Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 23 Tem 2022 22:00

Mehdi ve Mesih'i beklerken

Dünya kıyamete mi gidiyor? Gıda kıtlığı, ekonomik kriz, tükenen umutlar...Mehdi ya da Mesih kurtarıcı kimse bir an önce gelsin diyor, yazar Ali Cem Zincirli..

Kıyamet harabe yıkık şehir

Ali Cem Zincirli Dosyahaber için yazdı:

MEHDİ - MESİH'İ BEKLERKEN

Müslümanların dünyanın sonuna doğru gelmesini beklediği kurtarıcıdır. Mesih de aynı kavramın Hıristiyanlık ve Yahudilik'teki adıdır. Pek çok inançta farklı isimlerde aynı kurtarıcı belirtilmiştir.

Google'a sorarsanız size hepsinin ismini verir.

Dünyada gıda kıtlığı teknolojinin gelişmesine rağmen hala artmaktadır. Pek çok sebep sayılmaktadır. Küresel ısınma, ekonomik geri kalmışlık, iç ve dış savaşlar çatışmalar vs vs.

İnsanlar açlıktan ölmektedir. Birleşmiş Milletler (BM), Dünya Gıda Programı’nın (WFP) küresel açlık izleme sistemi olan Açlık Haritası’na göre 9 Haziran 2022 tarihi itibarıyla 92 ülkede 868 milyon kişi yeterli gıdaya ulaşamıyor. Bu sayının 35 milyonu ya öldü ya da şu an açlıktan baygın bir bicimde ölmek üzere.

Hemen yardım edelim buğday yollayalım bağış yapalım diye düşünebilirsiniz. Gerçek olan bu çabalar hiç bir işe yaramıyor. Gıda kıtlığı hatta gerçek adıyla insan eliyle yaratılmış gıda kıtlığı olarak rahatlıkla söyleyebilirim.

İnsan eliyle yaratılmış kıtlık daha açık bir kavram. Çeşitli sebeplerle var olan çatışmalar çiftçileri ve üreticileri yerinden ediyor. Çiftçiler topraklarını ekemiyor. Hatta köylerini güvenlik nedeniyle terk ediyorlar derme çatma çadırlarda yaşam mücadelesi veriyorlar.

İklim krizinin sebebi de yine insanlar. Geri kalmış, açlık yaşayan ülkelerin çoğunda diktatörlük var ya da büyük yolsuzluklar nedeniyle ülkeler gerekli yatırımları yapamıyorlar.

Örnek olarak yakın zamanda iflas eden Sri Lanka ve Lübnan’ı verebilirim. Tarih boyunca var olan Sri Lanka'da döviz krizi nedeniyle hükümet gübre ithalatını durdurdu. Sonuç artan gıda fiyatları, kötü beslenme, dövizler nerede yolsuzluklarla çar çur edilmiş. Lübnan’da aynı durumdadır.

Adil bir dünya düzeni kurulmadığı sürece bir işe yaramaz, dünyada bulunan kaynaklar adil olarak dağıtılırsa 8 milyar insana değil 18 hatta 38 milyar insana da yeterlidir.

Birleşmiş Milletler çaresiz. Gelişmiş ülkeler kendi çıkarları dışındakilleri umursamıyor. Çok kutuplu dünyada süper güç olarak adlandırdığımız ABD – RUSYA – ÇİN gibi ülkelerin kendi güç alanlarını genişletmek dışında bir düşüncesi yok.

Putin'in şu sözü süper güç olarak kabul edilen devletlerin düşüncesini çok net gösteriyor: "Rusya yok olacaksa bu gezegene ne gerek var?"

Düşününce, dünyanın hakikatten bir kurtarıcıya ihtiyacı var. Adı neyse, lütfen artık gel insanlık hızla umudunu kaybediyor!

A.Cem ZİNCİRLİ [email protected]

Ekleme Tarihi: 23 Tem 2022 22:00