Dünya Güncelleme Tarihi: 12 Tem 2024 11:00

NATO'nun Washington'daki zirvesinde savaş kararı çıktı

Kendisini demokratik değerlerin koruyucusu olarak ilan eden NATO'nun Washington'daki zirvesinde daha fazla çatışma kararı çıktı.

nato

'Hür Dünya'nın Baronları Savaş İstiyor

NATO Zirvesi: Savaş ve Çatışma Kararları

Kendisini "demokratik değerlerin koruyucusu" olarak ilan eden NATO'nun Washington'daki zirvesinde daha fazla çatışma kararı çıktı. Ukrayna'da sahaya sürülen NATO, şimdi Ortadoğu ve Asya-Pasifik bölgelerine odaklanmış durumda. Batı emperyalizminin jandarmalığını yapan örgütün, Ukrayna'ya F-16 savaş uçakları gönderme ve Asya-Pasifik'e yığınak yapma kararı, daha büyük gerilimlerin habercisi olarak görülüyor. İktidarın NATO sevdası bir kez daha ortaya çıktı.

NATO'nun Yeni Savaş Politikaları

ABD'nin başını çektiği Batı emperyalizminin yeni savaş politikaları, Washington'daki NATO zirvesinde somutlaştı. 75. kuruluş yıldönümünde yapılan zirvede, Rusya "düşman" ilan edilirken, Çin, Kuzey Kore ve İran açıkça hedef alındı. Üç günlük zirvenin 38 maddelik sonuç bildirgesinde, Rusya'ya karşı Ukrayna'ya daha fazla askeri, politik ve mali destek sözü verildi. Tüm üye ülkelerin kabul ettiği sonuç bildirgesinde, Rusya'nın birliğin güvenliğine "en büyük ve doğrudan tehdit" olduğu vurgulandı.

NATO'nun Ukrayna'daki Rolü

NATO, gelecek yıl Ukrayna'ya en az 43,3 milyar avro askeri yardım sağlayacak. Ukrayna'ya silah yardımı ve askeri eğitimler konusunda koordinasyon sorumluluğu NATO'ya verildi. NATO'nun Ukrayna'da aktif rol üstleneceği ilan edildi. Bu yardımlar, "Ukrayna için NATO Güvenlik Yardımı ve Eğitimi" (NSATU) adlı yeni bir misyon üzerinden yapılacak.

Çin ve Diğer Hedefler

Türkiye'nin de imzaladığı ortak bildiride, başta Çin olmak üzere, Ukrayna'da Rusya'ya destek veren ülkelerin desteğini sonlandırma çağrısı yapıldı. Bildirgede, Çin'in, Rusya'nın Ukrayna'daki savaş çabalarının "kesin olarak kolaylaştırıcısı" olduğu ve Pekin'in Avrupa-Atlantik güvenliğine sistemik zorluklar yaratmaya devam ettiği iddia edildi. Ayrıca, Çin'in nükleer silahlarından duyulan rahatsızlık dile getirildi.

Batı Balkanlar ve Karadeniz

Bildirgede, Batı Balkanlar ve Karadeniz bölgelerinin NATO açısından stratejik öneme sahip olduğuna vurgu yapılarak, bölgenin güvenliğine ve istikrarına güçlü bir şekilde bağlı olunduğu belirtildi. Terörle mücadelenin NATO'nun kolektif savunması açısından vazgeçilmez olmaya devam ettiği ifade edildi.

Ortadoğu ve Asya-Pasifik

NATO, Ürdün'ün başkentinde ilk kez bir irtibat ofisi açacak. Ayrıca, NATO'nun Japonya'da da bir ofis açma planı var. Çin'i kuşatmak için Asya-Pasifik'e yığınak yapmaya hazırlanan NATO'nun Washington zirvesine, Yeni Zelanda, Avustralya, Japonya, Güney Kore ve Filipin liderleri de katıldı.

Türkiye'nin NATO Sevdası

Türkiye'nin NATO zirvesine olan ilgisi, ABD'nin talebi doğrultusunda GSYİH'nın yüzde 2'sinden fazlasını silahlanmaya ayırma kararı ile yeniden ortaya çıktı. 2026'daki NATO zirvesinin Türkiye'de yapılacak olması, büyük bir "başarı" olarak pazarlanmaya çalışıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO'ya olan bağlılıklarını vurguladı ve Türkiye'nin NATO'nun belkemiği olduğunu söyledi.

Emekli Diplomat Solakoğlu'nun Yorumu

Emekli diplomat Engin Solakoğlu, NATO'nun Ukrayna'ya silah yardımı ve askeri eğitimler konusunda koordinasyonu üstlenmesinin, Rusya-Ukrayna savaşının aslında NATO ile Rusya arasında olduğunu tescillediğini belirtti. Solakoğlu'na göre, NATO'nun bu savaşı sürdürebilmesi için insan kaynağına da ihtiyaç duyulacak ve NATO ülkelerinin askeri personelinin doğrudan savaşa katılması küresel felaket anlamına gelebilir.

Türkiye'nin Rolü

Doç. Dr. Ali Faik Demir, Türkiye'nin hem NATO hem de Rusya ile olan ilişkilerinin dengeleyici bir rol oynadığını, bu nedenle NATO'nun Türkiye'yi önemli bir aktör olarak gördüğünü belirtti. Prof. Dr. Zuhal Mert Uzuner ise, Türkiye'nin NATO'da daha aktif bir role itilmesinin doğrudan çatışmaya dahil olma riskini artıracağını, ancak Türkiye'nin bu derece bir angajmandan kaçınması gerektiğini savundu.

F-16'lar ve Yeni Silah Sistemleri

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Amerikan yapımı F-16 savaş uçaklarının Danimarka ve Hollanda'dan Ukrayna'ya sevkiyat sürecinin başladığını açıkladı. Zirvede, Ukrayna'nın son aylarda demokratik, ekonomik ve güvenlik reformları konusunda somut adımlar attığı vurgulandı, ancak resmi üyelik davetinin sadece gerekli koşullar sağlandığında gönderilebileceği belirtildi.

ABD, 2026'dan itibaren Almanya'ya uzun menzilli füzeler konuşlandırma kararı aldı. Bu, Soğuk Savaş'tan bu yana ilk kez ABD'nin silah sistemlerini Avrupa'ya konuşlandırması anlamına geliyor.

Sonuç

Washington'daki NATO zirvesi, daha fazla çatışma ve savaş politikalarının benimsendiğini gösterdi. Batı emperyalizminin jandarmalığını yapan NATO'nun bu kararları, dünya genelinde daha büyük gerilimlerin habercisi olarak görülüyor. Türkiye ise NATO ile olan ilişkilerini güçlendirmeye devam ederken, hem NATO hem de Rusya ile olan dengeli ilişkilerini sürdürmeye çalışıyor.

Ekleme Tarihi: 12 Tem 2024 11:00