Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 29 Eyl 2023 18:48

Land Rover ve Jaguar'ı üreten Çinli marka Chery'nin öyküsü

2014 yılında İngiliz Land Rover ve Jaguar'ı ürettikten sonra şahlanan Çin markası Chery'nin baş döndüren hikayesini Dosyahaber'de Turgay Karagöz yazdı.

Chery-Gene-7a

2022 yılında üretilen 1,2 milyondan fazla araç üretimi ile Çin'in dokuzuncu en büyük otomobil üreticisidir. Bu satışlar sırasıyla Çin, Rusya, Brezilya, Şili, Mısır, Güney Afrika, Meksika, Arjantin, Uruguay ve İsrail'dir.

1997 yılında Çin'in Anhui eyaletinde devlete ait beş Çinli yetkiliden oluşan bir grup tarafından kuruldu.

1999 yılında kopyalama ve üretim konusunda uzman olan Çinliler, Volkswagen'in SEAT Toledo lisansı altında üretilen bir şasiyi kullanarak Wuhu fabrikasında Chery Fulwin'i (Fengyun ve Windcloud diye de anılır.) üreterek üretim hattından çıkmasıyla otomobil üreticisi oldu.

Çin'in ilk ve en büyük otomobil ihracatçısı

Chery, 2003'ten bu yana Çin'in en büyük otomobil ihracatçısı olmuştur ve bunu 2010 yılına kadar Çinli otomobil üreticileri arasında en büyük ihracatçı olma konumunu korumuştur. İlk ihracatını 2001 yılında Suriye'ye yapan Chery, ihracatını gelişmekte olan ülkelere yapmıştır.

Chery, DR Motor Company aracılığıyla Rusya, Ukrayna, Belarus, İran, Sırbistan, Makedonya, Türkiye ve İtalya'da da bayiliklerini oluşturdu. Türkiye'de ilk ihracat ülkeleri arasında Mermerler distribütörlüğünde vardır.

2016 yılı itibarıyla Chery modellerinin sunulduğu diğer önemli ülkeler arasında Arjantin, Avustralya, Brezilya, Şili, Kolombiya, Venezuela, Panama, Yeni Zellanda, Singapur, Güney Afrika eklenmiştir.

Cherry-1

Chery belli bir süre satış lisansı alamamıştır

Chery, ilk aracını 1999 yılında üretim bandından çıkarsada 2001 yılına kadar yasal olarak satamadı. Ancak ilk ihracatını bir şekilde Suriye'ye yapmıştır. Şirkete yalnızca 2003 yılında binek otomobil üretim lisansı verildiği için ilk üretim resmi olarak yapamadı. O zamana kadar lisansı SAIC Motor ile çözmüştür.

Chery'nin kalite için altı sigma sistemi nedir?

Chery, 2003 yılında Chery bir araştırma ve geliştirme grubu kurdu ve teknolojisini ve kalitesini geliştirmek için büyük yabancı danışmanlarla çalışmaya başladı. Chery , ilk kez 2003 yılında arabalarına uygulanan Altı Sigma üretim sistemini yönetmesi için Mitsubishi'den bir Japon mühendisi işe aldı.

Çin ilk aracı Fulwin'i yaparken kopyalama iddiaları doğru mu?

Çin'in Dünyanın üretimde en iyi kopyalan ülkesi olduğu aşikar, rivayetlere göre de SAIC Motor'un ortaklarından Volkswagen, Chery'nin 2003 yılı civarında Jetta'ya benzeyen bir model üretmek için eski bir VW fabrikasından gelen takımları kullandığını iddialar arasındaki tasarımları da benzerdir.

Kopyalamada usta olan Çinlilerden Chery'nin dava dosyaları!

Chery, geçmişte yani 2003 yılında Amerikan şirketi General Motors, Chery'yi Chery QQ tasarımında ilk nesil Daewoo Matiz'i kopyalamakla suçlayarak dava açtı. General Motors ayrıca Chery'nin çarpışma testlerinde de kendi QQ modelini değil Daewoo Matiz'i bir şekilde kullandığını iddia etmiştir.

Tasarımları da aşırı benzeyen Chery QQ ve Chery QQ6 modellerinde Daewoo Matiz'in her yönden kopyalandığını yalanlamamıştır.Chery'nin bazı modellerinde Daewoo Magnus'u kopyaladıkları gelen söylentiler arasında idi.

Ayrıca Chery'nin ilk SUV'larında Tiggo 3 modelide Toyota RAV 4'e kopyası olduğu rivayetler arasındadır.

General Motors çatısı altındaki Daewoo, Çin'de açtığı dava Çinli devlet yetkilileri, Chery'yi açıkça destekledi. Çinliler GM'nin kendi teknolojilerinin patentini gerektiği gibi almadığını iddia etti. İki yıl sonra davadan bir Chery aleyhine bir sonuç çıkmamıştır.

Chery, 2004 yılında ürettiği araçları boyamak için DURR Paint sistemini kullanmaya başladı ve dünyada kullanan 5 fabrikadan biri oldular.

2004 yılı sonu Chery, Mısır'da CIG Group ve Malezya'da ALADO ile araç satışları için lisans sözleşmeleri imzaladı.

Chery'nin ilk denizaşırı yan kuruluşu 5 Aralık 2005'te Rusya'da kuruldu.

Chery, ilk araçların yurtdışı montajı 2005 yılında Rusya ile bağlantılarını kullanarak Rusya'da daha sonra Endonezya'da montaj fabrikalarını kurmuştur.

Cherry-2

Chery'nin kalitesini artırmasındaki ısrarı ve inancı

Chery, 2005 yılında üretim kalitesini küresel otomotiv endüstrisindeki en yüksek ve en sıkı kalite kontrol sistemi olan ISO/TS 16949:2002'ye yükseltti. Ayrıca, Amerika Birleşik Devletleri'nde satılan ilk Çinli otomobil üreticilerinden biri olmayı umarak Malcolm Bricklin'in şirketi Visionary Vehicles ile çalışmaya başladılar.

Chery'nin amacı ABD'ye beş yeni araba ihraç etmekti. Visionary Vehicles, 2007'de Amerika Birleşik Devletleri'ndeki 250 bayi aracılığıyla yılda 250.000 otomobil satmayı planladı.

Ancak iki gecikme ve birçok mali ve otomobil tasarımı anlaşmazlığından sonra anlaşma suya düştü. Ayrıca Visionary Vehicles, 2008 yılında Chery'ye farklı bir şirketle sözleşme imzalaması nedeniyle dava açması ile de bu birliktelik tadı kalmamıştır.

Chery, 2006 yılında Fiat Auto SpA ile Asya'daki Fiat üretimi için yılda 100.000 motor üretmek üzere bir anlaşma imzaladı. 2007 yılında Chery ve Fiat Auto, yılda 175.000 Fiat ve Alfa Romeo otomobilinin üretimi için bir Fiat Chery ortak girişiminin kurulmasına yol açan bir işbirliği anlaşması imzaladı.

1,5 milyar nüfusu ile Küresel otomobil devlerinin hedefindeki Çin'de bir Çinli otomobil şirketinde kendi ülkesinde araç üretip satması pastadaki payın azalması anlamını taşıyordu.

2007 yılında Chery, 1.000.000'uncu aracının piyasaya sürülmesini kutladı bu üretimin ihracat satışları toplamda 100.000 aracı geçmiştir.

Tasarımının gücüne inanan Çinli Chery'nin Bertone ve Pininfarina'dan yardım aldı

Evet, Chery genişleme planını amacı ile Amerika, Avrupa ve iç pazarlar için çok sayıda araç tasarlamak için Ferrari ve Lamborghini gibi markalar için model tasarlamalarıyla tanınan Bertone ve Pininfarina gibi İtalyan tasarımcıların yardımları ile araçlarını tasarlamıştır.

Yükselen marka Chery'nin konusunda uzman markaların desteğini arkasına alması:

Chery, sanzıman konusunda Alman Bosch ile işbirliği, Motor konusunda Avusturyalı AVL Lİst GmbhH mühendsilik şirketi, Şasi, tasarım ve Kalite ile ilgili eski Formula 1 takımı ve spor otomobil üreticisi İngiliz Lotus, Hibrit araç üretimi için Ricardo Consulting Engineers, Amerikalı otomobil parçaları üreten Meritor, Amerikalı Otomotiv güvenlik firması AUTOLIV, İrlanda asıllı Amerikalı araç elektronik devi Delphi, Avustralyalı Futuris, Amerika boya ve kaplama firması PPG Industries, Fransız otomotiv parça tedarikçisi Valeo ve Amerikalı otomotiv elektronik firması Visteon Corporation gibi başarılı tedarikçilerden destek, parça ve danışmanlık almaktadır.

Ayıreten Chery yakın zamanda ABD ve Avrupa pazarlarına yönelik kompakt ve orta boy otomobiller üretmek üzere Chrysler ile ortaklık kurdu.

Cherry-3

Senegal'de kadın taksi şoförleri için Chery

2007'de Senegal'in First Lady'si Viviane Wade, kadın taksi şoförlerine yardım etmek için "Taksi Kardeş" adlı bir program planladı. Bu kapsamda ülkenin % 95'i Müslüman olan halktaki kadınlar yerel bir Chery satıcısı tarafından sağlanan Chery QQ'lar ile kredi ödeyerek iş sahibi oldu.

Yükselen marka Chery'de İsrail ile işbirliğine nasıl girdi?

2007'de Çinli Chery, İsrail şirketi Qoros markası ile Batı kalite standartlarına daha benzer otomobiller yaratmasına olanak tanıyacak bir iş birliğine girdi.

Chery'nin Türkiye yatırım macerası

Chery, 2009 yılında Otomotiv distribütörü Mermerler Otomotiv ile işbirliği içinde Türkiye'de 500 milyon dolar maliyetle bir montaj fabrikası inşa etme planlamıştı.  

Tesisin başlangıç ​​kapasitesinin yıllık 20.000 adet olması, beş yıl sonra da yıllık 100.000 adet araç üretim kapasitesi hedefleniyordu. Hükümetin, arazinin 49 yıllığına kiralanması teklifini Chery'nin kabul etmediğinden dolayı bu iş rafta kalmıştır.Projenin gerçekleşmesi halinde Mermerler ile Chery ile ortaklıklarının yüzde 50 olacaktı. Fabrikanın Türkiye'de kurulması halinde Chery'nin A3 ve G3 serisi otomobilleri ile Rely'nin Türkiye'de üretilecekti, olmadı.

CHERY İLK HİBRİT VE ELEKTRİKLİ ARACINI NE ZAMAN YAPTI?

Chery, 2009 yılında ilk hibrit otomobili Chery A5BSG'yi ve ilk elektrikli otomobili Chery S18'i birkaç ay arayla piyasaya sürerek kendisini elektrikli araç pazarında konumlandırmıştır.

CHERY’NİN ASIL KALİTESİNİ NİRVANAYA ULAŞTIRACAK İŞBİRLİĞİ HANGİ FİRMALAR İLE OLDU

Chery, 2010 yılında Chery 2.000.000'uncu aracını  üretti ve bunu 2011 yılında faaliyetlerinin başlangıcından bu yana 500.000 araç ihraç etme hedefine ulaşan ilk Çinli üretici oldu. Chery, 2010 yılında yaklaşık 700.000 adet satarak Çin'in en verimli yedinci araç üreticisi oldu.

2009 yılında Karry, Rely ve Riich alt markalarını piyasaya sürdükten sonra, genişleyen üretim politikası ve ürün yelpazesi Chery için bir sorun haline geldi.  Chery, 2012 sonbaharında Rely ve Rich markalarını iptal etmeye ve odağını daraltmaya karar verdi. 

2012 yılında Çin'de İngiliz otomobillerinin üretimi için Jaguar Land Rover grubuyla bir ortak girişim ile Changshu'daki yeni bir fabrika kuruldu.

İlk Land Rover markalı modellerin üretimi

Ekim 2014'te başlamış, bunu 2015 yılında Jaguar markalı modeller takip etmiştir.

Bana göre işte İngiliz Land Rover ve Jaguar araçlarını üreten Chery, kendi otomobillerinde know how’da nirvanaya ulaştı.

Chery, 2014 yılında Brezilya Sau Paulo’da Jacarey fabrikasını açmıştır.

Cherry-4

CHERY’NİN 2015 YILINDAN SONRA KALİTE SIÇRAYIŞI

Chery 2015 yılında Effie, dünya çapında 55 ülkede, EACA’e (European Association of Communciation Agencies) üye Reklam Ajansları Dernekleri ve Reklamveren Dernekleri tarafından ortak olarak düzenlenen dünyanın en prestijli pazarlama ve reklam etkinliği yarışmasında altın ödülünü almıştır.

Chery , 2017 yılında Chery Design, Tokyo’da ulaslararası dizayn ödülünü kazanmıştır.

Chery, 2020 yılında Hindistan pazarına girebilmesi ve Tata Motors'un önerilen Tata Blackbird gibi otomobiller için teknoloji alabilmesi için Tata Motors'un bir yüzdesini satın alması planları vardı. Ancak, COVID-19 ve Çin-Hindistan sınırında devam eden siyasi gerilimler bu iş rafta kalmştır.

Chery 2020 yılında Chery Tiggo 8, Brezilya'da yılın en iyi üç SUV ödülünü kazanmıştır.

Chery 2021 yılında Chery, Rusya'da 5. kez "en popüler Çin otomobil markası" ödülüne layık görüldü. 2021'de Chery Tiggo 8 pro, Rusya'nın "en yüksek teknolojili SUV" onurunu yeniden kazandı.

Yine aynı yıl  Chery 2.0T GDI motoru "2021'in Çin Kalbi" unvanını kazandı.

2022 yılında artık araçlarına güvenen Chery, sırasıyla Avustralya, Malezya ve Endonezya pazarlarına girdi. Meksika’da bu yıl girilen pazarlar arasında idi.

Katar 2022 Dünya Kupası sponsorlarından Çinli otomotiv devi Chery, üstün kalitesiyle beş yıl üst üste, Kalite Olimpiyatları olarak bilinen Uluslararası Kalite Kontrol Çemberleri Konvansiyonu’nda (ICQCC) altın madalya kazandı. 

Chery'den İngiliz otomobillerini ürettikten sonra premium marka atakları:

Chery, İngiliz Land Rover ve Jaguar araçlarını ürettikten 3-4 yıl sonra, eko premium crossover ve minivan üretimine odaklanan Jetour markasını piyasaya sürdü.

Yine aynı yıl, Chery markası altında Avrupa'ya ihracat için tasarlanmış bir dizi üst düzey ürün yelpazesi sunacak Exeed markasını piyasaya sürdü.

Tazelenen markaları ile Chery, 2020 yılında kuruluşundan bu yana satılan dokuz milyon otomobillik dönüm noktasına ulaştı. Bunlardan 1,7 milyondan fazlası Çin dışına ihraç edildi. Satış ağı 80 ülkede 1.500 bayiye ulaştı.

Chery, 2023'ün sonundan itibaren Avrupa'ya genişleme planları içerisindedir.

Chery, 2023 yılında genç müşterileri hedefleyen yeni bir marka olan iCAR'ı ve Exeed markası altında Sterra EV serisini piyasaya sürdü.

Chery'nin kendi miladı öncesi ve sonrası satış durumu ve ihracatı nasıldı?

Chery, fiili üretimi olan 2003 yılında 85.000'nin üzerinde anavatanı Çin'de satışa başladı. 2004 yılı aynı rakamlarda kaldı. 2005 yılında 190.000 satış ile satış grafiğini yükseltti. 2006 yılında 290.000'nin üzerinde satışı gerçekleştirdi. 2010 yılında yine kendi vatanı Çin'de 550.000 satışa ulaştı. 2020 yılına kadar 400.000-500.000 arasında satış istikrarını korudu. Bunu izleyen 2 yılda 644.000 ve 780.000 satışı geçti.

Cherry 5

Chery, ilk resmi ihracatını 2007 yılında Rusya'ya yaptı. Suriye'ye gerçekleştirilen deneme üretimleri konu dışıdır. Rusya'da da ilk 37.000 satış rakamı daha sonra düşerek 2012 yılına kadar 5.000-6.000 dolaylarında seyretti. 2012 yılında 19.000'lerde tekrar düşerek 2020 yılına kadar 5.000'lerde seyretti. Geçtiğimiz son 2 yılda önce 40.000 sonra 50.000 satışı geçti.

Chery'nin miladı kabul edilen 2014 yılında, ana vatan Çin ve bildiğimiz Rusya ihracatına ek olarak Brezilya, Avustralya, Arjantin, Uruguay, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, İran, Endonezya, Güney Afrika ülkelerine ihracat ve yatırım yaptı.

2016 yılında Mısır'a Chery otomobilleri ihraç edildi. 2017 yılında Şili'ye ihracat başladı.

Türkiye pazarına ilk olarak 2008 yılında giren Chery, umduğunu bulamayınca 2017'de pazardan çıkma kararı aldı. Yeni modelleri ile tekrar ülkemize geldi.

Geçtiğimiz yıla bakarsak, başlıca otomobil ihraç ettiği ülkeler kendi anavatanı Çin dışında, satış sayı sıralamasına göre Rusya, Brezilya, Şili, Mısır, Güney Afrika, Meksika, Arjantin, Uruguay ve İsrail'dir.

Bunlar ile beraber 80 ülkeye ihracat yaptığı rivayetler arasındadır.

Chery'nin marka imajını tazeleyen Jetour, Çincede Zafer Yolu anlamını taşıyan yeni markasını 2018 yılında piyasaya sürdü ve devam etmektedir.

Chery'nin diğer premium markası Exeed de 2019 yılında piyasaya sürüldü. Jetour, satış olarak Exeed'dan daha popülerdir.

Cherry Ralli

CHERY’NİN ÜRETİMİ DUDURULAN MODELLER:

  •  Chery A11 (1999–2006)
  •  Zengin R2 (2007–2009)
  •  Chery A15 (2003–2010)
  •  Chery A5 (2006–2010)
  •  Chery QQ6 (2006–2010)
  •  QQme (2009–2011)
  •  Rely X5 (2010–2011)
  •  Chery A18 / Karry Youyi (2006–2013)
  •  Zengin G5 (2009–2013)
  •  Chery QQ6 (2010–2013)
  •  Rely H3 (2010–2013)
  •  Zengin G6 (2010–2013)
  •  Zengin M1 (2009–2014)
  •  Chery A1 (2007–2015)
  •  Chery V5 (2006–2015)
  •  Chery A3 (2008–2015)
  •  Chery E5 (2011–2015)
  •  Chery E3 (2013–2015)
  •  Chery Eastar (2006–2016)
  •  Chery E5 (2011–2016)
  •  Chery Arrizo 7 (2013–2018)
  •  Chery A13 (2009–2019)
  •  Chery Arrizo 3 (2014–2020)
  •  Chery Tiggo 5 (2013–2021)

Chery'nin ürettiği araçlar

Şehir arabası

  • Chery QQ (2003'ten beri)
  • Chery eQ1 (2016'dan itibaren)
  • Chery eQ2 (2014'ten itibaren)
  • Chery eQ5 (Big Ant) (2021'den itibaren)
  • Chery eQ7 (2023'ten itibaren)
  • Chery Wujie Pro (2022'den beri)
  • Orta-büyük sedanlar
  • Chery Arrizo 5 (2016'dan itibaren)
  • Chery Arrizo GX (2018'den itibaren)
  • Chery Arrizo 8 (2022'den itibaren)

SUV

  • Chery eQ5 (2020'den itibaren)
  • Chery Omoda 5 (2022'den itibaren)
  • Chery Tiggo 3 (2005'ten beri)
  • Chery Tiggo 7 (2016'dan itibaren)
  • Chery Tiggo 8 (2018'den itibaren)
  • Chery Tiggo 3x (2016'dan itibaren)
  • Chery Tiggo 5x (2017'den itibaren)

Cherry Omada

Türkiye'de tanınan Chery modelleri:

  • Omoda 5
  • Tiggo 7
  • Tiggo 8

Chery'nin premium crossover ve SUV için birinci sınıf markası Exeed'in modelleri:

  • Exeed TX
  • Exeed TXL
  • Exeed LX
  • Exeed VX

Chery'nin premium crossover ve SUV için ekonomik markası Jetour'un modelleri:

  • Jetour X70
  • Jetour X70S
  • Jetour X70 Coupe
  • Jetour X70 Plus
  • Jetour X90
  • Jetour X95

Chery'nin artık üretilmeyen eski ticari ve minivan markası Rely'nin modelleri:

  • Rely H3
  • Rely H5
  • Rely V5
  • Rely X5

Chery'nin premium alt markası olarak hizmet veren artık olmayan eski markası Riich'in modelleri:

  • Riich M1
  • Riich X1
  • Riich G3
  • Riich G5
  • Riich G6

Chery'nin gençler için elektrikli araç markası iCar'ın modelleri:

  • iCar 03 (2023-günümüz)
  • iCar GT (2023-günümüz)

Chery'nin vatandaşı Huawei ile de ilgisi var mı?

Evet, Chery'nin Huawei ile işbirliği içindeki birinci sınıf elektrikli araç markası Luxeed, elektrikli executive sedan olan ilk otomobilin 2023'ün üçüncü çeyreğinde tanıtılması bekleniyor ve bu araçta Huawei'nin Harmony OS 4 işletim sistemi olacak.

Chery'nin ticari araç markası Karry

cherry karry

Karry Auto, 2009 yılında Chery Automobile tarafından kurulan, hafif ticari araç ve yolcu taşımacılığına yönelik minivan üretiminde uzmanlaşmış Çinli bir otomobil üreticisidir. Chery Ticari Araç (Anhui) Co. Ltd.'nin bir yan kuruluşudur ve merkezi Çin'in Anhui şehrinde bulunmaktadır.

Küçük minivan, pikap, küçük kamyonet derken 2014 yılından bu yana Çin pazarı için özel olarak tasarlanan minivanların da tanıtılmasıyla ürün yelpazesi genişledi ve ilk elektrikli araçların üretimine alınması için Chery New Energy bölümü ile geliştirilen projeler başlatıldı.

2016 yılının sonunda Karry ve Chery Ticari Araç bölümü, düşük maliyetli SUV'lar ve arazi araçları tasarlamaya başladı; ancak bunlar daha sonra ana şirketle iç rekabeti önlemek için Chery tarafından oluşturulan başka bir marka olan Jetour tarafından piyasaya sürülecek.

Bugün Karry markası yalnızca Çin pazarında mevcuttur, ancak bazı modeller ana şirket Chery tarafından hem Güney Amerika'da hem de bazı Güneydoğu Asya ülkelerinde kendi markası altında pazarlanmaktadır.

Chery'nin Çinli pazarlama stratejisiyle model markasından marka yaratması:

Chery, Omoda 5'i Omoda 5 olarak yeni bir marka gibi sunmak ve Chery Explore 06'yı Jaecoo 7 ve de Chery Tiggo 9'u Jaecoo 9 adı ile Chery ismini arka planda tutarak model isimlerini yeni bir markaymış gibi lanse ettirme hedefleri vardır.

Chery'nin Türkiye'deki varlığı:

Chery, ülkemize ilk 2008 yılında Mazda'nın resmi Türkiye Distribütörü Mermerler aracılığı ile ithal edilmiştir. O zamandan bu yana 2011 yılı Niche sedan, 2009-2012 yılı Kimo Hatchback, 2011-2012 yılı Chance Hatchback, 2008-2011 yılı Kimo Alia sedan Chery'nin binek serileri ithal edilmiştir. Kısa bir süreliğine camlı minivan Chery Taxim 2009-2011 yılları arasında satılmıştır. 2008 ve 2011 yılları arasında Chery Tiggo 3 te SUV tarzında ithal edilmiştir.

Türkiye'de satılan Chery modelleri:

Omoda 5 Tiggo 7 Tiggo 8 Chery'nin satış sonrası hizmetleri:

Tüm modelleri için 5 yıl veya 150 bin kilometre garanti sunan Chery, satış sonrası hizmetlerinde, onarımı 5 günden fazla süren servis zamanı için ücretsiz ikame araç hizmeti ve yüzde 95 şikayet kapama oranı ile dikkat çekiyor.

Chery'nin Türkiye'de geleceği:

Chery'nin Türkiye'de geleceği henüz net değildir. Ancak marka, Türkiye pazarında büyüme potansiyeli görmektedir.

Chery'nin motor sporları macerası:

İlk aracını 1999 yılında üreten ve 2014 yılı Milat olan 24 yaşındaki Chery'nin tabi ki uzun bir Motorsporları macerası olmayacaktır. Sadece 2010 ve 2011 yıllarında Rely X5 ile Dakar Rallisine katılma cesaretini göstermişlerdir.

Çin otomotiv endüstrisi devleri ve Chery:

Çin'de devlete ait otomotiv devleri FAW Group (First Automobile Work) ve Dongfeng Motor Corporation'dır.

Yerel yönetimlere ait devlet kontrolündeki otomotiv devleri ise SAIC Motors (Shanghai Automotive Industry Corporation), BAIC (Beijing Automotive Group Corporation), GAC Motors (Guanzhou Auomobile Group Corporation), Changan Motors, Chery, Fujian Motors Group, JAC Motors, JMCG Jiangling Motors Corporation Group, Briallance Auto Group, Haima Automobile Corporation ve Weichai Automotive'dir.

Chery Konsept araç

Chery'nin fabrikaları

Chery'nin anavatanındaki ana üretim üssü Anhui eyaletinde bulunmaktadır. 2007 yılı itibariyle şirketin iki otomobil üretim üssü, iki motor üretim tesisi ve bir şanzıman üretim tesisi vardı. 2012 yılında Liaoning eyaletinde Dalian'da bulunan bir başka fabrika daha kuruldu.

Anhui eyaletinde Wuhu'da ve Jiangsu eyaletinde Changshu'da iki adet Ar-Ge tesisi bulunmaktadır

Chery'nin fabrikaları

Chery'nin anavatanındaki ana üretim üssü Anhui eyaletinde bulunmaktadır. 2007 yılı itibariyle şirketin iki otomobil üretim üssü, iki motor üretim tesisi ve bir şanzıman üretim tesisi vardı. 2012 yılında Liaoning eyaletinde Dalian'da bulunan bir başka fabrika daha kuruldu.

Anhui eyaletinde Wuhu'da ve Jiangsu eyaletinde Changshu'da iki adet Ar-Ge tesisi bulunmaktadır. 2011 yılında 4 binin üzerinde patenti vardı.

Chery, çarpışma testlerini Wuhu'daki tesislerinde gerçekleştiriyor. Ayrıca Asya'nın ilk sessiz laboratuvarında, Ar-Ge tesislerinde aracın kabin içi gürültü seviyesi, motor, egzoz sesi gibi titreşim seviyeleri ölçülüyor.

Chery Konsept 1

2012 yılı başı itibariyle 14 fabrikada Chery araçları üretildi. Bunlar Arjantin, İran, Brezilya, Mısır, Endonezya, Malezya, Pakistan, Uruguay, Tayvan, Tayland, Ukrayna, Rusya, Venezuela ve Vietnam'dır. Bunlardan Rusya ve Uruguay eski fabrikalar olarak artık üretim yapmıyor.

“Chery'nin milattır: 2012 yılında Jaguar Land Rover, Çin'de Jaguar ve Land Rover otomobillerinin üretimi için Chery ile Chery Jaguar Land Rover adı altında 50:50 ortak girişim kurdu.”

DOSYAHABER

Ekleme Tarihi: 29 Eyl 2023 18:00