Dünya Güncelleme Tarihi: 31 Oca 2023 02:00

Neden ABD general 2025 yılına kadar Çin ile savaş öngörüyor?

Dünyanın önde gelen iki süper gücün doğrudan savaş riskiyle karşı karşıya olduğuna dair endişe verici tahminin en sonuncusu üst düzey ABD'li generalden geldi.

Savaş uçakları

Neden bir ABD generali 2025 yılına kadar Çin ile savaş öngörüyor?

Dünyanın önde gelen iki askeri gücünün doğrudan çarpışma riskiyle karşı karşıya olduğuna dair bir dizi endişe verici tahminin en sonuncusu olan üst düzey bir ABD generalinin alışılmadık derecede açık sözlü notuna göre, Çin ile ABD arasındaki açık çatışma sadece iki yıl uzakta olabilir. , büyük olasılıkla Tayvan'ın kaderi üzerinde.

Uyarı, Çin lideri Xi Jinping'in üçüncü bir dönem ve Pekin'in iddia ettiği 23 milyonluk kendi kendini yöneten demokrasi olan Tayvan'da Ocak 2024 başkanlık seçimlerini güvence altına almasını gerekçe gösteren üst düzey Hava Kuvvetleri komutanı General Michael A. Minihan'dan geldi.

ABD savunma yetkilisi, Minihan'ın görüşünün hükümetin görüşü olmadığını söyledi - ancak içgüdüsel değerlendirmesi kesin bir hatırlatma. ikili ilişkilerin buz gibi düşmanlıklardan sıcak bir çatışmaya kaymasını önleme girişimlerinde yer alan çıkarlar.

ABD Çin rekabet

ABD ordusu Çin için neden bu kadar endişeli?

Amerika Birleşik Devletleri'ndeki bazıları için, Çin'in askeri tehdidine karşı koymanın aciliyeti genellikle Xi'nin hırsına bağlı. Çin'in "zamanını beklemesi ve gücünü saklaması" yönündeki eski bir sözü ortadan kaldırdıktan sonra, milliyetçiliği körükledi ve iddialı bir diplomatik duruş benimsedi.

İkili ilişkilerdeki en hassas konu olan Tayvan ile ilgili olarak Xi, sorunun nesilden nesile aktarılamayacağını söyleyerek bazı analistlerin birleşmeyi tamamlama görevi olarak gördüğünü iddia etmelerine yol açtı.

Xi, yakın zamanda üst düzey parti yetkilileriyle yaptığı bir toplantıda, "barışçıl yeniden birleşme" Komünist Parti'nin Taipei ile anlaşmazlıklara tercih ettiği çözüm olmaya devam etse de, bunun gerekirse güç kullanma hakkından asla vazgeçmeyeceğini söyledi.

Bu seçeneği açık tutarak, Çin'in "Tayvan bağımsızlık güçlerini" ve "dış müdahaleyi" - yani ABD'yi caydırmak istediğini de sözlerine ekledi.

Pekin'in görüşü, diplomatik ve askeri gerilimlerden tamamen ABD'nin sorumlu olduğu yönünde. Dönemin Meclis Başkanı Nancy Pelosi'nin 1997'den bu yana ada demokrasisini ziyaret eden en üst düzey ABD'li politikacı olmasının ardından yayınlanan, Çin'in Tayvan stratejisi hakkında resmi bir beyaz kitap, Washington'u "Çin'i çevrelemek için Tayvan'ı kullanmakla" suçladı.

ABD Çin Dolar Yuan

Peki ya Çin ordusu?

Xi'nin ısrarı altında Çin ordusu, 2050 yılına kadar ABD ile eşit düzeyde dünya çapında bir savaş gücü olma hedefine doğru hızlı bir ilerleme kaydetti.

Askerlerinin gerçek bir savaş deneyimi yok - Çin'in yaptığı son savaş, Vietnam ile kısa ama kanlı bir çatışmaydı.

1979'da - ancak resmi savunma bütçesi 2014'te 114,3 milyar dolardan 2022'de 230 milyar dolara çıktı. Gerçek rakam muhtemelen daha yüksek.

Buna rağmen, 2023 mali yılı için 816,7 milyar dolar olarak belirlenen Amerikan harcamalarının bir kısmı olmaya devam ediyor.

Tayvan'ı zorla ele geçirebilmek, Çin askeri modernizasyonunun birincil hedefidir ve Halk Kurtuluş Ordusu son aylarda güç gösterilerini hızlandırdı.

Ağustos ayındaki Pelosi ziyaretine yanıt olarak Çin, ana adanın dört bir yanındaki stratejik açıdan önemli yerlere füzeler ateşleyerek ve savaş gemileri ve savaş uçakları göndererek Tayvan'ı abluka altına alma provası yaptı.

Çinli savaş uçakları düzenli olarak Tayvan hava sahasına yaklaşıyor. 2021'den önce duyulmamış, Tayvan Boğazı'nın ortasından geçen resmi olmayan bir sınırı geçen uçuş yolları, 2022'nin sonunda rutin hale gelmişti.

Tayvan'ın kontrolünü ele geçirmek için bir zaman çizelgesi var mı? Tayvan'ın potansiyel bir askeri işgalini tartışırken pek çok tarih atılıyor.

2027, Halk Kurtuluş Ordusu'nun kuruluşunun 100. yıl dönümü. Önde gelen diğer iki aday, Xi'nin Çin'in “temelde sosyalist modernleşmeyi gerçekleştirmesini” istediği yıl olan 2035 ve Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun yüzüncü yılı olan 2049. Şimdi Minihan'a göre 2025 bir ihtimal.

Yaklaşan bir işgal konusunda alarm verenler, değişen askeri dengeye ve Xi'nin görev süresi boyunca birleşme kararlılığına ihanet ettiğini söyledikleri savaşçı söylemine işaret ediyor.

Ancak uzmanlar, Çinli liderin aklında belirli bir tarih veya hatta herhangi bir zaman çizelgesi olup olmadığı konusunda bölünmüş durumda.

Nanjing Üniversitesi Uluslararası Çalışmalar Enstitüsü'nün dekanı Zhu Feng, "Pekin'in bakış açısına göre, Tayvan'ın bağımsızlığa doğru ilerlemesini engellemenin tek güvenilir yolu askeri caydırıcılıktır" dedi, ancak Çin askeri bir çözüm için hazırlıksız olmaya devam ediyor ve bunu biliyor güç kullanmak, Rusya'nın Ukrayna'yı tam ölçekli işgalini başlatmasından bu yana karşı karşıya kaldığına benzer düşmanca bir uluslararası ortamla sonuçlanabilir.

Zhu'nun endişesi, "her iki tarafın da konuyu kendi yöntemleriyle çerçevelemeye devam etmesi ve böylece devam eden gerilimlerin her iki tarafı da uyurgezer bir şekilde askeri bir çatışmaya sürüklemesidir."

Bu anlamda, Minihan'ın notunun her iki taraf için de "Tayvan meselesini abartmayı bırakmaları gerektiğine" dair zamanında bir uyarı olduğunu söyledi.

ABD Çin Savaş

Tayvan tüm bunlar hakkında ne düşünüyor?

Xi, Komünist Parti'nin üçüncü dönem genel sekreterliğini yapmak için normları bozduğunda, Tayvan'daki pek çok kişinin savaşın artık on yıllardır olduğundan daha yakın olduğu konusunda endişelenmesine ve buna göre hazırlanmasına yol açtı.

Tayvanlı yetkililer HKO'nun hazır olduğu konusunda hemfikir. Tayvan savunma bakanı Chiu Kuo-cheng geçen yıl Çin ordusunun 2025 yılına kadar bir işgale tamamen hazır olacağını söyleyerek Pelosi'nin ziyaretinden sonraki durumun "40 yılı aşkın süredir gördüğüm en zor durum" olduğunu da sözlerine ekledi.

Ancak mesele sadece Çin'in askeri gücü değil, aynı zamanda Amerika Birleşik Devletleri ile yüzleşme ve egemenlik iddialarını şiddetle uygulamaktan kaynaklanan uluslararası serpinti üzerine kumar oynamaya istekli olup olmadığıdır.

Ocak 2024'teki seçimlerden sonra görevi bırakacak olan Başkan Tsai Ing-wen yönetiminde Taipei, ABD dahil demokratik müttefikleriyle gayrı resmi diplomasisini güçlendirdi ve kendisini bölgedeki otoriter yayılmacılığa karşı bir siper olarak konumlandırdı.

Tayvan'daki Tamkang Üniversitesi'nden emekli bir profesör olan Lin Chong-Pin'e göre, Çin liderinin "doğunun" inancına atıfta bulunan Lin Chong-Pin'e göre, siyasi hesaplama söz konusu olduğunda, iyimserliğin bir nedeni, Xi'nin zamanın kendi tarafında olduğunu düşünmesi. yükseliyor ve batı geriliyor” ifadesi Xi'nin beklemeyi göze alabileceğini düşündüğünün kanıtı.

Lin, Çin'in yaklaşımının, "sınır askeri caydırıcılık" dediği şey olduğunu söyledi; bu yaklaşımda, çizgiyi mümkün olduğu kadar yakınlaştırdılar - ancak asla geçmediler - açık çatışmaya girdiler. "[Pelosi'nin ziyaretinden sonra] Tayvan Boğazı boyunca ve Tayvan çevresinde HKO donanması ve hava kuvvetleri operasyonlarının artan sıklığına rağmen, tek bir fiziksel hasar ve kan dökülme vakası olmadı" dedi.

Ekleme Tarihi: 31 Oca 2023 02:00