Ekonomi Güncelleme Tarihi: 26 Tem 2024 10:00

Market raflarında eritme peynir 'Kaşar' adıyla satılamayacak

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir sektöründe önemli bir adım atarak tüketiciyi koruma altına alacak yeni bir düzenleme yapıyor.

peynir

Market Raflarına Yeni Düzenleme: Eritme Peynir 'Kaşar' Adıyla Satılamayacak

Tüketiciyi Korumak İçin Yeni Düzenleme

Tarım ve Orman Bakanlığı, peynir sektöründe önemli bir adım atarak tüketiciyi koruma altına alacak yeni bir düzenleme yapıyor. Yeni Peynir Tebliği taslağıyla, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi ve tüketiciyi yanıltması önlenecek. Artık tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini alan eritme peynirler raflarda yer almayacak. Ayrıca, eritme peynir etiketlerindeki yazı boyutları büyütülecek ve kullanılan çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılacak.

Etiketlerde Punto Ayarı

8 Şubat 2015 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Türk Gıda Kodeksi Peynir Tebliği'nde eritme peynir etiketlerinde en az 1,2 milimetre olan punto büyüklüğü, en az 3 milimetre olacak şekilde artırılacak. Ayrıca, çeşnili peynirlerde toplam çeşni oranı yüzde 6 ile sınırlandırılıyor. Çeşni amaçlı kullanılacak sert kabuklu meyveler, yağlı tohumlar ve tahıl gibi bileşenlerin ezme veya püre şeklinde kullanılması yasaklanıyor.

Tüketici Yanıltmasının Önüne Geçilecek

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan Peynir Tebliği taslağıyla, eritme peynirlerin geleneksel peynirleri taklit etmesi ve tüketicilerin yanıltılması engelleniyor. Eritme peynirler artık tulum, örgü, çeçil gibi geleneksel peynirlerin şeklini taklit edemeyecek ve peynirin kullanım amacıyla ilgili ifadelerin gıdanın adının yerine kullanılması engellenecek.

Gıda Etiketlerinde Yeni Düzenlemeler

Tarım Bakanlığı, nisan ayında da tüketicilerin korunması için gıda etiketlerinde yeni bir düzenlemeye gitmişti. Birbiriyle karıştırılabilecek gıdaların adında ve etiketinde, özelliklerini taşımadığı başka bir gıdanın adıyla birlikte “… tadında”, “… lezzeti”, “… keyfi” ve benzeri ifadelerin kullanılması yasaklanmıştı.

Ekleme Tarihi: 26 Tem 2024 10:00