Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 25 Oca 2023 18:00

Motosiklet imparatorluğundan gelen otomotiv devi Honda!

Dünyada 25 fabrika ve 218 bin çalışanı olan Honda, motosiklet üretiminden otomotivde dünyanın ilk 10 markası arasında nasıl girdi? Cevabı yazıda..

honda özel modelleri

Honda, dünyanın en büyük motosiklet üreticisidir. Dolayısı ile dünyanın en büyük içten yanmalı motor motorda söz sahibi ve Toyota’dan sonra Japonya’nın en büyük 2. otomotiv devidir. Dünya klasmanında ilk 10 marka içerisindedir.

YARIŞÇILIK GENLERİNDEN GELEN ÜRETİM

Kurucu Soichiro Honda, Japonya’da Kömyü köyünde 1906 yılında doğdu. Babası Demirci annesi dokumacı idi. Küçük bir çocukken bile Honda, köyünde gördüğü ilk arabadan çok etkilenmişti.Honda , Amerikalı pilot Art Smith’in uçağı ile gösterisini görmek için babasının bisikletlerinden birini ödünç aldı ve bu onun makine ve icada olan sevgisini pekiştirir.

15 yaşında, herhangi bir örgün eğitim almadan, Honda evden ayrıldı ve iş aramak için Tokyo'ya gitti.Tokyo’da 6 yıl oto tamirhanesinde çalıştı. 22 yaşında kendi oto tamirhanesini kurmak için memleketine dönmeye karar verir.

Honda , 1936'da Tamagawa Yarış Pisti'ndeki "1. Japonya Otomobil Yarışı"nda turboşarjlı bir Ford ile yarıştı. Çarptı ve sol gözünü ciddi şekilde yaraladı. Kardeşi de yaralandı. Ondan sonra yarışmayı bıraktı.

1937'de Honda, Toyota için piston segmanları üretmek üzere Tōkai Seiki'yi kurdu . II.Dünya Savaşında 1944'te Tōkai Seiki'nin Yamashita fabrikasını yok etti ve Iwata tesisi, 1945 Mikawa depreminde çöktü . Savaştan sonra Honda, şirketin kurtarılabilir kalıntılarını Toyota'ya sattı ve geliri Ekim 1946'da Honda Teknik Araştırma Enstitüsü için kullandı.

16 m2’lik bir kulübede çalışan 12 kişilik bir kadroyla, 500 iki zamanlı 50 cc Tohatsu savaş fazlası radyo jeneratör motorları kullanarak doğaçlama motorlu bisikletler yaptılar ve sattılar . Bu, motorun çıkardığı ses nedeniyle Bata Bata olarak adlandırılan Honda A-Type idi.

1949'da Honda Teknik Araştırma Enstitüsü bugünün 5.000 ABD dolara tasfiye edildi. Bu fonlar Honda Motor Com., Ltd.'yi birleştirmek için kullanıldı. Soichiro Honda, mühendis Kihachiro Kawashima ve Takeo Fujisawa'yı işe aldı. ( Takeo Fujisawa, Soichiro Honda ile birlikte Honda’yı kuran Japon bir iş adamıydı . Fujisawa, şirketin mali tarafını denetlerken, Honda mühendislik ve ürün geliştirme ile ilgilendi. Birlikte, şirketi küçük bir bisiklet motoru üreticisinden dünya çapında bir otomobil üreticisi olurken Soichiro Honda’nın 1949 yılından 1973 yılına kadar 24 yıl yanında idi.)

1949 yılında D-Type ilk Honda motoru A’dan Z’ye Honda tarafından yapılan ilk motosikletti. 1961'de Honda, 125cc ve 250cc kategorilerinde ilk Grand Prix zaferlerini ve Dünya Şampiyonalarını elde etti.Honda kısa sürede büyüyerek 1964 yılında dünyanın en büyük motosiklet üreticisi haline geldi.

Honda'nın ilk üretim otomobili, 1963'te satışa çıkan T360 mini kamyonetti.

Honda’nın 2. Aracı Honda'nın motosiklet kökenlerinden gelen zincir tahrikli arkada itişli bir S500 spor otomobil idi.

Önümüzdeki birkaç on yılda Honda, ürün yelpazesini, operasyonlarını ve dünya çapında çok sayıda ülkeye ihracatını genişletmek için çalıştı. 1986 yılında Honda , lüks araç pazarında yer kazanmak amacıyla başarılı Acura markasını Amerika pazarına sundu.

Acura, Honda’nın lüks Amerikan pazarına daha önceki yazımızdaki Toyota’nin Lexus’suna atıfta bulunuyor. 1991 yılında aleminyum monokok şasili değişken subap zamanlamalı namı diğer VTEC Honda’nın ve dünya spor otomobilleri arasında klasik olan araç ayarlarını o zamanın MCLaren Honda’da yarışan Formula 1’deki en iyi pilotu Ayrton Senna’nin ayarladığı Honda NSX ile ses getirdiler.

1990’ların başında Kurucu Soichiro Honda’nın ölümü ve Honda Amerika’nın başındaki Irimajiri’nin istfiası ile ürün geliştirmede hızla geride kaldı. Japon medyası 1992 ve 1993'te Honda'nın ciddi bir risk altında olduğunu bildirdi.

Yetkisini kullanan Honda Ceo’su Kawamoto, kurumsal kültürünü değiştirerek pazarda rağbet gören MPV olan Odysse ve SUV olan CR-V modellerini geliştirtti. Sedan ve Coupe’larda tarz değişikliğine gitsede bugün bile tartışılan 1992 yılında Formula 1’de kurucu Soichiro Honda’nın da adeta vasiyeti olan yarışma tutkusu ve Honda motorlarının Formula 1’de zirvede olduğu dönemde Mitsubishi'nin devralma tehdidi ışığında maliyetleri ve daha çevre dostu bir şirket imajı yaratma arzusunu gerekçe göstererek sona erdirmesi tartışma konusu oldu.

Bilindiği üzere bir otomobil markasının Formula 1 gibi bir yerde başarılı olması ARGE, Teknolojik gelişimler ve satış pazarlamada inanılmaz etkisi vardır.

Honda uçak jet

HONDA'NIN UÇAK ÜRETTİĞİNİ BİLİYOR MUYDUNUZ?

Honda Aircraft Company, HondaJet uçak ailesini üretmek ve satmak için 2006 yılında tamamına sahip olunan bir yan kuruluş olarak kuruldu. Müşterilere ilk teslimatlar Aralık 2015'te başladı.

2019'da Honda'nın Hitachi ile iki şirketin otomobil parçaları işlerini birleştirmek ve yıllık satışı yaklaşık 17 milyar dolar olan bir bileşen tedarikçisi oluşturmak için görüşmelerde bulunmuştur.

2020'de Honda , COVID-19 salgını nedeniyle Çin'in Wuhan şehrinde çalışan çalışanlarını geri çekeceğini duyurdu.

Mart 2020'de virüsün küresel yayılması nedeniyle Honda, ABD'de faaliyet gösteren ve fabrikalarındaki üretimi askıya alan ilk büyük otomobil üreticisi oldu. Mayıs 2020'de ABD'deki fabrikalarında otomobil, motor ve şanzıman üretimine yeniden başladı.

Honda ve General Motors, 2021'de başlayacak bir Kuzey Amerika ittifakını duyurmuştu. 2022'de Honda, Sony ile bir ortak girişimde elektrikli araçlar geliştireceğini ve üreteceğini duyurdu . 2025 yılı ilk araçların yollarda olacağı ön görülüyor.

Honda Konsept araç

DÜNYADA HONDA

Honda’nın sadece otomobil işi ile uğraşan Dünya çapında 4 kapanan eski fabrikası hariç 25 fabrikası vardır. Ancak sektörde çok iş yapan Honda’nın Amerika’da 16, Japonya’da 6, Hindistan’da 6, Endonezya’da 4 motosiklet ve 1 otomobil yani 5, Vietnam’da 3, Filipinler 3, Meksika 2, İngiltere 2, Belçika 2, Arjantin 2, Brezilya 2, Çin 2, Malezya 2, Tayvan 2, Kanada , Fransa, İtalya, Tayland, Bangladeş, Kolombiya ve Türkiye Kocaeli Gebze toplamda 62 fabrikası otomobil, motosiklet ve bunların yedek parçaları aşağıda saydığımız iş kolları üretimi yapmaktadır. Ancak Honda, Türkiye’deki 24 yıllık fabrika Eylül 2021’de resmen kapattı.

Honda’nın çalışan sayısı Dünya çapında 218.000 üstündedir. Honda’nın merkezi Tokyo Minato’dadır. Hisseleri Tokyo Menkul Kıymetler Borsası ve New York Menkul Kıymetler Borsası'nın yanı sıra Osaka, Nagoya, Sapporo, Kyoto, Fukuoka , Londra , Paris ve İsviçre borsalarında işlem görmektedir.

Honda motosiklet, otomobiller, ticari araçlar, elektrik jeneratörleri, su pompaları, çim ve bahçe ekipmanları, kültivatör motorlu bahçe çapa makinesi , tekne su motorları, robotik, jet uçağı, jet motorları, ince film güneş pillerine kadar nerede ise motorlu her sektörde bulunmaktadır.

Honda ‘nın Kawajima ve Okegawa şehrinde bulunan özel havalimanlarıdır. Honda bu havalimanlarında gezi, hava fotoğrafçılığı ve araştırma, reklam, televizyon dizileri için çekim yeri ve tanıtım uçuşları gerçekleştirmektedir. Honda’nın Honda Fc adında Japon futbol takımına ve Honda, Honda Heat adında Japon Rugby takımına sahiptir.

Honda, özellikle ABD Lüks otomobil pazarı için 1986'da özel bir lüks marka olan Acura'yı piyasaya süren ilk Japon otomobil üreticisiydi. Amerika Birleşik Devletleri'nden net ihracatçı olan ilk Japon otomobil üreticisi oldu.

Honda, 2000 yılında ASIMO robotunu piyasaya sürdü.

2004'te GE Honda Aero Engines'in ve 2012'de üretime başlayan Honda HA-420 Honda Jet'in kurulmasıyla havacılık sektörüne de adım attılar.

Honda'nın Çin'de iki ortak girişimi vardır: Dongfeng Honda ve Guangqi Honda .

Honda fabrika

DÜNYA’DA HONDA’NIN YAPLANMASI

Honda Amerika yani American Honda Motor Company'nin merkezi Torrance, California'dadır .

Honda’nın yine Kuzey Amerika çıkartması Honda Kanada yani Honda Canada Inc.'in genel merkezi Markham, Ontario'dadır , üretim bölümü Honda of Canada Manufacturing'in merkezi Ontario, Alliston'dadır .

Honda ayrıca Hindistan'da Honda Siel Cars ve Hero Honda Motorcycles, Çin'de Guangzhou Honda, Dongfeng Honda, Malezya'da Boon Siew Honda ve Pakistan'da Honda Atlas.

Honda Innovations grubu yani Honda İnovasyon yenilikçilerle ilişkiler kurmak, Silikon Vadisi girişimleri ve girişimcileriyle ortaklık kurmak ve diğer şirketlerin prototipler üzerinde çalışmasına yardımcı olmak için Honda Xcelerator adlı bir ticari yenilik girişimi yürütüyor. Şirket 2017 Kalifornia Amerika’da kurulmuş olup 40 ayrı şirket ile bağlantısı vardır.

2011 JAPONYA DEPREMİ SONRASI ZORLU SÜREÇ

2011'deki Japon depremi ve tsunamisinin ardından Honda, Japonya'dan tedarik sağlamakta zorlandığından Birleşik Krallık fabrikalarındaki üretimi yarıya indirdi.Fabrikaların çoğu haftada 2 gün çalıştı.

Honda Formula 1

HONDA MOTORSPORLARI

Honda’nın yarışcı ruhlu kurucusu Soichiro Honda’nın kararından sonra 5 yıl geliştirilen Honda RC 142 ile Isle Of Man TT yarışlarına girdiler.İlk yıl 6.,7.,8. Ve 11. Olarak Markalar ödülünü aldılar.İngiliz motosiklet yarışcısı Hailwood ile Isle Of Man TT’de 2 zafer aldılar.

Isle Of Man, yarı yasal trafiğe kapalı geniş virajlı yollarda tam gaz gidilen bir yarış serisidir.Pistten ziyade doğal bir parkurdur.Herhangi bir kazada ölüm ve felçli kalma riski en yüksek yarıştır. DÜNYANIN EN TEHLİKELİ YARIŞ SERİSİDİR!

2015 TT'de John McGuinness tarafından bir Honda CBR1000RR ile ortalama 213.562 km/s hızla belirlendi.2016 yılında Michael Dunlop tarafından daha iyi hale getirildi.Ortalama hız 215,591 km/s idi.

1961 yılında Motosiklet Dünya Şampiyonasında 250cc ve 125cc sınıfı şampiyonlukları kazanmışlardır.

DÜNYANIN EN BÜYÜK MOTOSİKLET ŞİRKETİ HONDA’NIN MOTOSİKLET MOTORSPORLARI KOLU MEŞHUR HRC YANİ HONDA RACING CORPORATION

Honda Racing Corporation ( HRC ), 1982'de kurulan Honda Motor Company'nin bir bölümüdür . [1] Şirket , dünyanın dört bir yanındaki motosiklet yarışlarına katılımı yarış makinelerinin geliştirilmesiyle birleştirir.

Yarış faaliyetleri, Honda motosikletlerinin geliştirilmesinde kullanılan teknolojilerin oluşturulması için önemli bir kaynaktır. HRC faaliyetleri, üretim yarış motosikletlerinin satışını, uydu ekiplerine desteği ve sürücü eğitim programlarını içerir.

SARI KIRMIZI SİYAH REPSOL HONDA EFSANESİ

Repsol Honda , Honda Racing Corporation'ın ana sponsoru Repsol tarafından desteklenen Grand Prix motosiklet yarışlarının (Dünya Şampiyonası yol yarışı ) MotoGP sınıfındaki resmi fabrika takımıdır.Honda ile özleşen Repsol Honda yarış motosikletleri 10 markalar ve 19 sürücüler şampiyonası ile efsaneleşmiştir.Meşhur binicilerden bazıları Mick Doohan,Valentino Rossi,Nicky Hayden,Casey Stoner ve Marc Marquez’dir.

Motokros Dünya Şampiyonası'nda Honda altı dünya şampiyonluğu kazandı. Dünya Enduro Şampiyonası'nda Honda, en son 2003'te Stefan Merriman ve 2007'den 2010'a kadar Mika Ahola ile olmak üzere sekiz şampiyonluk kazandı.

Repsol motosiklet

Motor sporlarında özellikle pist yarışlarındaki üstünlüğünde köklü bir geçmişe sahiptir. 76 şampiyonluk ile rakibi Yamaha’nın önünde birincidir.

25 Moto GP (eskiden 500 cc.),Moto 3’te 5, 350 cc’de 6, 250 cc’de 19, 125 cc’de 15 ,50 cc’de 2 şampiyonlukları vardır.

Honda Paris Dakar Rallisi’nde de motosiklet kategorisinde 7 şampiyonluğu daha vardır. ( 1982-1986-1989-2020-2021). Paris Dakar’da üreticilerde tüm zamanların 3. markasıdır

FORMULA 1 VE HONDA

Süphesiz ki Honda,Formula 1, Mc Laren Yarış Takımı ve Ayrton Senna ayrılmaz bir dörtlüdür. 1980’li yılların sonunda ve 1990’lı yılların başında 4’de zirvede idiler.

Zamanın şartlarına göre Motosiklet yarış serilerinde tatmin olan Soichiro Honda gözünü motor sporlarının zirvesi Formula 1’e dikmiştir.(Honda’nın 3 dünya şampiyonu merhum Formula 1 pilotu Ayrton Senna’nın da Soichiro Honda’ya ayrı bir saygısı vardır.

Senna’nın da içinde inanılmaz bir yarış tutkusu olan F1’in en iyi pilotları arasında bir yeni nesil F1 pilotlarınında kahramanıdır.) iki yıllık hazırlanma sürecinden sonra Honda’nın ilk Formula 1 aracı 1964 yılında Almanya’da RA 271 ilk yarışına çıktı.1965 yılında RA 272 formula 1 aracı ile Meksika Grand Prixini kazanmış Formula 1 ‘de yarış kazanan ilk Japon üretici olmuştur.

1966 ylında RA 273 ile bir podyum elde edildi.1967’de Surtees Honda’nın tek F1 pilotu idi buna rağmen RA 300 ile bir zafer kazandılar.Markalar ve piotlar şampiyonasında 4. Oldular.

1968 yılında RA 301 ile bir 2.lik ve bir pol pozisyon alabildi ve sezon ortası modifiye edilmiş RA 302’yi usta pilot Surtees güvensiz olduğu için yarışmadı yerine yarışan Schlesser kaza yaptı ve öldü. Honda 1968 yılında Formula 1’den çekildi.

Honda, 1983'te motor üreticisi olarak Formula 1'e döndü ve Spirit ekibine motor tedarik etti . Bir yıl sonra Spirit takımını bıraktı Williams ile çalışmaya başladı. Ancak 1984’te bir galibiyet aldılar ve markalarda 6.sırada kaldılar.

1985 yılında RA164 Williams Honda motoru ile 3 galibiyet alarak markalar şampiyonasında 3. Oldular.1986 yılında RA166 Williams Honda ile 9 galibiyet ile Honda markalarda ilk şampiyonluğunu aldı.

1987 yılında Williams Honda’nın modifiyeli RA166 E’yi kullandılar.16 yarıştan 11 zafer ve 13 pol pozisyonu alarak Piquet ve Honda markalar ve pilotlar şampiyonasında şampiyon oldular. O sıralarda genç yetenek Lotus’ta yarışan Senna ile ilişkileri başladı.

Repsol Honda ralli

VE RÜYA TAKIM VE RÜYA PİLOT KADROSU 1988

1988 için Honda, McLaren'e motor tedarik etmek için bir anlaşma yaptı ve Williams ile anlaşmayı bitirdi. 1988, F1'de turbo motorların son yılı olacaktı.

Ayrton Senna ve Alain Prost tarafından sürülen McLaren-Honda arabaları , 16 yarıştan 15 galibiyet ve pol pozisyonu İLE Formula 1 tarihine kırılması zor bir tarih yazdılar.Markalar ve pilotlar şampiyonasını kazandılar.

ATMOSFERİK MOTORLARA DÖNÜŞ!

Honda, 1989'da yeni düzenlemeler için doğal emişli 3.5L V10'u piyasaya sürdü. F1 tarihinin rüya kadrosuna sahip olan köklü Mc Laren takımı ve Honda Takım 16 yarıştan 11 galibiyet ve 15 pol pozisyonu ile rekorunu korudu.

Yine Markalar ve pilotlar şampiyonasını kazandılar.1990 yılında Mc Laren Honda yönetimindeki efsane Senna tekrar şampiyon oldular.1991 yılında Williams’ı yakalamayan Mc laren Honda 1992 yılında Berger’in bir galibiyet ile markalarda 2.olarak Formula1 ‘den ayrılmasına rağmen yan kuruluşu Mugen ile 1992-2000 yılları arasında spordan kopmadılar. Dört yarış ve Jordan Mugen Honda takımı ile markalarda 3. Olarak sporda kaldılar.

2000-2008 yılları arasında Motor tedarikçisi olarak BAR Honda takımı olarak geri döndüler.2004 yılında Button ve Sato pilotları ile 11 podyum markalarda 2.liğe kadar çıkabildiler.

Honda, 2005'te BAR'ı tamamen satın aldı markalar şampiyonasını 10 takım arasında 6. Bitirdiler. 2006'da Honda takımı oldu.Markalarda 4. Oldular. 2007 ve 2008'de Rubens Barrichello'nun yalnızca bir podyumda bitirdiği iki zorlu sezonun ardından Honda, küresel ekonomik kriz nedeniyle 2008 sezonunun ardından Formula 1'den ayrıldı .

Honda, Formula 1’e 2015 yılında bir motor üreticisi olarak geri döndü ve McLaren ekibine turboşarjlı 1.6L V6 hibrit güç üniteleri sağladı. Ortaklık büyük bir hayal kırıklığıydı, McLaren ve sürücü Fernando Alonso düzenli olarak güç ünitesini eleştiriyordu.

Honda, 2016'da inşaatçılar sıralamasında en iyi sonucu 6. olarak elde ederek 2017 sezonundan sonra ayrıldı.

2018’de Torro Rosso takımına Hibrit motor ve sanzıman sağladılar Gasly’nin 4.lüğünden sonra ana takım Red Bull’da Honda güç ünitesine geçti.2006 yılından sonra Verstappen Honda’ya ilk galibiyetini verdi.

honda f1

Brezilya’a bir galibiyet daha verdi.2020 yılında Verstappen ve kardeş takımdan Gasly galibiyetler ile Honda'yı V6 turbo-hibrit çağında iki takımla kazanan ilk motor üreticisi yaptı.Verstappen son yarış Abu Dhabi’yide kazandı.

Red Bull/AlphaTauri ortaklığı kapsamındaki yükseliş ivmesine rağmen Honda, Ekim 2020'de F1 motor programını 2021 sezonunun sonunda sonlandıracağını duyurdu. Red Bull’un Honda ile gizli motor hibrit güç ünitesi sanzıman gibi konularda örtü altı işbiriliği devam etmektedir.2021 ve 2022 yılında Pilotlar şampiyonluğunda Honda’nın rölü büyük.

Honda, 89 zafer , 76 en hızl tur, 90 pol pozisyon 6 markalar ve 6 pilotlar şampiyonluğu Formula 1’de bulunmaktadır.

DÜNYA BİNEK OTOMOBİLLER ŞAMPİYONASI WTCC

Honda, Dünya Binek Araç Şampiyonası'na (WTCC) ilk olarak 2005'ten 2008'e kadar Accord ile katıldı.2008’de 1 galibiyet elde ettiler.

2012’de Mugen ve Jas Motorsport ortaklığında Civic Hatchback ile bir podyum aldılar.

2013 Castrol ana sponsorluğunda yarıştılar. Tarquini ve Monteiro pilotajında Dört yarış, üç pol pozisyonu kazandığı ve 20 kez podyumda bitirdiği Civic ile Markalar şampiyonluğunu aldılar.

2014-2016 yılları arasında WTCCye çok para harcayan Citroen’in arkasında Markalar Şampiyonasında 2.kaldılar.2015’te Civic ile Micheliz bağımsızlar şampiyonluğunu kazandı .

Citroën'in 2016 sonunda ayrılmasının ardından 2017'de Honda ve Volvo arasında şampiyonluk mücadelesi verildi .Volvo üstün olmasına rağmen Volvo sürücüsü Monteiro testte ağır kazası ile yarışamaz hale geldi.

WTCC, teknik düzenlemelere uygun olmayan yakıt enjektörleri nedeniyle tüm fabrika Honda'ları diskalifiye edildi.Honda güçlü olamsına rağmen Volvo’ya karşı kaybetti.

Seri , 2018'de TCR düzenlemelerine geçti ve World Touring Car Cup (WTCR) olarak tanındı.2018 Honda Civic Type R TCR Münnich Motorsport Takımı ile markalarda 3. 2019’da 2. Ve en son 2022 yılında 2. Oldular.

Honda Accord ralli

BRITISH TURİNG CAR CHAMPIONSHIP (BTCC)

İngiltere Binek Otomobiller Şampiyonası, motorspolarının anavatanı olan İngiltere’de en önemli şampiyonalardan birtanesidir.Ülkemize 1998’lerde gelen kablolu TV ile Eurosport’ta izlerdik.O zamanlar Otomobil devlerinin D segmenti sedan liftback’lerini profesyonel modifiyeli pist otomobili olarak görmek büyük keyif verirdi.Özellikle D segmenti o model araç kullanıcılarının aracı televizyonlarda yarışırken görmesi imaj prestij ve reklam olarak hoşuna giderdi.

Honda BTCC’ye 1995 yılında Honda Accord ile girdi.Thompson pilotajında markalarda 7. Oldular.1996 yılında Leslie ile 3 zafer kazanıp markalarda 4. Oldular.1997’de Thompson ve Tarquini ile markalarda 3. Ve bağımsızlarda şampiyonluk aldılar.(BTCC’de fabrika takımı ve fabrika destekli yarış takımı olabilir veya şahsi yarışanlarda ayrı kategoride değerlendiriliyor.)

1998’de Thomson ile sürücüler klasmanında 3. Oldular.1999’da 5 galibiyet ile markalarda 2. Oldular.2000 yılında Super Turing kategorisine geçildi Duayen Lemans sürücüsü Kristensen takıma katıldı.7 galibiyet ve markalarda 2.olup sürücülerde de 3.oldular.

2002-2004 yıllarında Honda Accord yerine Civic Type R’ye geçti 14 zafer ile markalarda 2. Oldular.2005 yılında Honda, Integra Type R ile yarışlara katıldı Team Dynamics ve Matt Neal ile markalar ve sürücüler şampiyonluğunu aldılar.

Team Dynamics Honda’nın BTCC partner takımı 2007’de tekrar Civic’e geçtiler.2010 yılına kadar şampiyonluk alamadılar.2011-2012-2013 Shedden pilotajında markalar ve sürücüler şampiyonluğunu aldılar bağımsızlarda da Jordan pilotajında şampiyonluk aldılar.

2014’te Civic Turer ile markalarda 3.oldular.2015 ve 2016’da Civic Type R’ye geçtiler.Shedden pilotajında markalar ve şampiyonluğu aldılar.2017’de markalarda 3., 2018’de Civic Type R ile FK 8 markalar ve sürücülerde 2., 2019’da Cammish ve Neal ile markalar ve sürüclerde 2.,2020’de markalar ve sürücülerde 2., 2020-2021’de başarı yok ,2022 yılında markalarda 4.oldular.

BTCC ‘de 7 şampiyonluğu (Honda Cİvic 3, Vivic Type R 2 ve Integra ile 2)bulunuyor.BTCC’de üreticilerde 1958 ylından beri devam eden seride Ford’dam sonra Honda 196 zafer ile 2.’dir.

TC 2000 ARJANTİN BİNEK OTOMOBİLLER ŞAMPİYONASI

Honda, Arjantin TC2000 şampiyonasına 1997'de girdi.Pro Racing takımı ile 6.nesil Civic’ler ile 1998 ve 1999’da sürücüler şampiyonluğunu aldılar. 2003 yılında, Brezilya petrol şirketi Petrobras ekibe ana sponsor olarak katıldı. 2004 yılında Honda, yeni yedinci nesil Civic'leri tanıttı .

2008’deJose Maria Lopez ilk yılında Honda Petrobras ile şampiyon oldu. 2009'da motor düzenlemelerindeki bir değişiklik Honda'nın seriden resmi olarak çekildi.Ancak Lopez Eqipo Petrobras takımı ile Civic ile 2009 da tekrar şampiyon oldu.

Şampiyona Super TC 2000 oldu ve Honda Sportteam olarak geri döndü.2013 yılına kadar başarı sağlayamasalarda yarıştılar. Honda, 2019'da yeni onuncu nesil Civics ile tekrar geri döndü Sonraki yıl, İsviçreli petrol şirketi Puma Energy ana sponsor olarak girdi.2014-2015’de 2 kere TC 2000 2.kategorisinde şampiyon oldular.

HONDA’NIN DİĞER PİST ŞAMPİYONALARI

1996 ve 1997 Japonya Turing Araç Şampiyonasında , ETCC Avrupa Turing Araç Şampiyonasında 1999-2000-2002-2005-2006 ve 2008 yılllarında, SCCA Amerika GT World Challange’ta 2009, 2011,2012,2013 ‘te , Arjantin Turismo Nacional (TN) yarışlarında 2001-2002-2004-2006-2010-2018-2019 ve 2020’de , TCR International Series 2017 yılında Markalar şampiyonası bulunmaktadır.

SUPER GT ŞAMPİYONASINDA HONDA

Super GT şampiyonası 1993 yılında başlayan Japonya'daki en üst düzey spor araba yarışıdır. Seri, Japonya Otomobil Federasyonu (JAF) tarafından onaylanmıştır ve GT Association (GTA) tarafından yürütülmektedir.2005 yılında başlayan şampiyonada Toyota,Nissan,Lexus,Mazda, Bmw, Mercedes, Subaru gibi Japon ağırlıklı üreticiler yer alır.

Honda NSX ile GT 500 kategorosinde Autobacs Racing Team Aguri ile 2007 ve 2020 yıllarında 2 şampiyonluk, 2010 yılında da GT 500’de Weider Honda Racing Takımı ile Honda HSV-010 GT ile 1 şampiyonluk toplam 3 şampiyonluk almışlardır.

GT 300 kategorisinde Team Kunimitsu takımı ile Honda NSX ile 1 şampiyonluk kazanmışlardır.

24 SAAT LEMANS YARIŞINDA HONDA

Honda 24 saat lemans yarışlarına LMP1 Kategorisine direk girmemiştir.2011’de Protatip (Özel takım) kategorisinde Honda V8 motoru ile yarışan Strakka Racing RML 4.oldu.

LMP1 sınıfında ARX -03 2.oldu.2013 yılında 6. Oldu.En prestijli LMP1 Kategorisine Honda katılmamıştır.Toyota,Mazda ve Nissan katılmştır Japon üreticilerden. Honda daha çok LMP2 serisinde yer almıştır.

Honda , Le Mans 24 Saat yarışına ilk kez 1994 yılında üç NSX GT2 ile girdi.3 araç yarışı bitirdi ve 6. Ve 14. Oldu.1995’te NXS GT2 biri 1. Oldu.İki NSX GT1’den birisi 8. Oldu.1996’da NSX GT2’de 16. Oldu.

14 yıl aradan sonra Honda, Strakka Racing ve Highcroft Racing ile LMP2 Kategorisinde 2 ARX-01C ile 2010’da geri döndü.Strakka Racing LMP2 sınıfını kazandı.Genel klansmanda 5.oldular.

24 SAAT LEMANSTAN AYRI DÜNYA DAYANIKLILIK ŞAMPİYONASI WEC YANİ WORLD ENDURANCE CAHMPIONSHİP’TE HONDA

Honda’nın Honda Performnace Development (HDP) protatipleri, 2012'de FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası'nın (WEC) ilk sezonuna LMP1 sınıfında Strakka Racing ve JRM ve LMP2'de Starworks Motorsport tarafından girildi.

Strakka Racing ve JRM özel LMP1 Teams' Trophy'de ikinci ve üçüncü olurken, Starworks Motorsport , HPD ARX-03b ile Le Mans 24 Saat yarışında bir sınıf galibiyeti de dahil olmak üzere LMP2 Trophy unvanını kazandı.

Ertesi yıl 2013'te Strakka Racing, LMP1 sınıfına bir HPD ARX-03c girdi. Le Mans 24 Saat yarışında diğer özel takımlara karşı kazandılar , ancak o yarıştan sonra yarışmadılar.

ALMS (AMERİKAN LEMANS SERİSİ) VE ILMS (ULUSLAR ARASI MOTOR SPORLARI BİRLİĞİ) ‘DE HONDA

Uluslararası Motor Sporları Derneği ( IMSA ), FIA'nın ACCUS (Amerika Birleşik Devletleri Yarışma Komitesi) kolunun yetkisi altında Daytona Beach, Florida'da bulunan bir Kuzey Amerika spor araba yarışı yaptırım kuruluşudur.

SCCA'nın (Amerika Spor Araba Kulübü) eski yönetici direktörü John Bishop ve eşi Peggy tarafından 1969'da NASCAR'dan Bill France Kıdemli'nin yardımıyla başlatıldı . Diğer benzersiz şampiyonalar arasında IMSA Kupası, Founder's Cup, Michelin Green X Challenge ve ALMS Challenge bulunmaktadır.

Honda, Amerikan Le Mans Serisine 2007 yılında LMP2 sınıfında Acura adıyla girmiş 1 yarış kazanmışlardır. 2008'de Acura'lar yedi yarıştan altısını kazandı markalarda 2. Oldular. 2009 yılında LMP2 ile birlikte LMP1 sınıfına katıldılar ve Şampiyon oldular.

Acura adı 2010 yılı için Honda Performance Development (HPD) olarak değiştirilmiştir .2010-2012-2013 yıllarında Highcroft Racing'den HPD ARX-01C aracı ile Honda LMP1 ve LMP2 kategorilerinde şampiyon oldu.

Honda, 2014 ve 2015 yıllarında şampiyonanın ilk iki yılında üreticiler şampiyonasında üçüncü oldu . 2016'da Honda , Honda HR35TT'yi Ligier JS P2 şasisinde kullanarak ESM ve MSR ekipleri tarafından 24 Saat Daytona , 12 Saat Sebring ve Petit Le Mans'ı kazandı ve Honda'ya Üreticilerin Dayanıklılık Kupası unvanını verdi.

Honda, 2017'de Acura NSX GT3 ile GTD sınıfında rekabet etti. Araba iki yarış kazandı ve üreticiler şampiyonasında dördüncü oldu. Sonraki sezon 2018'de Acura, GTD sınıfında üreticiler şampiyonasında ikinci oldu.

Honda, 2018 yılında Acura ARX-05 ile Prototip sınıfında üreticiler şampiyonasında ikinci oldu.2019’da Acura Prototip sınıfında sürücüler, takımlar ve üreticiler şampiyonluğunu kazandılar. NSX GT3, GTD sınıfında sürücüler ve takımlar şampiyonluğunu da kazandı.

HONDA’NIN AMERİKA PAZARINDAKİ ÖNEMLİ YARIŞ SERİSİ INDYCAR’DA HONDA TEKELİ

Honda , 1994 yılında CART (Champ Car World Series) tarafından onaylanan IndyCar'da yarışmaya başladı ve 1995'te ilk yarışını kazandı . İlk üreticiler ve sürücüler şampiyonaları 1996'da geldi . Honda 1998 , 1999 ve 2001'de üç üretici şampiyonluğu ve 1997 , 1998 , 1999 , 2000 ve 2001'de beş sürücü şampiyonluğu kazanmıştır.

Honda, IndyCar Serisine 2003 yılında katıldı ve Chevrolet ve Toyota'ya karşı yarıştı . 2004 ve 2005 yıllarında Indianapolis’i, markalar ve pilotlar şampiyonasını kazandı.

2005'ten sonra Toyota ve Chevrolet seriden ayrılırken, Honda 2006'da serinin tek motor üreticisi oldu ve bu rol 2011'e kadar sürdü .

Honda,Indycar’da tek üretici olarak 2006-2011’de motor arızası yaşamayarak büyük sükse ve reklam yaptı dayanıklılık ve sorunsuzluk anlamında.2008,2010 ve 2011’de sezon boyu motor arızası yaşamayarak Honda motoru rüştünü ıspatladı.

Chevrolet ve Lotus'un seriye katılmasıyla 2012'de geri döndü. Honda motorlu Indycar sürücüleri Indianapolis 500 ‘ü kazandılar. Honda motoru ile yarışan Scott Dixon 2008,2013,2018 ve 2020’de pilotlar şampiyonluğunu kazandı. Honda 2018,2019,2020,2021’de markalar şampiyonluğunu kazandı.

Honda, her yıl temmuz ayında Kanada'nın Toronto kentinde düzenlenen Honda Indy'nin sponsorudur.

JAPONYA SUPER FORMULA SERİSİ

Honda, 1981'de şampiyon olmasıyla ilk yılında şampiyonluğu kazandı. Honda’nın 1988 yılına kadar 6 şampiyonluk aldı. Honda’nın klon şirketi Mugen 1988 ile 1997 yılları arasında 7 şampiyonluk daha aldı.1998 ve 2005 yılları arasında serinin tek motor tedarikçisi oldu.2006’da Toyota seriye katıldı. Honda o zamandan bu yana 2009,2012,2013,2018,2019,2020,2021 ve 2022 markalar şampiyonluğunu kazandı.

FORMULA 2’DE HONDA İZİ

1965'te sarsıntılı bir başlangıcın ardından Honda, 1966'da Honda RA300E/RA302E motoruyla Formula 2 yarışına hakim oldu ve Brabham-Hondas, katıldıkları yarışların biri hariç hepsini kazandı.

Honda, 1981'de Ralt ekibine tedarik sağlayarak Formula 2'ye döndü. Ralt-Honda, 1981'de birlikte ilk sezonunda şampiyonluğu kazandı ve bunu 1983 ve 1984'te başka şampiyonluklar izledi.

Formula 3000 , 1985'te Formula 2'nin yerini aldı. Mugen motorları 1989 , 1990 ve 1991'de şampiyonluğu kazandı .

RALLİLERDE HONDA

Görüldüğü üzere Honda rallilerden ziyade asfalt pist yarışlarında ağırlığı olduğunu biliyoruz. Honda , Civic Type R R3 ile 2011 , 2013 ve 2014 yıllarında Kıtalararası Ralli Mücadelesi (IRC) / Avrupa Ralli Şampiyonası(ERC)'nın 2 çeker üreticileri şampiyonluğunu kazandı .

Honda Jazz ile 2012-2013 yıllarında Avustralya Ralli Şampiyonasını kazandı.

Honda Civic ve Integra’lar 2 litreye kadar ki pahalı ulusal rallilerde Grup N önden çekiş 2 çeker kategorisine hakim oldular. Finlandiya Ralli Şampiyonasında 2001,2010,2011 hariç 2000-2018 yılları arasında 2001,2010,2011 hariç şampiyonluk kazandılar.

FIA Avrupa Ralli-Kros Şampiyonası'nın 2. klasmanı, 2007 ve 2008'de Honda Civic Type R ile kazanıldı. Honda, Global RallyCross Şampiyonasına 2016 ve 2017'de Civic Coupe ile girdi. Seri 2018'de sona ermeden önce 10 podyum ve bir galibiyet aldılar ve her iki sezonda da üreticiler şampiyonasında üçüncü oldular.

Honda Ridgeline pikap, 2008 ve 2010'da Baja 1000'in Stock Mini sınıfını ve 2015'te Class 2'yi kazandı. 2016, 2018 ve 2019'da Baja 500'ün 7. Sınıfı'nı kazandı.

Honda

HONDA’NIN ARTIK ÜRETİLMEYEN ESKİ MODELLERİ

Üretim yılına göre Honda’nın artık üretilmeyen modellerini sıralayalım. İlk üretilen model 1963 yılı en son üretilip artık üretilmeyen model 2015 yılıdır. Honda tarihi boyunca otomobil olarak 56 modelleme yapıp sonlandırmıştır. Günümüze kadar gelen modeller nesil olarak güncel model listemizde inceleyeceğiz.

S500, T360/T500, S600, L700, P700, L800, P800, S800, N360, 1300, N600, Vamos/Vamos Hobio, Z, Life, Prelude, Ballade, Quint, City/Jazz, CR-X, Legend, Today, Concerto, Ascot, Beat, CR-X del Sol, Domani, Crossroad, Rafaga, Horizon, Logo, Orthial/Partner, S-MX, Tourmaster, EV Plus, Torneo, Capa, Insight, LaGreat, S2000, Life Dunk, Stream, Element, Mobilio Spike, That’s, FR-V/Edix, Airwave/Partner, Zest, Clarity, Spirior, Crosstour, CR-Z, Jade, Grace, Gienia, Greiz, S 660.

1980'lerin sonlarında ve 1990'ların başlarında Honda , Honda Concerto , Rover 200 , 400 , 600 ve 800'ün geliştirilmesi ve pazarlanmasında İngiliz Rover ile işbirliği yaptı . Honda, Passport ve Acura SLX'i üretmek için 1990'larda vatandaşı Isuzu ile ortaklık kurdu.

HONDA’NIN TİCARİ ESKİ MODELLEMELERİ

Street (1981-1999), T 360 (1963-1967), T 500 (1964-1967), TN 360/TN-III (1967-1977)

HONDA FABRİKA TAKIMI OLARAK MOTORSPORLARINDA 37 ARACI HEMEN HEMEN KENDİ GELİŞTİRMİŞ VE YARIŞTIRMIŞTIR. YILLARA GÖRE:

1964 RA271,1965 RA272, 1966 RA273, 1967 RA300, 1968 RA301, 1968 RA302, 1969 R-1300,1991 RC100, 1992 RC101, 1994 NSX GT2, 1995 NSX GT1 Turbo, 1995–1998 Accord (Super Touring), 1996 RC101B, 1999–2000 Accord (Super Touring), 1999 RA099, 1997–2009 NSX-GT, 2002 Civic Type R (S2000), 2002 Civic Type R (BTC-T), 2004 Accord Euro R (S2000), 2005 Integra Type R (BTC-T), 2006 RA106, 2007 RA107, 2007 Acura ARX-01, 2007 Civic Type R FN2 R3, 2008 RA108, 2009 Acura ARX-02a, 2010–2013 HSV-010 GT, 2012 HPD ARX-03, 2012–2013 Civic WTCC (S2000), 2014–2016 NSX Concept-GT, 2014 HPD ARX-04b, 2014–2017 Civic WTCC (TC1), 2015 Civic Type R TCR (FK2), 2017–present NSX-GT, 2017 NSX GT3, 2018 Acura ARX-05, 2018 Civic Type R TCR (FK8)

DÜNYANIN EN İYİ İÇTEN YANMALI MOTOR ÜRETİCİSİ HONDA MOTORLU YARIŞ ARAÇLAR YİNE 37 ARAÇTIR.BU 37 ARACIN HEPSİ FORMULA 1 ARACIDIR.YALNIZ BUNLARIN 6 ‘SI HONDA’NIN KENDİ FORMULA 1 ARACIDIR. YILLARA GÖRE:

1983 Spirit-Honda 201, 1983 Spirit-Honda 201C, 1983 Williams-Honda FW09, 1984 Williams-Honda FW09B, 1985 Williams-Honda FW10, 1986 Williams-Honda FW11, 1987 Williams-Honda FW11B, 1987 Lotus-Honda 99T, 1988 McLaren-Honda MP4/4, 1988 Lotus-Honda 100T, 1989 McLaren-Honda MP4/5, 1990 McLaren-Honda MP4/5B, 1991 McLaren-Honda MP4/6, 1991 Tyrrell-Honda 020, 1992 McLaren-Honda MP4/6B, 1992 McLaren-Honda MP4/7A, 2000 BAR-Honda 002, 2001 Jordan-Honda EJ11, 2001 BAR-Honda 003, 2002 Jordan-Honda EJ12, 2002 BAR-Honda 004, 2003 BAR-Honda 005, 2004 BAR-Honda 006, 2005 BAR-Honda 007, 2006 Super Aguri-Honda SA05, 2006 Super Aguri-Honda SA06, 2007 Super Aguri-Honda SA07, 2008 Super Aguri-Honda SA08, 2015 McLaren-Honda MP4-30, 2016 McLaren-Honda MP4-31, 2017 McLaren-Honda MCL32, 2018 Toro Rosso-Honda STR13, 2019 Red Bull-Honda RB15, 2019 Toro Rosso-Honda STR14, 2020 Red Bull-Honda RB16, 2020 AlphaTauri-Honda AT01, 2021 Red Bull-Honda RB16B, 2021 AlphaTauri-Honda AT02.

HONDA’NIN BİRLİKTE ÇALIŞTIĞI FORMULA 1 YARIŞ TAKMLARI; SİPİRİT, WİLLİAMS, LOTUS, MC LAREN, TYRELL, BAR, JORDAN, SUPER AGURİ, TORRO ROSSO (ALPHA TAURİ), RED BULL.

HONDA’NIN GÜNCEL MODELLERİ

HATCHBACK: BRIO, CITY HATCHBACK, CIVIC HATCHBACK, E, FIT/JAZZ/LIFE.

SEDAN: ACCORD/INSPIRE, AMAZE, CITY/BALLADE, CITY (PAKİSTAN), CIVIC SEDAN/INTEGRA, CRIDER, ENVIX.

MINIVAN-STATION WAGON-MPV: ELYSON, FREED, MOBILIO, ODYSSE (Asya), ODYSSE (Kuzey Amerika), Shuttle, Stepwgn,

CROSSOVER/SUV: Avancier, BR-V, BREEZE, CR-V, HR-V/Vezel/XR-V, PASSPORT, PILOT, UR-V, ZR-V/HR-V. (Kuzey Amerika/Çin)

KEI ARAÇLARI [ŞEHİR İÇİ MİKRO(KÜÇÜK) ARAÇLAR]: N-Box, N-One, N-Van, N-WGN.

PİKAPLAR: Ridgeline

SPOR ARAÇLAR: Civic Type-R, NSX.

HONDA’NIN PREMIUM LÜKS MARKASI – A C U R A GÜNCEL MODELLERİ:

SEDAN/LİFTBACK: Integra, TLX.

CROSSOVER: CDX, RDX, MDX.

SPOR ARAÇLAR: NSX

ACURA ESKİ MODELLER: Legend, Vigor, RL, SLX,TL, CL, EL, RSX, TSX, CSX, ZDX, ILX, RLX.

HONDA MOTOSİKLET İMPARATORLUĞU

HONDA MOPED VE HAFİF MOTOSİKLETLER

• A-Type, AirBlade, Ape series, Chaly, Cub series, Cub F, CT50 Motra, CY50, Express, Grom, MB/T/X series two-stroke models, MB50/MB5, MR50, MT50/MT5, P50/P25, PA50 (Hobbit/Camino), PC50/PS50, SFX50, SH50, SL70, ST series (Dax), Wave series, Z series Monkey models, ZB50

honda motosiklet manken

HONDA ŞEHİR MOTOSİKLETLERİ KOMUTER, CHOPPER, SPOR TURİNG YÜKSEK HACİMLİ SERİLERİ

• Bros/HawkGT (NT650), CB series, CBF series, CBR series, CJ series, CLR series, CM series, CR series, CRF series, CT series, CX series, Dax, Fury, GL series, NT series, ST series, Valkyrie, VF/VFR series, VT series, VTX series, XR/XL series (dirt and dual-sport bikes)

Ülkemizde özellikle CBF 150 vitesli kurye motosikletidir.Siz motosikleti değil motosiklet sizi taşır. Kullanması en kolay ve keyifli uzun ömürlü şehir içi şehir dışı çok amaçlı bir popüler bir motosiklettir.

“CBR serisi yani City Bike Racing, CBR 250 tek silindirde fazla zorlandığı için rakibi 2 silindirli R25’e göre kol çıkarma nedeniyle fazla zorlanmaması gerekir. Ancak CBR 125 daha dayanıklıdır.

Ülkemizde en sevilen Racing 125’tir.CBR 500 serisi 2 silindirli A2 ehliyetinin Nirvana’sıdır kıymeti bilinmeyen en güzel 2 silindirli Racing’tir.

CBR 600 ve CBR 1000 serisi 4 silindirli yarışlarda da kullanılan tavsiye edilir Racing grubudur. Rakipleri Ducati Panigale,Aprillia RSV, Kawasaki Ninja , Yamaha R serisi ve Suzuki GSX-R serisidir.

HONDA OFF ROAD MODELLERİ

• CRF150F, CRF250X, CRF450X, CRF450RX, CRF230F, MR250, TR200, XR80, XR100, XR250R, XR350R, XR600R, XR650R

Ülkemizde CRF 250 serisine karşı motosiklet camiasının ayrı bir ilgisi vardır. Özellikle toprak ve arazi şartlarında motosiklet kullanmak isteyenler için biçilmiş kaftandır.

HONDA ÇİFT AMAÇLI MODELLERİ ( Naked, Enduro, Off-Road Enduro)

• CRF150L, CRF230L, CRF250L/CRF300L, CRF1000L Africa Twin, CRF1100L Africa Twin, MT125, MT250,MT 07, MT 09, NX250, NX650 Dominator, SL90, TLR200, Transalp, XL70, XL75,XL80, XL100, XL125, XL125V Varadero, XL175, XL250, XL350, XL500, XR650L, XRE300, XRV650 Africa Twin, XRV750T Africa Twin.

“Özellikle ülkemizde motosiklet camiasında eskiyen Transalp ve Varadero’ya karşı ayrı bir ilgi olmasına rağmen parası olanın ilgisi daha yeni olan Africa Twin popülerdir.”

“Ülkemizde MT yani Monster Torque , torku hissettiren MT serisi inanılmaz ivmelenmesi ile çok tecrübe isteyen bir motosiklettir.Sağ eline hakim olamayanlar için tehlikeli bir modeldir.”

HONDA MOTOKROSS MODELLERİ

• CR80R, CR85R Expert, CR125R, CR250R, CR500R, CRF110R, CRF150R, CRF250R, CRF450R.

HONDA SKUTER MODELLERİ

• Activa, Aviator, Beat (FC50), Big Ruckus, Biz, CN250 (Helix/Fusion/Spazio), Honda Dio, Elite, Express, Express SR, Grazia, Joker, Juno, Metropolitan/Jazz/Scoopy/Crea Scoopy, Metropolitan II, Motocompo, NH series, Eve/Spree/Nifty 50 (NQ50), Reflex, Reflex ABS (Avrupa ve Kanada’da NSS300 Forza ), PCX 125 and 150, Pop 100 and 110i, Silver Wing, Silver Wing ABS, SFX50, SH150i, Sparta, Vision/Spacy, Zoomer/Ruckus.

Kuryecilikte ve yemek paketçiliğinde Honda Dio çok popülerdir ondan önceki Spacy’nin yeri çok sağlamdır. Ülkemizde oldukça Çinli kopyası satılmaktadır. Spacy özellikle saç kasası bol yedek parça usta servisi ile sağlam ve dayanıklılıkta paketçiliği aksatmayan referans bir paketçi kurye motorudur.

Maksi skuterde ülkemizde Yamaha Xmax olsa da önceki modellerin yağ yakma probleminden ve herkesiz alması nedeni ile benim tercihim öncelikle Honda Forza olurdu. SYM Joymax de en yakın rakibidir. Suzuki Burgman efsanesi de ülkemizde satış ve pazarlamada zayıf kalmıştır.

Kymco’da Xtown, Downtown modeller olsa da yeni distribütör benim gözümde sınıfta kalmıştır vatandaşı SYM’ye göre. Skuter’de İtalyanlar ve Japonlar işin piridir. Bunların ensesinde SYM ve Kymco Tayvanlı markalar vardır. Fransız Peugeot’da kalitede iyi olsa da yedek parça usta servis ağı ve 2.elde zorlanmaktadır.

HONDA RACING CORPORATION YANİ HONDA MOTOSİKLET YARIŞ BÖLÜMÜ TARAFINDA GELİŞTİRİLEN YARIŞA GİREN MODELLER

• Listede 52 model olsa da en önemlileri şunlardır: CR93, MT125R, NR500, NSR500, NSR500V, RC211V, RC212V, RC213V, RCV1000R, RS125, RS125R, RS250R

HONDA’NIN 3 VE 4 TEKERLEKLİ ARAZİ MOTOSİKLETLERİ ATV VE UTV’LERİ

Buradaki ATV ( All Terrain Vehicle , yani tüm arazi aracı demek), UTV ( Utility Terrain Vehicles , yani ATV’nin kafeslisidir diyebiliriz.Motosiklet ile otomobil arasında bir araçtır.) anlamını taşır.

• 1987 Honda ATC50 (prototipe), 1973-1974, 1978-1985 Honda ATC70; first mini ATV, 1970-1978 Honda ATC90 (was US90 from 1970-1973), 1979-1985 Honda ATC110, 1984-1987 Honda ATC125M, Honda ATC125R (prototype), 1980 Honda ATC185, 1981-1983 Honda ATC185S, 1981-1987 Honda ATC200 series, 1981-1983 Honda ATC200 series, 1985 Honda ATC200R (prototype), 1985-1987 Honda ATC250ES, 1981-1986 Honda ATC250R; first high-performance ATV, 1985-1987 Honda ATC250SX, Honda ATC300R (prototype), Honda ATC350R (prototype), 1985-1986 Honda ATC350X, 1987 Honda ATC500R (prototype), 1977-1988 Honda Odyssey 250 and 350, 1989-1990 Honda Pilot 400, 1990 Honda Duet (prototype), 1986-1987 Honda Fourtrax 70, 1993-present Honda TRX90X, 1985-1988 Honda Fourtrax 125, 1984 Honda Fourtrax 200 (Honda's first four-wheel ATV), 1990-1991 Honda Fourtrax 200 "Trunkmobile", 1991-1997 Honda Fourtrax 200 Type II, 1986-1988 Honda Fourtrax 200SX, 1997-present Honda Recon 250, 1985-1987 Honda Fourtrax 250, 1986-1989 Honda Fourtrax 250R, 1987-1988, 1991-1992 Honda Fourtrax 250X, 2006-present Honda Sportrax 250EX/250X, 1988-2000 Honda Fourtrax 300, 1993-1999 Honda Fourtrax 300EX, 1986-1989 Honda Fourtrax 350/Foreman 350 (Honda's first four-wheel-drive ATV), 2000-2015 Honda Rancher 350, 1999-2016 Honda Fourtrax 400EX/400X, 1995-2004 Honda Foreman 400, 2016-present Honda Rancher 420, 1998-2004 Honda Foreman 450S/450ES, 2004-2014 Honda TRX450R. 2005-2019 Honda Foreman 500/Foreman Rubicon 500, 2020-present Honda Foreman 520/Foreman Rubicon 520, 2003-2005 Honda Rincon 650, 2006-present Honda Rincon 680, 2008-2009 Honda TRX 700XX.

HONDA’NIN YANDAN KOLTUKLU MOTOSİKLETLERİ

Side by Side (SXS) • 2008-2013 Honda Big Red 700, Honda's first Side-by-Side, 2015-present Honda Pioneer 500, 2021-present Honda Pioneer 520, 2013-present Honda Pioneer 700, 2016-present Honda Pioneer 1000, 2019-present Honda Talon 1000R, 2019-present Honda Talon 1000X. Bu kadar modelin ismini yazmak anlamsız gibi gelmesin Dünya’da Motosiklet imparatorluğu nasıl olunmasının adeta belgesi niteliğinde.

Honda, Japonya'daki en büyük motosiklet üreticisidir ve 1955'te üretime başladığından beri böyledir. 1982'de zirveye ulaşan Honda, yılda yaklaşık üç milyon motosiklet üretti. 2006 yılında motosiklet üretimi düştüğünde dahi yine de üç yerli rakibinden daha yüksekti.

2017'de Hindistan, Honda için en büyük motosiklet pazarı haline geldi. Hindistan'da Honda %59 pazar payı ile skuter segmentinde lider konumdadır.1984’te Hero Honda ortaklığı 2011 yılında Honda’dan öğrendiği her şey ile Hero olarak bağımsızlaşmıştır. Hero’ya Hintli Honda da diyebiliriz. Öyle ki özellikle skuterlerine 5 yıl veya 50.000 km garanti vermektedir.

1960'larda küçük bir üreticiyken Honda, Japon motosiklet pazarından çıktı ve Amerika Birleşik Devletleri'ne ihracat yapmaya başladı.

Honda ABD’de motosiklet kültürünü değiştirdi. Honda motosikletlerinin herkes için yapıldığı algısını oluşturdu İsyankâr Antisosyal aykırı choppercılara göre.

Honda'nın pazara girişinin öyküsü ve ardından ABD'de ve dünya çapındaki büyük başarıları, bazı akademik tezlerin konusu oldu.

İngiliz motosiklet endüstrisinin Japon rakipleri tarafından neden ve nasıl rekabette geride kaldığını açıklayan bir raporda İngiliz yöneticilerin ölçek ve kapsam ekonomilerinden kar elde etmek için işlerine yeterince yatırım yapmamalarına bağladı.

Honda'nın başarısı, uzun vadeli stratejiden ziyade personelinin uyum sağlama kabiliyetine ve sıkı çalışmasına bağlı idi. 1960'larda ABD motosiklet pazarına girişi, dünya çapındaki işletme okullarında stratejiye giriş eğitimi için ders konusu olmuştur.

Honda deniz motorları

HONDA’NIN DİĞER SEKTÖRLERDE ÜRETTİĞİ ALET VE EKİPMANLAR

Benzin Jeneratörleri, Çalı Kesiciler, Tekne dümen, Deniz Dıştan Takma Motorlar, Su pompaları, Kültivatör, çim biçme makinesi, Robotik çim biçme makinesi, Sürme biçme makinesi, misinalı tırpan, biçme makinesi, Üfleyici, püskürtücü, Çit düzeltici, kar püskürtücü, kaynak güç kaynağı, Pompa, Şişme bot, Elektrikli 4 tekerlekli Scooter, Kompakt Ev Kojenerasyon Ünitesi (Isıtma).

HONDA’NIN PEK BİLİMEYEN DAĞ BİSİKLETİ RN- 01 G

Honda RN-01 G-Cross , Honda tarafından özellikle yokuş aşağı yarış etkinlikleri için üretilmiş bir dağ bisikletidir. Honda bir bisiklet üreticisi değildir ve bu bisiklet ticari olarak halka satılmamaktadır.

2004 yarış sezonunda NORBA ve Dağ Bisikleti Dünya Kupası için hazırlanmıştır.Standart vites değiştiricinin yerini alan bir vites kutusuna sahiptir. Takım Team G Cross Honda olarak bilinir.

HONDA’NIN ANDROİD ROBOT SEVDASI 1986 YILINDAN BERİ ARGE VE ÇALIŞMALAR ASİMO’YU YAPTILAR

1986'da başlayan Honda E0'un ardından gelen Honda E serisi ve Honda P serisi ile devam eden art arda yapılanmaların on birincisidir.

Honda’nın E serisi geliştirme evreleri : 1986 yılında E0’ ı geliştirdiler, 1987 yılında E 1, 1989 yılında E 2, 1991 yılında E 3, yine aynı yıl E 4, 1992 yılı E 5, 1993 yılında E 6 1993 yılında P serisi , Honda tarafından geliştirilen prototip insansı robotların kronolojik ilerlemesidir . Yürütülen araştırma, nihai olarak ASIMO'nun yaratılmasına izin verdi.

Honda’nın P serisi gelişim evreleri: 1993 yılında P1, 1996 yılında P2, 1997 yılında P3, 2000 yılında P4 ve yine aynı yıl Asimo oluşturuldu.2005 yılında Asimo son versiyonu modifiye edildi.

ASİMO, 54 kilo ağırlığında ve 130 santimetre boyunda olan ASIMO, sırt çantası takan küçük bir astronotu andırıyor ve 6 km/s hıza kadar insan hareketine benzer şekilde iki ayak üzerinde yürüyebiliyor.

ASIMO, dünyanın bağımsız olarak merdiven çıkıp inebilen tek insansı robotudur.

Honda'nın robotu ASIMO , Ar-Ge projesi olarak yürüyen, dans eden ve adım adım ilerleyen bir robot yaratmak için uzmanlığı bir araya getiriyor. 2010, Honda'nın ASIMO'yu hareket ettirmek için kullanıcının beyin dalgalarını okuyabilen bir makine geliştirdiği yıl oldu.

HONDA SOLTEC – GÜNEŞ PİLLERİ

Honda'nın güneş pili yan kuruluşu Honda Soltec, Japonya’da konut,kamu ve endüstriyel kullanım için ince film güneş pilleri yapmış satmıştır. Honda Soltec'in 2014 Baharında mevcut müşterilere destek dışında ticari faaliyetlerini durduracağını ve yan kuruluşun feshetmiştir.

HONDA’NIN ALTERNATİF YAKIT DENEMELERİ

Honda A.B.D’de 1998 yılında Civic GX, ticari amaç ile kullanılan tek doğal gaz ile çalışan araç idi. 2001 yılında Civic GX, ABD Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından dünyanın en temiz yanan içten yanmalı motoru olarak derecelendirildi.

Bu otomobiller Los Angeles ve New York’ta 2005 ve 2006 ‘da filolardan sonra halka da satılmaya başlandı.Honda doğal gazlı araçlardan 16.000 adet sattıktan sonra 2015 yılında hibrit araçlar , plug-in elektrikli arabalar ve hidrojenle çalışan yakıt hücreli araçlar gibi yeni nesil elektrikli araçların geliştirilmesine odaklanmak için doğal gazla çalışan araçların ticarileştirilmesini aşamalı olarak kaldırmaya karar verdi.

A.B.D’den sonra Brezilya’daki Honda’nın yan kuruluşu, Civic ve Fit modellerini sulu etanol ve benzin karışımı ile daha temiz bir emisyon hedeflerini belirledi.Sonra City versiyonu etanollü benzin ile çalışan pazara sunuldu.

2007 yılında Brezilya’da sıçramanın ardından 09'un başlarında Honda'nın Brezilya pazarı için ürettiği otomobil üretiminin yüzde yüzü artık esnek yakıtlı ve Brezilya'da ihracat için benzin versiyonunun sadece küçük bir yüzdesi üretiliyordu.

2009'da Honda, Brezilya pazarında dünyanın ilk esnek yakıtlı motosikletini Brezilya'daki yan kuruluşu Moto Honda da Amazonia üretilen CG 150 Titan piyasaya sürüldü.

HONDA HİBRİTLERİ

Honda vatandaşsı ve rakibi Toyota’nın Prius’u ABD’de piyasaya sürmeden 1 ay önce Hibrit Insight’ı (2000-2006 yılları) piyasaya sürdü. Insight 100 km’de sadece 3,4 litre benzin tüketiyordu ve 18.000 adet sattı.

2000’li yıllarda Honda Civic Hibrit, Accord Hibrit, CR-Z hibrit , Insight’ın 2. Hibrit versiyonu,Fit Hibrit ve Fire Avrupa versiyonu izledi.Honda 2010’lu yıllarda 1 yılda 200.000 hibrit üretiyordu. Honda’nın 1999 yılının sonlarında başlayan hibrit araç üretim ve satışı 2014 yılında 1 milyon 350 bini geçmiş durumda idi.

HONDA’NIN HİDROJEN MACERASI

2008'de Honda, elektrik motoru için elektrik üretmek üzere sıradan havadaki hidrojen ve oksijeni birleştiren hibrit hidrojen yakıt hücreli Honda FCX Clarity’yi üretti. 2015 yılında üretimi sonlandırıldı.

Aracın kendisi herhangi bir kirletici madde yaymaz ve tek yan ürünleri ısı ve sudur. Bu tür bir araca yakıt ikmali için altyapıya sahip tek ABD pazarı, ancak istasyon sayısı hala sınırlı.

Gelişmiş ülkelerde hidrojen dolum istasyonlarının olmaması, üretim hacimlerini düşük tutacaktı.Hidrojen istasyonların pahalı kurulumu hidrojen ile çalışan araçlar çok uzun ömürlü olmamıştır.

Şu an elektrikli araç satışlarında bile herkes şarj süresi ,menzil, nerede şarj edeceğini, uzun yola giderken aracı nerede şarj edecek aplikasyonlar ile kafası karışmış durumda. Şarj alt yapısı olmadan bile elektrikli araçların satış patlaması yapması çok zor iken hidrojen istasyonu gibi pahalı istasyonları Dünya genelinde görmek imkansızdı.

HONDA’NIN DÜNYA MOTORSPORLARI ARENASINDA Kİ GURUR PİSTİ MEŞHUR SUZUKA PİSTİ

Japonya ve Honda Motor Com, Ltd'nin bir yan kuruluşu olan Honda Mobilityland tarafından işletilmektedir . F1 pilotları ve hayranları tarafından en çok keyif alınan pistlerden biri olarak açıkça lanse edilen Suzuki, aynı zamanda Formula 1 Dünya Şampiyonası'nın kalan en eski pistlerinden biridir155.000 kapasitelidir. 1

962 yılında tamamlanan pistte birçok motor sporları organizasyonu yapılmakla beraber, pist sahibi Honda’nın test sürüşleri ve araç ayarlamalarında kullandığı bir fabrika test pisti tadındadır.Özellikle Ayrton Senna’nın Honda NSX’i geliştirirken kullandığı Suzuka pistidir. Mevcut pist düzeni için resmi tur rekoru, 2019 Japonya Grand Prix'si sırasında Lewis Hamilton tarafından belirlenen 1:30.983'tür .

HONDA’NIN ELEKTRİKLİ ARAÇ SERÜVENİ VE GELECEK

ABD Hava Kaynakları Kurulu CARB’ın sıfır emisyonlu araç baskıları ile Honda ABD’de 1997 de o zamanın teknolojisi ile yalnızca 160 km menzilli kusursuz akülü Honda EV Plus tamamen elektrikli aracı üretir. ABD’de yalnızca 276 adet satılır. 2 yıl sonra üretimi durdurulur.

Bundan 13 yıl sonra 2012 Fit EV tanıtılır.132 km menzile sahip araç ABD’de yalnızca Kaliforniya ve Oregon’da satıldı.3 yılda 1.100 adet satıldı.Kiralama yöntemi ile de kullandırılan Fit EV 2015’de üretimi sonlandırıldı.

Fişe takılabilen hibrit araç olan Plug in hibrit olan 2013 Accord Plug in hibrit sadece 21 km menzile sahip elektrikli motora sahipti geri kalan menzil içten yanmalı motora aitti.

2 yılda ABD’de Kaliforniya ve New York’ta 835 adet yine ve Japonya’da şirketlerde ve devlet kurumlarına kiralama yöntemi ile kullanıldı.

2024 yılında Honda’nın teknoloji partneri General Motor ile SUV olan Honda Prologue ve General Motor Ultium tanıtılması bekleniyor.

Honda elektrikli araçlar adeta hammadde olan piller için Ağustos 2022'de Honda ve LG Energy Solution, ABD'de Honda ve Acura elektrikli araçları için yeni bir lityum-iyon pil fabrikası kurmak üzere bir ortak girişimi duyurdu. Duyuru sırasında hedef 40 gigawatt saatti.

HONDA ADVANCED TECHNOLOGY NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Honda'nın otomotiv ürünleri ve otomotivle ilgili teknolojiler için yeni modeller oluşturmaya odaklanan uzun süredir devam eden araştırma ve geliştirme programının bir parçasıdır ve ilerlemelerin çoğu motor teknolojisiyle ilgilidir.

Honda'nın araştırmaları, yakıt tasarruflu araçlardan ve motorlardan insansı robot ASIMO ve altı yolcu kapasiteli bir iş jeti olan Honda HA-420 Honda-jet gibi daha karmaşık uygulamalara kadar uzanan pratik çözümlere yol açtı .

HONDA G-Con NEDİR?

Honda Advanced Technoloji felsefesinde ilk G-Con ilk olarak 1998'de duyuruldu. O zamandan beri yeni bir platformdan geliştirilen tüm Honda araçları G-Con teknolojisi ile tasarlandı.

Honda Motor Co.'nun dahili pasif güvenlik standardıdır. G-Con, G-Force Control'ün kısaltmasıdır. G-Con'a dahil edilen standartlar, dünyanın en zorlu çarpışma güvenliği düzenlemelerinin yanı sıra gerçek dünyadaki kaza vakalarından toplanan verilere göre kıyaslama yapmak için sürekli olarak güncellenir. G-Con'un amacı, bir çarpışmanın darbe enerjisini ('G-Kuvveti') kontrol etmek ve araçta bulunanların yaralanmalarını azaltmaktır.

“Honda vtec teknolojisi ile değişken subab teknolojisi 5500 devirden sonra azami açilan subablardan gelen inanilmaz mekanik sese hasta olmayan yoktur. Yüksek devirlerde kazanilan güçten daha fazlasi sesten gelen zevktir.Türkiye’deki basık kuş serisinden parayı bulunca Honda Civic alan apaçi tayfa dediğimiz trafik kurallarını tanımazlar yüzünden Türkiye’de marka imaji Honda’nın zedelendiği görüşündeyim.Honda’nın binek otomobillerin Type R dediğimiz fabrika modifiyeli Honda otomobillere sahip olmak ayrıcalıktır.Vtec veya i-Vtec olsun ne kadar sesi efsane olsa da , turbonun yerini tutamamıştır. Zaten son Honda modellerinde Vtec’ten daha çok motorlar turboludur!”

ÜLKEMİZDE DRİFTÇİ GENÇLERİN GÖZDESİ EFSANE HONDA S 2000

Japon otomobil üreticisi Honda tarafından 1999'dan 2009'a kadar üretilen üstü açık bir spor otomobildir . Honda’nın 50. yılını kutlamak için. S2000, adını 1960'ların S500 , S600 ve S800 roadster'larının geleneğini sürdüren iki litrelik motor hacminden alıyor.

2 litrelik doğal emişli atmosferik motor , Honda’nın motorsporları izleri taşıyordu.Arkadan itişli ve 6 manuel vitesli bir zevk makinesi idi.

Aldığı ödüller

• S2000, Honda'nın roadster'ın dünya prömiyerini düzenlediği 1999 Cenevre Uluslararası Motor Show'da Yılın Cabrio'su oldu .

• S2000, 2000, 2001, 2002 ve 2004 için Car and Driver'ın En İyi 10 listesinde yer aldı.

• 2004, 2006 ve 2008 ]için JD Power and Associates Araç Güvenilirlik Çalışması "Premium Spor Araba" sınıfında en üst sıralarda yer alan modeldi ve sürekli olarak ilk üç pozisyondan birini elinde tuttu.

• S2000, 2003, 2005 ve 2006 yıllarında BBC Top Gear anketinde 1 numara oldu .

• S2000, US News & World Report tarafından 2008 ve 2009 yıllarında "En Uygun Fiyatlı Spor Araba" seçildi

• S2000, 2004, 2005 ve 2007 için Edmunds Tüketicilerinin En Çok Aranan Araçları listesindeydi.

• S2000, Jalopnik'in On Yılın En İyi 10 Arabasından biriydi.

• S2000, Road & Track'in En İyi Çok Yönlü Spor Arabalarından biriydi.

• S2000'in tasarımı , 2001'de Red Dot Tasarım Ödülü'nü kazandı.

• S2000'in F20C motoru, 2000 ile 2004 yılları arasında art arda beş yıl " Uluslararası Yılın Motoru " yarışmasında boyut kategorisine göre en iyi motor seçildi.

• S2000'in F20C motoru, 2000 [51] ve 2001'de Ward'ın En İyi 10 Motorundan biriydi .

HONDA S 2000 SAHİBİ ÜNLÜLER

• Danica Patrick eski NASCAR/IRL yarış pilotu ve Go Daddy sözcüsü

• Star Trek ve Wonder Woman'ın Chris Pine oyuncusu,

• Jenson Button eski Formula 1 ve dayanıklılık yarışı pilotu şirket arabası olarak birkaç S2000 kullandı,

• Vicki Butler-Henderson eski profesyonel araba ve motorlu tekne yarış pilotu, gazeteci ve Top Gear, Fifth Gear'ın sunucusu, birden fazla sahibi olduğu bildirildi,

• Bob Dylan söz yazarı, sanatçı ve Nobel Ödülü Sahibi,

• Jason Fenske araba muhabiri ve Engineering Açıklaması youtube kanalının sahibi,

• Graham Rahal IndyCar yarış pilotu ve Daytona 24 galibi bir Rio Yellow Pearl Club Racer'a sahipti.

JAPON ÜRETİCİLER İÇİN AMERİKA PAZARI SON DERECE ÖNEMLİDİR, BUNDAN DOLAYI DAHA ÖNCEKİ YAZIMIZDAKİ VATANDAŞI TOYOTA GİBİ HONDA’DA ABD’DE REKLAM VE PAZARLAMA İÇİN..

Honda’da vatandaşı Toyota gibi Amerikan motor sporlarına sağlam yatırımının dışında Amerika Ulusal Hokey Ligi ( NHL ) ‘nde oynayan Anaheim Ducks’ın ve adını taşıyan arenasına sponsordur.

Major League Soccer ( MLS ), Amerika Birleşik Devletleri Futbol Federasyonu tarafından onaylanan ve sporun Amerika Birleşik Devletleri'ndeki en yüksek seviyesini temsil eden bir erkekler profesyonel futbol liginin sponsorudur.

Honda Classic , güney Florida'daki PGA Tour'da düzenlenen profesyonel bir golf turnuvasıdır . ABD’de Honda golf turnuvasında isim sponsorudur.

Eskiden Yılın Honda Oyuncusu olarak bilinen Yılın Futbol de Primera Oyuncusu ödülü , ulusal spor medyası tarafından ABD Erkek Milli Futbol Takımı'nın en iyi oyuncusu olarak seçilmiştir.

Honda Spor Ödülü , Amerika Birleşik Devletleri'nde her yıl on iki spor dalında üniversitedeki en iyi kadın sporcuya verilen bir ödüldür. Honda -Broderick Kupası "Yılın Üniversiteli Kadın Sporcusu", üniversite düzeyindeki kadın sporcular için bir spor ödülüdür.

HCASC' (Honda Kampüsü All-Star Mücadelesi)’nin sponsoru American Honda’dır. Tarihsel Olarak Siyah Kolejler ve Üniversiteler (HBCU'lar) için bir bilgi yarışması akademik yarışmasıdır .

Honda, Los Angeles Maratonu'nun kazananlarının ücretsiz bir Honda Accord aldığı üç yıllık bir sponsorluk anlaşmasında 2010'dan beri Los Angeles Maratonu'nun sunum sponsoru olmuştur .

Honda , 2014–15 sezonundan itibaren La Liga kulübü Valencia CF'ye sponsor oldu .

Motorsporları meraklı genç yeteneklerin ve meraklıların ayrı bir saygı duyduğu efsane Formula 1 pilotu Ayrton Senna. Mc Laren F1 yarış takımı ve Honda’nın mükemmel uyumu ile Williams Renaul’ya transfer olduğunda 1994 yılında daha 34 yaşında iken direksiyon milinin kopması sonucu beton duvara çarpıp yaşamını yitiren Ayrton Senna’nın Honda’nın sahibi ve Honda markası ile bağlarından dolayı inanılmaz bir reklam gücü olmuştu.Zaten Ayrton Senna Honda reklamlarında oynuyordu.Honda mühendisleri Honda’nın yol ve spor otomobillerine danışmanlıkta yapıyordu.

JAPON OTOMOTİV PAZARINDA, HONDA’NIN 3 SATIŞ KANALLI PAZARLAMA STRATEJİSİ

1978’de Honda, Japonya’daki satışlar için spor ve alt segmen araçlar için Honda Verno satış kanalını oluşturdular.1984 yılında Honda, Honda Clio satış kanalını kurdu.Accord gibi üst segment araçlarını sattılar.1985 yılında Honda Primo satış kanalını oluşturdular.Burada Japon Kei araçları olarak bilinen otoyoldaki yasal olan mikro otomobilleri, motosikletleri, çiftlik tarım makineleri, jeneratörleri ve denizcilik ekipmanlarını sattılar.

Renault Nissan ortaklığında Japonya’da Nissan bayilerinde Renault Clio’nun ismi Honda Clio satış kanalı ile ismi ile karışmasın diye Renault Clio’nun ismi İtalyan Lutetia şehrinden türetilen Lutecia ismi ile değiştirildi.2006 yılında yılında 3 satış kanalı durduruldu.

HONDA ACCES ; hem motosiklet, scooter hem de otomobil ürünleri için orijinal aksesuarlar satmaktadır . (Pioneer ile işbirliği vardır.) Gathers , orijinal araba aksesuarları konusunda uzmanlaşmış Honda Motor Com. , Ltd.'nin bir yan kuruluşu olan Honda Access'in araç navigasyonu ve araç ses sistemi markası satılmaktadır.Autobacs markasıda Honda araç aksesuar satışlarına deysek vermektedir.Autobacs, Asya'da şubeleri ve Fransa'da da mağazaları bulunan bir otomotiv parçaları ve aksesuarları perakendecisidir .

Japonya’da sertifikali kullanılmış otomobil satış firma ağı Honda Auto Terrace adında kuruluş vardır.

Ayrton Senna ve motor sporlarındaki Honda’nın otomobillerine aşılaığı ruh, 5500 devirden sonra subabların tam açılması ile gelen içten yanmalı motordaki ses nirvanasi, alçak oturuş pozisyonu, araçlardaki basık tasarım ve alçak ağırlık merkezi, rüzgar delici ve downforce etkisi yaratacak sivri bir ön burun, ön arka aks dengesi ile Honda’nin Civic modeli unutulmazdır.

OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEKİ KIRMIZI HONDA AMBLEMİNİN HİKAYESİ !

Bu diğer otomotiv markası sürücüleri taklit etse de, orijinali Honda’dır. Gerçi ülkemizde Honda logosunun kırmızı olmasının nedeni bilmemektedir. gelin anlatayim:

HONDAMENTALİZM! , Kırmızı H rozetinin kullanımı yarıştaki güçlü yönleri Honda mühendislerinin ister bisikletler, ister arabalar, sürat tekneleri ve hatta çim biçme makineleri olsun, motordan en iyi şekilde yararlanmak için ne kadar çaba sarf ettiğini vurguluyor. Honda logosunun kırmızısı, Japonlar için bayraklarının ortasında kırmızı daireden de gelmektedir.

Ekleme Tarihi: 25 Oca 2023 18:00