Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 26 Kas 2023 02:00

NASA 10 milyon mil öteden lazer ışınlı mesaj aldı

NASA'nın Psyche misyonundaki lazer iletişimi denemesi, ayın çok ötesinden başarıyla veri gönderdi.

NASA

NASA'nın Psyche misyonunda uçan yenilikçi bir deney, lazer iletişiminin en uzak gösterimini başarıyla gerçekleştirerek ilk önemli dönüm noktasına ulaştı. Teknoloji demosu, NASA misyonlarının uzayda daha derin araştırmalar yapmasına ve evrenin kökeni hakkında daha fazla keşif ortaya çıkarmasına yardımcı olabilir.

Ekim ayı ortasında fırlatılan Psyche, şu anda insanlığın Mars ve Jüpiter'in yörüngeleri arasında yer alan metal bir asteroiti ilk kez görmesini sağlamak üzere yola çıkıyor. Uzay aracı önümüzdeki altı yıl boyunca ana asteroit kuşağının dış kısmında yer alan adaşı olan yere ulaşmak için yaklaşık 2,2 milyar mil (3,6 milyar kilometre) yolculuk yapacak.

Yolculuğun yanı sıra, yolculuğun ilk iki yılında kendi görevini yürüten Derin Uzay Optik İletişim teknolojisi gösterimi veya DSOC de yer alıyor.

Teknoloji demosu, ABD uzay ajansının yüksek bant genişlikli lazer iletişimine yönelik en uzak deneyi olacak şekilde tasarlandı; görünmez bir yakın kızılötesi lazer kullanarak Dünya'ya veri gönderilmesini ve alınmasını test ediyor. Lazer, NASA'nın diğer görevlerde kullandığı geleneksel radyo dalgası sistemlerinin 10 ila 100 katı hızda veri gönderebiliyor. Önümüzdeki birkaç yıl içinde tamamen başarılı olması halinde bu deney, Mars'ı keşfeden insanlarla iletişim kurmak için kullanılan teknolojinin gelecekteki temeli olabilir.

DSOC, ayın çok ötesinden verilerle kodlanmış bir lazer ışını göndererek ilk önemli dönüm noktasına ulaştı. Test verileri yaklaşık 10 milyon mil (16 milyon kilometre) uzaktan gönderildi ve Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü'nün Pasadena, Kaliforniya'daki Palomar Gözlemevi'ndeki Hale Teleskobu'na ulaştı.

NASA-2

DSOC ile Hale arasındaki mesafe, Ay'ın Dünya'ya olan uzaklığından yaklaşık 40 kat daha fazlaydı.

"İlk ışığa ulaşmak, önümüzdeki aylarda gerçekleşecek birçok kritik DSOC kilometre taşından biri olup, insanlığın bir sonraki dev atılımı olan insanları göndermek için bilimsel bilgi, yüksek çözünürlüklü görüntüler ve video akışı gönderebilen daha yüksek veri hızlı iletişimlere giden yolu açıyor. NASA'nın Uzay Teknolojisi Misyon Direktörlüğü'nün teknoloji gösterileri direktörü Trudy Kortes bir açıklamada bulundu.

DSOC, aslında bir deney olduğu için Psyche uzay aracı tarafından toplanan bilimsel verileri göndermeyecek olsa da, lazer, lazerin fotonlarında veya kuantum ışık parçacıklarında kodlanmış test verilerinin bitlerini göndermek için kullanılacak.

Dünyadaki dedektör dizileri Psyche'den gelen sinyali alıp fotonlardan veri çıkarabilir. Bu tür bir optik iletişim, NASA'nın derin uzaydaki görevlerinden veri gönderme ve alma şeklini değiştirebilir.

NASA'nın Uzay İletişimi ve Navigasyon Bölümü Gelişmiş İletişim ve Navigasyon Teknolojileri Bölümü Direktörü Dr. Jason Mitchell, "Optik iletişim, uzay görevlerinden her zaman daha fazlasını isteyen bilim insanları ve araştırmacılar için bir nimettir ve insanların derin uzayı keşfetmesine olanak tanıyacaktır" dedi. bir açıklamada program. "Daha fazla veri, daha fazla keşif anlamına gelir."

Ekleme Tarihi: 26 Kas 2023 02:00