Lüksemburg Filistin'i Tanımaya Hazırlanıyor! 🌍
BM Genel Kurulu'nda Fransa-Suudi Arabistan öncülüğünde iki devletli çözüm zirvesinde Lüksemburg'un Filistin Devleti'ni resmen tanıyacağı duyuruldu.
Lüksemburg Filistin'i Tanımaya Hazırlanıyor! 🌍
BM Genel Kurulu'nda Fransa-Suudi Arabistan öncülüğünde iki devletli çözüm zirvesinde Lüksemburg'un Filistin Devleti'ni resmen tanıyacağı duyuruldu.
Başbakan Luc Frieden ve Dışişleri Bakanı Xavier Bettel, Gazze'deki insani kriz ve Batı Şeria gerilimini gerekçe göstererek uluslararası koordinasyon vurgusu yaptı.
Bu adım, Avrupa'da Filistin tanıma dalgasını hızlandırırken, İsrail'in yerleşim politikalarına tepkiyi artırıyor. ⚖️
Lüksemburg hükümeti, Filistin Devleti'ni tanıma niyetini parlamentoda açıklayarak Orta Doğu barış sürecine destek sinyali verdi.
Başbakan Luc Frieden ve Dışişleri Bakanı Xavier Bettel'in konuşmalarında vurgulandığı üzere, bu karar iki devletli çözüm ilkesine dayanıyor ve BM Genel Kurulu sırasında Fransa ile Suudi Arabistan'ın ev sahipliğindeki özel oturumda resmileşecek.
Lüksemburg basınına göre, diplomatik zamanlama ve koordinasyon detayları New York'ta netleştirilecek; bu, Gazze'deki 50 binden fazla can kaybı ve açlık krizi karşısında sessiz kalmama taahhüdü olarak yorumlanıyor.
Hükümet, uluslararası toplumla uyumlu hareket ederek Filistin halkının kendi kaderini tayin hakkını güçlendirmeyi amaçlıyor, ancak İsrail'in mevcut politikalarını acilen değiştirmesi çağrısı da yapılıyor. 💥
Ortak açıklamada Lüksemburg, İzlanda, İrlanda, Norveç, İspanya, Slovenya ve Malta ile birlikte İsrail'e sert uyarıda bulundu: "Gözlerimizin önünde gerçekleşen insani felaket karşısında sessiz kalmayacağız.
Gazze'de 50 binden fazla erkek, kadın ve çocuk öldü; önümüzdeki dönemde açlık daha fazla can alacak." Uluslararası yardım kuruluşlarının Gazze'ye engelsiz erişimi talep edilirken, ateşkes ve esir serbest bırakma müzakerelerinde ABD, Mısır ve Katar'ın rolüne dikkat çekildi.
Kalıcı barışın ancak iki devletli çözümle mümkün olduğu belirtilerek, BM, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı ile iş birliği vurgusu yapıldı.
Batı Şeria'daki yerleşimci şiddeti, yasa dışı yerleşim genişlemesi ve askeri operasyonlar kınanırken, "Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi uluslararası hukukun ihlalidir" denildi. Bu ifadeler, İsrail'in BM öncesi yerleşim hamlelerini "skandal" olarak nitelendiren haberlere paralel düşüyor. 🛡️
Dengeli bir perspektiften bakıldığında, Lüksemburg'un kararı Avrupa'da Filistin tanıyan ülke sayısını artırırken (147 BM üyesi ülke halihazırda tanıyor), İsrail tarafı bunu "Hamas'a hediye" olarak görüyor ve iki devletli çözümü reddediyor. ABD ve bazı müttefikler gibi İsrail, tanıma girişimlerini "zamanlama hatası" olarak eleştirirken, Arap ve Müslüman ülkeler bu adımı barış için umut olarak selamlıyor.
Japonya'da 206 milletvekili hükümetten tanıma talep ederken, Portekiz ve Kanada gibi ülkeler de benzer adımlar atma hazırlığında. Hukuki açıdan, tanıma Filistin'in egemenlik iddiasını güçlendiriyor ancak BM'de tam üyelik için İsrail'in onayı gerekiyor; bu da gerilimi tırmandırabilir.
BM Genel Kurulu'nun 22 Eylül'deki zirvesi, New York Bildirgesi'nin kabulüyle (142 evet, 10 hayır) iki devletli çözümü somutlaştırıyor, Hamas'ı dışlayarak reform çağrısı yapıyor. 🌐
Filistin'i Tanıyan Ülkeler (Güncel Durum) | Açıklama |
---|---|
Toplam BM Üyesi Ülkeler | 147 (yaklaşık %76) |
Son Dönem Tanıma Adayları | Fransa, Avustralya, BK, Kanada, Belçika, Malta, Lüksemburg (Eylül 2025) |
Koşullu Tanıma | Kanada (seçimler ve silahsızlanma şartı), BK (ateşkes olmazsa) |
Karşı Çıkanlar | İsrail, ABD (oylama hayır), Almanya, İtalya (henüz tanıma yok) |
#FilistinTanıma #Lüksemburg #BMGenelKurulu #İkiDevletliÇözüm #GazzeKrizi #OrtaDoğuBarış