Dünya Güncelleme Tarihi: 4 Eyl 2016 12:15

Obama Erdoğan'a söz verdi: ABD, darbecilerin yargılanmasında destek verecek

Erdoğan, Çin'deki G20 zirvesinde ABD Başkanı ile görüştü. Erdoğan, "Güneyimizde bir terör koridoru oluşmasını istemiyoruz" derken, Obama, "ABD, darbecilerin yargılanmasında destek verecek" dedi.

Obama Erdoğan'a söz verdi: ABD, darbecilerin yargılanmasında destek verecek
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, G20 Liderler Zirvesi'ne katılmak için geldiği Çin'in Hangcou kentinde ABD Başkanı Barack Obama ile bir araya geldi. 'Darbe girişimi sonrası ilk'özelliğini taşıyan görüşme, Türkiye saati ile 08.10'da başladı ve 45 dakika sürdü. Görüşmede, Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve Enerji Bakanı Berat Albayrak da yer aldı.

Liderlerin toplantı gündeminde ilişkilerdeki gerilimi derinleştiren PYD konusu ve Fetullah Gülen'in iadesi vardı.

İki lider, görüşme sonrası kısa bir basın toplantısı düzenledi.

ERDOĞAN'DAN OBAMA'YA TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fethullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimi sonrası Başkan Obama ile telefonla görüştüğünü anımsatarak, Obama'ya darbe girişimine karşı verdiği destek için teşekkür etti.

Türkiye ile ABD'nin çok uzun süreli stratejik ortaklığının, Obama ile model ortaklığa dönüştüğünü dile getiren Erdoğan, bu model ortaklığın devam ettiğini, iki ülke arasındaki ilişkinin özel olduğunu ve güçlenerek devam ettiğini söyledi.

"BÖLGEMİZDEKİ TERÖR EYLEMLERİYLE DARBE GİRİŞİMİNİN ARKA ARKAYA GELMESİ ÇOK MANİDAR"

Erdoğan, "Özellikle bölgemizdeki terör eylemleriyle bu darbe girişiminin arka arkaya gelmesi tabii ki çok çok manidardır ve dünyadaki tüm terör olaylarına karşı bir NATO ülkesi olarak her ikimizin de ortak tavır almamız gerekir. Bunların karşısında bizim sessiz kalmamız mümkün değildir.

"İYİ TERÖRİST, KÖTÜ TERÖRİST OLAMAZ"

Tüm terör örgütlerine karşı aynı tavrı takınmak durumundayız çünkü terörizmin her türlüsü kötüdür, teröristin her türü kötüdür. İyi terörist, kötü terörist olamaz. Hepsi bunların kötüdür, hepsi lanetlidir, bunlara karşı takınmamız gereken tavır da bellidir." değerlendirmesinde bulundu.

"TEMENNİMİZ GÜNEYİMİZDE BİR TERÖR KORİDORU OLUŞMAMASI"

Türkiye'nin, Suriye ve Irak'ta IŞİD, PKK, YPG, PYD terör örgütlerine karşı sürdürdüğü mücadelenin kararlı bir şekilde devam ettiğine dikkati çeken Erdoğan, "Temennimiz odur ki güneyimizde bir terör koridoru oluşmasın. Böyle bir terör koridorunun oluşmaması için de koalisyon güçleriyle birlikte Türkiye bir dayanışma içerisinde bu mücadeleyi vermektedir. Bu mücadeleden de başarılı bir şekilde çıkacağımıza inanıyorum." açıklamasında bulundu.

FETHULLAH GÜLEN'İN İADESİ

FETÖ ile ilgili çalışmaların hukuk çerçevesi içinde sürdüğünü vurgulayan Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bu terör, darbe girişimi öncesi bu teröriste karşı hazırlanan dosyalar gönderilmiştir. 15 Temmuz'dan sonraki hazırlanmakta olan dosyalar da yine Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen heyete daha sonra teslim edilecektir. Onların da çalışmaları şu anda devam etmektedir. Amerika Birleşik Devletleri'nden şu anda bir heyet gelmiştir. Şimdi de bizden yine Adalet Bakanlığından bir heyet aynı şekilde Amerika Birleşik Devletleri'ne hatta Adalet Bakanı'mız ve İçişleri Bakanı'mız birlikte Amerika Birleşik Devletleri'ne gidecekler orada bu çalışmayı birlikte yapacaklardır."

Erdoğan sözlerini Hangcou G20 buluşmasının insanlık için hayırlara vesile olması temennisinde bulunarak tamamladı.

OBAMA'NIN AÇIKLAMALARI İSE ŞÖYLE:

"Sizi gördüğüme sevindim. Başkanlığım sırasında yarattığınız güçlü müttefikliğin devamını diliyorum.

"DARBE SORUŞTURMASINA YARDIM EDECEĞİZ"

ABD, Türkiye'ye darbecilerin yargılanmasında destek verecek. Türkiye kuvvetli bir müttefik, biz bu terörizmi yeneceğiz. Türk halkı sokaklara dökülerek demokrasiye bağlılıklarını gösterdiler. Kuvvetle bu hareketi kınadım o zaman. Erdoğan'la konuştum. Destek olarak ne yapabileceğimizi kendisine sordum. Darbe girişiminin hem sona ermesi hem de soruşturulması sırasında yardım edeceğimizi söyledim. Adalet Bakanlığımız Türk yetkililerle işbirliği yaparak bu hareketleri hayata geçirenlerin adalet karşısına çıkarılması için çalışacağımızı söyledik.

"IŞİD'E YAŞATTIĞIMIZ YENİLGİYİ DEVAM ETTİRMELİYİZ"

Bu son terörist saldırılarında ölenler için taziyelerimi sunuyorum. Terörizmi yeneceğiz. Türkiye kuvvetli bir NATO üyesidir. Türkiye-Suriye sınırında IŞİD'e bir yenilgi yaşattık bunu devam ettirmeliyiz.

"MÜLTECİLER KONUSUNDA TÜRKİYE'YE DESTEK OLMALIYIZ"

Mültecilerle ilgili toplantılar olacak. Türkiye yalnız başına bu yükü taşımamalıdır. Türkiye'ye destek olmalıyız."

Ekleme Tarihi: 4 Eyl 2016 12:15