MEB müfredatına giren "Cihad" kavramı çocuklara nasıl anlatılacak?
Bugün askıya çıkarılan ve hazırlanan taslak programda ise ilk dikkat çeken konu “Cihad” kavramı oldu.
Milli Eğitim Bakanlığı sürpriz bir şekilde erken davranarak zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi taslak programını da askıya çıkardı.
Geçen günlerde yeni ders müfredatlarını açıklayan Bakanlık ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi müfredatının ise haftaya açıklanacağını duyurmuştu.
Bugün askıya çıkarılan ve hazırlanan taslak programda ise ilk dikkat çeken konu “Cihad” kavramı oldu.
Programda “İslam’da ibadetler” konu başlığı altında incelenen Cihad’a ilişkin,“Kazanımda cihad kavramı anlam genişliği göz önünde bulundurularak savaşla sınırlandırılmadan tüm boyutlarıyla ele alınacak ve günümüzde bu kavramın istismar edildiğine vurgu yapılacak; bu bağlamda davet, tebliğ, irşad, inzar, tebşir, emr-i bi’l-maruf, nehy-i anil münker kavramlarına yer verilecektir” tanımlaması getirildi.
MEB’in seçmeli din dersleri konusunda çok tartışılan ve müfredatta yer vermediği eleştirileri getirilen Alevilik-Bektaşilik konusuna ise programda “İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar” konu başlığı altında yer verildi.
Müfredatta Alevi Bektaşilik, “Alevi-Bektaşi geleneğinde ocak kültürüne değinilecektir. Alevi-Bektaşi geleneğinde önemli bir yer tutan “el ele el hakka ikrarı”na değinilecektir. Cemevi; âyin-i cem erkânının yapıldığı, “yol, âdap ve erkân yeri” olarak nitelendirilecek, Bektaşilikte cemevi yerine meydan evi ifadesinin kullanıldığına değinilecektir. Ayrıca, âyin-i cem ve cemevi ile ilgili görsellere yer verilecek; “âyin-i cem erkânı” görgü cemi, ikrar cemi ve Abdal Musa cemi ile sınırlandırılacaktır” ifadeleriyle tanımlandı.