Ekonomi Güncelleme Tarihi: 7 Ara 2016 10:16

Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası dolarda düşüş devam eder mi?

Dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu toplantıda yaptığı sunum sonrası Türk Lirası'nda başlayan yükseliş bugün de devam ediyor.

Merkez Bankası'nın hamlesi sonrası dolarda düşüş devam eder mi?

Dün güne 3,54 seviyelerinde başlayan dolar, günü 3.46 seviyesinde tamamladı. Kurda bu sabah ilk işlemler 3.4475 seviyesinden gerçekleşiyor.

Dün 3.5885/3.5913 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.5740/3.5768, 3.7124/3.7159 seviyesindeki euro/TL ise 3.7130 civarında seyrediyor.

Dün TCMB Başkanı Murat Çetinkaya’nın "2017 Yılında Para ve Kur Politikası" konulu sunumu gerçekleşti.

TCMB Başkanı'nın enflasyon hedefine bağlı olarak sıkı para politikası devam edebilir açıklaması ise önümüzdeki dönemde TCMB’nin Türk Lirası varlıklarının değer kayıpları için önlemlerine devam edebileceği beklentilerini ön plana çıkardı.

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın cuma günü gerçekleşen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı kararlarına yaptığı vurgu sonrası Türk Lirası varlıklarında değer kazanımları arttı.

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'nın ihaleleri TL ile yapacağını duyurması da, bu ılımlı havayı destekledi.

TL varlıklarını destekleyici hamleler ve açıklamalar kurdaki düşüşlerin sürmesini sağlıyor.

Düşüş sürecek mi?

Analistlere göre, Türk Lirası'ndaki bu olumlu ayrışmanın devam edebilmesi için yurtdışındaki olumlu havanın sürmesi, dolar endeksinde yukarı yönlü bir hareketlenme olmaması ve Başbakan Binali Yıldırım’ın yarın açıklayacağı ekonomik önlem paketleri ve yapısal reform düzenlemelerinin piyasayı tatmin edici boyutta olması gerekirken, yerel müşterilerin de bu düşüşü bir alım fırsatı olarak görüp görmeyeceği önemli olacak.

Rekor 3.60

Yurt dışı piyasalardaki hareketlerin yanı sıra yurt içinde son dönemde yüksek faiz karşıtı açıklamalar, başkanlık sistemine yönelik gelişmeler, güvenlik endişeleri gibi unsurlar TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden olmuş ve kur cuma günü 3.60 ile tarihi zirvesini görmüştü.

Ekleme Tarihi: 7 Ara 2016 10:16