Bülten Güncelleme Tarihi: 17 Oca 2024 15:00

Küresel ekonomi büyüyecek fakat CEO'ların endişeleri var

PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından gerçekleştirilen 27. Küresel CEO Araştırması'nın sonuçları açıklandı.

PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu

PwC'nin 27. Küresel CEO Araştırması: CEO'lar Ekonomik Beklentilere İyimser Bakıyor Ancak Endişeler Var

PricewaterhouseCoopers (PwC) tarafından gerçekleştirilen 27. Küresel CEO Araştırması'nın sonuçları açıklandı. Araştırmaya katılan 4,702 CEO'nun görüşleri, küresel ekonominin önümüzdeki dönemde büyümeye devam edeceği yönündedir, ancak gelecek on yıl için endişelerini de ortaya koymaktadır.

İyimserlik Artıyor, Ancak Endişeler Devam Ediyor

  • Küresel büyüme beklentileri konusunda iyimser olan CEO'ların oranı geçen yıla göre iki kat artarak %38'e yükseldi.

  • CEO'ların %45'i, şirketlerini yeniden yapılandırmamaları durumunda gelecek on yıl içinde ekonomik olarak ayakta kalamayacaklarına inanmaktadır.

Yapay Zeka ve Teknoloji

  • CEO'ların %70'i, üretken yapay zekanın gelecek üç yıl içinde şirketlerinin değer yaratma biçimini önemli ölçüde değiştireceği beklentisindedir.

Riskler ve Endişeler

  • Enflasyon, hem küresel (%28) hem de Türkiye'deki (%56) CEO'lar için önümüzdeki yılın ilk sıradaki riski olarak öne çıkmaktadır.

  • Türkiye'deki CEO'ların %29'u, mevcut gidişat devam ederse şirketlerinin 10 yıldan fazla ekonomik olarak varlığını sürdüremeyeceğine inanmaktadır.

PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu'nun Değerlendirmesi

PwC Türkiye Kıdemli Ortağı Cenk Ulu, rapor sonuçlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, CEO'ların makroekonomik zorluklarla daha az ilgilendikçe sektörel dönüşümlere odaklandıklarını belirtti.

Ayrıca, Türkiye'deki CEO'ların en önemli risk olarak enflasyonu işaret ettiğini ve yapay zekâ konusundaki farkındalığın yüksek olduğunu vurguladı.

Diğer Öne Çıkan Sonuçlar

  • CEO'ların %97'si son beş yılda değer yaratma yöntemlerini değiştirmek için adımlar attıklarını belirtiyor.

  • CEO'ların %58'i önümüzdeki 12 ay içinde ürün veya hizmet kalitesinde artış bekliyor.

  • Türkiye'den katılan CEO'ların neredeyse %70'i, önümüzdeki üç yılda üretken yapay zekanın rekabeti artıracağını ve iş modellerini değiştireceğini düşünüyor.

Bu araştırma, iş dünyası liderlerinin küresel ekonomik durumu iyimser bir bakış açısıyla değerlendirdiğini, ancak önemli endişelerin de bulunduğunu göstermektedir.

Ekleme Tarihi: 17 Oca 2024 15:00