Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2024 08:00

Macron Fransa'da Meclis'i feshederek erken seçim kararı aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu'nda aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine Meclisi feshederek erken seçim kararı aldı

macron

Fransa Cumhurbaşkanı Macron Meclis'i Feshederek Erken Seçim Kararı Aldı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aşırı sağın açık farkla ilk sırada çıkması üzerine Fransa Ulusal Meclisi'ni feshederek erken genel seçim kararı aldı. Ulusa sesleniş konuşması yapan Macron, ülkede yapılacak ilk tur seçimlerin 30 Haziran, ikinci tur seçimlerin ise 7 Temmuz'da yapılacağını açıkladı.

AP Seçim Sonuçları ve Macron'un Tepkisi

Macron, Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde aşırı sağ partilerin oy oranlarının yükselmesine değinerek, Fransa'nın ilk tur için 30 Haziran ve ikinci tur için 7 Temmuz'da seçime gideceğini belirtti. Fransız lider, "Bu nedenle bugünün sonunda hiçbir şey olmamış gibi davranamayacağım," ifadelerini kullandı.

Anayasa'nın 12. Maddesi Uyarınca Kararname

Ulusa sesleniş konuşmasında Macron, "Bu nedenle anayasamızın 12. maddesinin bize verdiği yetkiyle ve yaptığım istişareler sonucunda sizlerin meclisi tekrardan seçmesi yönünde bir karar verdim. Birkaç dakika içinde ilk tur için 30 Haziran ve ikinci tur için 7 Temmuz'da yapılacak seçimleri düzenleyen kararnameyi imzalayacağım," dedi.

Macron, AP seçim sonuçlarını değerlendirerek, sonuçların "Avrupa'yı savunan partiler için iyi bir sonuç olmadığını" belirtti. "Milliyetçilerin ve demagogların yükselişi halkımız için olduğu kadar Avrupa'mız için de, Fransa'nın Avrupa'daki ve dünyadaki yeri için de tehlikedir," diyen Macron, seçmenlerin mesajını duyduğunu ve buna engel olmayacağının altını çizdi.

AP Seçimlerinde İlk Sonuçlar

6-9 Haziran'da 27 AB üyesinde düzenlenen AP seçimlerinin sonuçları, Brüksel'deki AP Genel Kurul salonuna kurulan dev ekrandan duyurulmaya başlandı. Şimdiye kadar Almanya, Hollanda, Avusturya, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nden (GKRY) sonuçlar alındı. Buna göre:

  • Almanya: Hristiyan demokratları bir araya getiren Avrupa Halk Partisi (EPP) 30, Yeşiller/Avrupa Özgür İttifakı 16, Sosyalistler ve Demokratlar (S&D) 14, Avrupa'yı Yenile (RE) 8, Sol 4 ve AP'de henüz bir gruba dahil olmayan partiler ise 19 milletvekili kazandı.
  • Hollanda: RE 7, aşırı sağcı Kimlik ve Demokrasi (ID) 7, EPP 6, Yeşiller 4, S&D 4, Sol 1, diğerleri 1 milletvekilliği aldı.
  • Avusturya: Aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) 6 milletvekilliği kazanarak ilk sıraya yerleşti. Onu 5'er milletvekilliği ile EPP ve S&D izledi, Yeşiller ve RE ise 2'şer sandalye sahibi oldu.
  • Yunanistan: EPP 8, Sol 4, S&D 3, Avrupa Muhafazakarları ve Reformistleri (ECR) 2, bağımsızlar 2 milletvekilliği kazandı.
  • GKRY: Toplam 6 sandalyeden EPP 2, Sol 1, S&D 1 ve bağımsızlar 2 tanesini kazandı.

Yeni Yasama Dönemi 16 Temmuz'da Başlayacak

Bu seçimde ilk kez AP seçimlerinde 705 yerine 720 milletvekili seçiliyor. En çok milletvekili çıkaran ilk 5 ülke sırasıyla Almanya (96), Fransa (81), İtalya (76), İspanya (61) ve Polonya (53) oldu.

Resmi sonuçların 10 Haziran'da açıklanmasıyla AP'ye girebilen ulusal partiler, siyasi gruplarını oluşturma sürecine başlayacak. İlk genel kurul 16 Temmuz'da toplanacak ve böylece yeni yasama dönemi başlamış olacak.

Ekleme Tarihi: 10 Haz 2024 08:00