Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 8 Ara 2024 23:22

Küresel ticareti sarsan Xiaomi otomobillerinin hikayesi

Kullanıcılarla arkadaş ol ve kullanıcıların kalbindeki en havalı şirket ol; sloganıyla yola çıkan Xiaomi küresel ticareti titreten marka olma yolunda.

Xiaomi 14

İSMİYLE KÜRESEL TİCARETİ TİTRETEN MARKA XIAOMI'NİN OTOMOBİL FABRİKASI

Xiaomi’nin kurluşu: Xiaomi Corporation, Nisan 2010'da kuruldu ve 9 Temmuz 2018'de Hong Kong Borsası Ana Kurulu'nda listelendi. Xiaomi, merkezinde IoT platformu bulunan akıllı telefonlar ve akıllı donanımların yer aldığı bir tüketici elektroniği ve akıllı üretim şirketidir.

"Kullanıcılarla arkadaş ol ve kullanıcıların kalbindeki en havalı şirket ol" vizyonumuzu benimseyen Xiaomi, sürekli olarak yenilikler, yüksek kaliteli kullanıcı deneyimi ve operasyonel verimlilik peşindedir. Şirket, dünyadaki herkesin yenilikçi teknoloji aracılığıyla daha iyi bir yaşam sürmesini sağlamak için dürüst fiyatlarla harika ürünler üretmektedir.

Xiaomi, dünyanın önde gelen akıllı telefon şirketlerinden biridir. Eylül 2023'te MIUI'nin (MIUI, Android için en popüler özel ROM'lardan biridir. Canlı kullanıcı arayüzü, çeşitli kişiselleştirme seçenekleri ve kullanışlı özelliklerdir.) MAU'su (Xiaomi Aylık Aktif kullanıcı yani Monthly Active User kısaca MAU) küresel olarak yaklaşık 623 milyona ulaştı.

Xiaomi 3

Şirket ayrıca dünyanın önde gelen tüketici AIoT (AI+IoT) platformunu kurdu. (Alot platformu: Nesnelerin yapay zekası (AIoT), yapay zeka ( AI ) teknolojileri ile nesnelerin interneti ( IoT ) altyapısının birleşimidir.) ve 30 Eylül 2023 itibarıyla platformuna bağlı yaklaşık 699 milyon akıllı cihaza (akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve tabletler hariç) ulaştı. Xiaomi ürünleri dünya çapında 100'den fazla ülke ve bölgede mevcuttur. Ağustos 2023'te Xiaomi, üst üste beşinci yıl Fortune Global 500 listesine dahil edildi ve 360. sırada yer aldı.

XIAOMI CEO’SU LEI JUN’UN 2021 YILINDA AKLLI ELEKTRİKLİ OTOMOBİL YAPMA HEVESİ:

2021 Mart sonu Xiaomi CEO’su Lei Jun, Xiaomi Group bünyesinde bir yan şirket olarak Akıllı Elektrikli Araç üretimi için bir şirket kuracağını açıklamıştı. Grubun CEO'su Lei Jun, aynı zamanda akıllı elektrikli araç işinin CEO'su olarak da görev yapacaktı. 1 Eylül 2021'de Xiaomi Automobile Co., Ltd. resmi olarak kuruldu.

Xiaomi 3

  • 2021 Kasım ayında Xiaomi ve Pekin Belediye hükümeti iş birliğine giriştiler.
  • 2023 yılına kadar hemen hemen 2 yıl içinde bin kişiye yaklaşan bir otomotiv bölümünün araştırma ve geliştirme ve de fizibilite çalışmaları için büyük bir ekip çalıştı.
  • 2023 yılının sonunda bu ekip meyvelerini vermeye başladı ve ortaya SU7 modeli çıktı.
  • 2024 Mart ayında Pekin'de resmi olarak piyasaya sürüldü ve Xiaomi o gün otomobil için sipariş almaya başladı.
  • 2024 Temmuz ayına kadar Xiaomi SU7 için Çin hükümetinden bağımsız otomobil üretim yeterliliği problemlerini Beijing Automative Group BAIC Motor şirketinin kimliğini kullandı.

Xiaomi Otomobil Fabrikası, Pekin Ekonomik ve Teknolojik Gelişim Bölgesi'nde 718.000 metrekarelik bir alanı kapsıyor; bir Ar-Ge test üssü, yeni enerji araçları için özel olarak inşa edilmiş altı atölye ve toplam 2,5 uzunluğunda bir test pisti içeriyor. km ve bir Xiaomi Otomobil Fabrikası Mağazası, üretim, satış ve deneyimi birleştiren akıllı bir üretim parkıdır.

İnovasyon’da öncü isim Xiaomi’nin 29 Ar-ge test laboratuarı vardır. Xiaomi Otomobil fabrikası AR-GE, Üretim, Satış ve Deneyimi entegre akıllı bir fabrikadır. iaomi Otomobil Fabrikası, entegre kalıp döküm arka zemin + CTB pilleri gibi temel bileşenlerin bağımsız üretimini sağlamak için özellikle yeni enerji alanına yönelik altı atölye inşa etti. Aynı zamanda, gelişmiş otomatik üretimle yüksek kaliteli teslimat elde etmek için 700'den fazla robot piyasaya sürüldü.

Xiaomi 2

Xiaomi Otomobil Fabrikası, 6 ana süreç kategorosinin gerçek zamanlı çevrimiçi testini gerçekleştirmek için gelişmiş, tüksek hassasiyetli otomatik test ekipmanlarına büyük yatırım yaptı. Aracın görünümünün %100 tam otomaik UV incelenmesi v entegre döküm arka zeminin lazer radar çevirimiçi denetimi dahildir.

Xiaomii kendi geliştirdiği X-eye algılama sistemi de bulunmaktadır. Çıplak gözle kontrole göre verimliliği ve doğruluğu % 99’u aşan bir orana sahiptir.

Sürdürenilir kalkınma için, kalıp döküm hammaddesi Xiaomi Titan Alaşımı %30 geri dönüştürülmüş alüminyum kullanır. Atık su ve egzoz gazı emisyonları, boyama atölyesindeki egzoz gazı arıtma oranının %99'a kadar çıkmasıyla sıkı bir şekilde kontrol ediliyor. Fabrika tavanı, yıllık 16,4 milyon kilowatt saat yeşil elektrik üretebilen fabrikanın çatısına fotovoltaik paneller ile döşenmiştir.

Xiaomi, otomobil fabrikasını ileride halka açık gezilebileceğini söylüyorlar.

“Xıaom’nin Otomobil Fabrikası Nerede İse Sadece Robotların Çalıştığı, Bir Otomobil Fabrikasndan Çok, Xıaomı’nin Akıllı Telefon Üretim Fabrikasına Benziyor.”

Xiaomi 1

Xiaomi, Gövde Atölyesi alanında temel üretim süreçlerinin %100'ünün tamamen otomatikleştirildiğini ve genel otomasyon oranının %91 olduğunu söylüyor. Montaj hattı da 39 robot sayesinde oldukça otomatikleştirilmiş.

Şirketin resmi bilgilerine göre, bu, Çin'de "dört kapı, iki kaput ve çamurlukların" %100 otomatik montajını başaran yalnızca iki sistemden biri. Hassasiyet ±0,5 mm olarak ayarlandı ve bu da robotik olmayan sistemlerle elde edilmesi daha zor olacak ultra dar gövde boşlukları ile sonuçlandı.

Robotlar ayrıca SU7 gövdesinin boyanması ve bitirilmesinden de sorumludur. Ortalama kalınlığı 120 Mikrometre (1 mikromete, 1 mm’nin 1000’de biridir!) olan boya, üç kat ve iki pişirmeden oluşan “3C2B” yöntemi kullanılarak uygulanır.

Sektörde kullanılan geleneksel yöntemlere kıyasla iki ek adım içeren bu sürecin, boyanın pürüzsüzlüğünü %8 oranında iyileştirdiği söylenmektedir.

Boyama sürecinin tam otomasyonunun gerçek avantajı, Xiaomi'nin bunu çok hızlı bir şekilde yeniden programlayabilmesidir. Şirket, "Hızlı Renk Değiştirme Sistemi" sayesinde boyayı yaklaşık 40 dakikada değiştirebiliyor. Bu nedenle Xiaomi, SU7, SU7 Pro ve SU7 Max'i 9 renkte sunabiliyor.

Büyük döküm parçalardaki kusurları tespit etmek ve gövde boyutlarının hassasiyetini değerlendirmek için hat, ±0,05 mm hassasiyete sahip bir lidar sistemi kullanıyor. Bir ultraviyole tarayıcı, tavan penceresi ve farlar gibi şeffaf parçalar da dahil olmak üzere aracın tüm dış yüzeyindeki kusurları tespit ediyor.

Xiaomi 5

1 SAATTE 40 XIAOMI SU 7 ÜRETEN FABRİKASI:

Xiaomi’nin başkent Pekin’deki son teknoloji otomasyonlu firması bildiğimiz otomobil markalarına göre teknoljonin nimetlerinden sonuna kadar faydalandığı için daha üstündür. Tam kapasitede, EV Fabrikası her saat yaklaşık 40 SU7 üretebilir.

Bu, her 76 saniyede bir yeni bir aracın üretim hattından çıkmaya hazır olduğu anlamına gelir. 2024 Haziran’nda çift vardiyaya geçen fabrika Mart ayında 24 saatten kısa bir sürede yeni araba için 88.000 ön sipariş almıştı ve talepleri yetiştirmesi gerekiyordu.

Yüksek hız, son derece otomatikleştirilmiş üretim hattı ve kullanılan gelişmiş akıllı tekniklerden kaynaklanıyor. Fabrikada 700'den fazla robotun çalıştığı bildiriliyor. Montaj, inceleme ve taşıma gibi görevleri gerçekleştiriyorlar.

Yirmi çalışan, kaporta atölyesinde 381 robotun yardımından yararlanıyor ve her iş istasyonunda sekiz robot, aracın her iki tarafında dört robot bulunuyor. Robotik kollar kapıları idare ediyor, yerlerine yerleştiriyor, cıvataları sıkıyor ve menteşeleri ayarlıyor.

Xiaomi 6

Robotik kollar ayrıca ön ve arka camı ve ayrıca panoramik tavan penceresini de takıyor. Parçaların alındığı andan araç gövdesine monte edildiği ana kadar 30 saniyeden az sürüyor. Xiaomi, bunun geleneksel araç şirketlerinin iki katı hızlı olduğunu iddia ediyor.

Xiaomi, boya atölyesinde akıllı bir sistem uyguladı. Esnek renk sıralama tekniği sayesinde sistem, her rengin boyasını hızlı bir şekilde doldurabiliyor, temizleyebiliyor ve tedarik edebiliyor, birinden diğerine geçebiliyor ve bu da sadece 40 dakika sürüyor. Bu, sipariş teslim süresini yüzde 25 oranında azaltabiliyor.

“Çin’in Milli Ve Gurur Duyduğu Marka Değeri Yüksek Xıaomı Ne Üretirse Sağlam,Dayanıkllık, Kalite Ve Teknolojiyi Bir Araya Getiriyor.”

XIAOMİ AUTO’NUN İLK GÖZ AĞRISI OTOMOBİLİ SU7

Xiaomi SU7 modeli c sınıfı 5 kapılı fastback tasarımlı bir modellemedir. Devamlı traşlanan bir tasarım ile 0,195’lik rüzgar direnç katsayısı çok çok iddialıdır. Tasarıma önem veren Çinlilerde, Xiaomi çıtayı biraz daha taşıyarak 9 adet çok şık renkler oluşturmuşlar.

Bunlar Aqua Mavisi, Yeşil, Mineral grisi, Meteor Mavisi, Parlak Mor, Bazalt Grisi, Portakal turuncusu, İnci beyazı ve elmas siyahı. İç koltuk ve döşemelerde ise 4 seçenek Galaksi Grisi, Alacakaranlık Kırmızısı, Sis Moru ve Obsidiyen Siyahı mevcut.

Xiaomi 10

“Xıaomı Su7 Modeli , Rus Savaş Uçağı Su Modelleri İle İsim Benzerliği Çağrıştırsa Da İlgisi Yok. Rus Savaş Uçağı Su Tasarım Ofisi Sukhoi’nin Kısaltmasıdır. Xıaomı’nin Su Model İsmi İse Speed Ultra’nın Kısaltmasıdır.”

0-100 km hzlanmayı 2,78 saniye, 0-200 km hızlanmayı sadece 10,67 saniyede ve 265 km son hza ulaşan SU7’nin D şeklindeki direksiyonunda bir akıllı akıllı sürüşü, biri de Boost modunu açar.

BİR SPOR OTOMOBİLİN GÜCÜ AYNI ZAMANDA TEPKİ SÜRESİDİR!

Xiaomi SU7’de hızlı, yüksek sıcaklık ve/veya yüksek voltajlı cihazlar için avantajlar sağlayan bir yarı iletken olan Silikon Karbür çipi ile gaz tepki süreleri milisaniyelerdedir.

Xiaomi SU7, Bosch’un ESP 100 stabilite kontrol sistemi ve yine Bosch’un DPB fren kontrol sistemini kullanıyor. Sürekli değişken sönümlemeli CDC havalı süspansiyona ek aliminyum süspansiyon, 5 noktadan bağlantılı arka süspansiyon ve 50:50 ağırlık dağılımlı dengeli gövde eşlik ediyor.

Xiaomi SU7, sadece 5 dakikalık sarj ile 138-220 km, 15 dakikalık sarj ilr 350-510 k m menzil sunuyor. Tam sarj ile karma 700-810 km menzil sunuyor.

XIAOMİ SU 7’DE OTONOM SÜRÜŞ

Xiaomi SU7, iki set Xiaomi Pilot seçeneği sunar: Pro ve Max. Her iki seçenek de tamamen homojen teknoloji kullanılarak kendi kendine geliştirilmiştir. Örneğin, aynı 11 kamera kombinasyonunu ve NVIDIA DRIVE Orin hesaplama ile yapar.

Xiaomi SU7’de Pilot Pro seçeneğinde otonom sürüş için önde 2 adet 8 megapiksel, yanlarda 4 adet 3 megapiksel kamera, 4 adet 3 megapiksel araç etrafı için kamera ve arkada 1 adet 3 megapiksel kamera mevcur. 12 adet ultrasonic radar, önde 1 adet milimetre radarı mevcut. Pro versiyonda ise bunlara ek; 2 adet 508 tops NVIDIA DRIVE Orin çip, 1 LİDAR radarı ve arkada 2 adet milimetre radarı ile destek alıyor.

Xiaomi 9

Xiaomi SU7, 16,1 inç, 3K ultra net merkezi kontrol ekranı, büyük 56 inç HUD ve her çalıştırdığınızda karşılama töreni için dönen bir gösterge paneli ile donatılmıştır.

Xiaomi'nin Human x Car x Home ekosistemi, tüm akıllı terminalleri daha önce hiç olmadığı kadar birbirine bağlıyor. Sorunsuz bağlantı ve koordineli yetenekler, herkesin her yerde akıllı bir yaşam deneyimi yaşamasını sağlarken, Xiaomi HyperOS sorunsuz ve akıcı bir deneyim sağlıyor.

Xiaomi SU7, % 90.1 yüksek mukavemetli çelik aliminyum alaşımlı şasi, radyan başına 51.000 Nm/deg yüksek burulma dirençli şasiye sahiptir.

Xiaomi SU7, yolda tam bir gönül rahatlığı sağlamak için önden, arkadan, soldan ve sağdan 360° koruma sağlayan 16 aktif güvenlik konfigürasyonuyla donatılmıştır.

“Xıaomı Akıllı Elektrikli Araç Üretimi İçin Zamanla Çin Ve Çim Dışında 3.400’den Fazla Mühendis Ve 1.000’in Üstünden Teknik Uzman Görevlendirmiştir. Xıaomi Akıllı Elektrikli Otomobiller İçin 5 Felfesi; E- Motor, Pil, Yüksek Basınçlı Döküm, Xıaomı Pilo Otonom Sürüş Ve Akıllı Kabin. Tüm Bunlar Xıaomı’nin Kuruluşundan Beri 13-14 Yılın Birikimidir.”

XIAOMI’NİN E-MOTORLARI

Xiaomi hyperengine v6/v6s 21.000 devir çeviriyor ve V6 299 beygir ve 400 Nm torka sahip, V6S ise 374 beygir ve 500 Nm torka sahip. Hyperengine V8/V8S 27.200 devir çeviricek motoru 2025 yılı için geliştiriyor ve 960 megapascal çekme mukavemetine sahip endüstrinin ilk ultra yüksek mukavemetli silikon çelik plakasını kullanıyor ve ana akım endüstri tekliflerini iki kattan fazla aşan bir mukavemete sahip.

Xiaomi 8

Bir de AR-GE’de Xiaomi HyperEngine karbon kollu rotor motor ise 35.000 devir çevirecek efsane motor üstüne çalışmalarını sürdürüyorlar. Xiaomi bu elektrikli motorları kendi geliştiriyor ve Çift Yönlü Tam Yağ Soğutma Teknolojisi, S şeklinde yağ devresi tasarımı ve kademeli silikon çelik laminasyon tasarımı gibi yenilikçi teknolojileri barındıryor. Xiaomi hyperengine V6, V8 diye isimlendirme sebebleri eski fosil yaktlı yani içten patlamalı V6 silindir ve V8 silindirli motor gücünü sergilediği anlamına geliyor.

XIAOMI ELEKTRİKLİ ARAÇ PİLİ

Xiaomi elektrikli araç pili; yenilikçi Ters Hücre Teknolojisi, çok işlevli elastik ara katman ve minimalist bir kablolama sistemi aracılığıyla kendi geliştirdiği CTB Entegre Pil Teknolojisi'ne sahiptir. Güvenlik için patlama önlemek için aşağı bakan basınç tahliye valfi, pil 14 katmanlı sağlam fiziksel koruma sistemi, üç katman üst destek, üç katman yan koruma ve sekiz katman alt koruma içerir.

Pili soğutmak için çift taraflı su soğutma sistemi, bu normal pillere göre soğutma performansı 4 katıdır. Pil hücreleri yanları, 1000 derece ısıya dayanıklı yalıtım ile kaplıdır.

“Xıaomı Akıllı Telefonlarından Da Tecrübesi İle Beraber Pillerini En Yüksek İşlevsel Güvenlik Seviyesi Olan Asıl-D İle Kendi Geliştirdiği Bir Pil Yönetim Sistemi (Bms- Battery Management System) İle Donatılmıştır.”

Xiaomi 11

XIAOMI’NİN AKILLI SUVU MX11

Xiaomi geçtiğimiz ay Ekim’de Xiaomi 15 serisi, Xiaomi 7 serisi tablet ve yeni Xiaomi akıllı saatini tanıta dursun. Xiaomi MX11 Suv’un piaysaya süreleceğinin haberi geldi. Ferrari Purosangue modeline benzer sportif bir Akıll elektrikli Suv modeli idi.

Xiaomi, SU7’dekine benzer şekilde 275kW’a kadar güç üreten tek ve çift motorlu seçenekleri içermesi bekleniyor. 800V mimarisi sayesinde ultra hızlı şarj da mümkün olacak. Xiaomi, yeni SUV modelini 2025’in ilk yarısında piyasaya sürmeyi planlıyor.

XIAOMI NURBÜRGRİNG PİSTİ GÖVDE GÖSTERİSİ VE SKANDAL ZAYIF FRENLERİ:

28 Ekim 2024'te Almanya saatiyle Xiaomi Auto, Nürburgring Nordschleife'de ilk tur hızı mücadelesini 6:46.874'lük dereceyle tamamladı. 2014'ten bu yana yalnızca yedi tamamen elektrikli araç Nürburgring listesine girdi. Xiaomi Auto, bu yılın temmuz ayında Nürburgring pistinde yarışma niyetini resmen duyurdu.

Nürburgring'de yeteneklerini sergileyen Xiaomi SU7 Ultra Prototipi, ilk kez Xiaomi Auto'nun kendi geliştirdiği V8s süper motoruyla donatıldı ve iki V8 ve bir V6'dan oluşan üç motorlu dört tekerlekten çekiş sistemine sahip. 1548 hp'lik toplam maksimum güç çıkışı.

Bu kurulum, SU7 Ultra Prototip'in 350 km/saat'i aşan maksimum hız ile yalnızca 1,97 saniyede 0'dan 100 km/saat hıza ulaşmasını sağlar. Gelişmiş üç elektrikli sistem, şasi tork vektör kontrolü ve aerodinamik tasarım, bu yeni rekorun oluşturulması için sağlam bir temel oluşturdu.

“Elektrikli Araçlardaki Rejeneratif Frenleme İle Normal Frenlerin Savaşı Kullanıcıları İkiye Bölmüş Durumda; Normal İçten Patlamalı Motor Kullananların Normal Frene Değilde Motor Frenine Güvenmeleri Gibi Birşey!”

Xiaomi 12

XIAOMI’NİN SAÇMA NÜRBURGRING REKORUNDAKİ BAŞINA BELA OLAN SAÇMA HIRSI

2024 Ekim sonunda yeşil cehennem olarak adlandırılan her super spor ve lüks otomobil markalarının tur rekoru için birbirlerini ezmeye çalştığı Nurbürgring pistinde Xıaomi’de ful modifiyeli bir SU7 Ultra prototipi ile tur rekoru kırdı.

Kırdı kırmasına ancak yol otomobili onun kadar iyi değildi. Daha yeni araç üreticisi telefoncu Xiaomi’nin frenlemesinde know-how ve tecrübesi asırlık bildiğimiz super spor markalara göre tabi ki eksikleri olacaktı.

Xıaomi, sözde Nurbürgring için modifiye edilen SU7 Ultra ile Porsche Taycan Turbo Gt’nin tur rekorunu kırmış gibi gösterdi. Ancak yol aracının bununla ilgisi yoktu. Sonuçta Porsche pistte ne ise odur ve fiyatı da ona göredir.

Şimdi Xiaomi hem super spor araç yapacak fiyatı da uygun olacak yersen. Önceki yazımda aklımda kalan bir diğer Çinli elektrikli Formula serisi Formula E’den gelen markalar şampiyonluğu da olan Nio’nun EP9’u daha iyi bir izlenim bırakmıştı.

E tabi bir yarış takımının bir telefon üreticisinden daha iyi bir super spor aracı yapması kuvvetle muhtemel idi.

You tube’taki satndart Xiaomi SU 7, Nurbürgring’te gazlarken viraja gelmeden frenliyor.Frenleme yetersiz geldiğini anlayan sürücü sola dönerken direksiyonu önce sağ ve sonra sola şeklinde döndürerek aracın ön arka dengesini kaydırarak aracın burnunu virajın içine sokmaya çalışıyor.

Bu ileri sürücü ve yarış pilotlarının uyguladığı bir sürüş tekniğidir. Ancak dengesi bozulan araç viraj için çimenlere girerek pilastik bariyerlere çakılıyor. Sürücü ve koltuk yerinden çıkarak sürücünün boyun ve omurgası ciddi denecek vaziyette inciniyor.

Xiaomi 13

Xiaomi, SU7'yi yüksek performanslı Brembo kaliperleri ve fren balatalarıyla tanıtıyor ancak tam durdurma gücüne ihtiyaç duyduğunuzda bunlar hala yeterli değil. Koltuk kalitesi (ve güvenliği) de burada inceleme altında çünkü darbe altında çökmemeliydi.

Fren noktasını kaçıran sürücü hatası ile beraber Xiaomi SU7 kötü reklam oldu. Özellikle motorsporlarında yeteri kadar deneyimi olmayan veya motorsporları ile ilgili olmayan otomotiv üreticilerinin kilitli diferansiyel olmayan ön ve arka da 2 motor olan 4 çeker elektrikli araçlarda sürüş dinamikleri açısından ve bunun ESP kontrollü bilgisayar ve otonom sürüş desteği olan hissiyatlı araçlarda oldukça karmaşık bir yapıya sahip.

“İyi Bir Araç, Sürüş Limitlerindeki Kullanıcısına Verdiği İtaatkar Cevaplar İle Sınav Olur. Sürüş Limitleri Veya Anlık Reaksiyon Gerektiren Durumlar Olmadığı Sürece Bir Aracın İtaatkar Ve Sürüş Kalitesi Kulak Arkası Yapılabilir.”

Xiaomi 14

Ekleme Tarihi: 8 Ara 2024 23:22