Bülten Güncelleme Tarihi: 15 Şub 2024 01:00

Mobilya ihracatında gözler yeni siparişlerde

Ocak ayında mobilya ihracatında değer bazında düşüş yaşansa da miktar bazında artış görüldü.

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer

Mobilya İhracatında Gözler Yeni Siparişlerde: Fuar ve Ertelenen Talepler Artış Bekletiliyor

Ocak ayında mobilya ihracatında değer bazında düşüş yaşansa da miktar bazında artış görüldü. AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, 2024 yılından umutlu olduklarını ve fuarın etkisiyle siparişlerde artış beklediklerini söyledi.

Türkiye mobilya, kağıt ve orman ürünleri sektörü, 2024 yılına ocak ayında yüzde 3,2'lik düşüşle 603 milyon dolarlık ihracatla başladı. AKAMİB'in ihracatı ise yüzde 6,3'lük artışla 71,3 milyon dolar oldu. Değer bazında düşüş yaşayan sektörde miktar bazındaki ihracat ise yüzde 11,7 arttı.

Fiyat Rekabetçiliği ve Markalaşma Vurgusu

AKAMİB Başkanı Onur Kılıçer, ocak ayına ilişkin değerlendirmesinde, "Türkiye geneli ihracatımızda miktarda 11,7'lik artış sağlamamıza rağmen değerde yüzde 3,2 düşüş yaşandı. Siparişlerimizin artması sevindirici ancak fiyatların geri gitmesi ve rekabetin zorlayıcı seviyelere çıkması beklentilerimizin altında kalmamıza neden oldu." dedi.

Fiyat rekabetini sağlamak için enflasyona paralel kur seviyesine ulaşılması gerektiğini vurgulayan Kılıçer, "Kalite, tasarım ve inovasyonun ön plana çıktığı sektörümüzde rakiplerimizle bugünkü koşullarda fiyat rekabeti içinde mücadele etmemiz de gerekiyor. Ancak her koşulda markalaşmayı da sağlamamız kaçınılmaz. Sektör olarak bunun için çalışıyor, ‘Made in Türkiye’ algısını tüm dünyada oturtmaya gayret ediyoruz. Sürdürülebilir ihracat için markalaşmak olmazsa olmazımız." diye konuştu.

Fuarın Etkisi Siparişlere de Yansıyacak

Hedef pazarlardan ABD'ye yapılan ihracatta kaydedilen artışın yanı sıra Avrupa'da da önemli artışlar kaydettiklerini belirten Kılıçer, 23-28 Ocak 2024 tarihleri arasında eş zamanlı olarak İstanbul Fuar Merkezi ve TÜYAP Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Mobilya Fuarı'nın sektör ihracatına ciddi katkı sağlayacağına inandıklarını söyledi.

Kılıçer, "Tüm dünyadan ciddi ilgi gören fuarımız hem büyüklüğü hem çeşitliliği hem de kalitesiyle ilgi topladı. Firmalarımız önemli iş görüşmeleri yaptı ve ciddi bağlantılar sağladı. Bu fuarın etkisinin yıl içindeki siparişlerimize yansıyacağını düşünüyoruz. Özellikle yılın ikinci yarısında ciddi bir büyüme performansı bekliyoruz." dedi.

Ekleme Tarihi: 15 Şub 2024 01:00