Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 27 Şub 2023 15:00

Neden Nükleer Enerji?

Neden nükleer santral, derseniz; esasında neden elektrik enerjisi, demiş olursunuz. Nükleer enerji santrali sadece elektrik üretimi yapar.

Nükleer Santral

Gazetelerde benim için önemli bir haber gördüm. Kore’nin Kore Elektrik Enerjisi Kurumu (KEPCO) tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’ye dört nükleer santral inşa etme projesinde yer almak için bir ön teklif sunduğunu açıkladı.

Kısacası Sinop’ta kurulacak nükleer enerji santrali için teklif vermiş bulunmaktadır.

1956 yılında nükleer enerji çalışmalarına Türkiye ile birlikte başlayan Güney Kore, nükleer teknolojiyi 20 yıl içerisinde geliştirirken Türkiye’de, ancak 15 Nisan 2015’de Akkuyu Nükleer Santrali’nin temeli atılabildi.

Geçen yaklaşık 40 yılda sürekli olarak nükleer enerji santrali kurulmasına karşı çıkarılan engeller, bugün Türkiye ekonomisinin en büyük sorunlarından biri olan yüksek enerji ithalatına zemin hazırlamıştır.

Nükleer Santral Çevre

"Neden nükleer santral?", derseniz; esasında "Neden elektrik enerjisi?" demiş olursunuz. Nükleer enerji santrali sadece elektrik üretimi yapar.

Ülkemizde 26 milyon taşıt bulunmaktadır. Tahmini 2050 yılına kadar 40 ile 40 milyon taşıt ülkemiz yollarında olacaktır. En önemlisi de en az 30 milyon taşıt elektrikli olacak.

Gecelerde Yusufeli barajı açılışında sayın Cumhurbaşkanımız Yusufeli barajının 750 bin TOGG yani elektrikli otomobilin şarj ihtiyacını karşılayabileceğini belirtti.

Pekiyi 30 milyon aracın şarj ihtiyacı için ne kadar enerji üretim tesisi gerekli artık siz düşünün.

Baraj kapasitemiz de bir yere kadar güneş enerjisi rüzgar enerjisi ile bu kadar araç ve üretim tesisleri fabrikaları artı milyonlarca ev ve işyerinin ihtiyacını karşılayamayız.

Ülkemizin çok sayıda nükleer enerji santraline ihtiyaçı olduğu bellidir.

Dünyada pek çok kullanışlı buluş yapılmaktadır. Örneğin cep telefonları 2000 yıllarda ortaya çıkmıştır. Şu an her evde her yerde çok sayıda var. Pekiyi ne ile çalışıyor, elektrik enerjisiyle!

Gittiğim pek çok kafede artık her masada her yerde şarj için priz var. Ya yeni çıkan robot süpürgeler hızla yaygınlaşıyor. Pekiyi neyle çalışıyor elektrik ile tabiki!

Ya Türkiye’deki üretim tesisleri buhar gücüyle çalışan ya da mazotla çalışan makine gördünüz mü, hayır tüm Türkiye’deki tüm üretim tesisleri ve makineleri elektrik enerjisi ile çalışıyor.

Elektrik yetersizliği nedir? Elektrik talebi üretimin üzerinde olursa bazı bölgelerin elektriğini kesmeniz gerekiyor.

Evleri kesseniz insanlar isyan eder bir evin elektriğinin olmaması demek bildiğiniz mağara devri demektir. Isıtıcı kombiden mutfaktaki ocağa kadar televizyondan diğer tüm ev aletleri için elektrik gerekiyor.

İş yerlerini veya üretim tesislerini keserseniz ülkenin üretimini durdurmuş olursunuz.

Bankalar veya bankamatikler çalışmazsa ne yaparız. Markete gittiniz elektrik yok hadi ışıldakla alışveriş yaptınız kasa çalışmaz ki kasiyer çıkış yapamaz. Ya banka pos makineleri kartlı ödeme yapamazsınız elektrik gerekiyor.

Sağlık sistemi hastahanelerin elektriğini keserseniz tüm sağlık hizmetleri durur. Ne ameliyat yapılabilir nede röntgen çekilebilir. Laboratuvardaki tüm aletler tahlil yapan tüm makinalar elektrikle çalışıyor.

Türkiye, dünyada kurulu gücü 100 bin MW bandını aşan 14 ülkeden biridir. Çin, ABD, Hindistan, Japonya, Rusya, Almanya, Brezilya, Kanada, Fransa, Güney Kore, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık’ın ardından Türkiye, elektrik kurulu gücünde “100 binlikler” listesine adını yazdırdı. Türkiye, Avrupa’da ise 100 bin MW’a ulaşan 6’ncı ülkedir .

2000 yıllarına kadar 30 bin MW kurulu gücü olan Türkiye’nin son yirmi yılda mevcut gücünün iki katından fazla kurulu güç kaynağı oluşturmuştur. Bu durumda önümüzdeki 30 yıl içinde en az 300 bin MW ulaşmamız gerekiyor. Bunun için çok sayıda nükleer enerji santraline ihtiyacımız olduğu ortada.

Bu arada 300 bin rakamı mütevazi olup 500 bin MW gibi bir üretim gücüne ihtiyacımız olabilir. Bu üretim gücüne nükleer enerji santralleri olmadan ulaşmamız imkansızdır.

Nükleer enerji ham madde hacmine göre oldukça yüksek miktarda enerji sağlar.

Türkiye Atom Enerjisi Kurumuna göre 1 kg kömür ile 3 kWh ve 1 kg petrol ile 4 kWh elektrik enerjisi üretilebilir. 1 kg uranyum ise 50.000 kWh elektrik enerjisi üretilmesine olanak tanır.

Nükleer enerjinin elde edilmesi için gereken ham maddenin maliyeti de düşüktür.

Bunun nedeni enerji üretimi için az miktarda ham madde gerekmesidir. Az miktarda ham madde ile yüksek miktarda enerji sağlanabiliyor.

Evet nükleer enerji santraline karşıyız ama hayat pahalılığının ana kaynağı olan enerji ithal etmeye de karşıyız.

Ne yardan geçiyoruz ne serden durum bu.

Ekleme Tarihi: 27 Şub 2023 15:00