Netanyahu'nun Oyuncağı Trump: İran liderini ben seçeceğim
ABD Başkanı Donald Trump, İran’ın yeni dini liderinin belirlenmesinde bizzat rol almak istediğini açıkladı.
Hamaney’in oğlu Mücteba Hamaney’i “kabul edilemez” olarak nitelendirdi.
Ortadoğu’da süren savaşın gölgesinde İran’daki liderlik krizi yeni bir boyut kazandı. 5 Mart 2026 tarihinde ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan basınına verdiği röportajda İran’ın yeni dini liderinin belirlenmesi sürecine doğrudan müdahil olmak istediğini söyledi. Trump, suikast sonucu hayatını kaybettiği bildirilen Ali Hamaney’in yerine geçmesi beklenen oğlu Mücteba Hamaney’i açık şekilde reddetti. 🌍
ABD Başkanı’nın açıklamaları, İran’da yeni liderin kim olacağına ilişkin tartışmaların sürdüğü bir dönemde geldi. İran yönetimi henüz resmi olarak yeni dini liderin kim olacağını duyurmadı. :
Trump’tan “lider seçiminde rol” çıkışı ⚠️
Axios’a konuşan Trump, İran yönetiminin yeni lider belirleme sürecinde zaman kaybettiğini savundu. Mücteba Hamaney’in adaylığına karşı çıktığını belirten Trump, Washington’un sürece dahil olması gerektiğini söyledi.
“Hamaney’in oğlu kabul edilemez. İran’a uyum ve barış getirecek birini istiyoruz.”
— Donald Trump’ın Axios’a verdiği röportajdan
Trump ayrıca Mücteba Hamaney’i “hafif sıklet” olarak nitelendirerek, İran’ın mevcut politikalarını sürdürecek bir lideri kabul etmeyeceğini ifade etti.
İran’da liderlik krizi büyüyor 🏛️
İran’da dini liderin belirlenmesi süreci Uzmanlar Meclisi tarafından yürütülüyor. Ancak savaş koşulları ve siyasi çekişmeler nedeniyle kararın geciktiği bildiriliyor. Mücteba Hamaney’in ise Devrim Muhafızları ile güçlü bağları nedeniyle en güçlü adaylardan biri olduğu belirtiliyor.
Uluslararası basına göre Trump’ın açıklamaları, ABD’nin İran’ın siyasi geleceğinde doğrudan rol almak istediğini gösteren en sert mesajlardan biri olarak değerlendiriliyor.
“Venezuela modeli” tartışması 🔎
Trump, İran’daki liderlik tartışmasını daha önce ABD’nin müdahil olduğu Venezuela sürecine benzetti. Washington yönetiminin İran’da da benzer bir siyasi dönüşüm hedefleyebileceği yorumları yapılırken, bu yaklaşım uluslararası hukuk ve egemenlik tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
Ortadoğu’daki savaş ve İran’daki liderlik boşluğu birlikte değerlendirildiğinde, bölgedeki siyasi dengelerin önümüzdeki günlerde daha da değişebileceği öngörülüyor. İran yönetiminin yeni dini lideri ne zaman açıklayacağı ise küresel kamuoyu tarafından yakından takip ediliyor.
