Çevre Güncelleme Tarihi: 24 Ağu 2023 11:44

Nükleer santraldeki radyoaktif atık okyanusa boşaltılıyor

Japonya'da 2011'deki depremin ardından meydana gelen tsunamide zarar gören Fukuşima Dai-içi Nükleer Santrali'ndeki radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılıyor.

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali

Japonya'nın Fukuşima Nükleer Santrali'nde biriken radyoaktif atık suyun okyanusa boşaltılmasına ilişkin işlem, santralin işletmecisi Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi (TEPCO) tarafından bugün başlatıldı. TEPCO'nun yaptığı açıklamaya göre, yerel saatle 13.00'te boşaltma işlemi başladı.

TEPCO açıklamasında, seyreltilmiş radyoaktif atık suyun, denize 1 kilometrelik bir tünelle tahliye edildiğini belirtti. İlk aşamada 17 gün içinde 7 bin 800 ton atık suyun okyanusa boşaltılması planlanıyor. Toplamda ise Mart 2024'e kadar 31 bin 200 ton radyoaktif atık suyun boşaltılması hedefleniyor.

Japonya Başbakanı Kişida Fumio, 22 Ağustos'taki kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, Fukuşima'daki radyoaktif atık suyun 24 Ağustos'ta okyanusa tahliyesine başlanacağını duyurmuştu.

Protesto radyoaktif atık

Bu karar, Japonya'nın komşu ülkelerinin ve çevre koruma aktivistlerinin tepkisini çekti. Çin, Japonya'nın tek taraflı olarak radyoaktif atık suyunu okyanusa boşaltmasını "küresel kamu çıkarını hiçe sayan son derece bencil ve sorumsuz bir eylem" olarak nitelendirdi.

Japonya ise atık suyun temiz suyla seyreltilerek okyanusa boşaltılacağını ve bu şekilde radyoaktif madde miktarının insan sağlığına ve çevreye zarar vermeyecek kadar düşük olacağını savunuyor. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı da yaptığı incelemeler sonucunda Japonya'nın atık su boşaltma planının güvenlik standartlarına uygun olduğunu açıklamıştı.

Hatırlatmak gerekirse, 2011 yılında meydana gelen büyük deprem ve ardından gelen tsunami sonucunda Fukuşima Nükleer Santrali'nde hasar oluşmuş, radyoaktif sızıntı nedeniyle santralin çevresi "tahliye bölgesi" ilan edilmişti.u

Ekleme Tarihi: 24 Ağu 2023 11:00