Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 14 Eyl 2023 12:55

Meral Akşener ve İyi Parti: Muhalif Siyasetteki Çıkmaz

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bugünlerde işi hiç kolay değil! Nedenine gelince...

Meral Akşener İyi Parti Genel Başkanı

İyi Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in bugünlerde işi hiç kolay değil! Nedenine gelince; seçim yarışında; iktidar, muhalefetin baskısı altındadır fakat bizde bunun tam tersi durum var. Nasıl mı, anlatayım...

2018 seçimleri öncesinde İyi Parti Meclis’te 5 vekille temsil ediliyordu. 22 Nisan 2018’de CHP ile anlaşarak 15 vekilin İyi Parti’ye geçmesi sonucu İyi Parti’nin Meclis’te grubu oluştu ve 2018 Genel Seçimlerine katılabildi. Seçim sonucu olarak da 4 vekille TBMM'de temsil ediliyor.

İşte o günden bugüne 15 vekil borcu Meral Akşener’in ayağına pranga oldu. Meral Akşenir’in CHP’ye olan vefa borcu bitirilmek istenmiyor.

Meral Akşener Kemal Kılıçdaroğlu

Merak Akşener’in CHP'ye ve ülkenin muhalif seçmenine borçluluk anlayışını terk etmesinin vakti çoktan geldi de geçiyor.

Muhalefetin bugüne kadar yaptığı hamlelerin ardında, AKP’nin 21 yıllık iktidarına son vermek var. Bugüne kadar bunu başaramadılar.

Kemal Kılıçdaroğlu öncülüğündeki Ana Muhalefet Partisi CHP’nin seçim karnesi kırıklarla doldu. Mevcut politikalarıyla farklı sonuçlar alması da mümkün görünmüyor.

Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adayı olduğu ittifakta 6’lı masayı terk eden Meral Akşener gönülsüz de olsa yeniden masaya dönmek zorunda kalmıştı.

Seçim sonucu hayal kırıklığı olsa da masa resti Meral Akşener’in bağımsız politikasının ilk işaretiydi.

Seçim sürecinde AKP belki de ilk kez ekonomik kriz, yolsuzluklar, siyasi deformasyon nedeniyle güçsüz yakalanmıştı.

Kritik seçimde de muhalefet kazanamadı.

Cumhurbaşkanlığı Seçimi

CHP’nin 28 Mayıs Cumhurbaşkanlığı seçim sonuçlarına ilişkin söylemlerinde 6 siyasi partinin toplam oylarını, Kemal Kılıçdaroğlu’nun başarısı olarak sunma çabası devam ediyor. Diğer taraftan CHP başarısızlığın faturasını Meral Akşener’i yanında tutarak kapatmak istiyor.

Eğer Akşener giderse seçmenin “Ana Muhalefet Çıplak” diyeceğini duymak zorunda kalacaklar. O yüzden de gitmesini istemiyorlar. Sadece CHP değil tüm muhalif partilerin ve seçmenlerin Meral Akşener üzerinde ciddi bir baskısı var.

Bu baskılar Meral Akşener’i huzursuz etmiş olmalı ki yeni bir çıkış daha yaptı.

Akşener yerel seçim öncesinde yine sürpriz bir çıkış yaparak 81 ilde aday çıkarabileceklerini açıkladı. Bu açıklama CHP’nin AKP’den aldığı büyükşehirleri kaybedebileceğine dair ilgili endişeleri de gündeme getirdi.

Diğer taraftan yerel seçimlerde kilit rol oynayacağı bilinen İyi Parti’nin, muhalefetin başarısızlığına ortak olmasını isteyenler de var. Akşener’in CHP’nin tercihlerine razı olmasını da bekliyorlar.

15 vekil prangası, “iktidar kazanmasın” diye muhalif seçmenin baskısı, ağız birliği yapan muhalif basının söylemleri, İyi Parti Lideri Meral Akşener’in tepesinde Demokles’in kılıcı gibi sallanıyor.

Merak Akşener, söylem olarak muhalefetini istediği seviyeye çıkarırken, eylem olarak hala özgür olabilmiş değil.

Siyasi partilerin amacı girdikleri her seçimi kazanmaktır. Fakat muhalefet kaybettiği Cumhurbaşkanlığı seçiminde CHP toplam oyları kendine yontarak yorumlayarak seçmenin değişim baskısından kaçmaya çalışıyor.

31 Mart 2024 Yerel Seçimleri’ne kısa bir süre kaldı.Seçimleri kazanabilmek için önündeki ilk seçimi gerekirse kaybetmeyi göze alan Meral Akşener engellendiği için gergin.

Özgür İyi Parti ve özgür Meral Akşener’in yerel seçimlere tek başına girdiğinde, muhalefetin oyunu böleceğini biliyorlar. (Hatta birçok muhalif belediyeyi de alma olasılığı da var.)

Yerel seçimlerde AKP’den alınan büyükşehirler kaybedilirse muhalif seçmenin, faturayı Meral Akşener’e çıkaracağını kendisi de görüyor.

Yerel seçimlerde büyükşehirler kaybedilse de Meral Akşener'in siyasetteki kariyerinin sonu olacağına inanmıyorum. Akşener’in aynı görüştü olduğunu tahmin ediyorum.

Akşener siyasi kariyeri ve İyi Parti bu faturayı ödeyecekse de en azından kendi özgür iradesi ile aldığı kararlarla ödemek istiyor.

CHP’nin seçim başarısızlıklarının ortağı olarak siyaset sahnesinden silinmek istemiyor.

O nedenle yerel seçimler her ne kadar kritik olursa olsun partisinin geleceği adına Meral Akşener bir karar almak durumunda kaldı.

Altılı Masa

Muhalefetteki çıkmazın tek çözüm yolu olarak tek başına seçime girmeyi öngörüyor. İyi Parti ve Meral Akşener siyasetinin geleceği için bu tercih elzem görünüyor.

Meral Akşener’in önümüzdeki günlerde yerel seçim kararının netleşmesi yol haritası konusunda daha net bilgi verecek. Fakat özgürlük talebi Meral Akşener’in geleceğini de etkileyeceğinden adımlarını temkinli atıyor.

Bedeli ne olursa olsun Akşener, partisini CHP’nin yardımcısı bir parti yapmaktan uzak durmak istiyor. O nedenle tüm riskleri alıyor.

Akşener ve İyi Parti siyaseti açısından en doğrusu da bu olacak. Sonuç olarak muhalif seçmen tepkili olsa da belki de Meral Akşener için kaybetmek güzeldir, kim bilir…

Ekleme Tarihi: 11 Eyl 2023 02:00