde Celsius'un daha fazla riskle karşı karşıya kalabileceğini tahmin ediyor. Veri takipçisi Block Analitica'ya göre, merkezi olmayan kredi platformu MakerDAO'daki en büyük tek kredilerden biri olan 278 milyon doları aşan bir kredi, Celsius tarafından verilen bir kredi olarak etiketlendi. Analiz firması, Bitcoin 22.534.89 doların altına düşerse, pozisyonun tasfiye edileceğini ve Bitcoin için daha fazla satış baskısı ekleneceğini söyledi.

Veriler, adresin, merkezi olmayan sabit para DAI'de 278.490.419 $ değerinde bir kredi için teminat olarak, merkezi olmayan finansta kullanılabilecek bir Bitcoin sürümü olan 17.919 sarılı Bitcoin kullandığını gösteriyor. Blockchain kaşifi Etherescan, cüzdanı Celsius olarak etiketlemezken, Celsius'tan bir cüzdan , pozisyonu desteklemek için ek 2.000 sarılmış Bitcoin gönderdi. Celsius, cüzdanlar hakkında yorum yapma talebine hemen yanıt vermedi.

Ether %21 kadar düşerek Ocak 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi. Çığ %20, Solana %19 ve Dogecoin %21 kadar düştü.

Galaxy Digital Holdings Ltd.'nin kurucusu ve CEO'su Mike Novogratz, kripto para birimlerinin ABD hisse senedi piyasasından "dibe" daha yakın olduğunu söyledi. Bitcoin yaklaşık %67 düşerken, Ether Kasım ayının başlarında rekor seviyelere ulaşmasından bu yana sırasıyla %74 düştü. S&P 500 bu yıl yaklaşık %21 düştü.

“Ethereum yaklaşık 1.000 dolar tutmalı ve şu anda 1.200 dolar. Novogratz, Morgan Stanley Financials'te yaptığı açıklamada, Bitcoin 20.000$, 21.000$ ve 23.000$ civarında, bu nedenle kriptoda dibe, hisse senetlerinin %15 ila %20'lik bir düşüş daha yaşayacağını düşündüğümden çok daha yakınsınız

Ekleme Tarihi: 14 Haz 2022 16:33