Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 18 Eki 2023 16:09

Modem senin olsun anlayışından kiralık modeme Türk Telekom

Fiyat avantajından dolayı taahhütsüz internet kullanıyorsanız ödediğiniz paranın içerisinde modem kirası da var fakat modem hiçbir zaman sizin olmuyor.

Türk Telekom

Türkiye'de ADSL'den VDSL'e ve Fiber internete kadar bütün kablo altyapısını hemen hemen Türk Telekom sağlıyor. GSM operatörleri dahi ev abonelerine sabit internet kullandırmak için Türk Telekom'un altyapısını kullanıyor. Elbette bu hizmetin de bedeli olmalı. Tüm operatörler Türk Telekom'a altyapı için ödeme yapıyor.

Modem

Sadece Vodafone ve Turkcell değil, aynı zamanda Türkiye'de faaliyet gösteren ve fiber ev interneti satan Millenicom, Türknet, Digitürk, D-Smart, Oris vb markalar da Türk Telekom'dan hizmet alıyor.

Fiber altyapıları olmadığından bu firmalar, Türk Telekom üzerinden hizmetlerini pazarlıyor. Maliyet olarak da abonelerine fiber hat kullanım bedellerini yansıtıyorlar. Buraya kadar her şey olması gerektiği gibi.

Fiber

Bu firmaların bir de müşteriye ödettikleri modem parası var. Bu ödemeyi daha önce de internet kullanıcıları yapıyordu. Bu kez diğer ödemelerden bir farkı var. Önceden abone modem bedelini ödediğinde o modeme sahip olabiliyordu. Şimdi ise sadece modem kirasını ödemekle kalıyor.

Bu uygulama ağırlıklı olarak taahhütsüz internet kampanyalarında kullanılıyor.

Şimdi diyebilirsiniz "Nasıl yani bir ay abone olup interneti kullanmayı bırakan taahhütsüz internet müşterisi modem sahibi mi olacak? Bu haksızlık olmaz mı?"

Evet bu konuda çok haklısınız. Taahhütsüz interneti kısa süre kullanan müşterilerin hem sahibi olması hem adil değil hem de ekonomik değil.

İnternet

Diğer tarafta taahhütsüz internet kullanan ve uzun süredir faturalarını ödeyen müşterinin hakkını kim savunacak?

Diyelim ki Türk Telekom'un internet altyapısını kullanan şirketten taahhütsüz internet aldınız ve İnternet bedelinin yanı sıra şirkete modem kirası da ödüyorsunuz. Abonelikten ayrılmaya karar verdiniz. O süreçte Türk Telekom yetkilileri evinizdeki modemi gelip alıyorlar.(Kurulumu da Türk Telekom tarafından yapılıyor.) Ödediğiniz kiralar sizi modem sahibi de yapmıyor.

Modem 2

Bir fiber internet hizmeti sunan firmada edindiğim bilgiye göre, Türk Telekom kendi fiber altyapısını kullanan bütün şirketlere ellerindeki fiber uyumlu modemleri şart koşuyor.

Şirketler de müşterilerine fiber internetlerinin sadece Türk Telekom'un kuracağı modemle çalıştığını aktarıyor.

Şirketler Türk Telekom yetkililerini taahhütsüz internet sattıklarında müşteri adreslerine yönlendirerek modem kurulumu gerçekleştirmelerini sağlıyorlar.

Müşteri taahhütsüz internetten vazgeçtiği anda yine aynı Türk Telekom yetkilileri ile ilgili abonenin evine gelerek elindeki modemi alıyor veya kendilerine iade etmesi için Türk Telekom binalarına çağırıyor.

Modem teslimi

Bu uygulama kısa bir süre fiber internet kullanan müşteriler için şirket menfaatleri bakımından mantıklı olsa da uzun süreli internet kullanan müşteriler için haksızlık olarak karşımıza çıkıyor.

Taahhütsüz internet kullanan müşteri her ödediği faturada yaklaşık 30-40 TL'lik kira ödemesi yapmış oluyor. Müşteri faturanın tamamını hizmet aldığı şirkete ödüyor, o şirkette modem başına belirlenen kirayı Türk Telekom'a aktarıyor.

Bu yazıda birkaç ay fiber internet kullanan müşterilerin bedavadan ya da kısmen bedel ödeyerek modem sahibi olmasını savunmuyorum.

Bugün Telekom'un müşterilere kullanılmak üzere verdiği modemlerin fiyatı aşağı yukarı 500 TL ile 1500 TL arasında değişiyor. Fiber internet müşterisi 12-13 ay 40 TL'den modem kirası ödediğinde modemi satın almış kadar parayı zaten ödüyor, fakat modem sahibi olamıyor.

modem 3

"Diyebilirsiniz ki evleri de kiralıyoruz fakat ev sahibi olmuyoruz!" Evet haklısınız fakat diyelim ki 1 yıllık kiranız evin bedeli kadar bu durumda evin sahibi olmayı mı yoksa kiracısı olmayı mı tercih edersiniz? Burada ince bir nüans var.

Fazla modem kirası ödeyenlerin mağduriyeti söz konusu!

Türk Telekom'un bu uygulamasından fiber internet hizmeti satan şirketler de rahatsız. Türk Telekom bu altyapıda tekel diye kendi modemini şirketlere zorunlu tutması ve bu modemlerden kira alması müşteriler tarafında da rahatsızlık konusu oldu.

Türkiye Varlık Fonu'nun çoğunluk hissesine sahip olduğuTürk Telekom'un rekabet gücünü ve tekel olma özelliğini sektörün aleyhine kullanmasına Rekabet Kurumu da ses çıkarmıyor.

Rekabet Kurumu

Türk Telekom'un kiralık modemlerini uzun süre kullanan müşteriler 1 modem yerine 10 modem de ödese modeme sahip olamıyor.

*Farz edin ki piyasadan bir modem temin etmek istediniz. Piyasadan alacağınız modemin uygun olmayacağı şirketler tarafından ifade ediliyor. *

Sonuç olarak taahhütlü internet, taahhütsüz internetten daha maliyetli olduğu için tercihini taahhütsüzden yana kullanan uzun süreli fiber internet abonelerin modem kirası mağduriyeti devam ediyor.

Ekleme Tarihi: 18 Eki 2023 15:00