Motosiklet Güncelleme Tarihi: 11 Haz 2024 10:00

Motosiklet ithalatında CC oyunu ile vergi kaçırılmış

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 100 cc üzeri motor silindir hacmine sahip motosikletlerin ithalatında vergi kaçakçılığı yapıldığını tespit etti.

motosiklet

Motosiklet İthalatında Vergi Kaçakçılığı Ortaya Çıktı: 4 Bakanlık Harekete Geçti

Hazine ve Maliye Bakanlığı, 100 cc üzeri motor silindir hacmine sahip motosikletlerin ithalatında vergi kaçakçılığı yapıldığını tespit etti. Bazı ithalatçıların, vergi yükünden kaçınmak için 50 cc'lik motorları Türkiye'ye getirip daha sonra ülke içinde motor hacmini 100 cc'nin üzerine çıkarmak için gerekli parçaları eklediği belirlendi. Böylece, aslında 125 cc olan motorlar piyasaya sürülüyordu.

Bu durum, gümrük oyunları olarak adlandırılan ve teknik değişikliklerle motor hacimlerinin artırılmasıyla gerçekleştirilen bir hile olarak değerlendirildi. 50 cc veya daha düşük hacimli motorlara sahip motosikletler, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaf tutuluyor ve trafik sigortası zorunluluğu bulunmuyor. Bu nedenle, düşük hacimli motorların piyasada daha düşük fiyatlarla bulunması ve tüketiciler tarafından tercih edilmesi kolaylaşıyor.

Ancak bu durum yasal olmayan satışlara olanak tanıdığı gibi, güncellenen motor hacimlerinin tespit edilmesini de zorlaştırıyor. Bu sebeple, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Hazine ve Maliye Bakanlığı bu tür yasal olmayan motosiklet ithalatı ve güncellemelerine karşı tedbirler almaya başladı.

İlgili bakanlıkların ortak çabalarıyla, bu tür kaçakçılık ve hileli işlemlere son verilmesi ve piyasada yasal düzenlemelere uygun şekilde hareket edilmesi amaçlanıyor.

Ekleme Tarihi: 11 Haz 2024 10:00