Neden Kötülük var?
Kötülüğün kaynağı şeytanda aranır oysa kötülüğün kaynağı insanın özgür iradesinin sonucu yaptığı tercihlerdir.
Kötülüğü, insanın sahip olduğu özgür irade yetisi ve bunun sonucu olan tercihlerinin, yaşadığı çevrede, kendisinde ve diğer insanlar üzerinde yarattığı olumsuz sonuçlar olarak tanımlayabilirim.
Kötülüğün kaynağı şeytanda aranır oysa kötülüğün kaynağı insanın özgür iradesinin sonucu yaptığı tercihlerdir.
İnsanın yaptığı tercihler sadece kötülüğün kaynağı değildir. İyiliğin ve erdemlerin de kaynağı özgür irade sonucu yapabildiğimiz tercihlerdir.
Fakat yazımın konusu kötülük olduğundan özgür irade sayesinde yapabildiğimiz tercihler ve kötülük olarak dar anlamda değerlendireceğim.
İnsanlar neden bu dünyada kötülük olduğunu sorgularlar. Hadi kötülüğü kaldıralım.
Saf kötülük yoktur. Sadece kötü olmak için var olmak mümkün değildir. Kutsal metinlerde şeytanın insana olan düşmanlığının meydana gelmesi aşağıdaki şekilde anlatılmıştır:
Âdem'e melekler secde ettiği halde şeytan kibirlenip ilâhî emre karşı çıkmış, gerekçe olarak da kendisinin ateşten, Âdem'in çamurdan yaratıldığını ileri sürmüştür.
Kötülüğün en ileri temsilcisi şeytan bile bir nedenden dolayı, daha doğrusu kibrinden dolayı kötülüğün temsilcisi olmuştur.
Dünyada var olan çok sayıdaki dine inanan insanlar kötülüğü yok etmesi için yaratıcıya dua ederler. Oysakötülüğün olmaması için özgür irade olmaması gerekir. Özgür irade yoksa tercih yapamazsınız.
Bu durumda insan mevcut olmayacaktır. İnsan hariç doğada kötülük yoktur, sistem vardır. Özgür iradesi olmayan, bunun sonucu olarak tercih yapamayan insan mevcut insan özelliğini kaybeder.
Sadece inançlı insanlar değil ateistlerde de tanrı ve kötülük kavramı yorumlanmıştır. Ateistler Tanrı var ise kötülüğü kaldırabilecek güce sahip olması gerektiğini iddia ederler. Madem kötülüğü kaldıramıyor ya da kaldırmıyor bu durumda Tanrı olamaz iddiasında bulunurlar.
Bize en yakın biyolojik yaşam olan hayvanlarda kötülük kavramı yoktur, sadece yaşamak için içgüdülerini kullanırlar.
Farklı bir bakış açısına geçersek makineler kötülük kavramına sahip değildir. İnsanları biyolojik bir makineye çevirirsek kötülük ortadan kalkar.
Yazımın sonuna gelirken çok popüler bir soruya değinmek istedim.