Dünya Güncelleme Tarihi: 16 Ara 2016 23:50

Obama: İran, Rusya ve Esad'ın ellerinde kan var

Halep konusunda sert bir açıklama yapan Obama "İran, Rusya ve Esad'ın ellerinde kan var" dedi.

Obama: İran, Rusya ve Esad'ın ellerinde kan var

ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'de yaşanan son gelişmeler ve Halep özelinde sert bir açıklama yaptı.

Gelen son dakika açıklamasında, Obama "İran, Rusya ve Esad'ın ellerinde kan var. Halep saldırısına karşı tüm dünya birleşmiş durumda. Esad insanları katlederek meşruiyet kazanamaz' dedi.

Beyaz Saray'da son yıl sonu basın toplantısını düzenleyen ABD Başkanı Barack Obama, Esed rejimi, Rusya ve İran'ı eleştirdi.

Bütün dünyanın Halep'te olanları korku içinde izlediğini belirten Obama, "Biz şu an konuşurken Suriye rejimi ile Rus ve İranlı müttefikleri Halep kentinde vahşi bir şekilde saldırıyor. Esed rejimi ve müttefikleri Rusya ile İran bu vahşetin sorumlusu ve onların elleri kanlı" dedi.

"SURİYE'DEKİ DURUMDAN DOLAYI SORUMLULUK HİSSEDİYORUM"

Esed'in katliamla meşruiyet kazanamayacağını ifade eden Obama, Suriye'deki durumdan dolayı sorumluluk hissettiğini söyledi. Obama, ABD'nin müdahale etmesi yönündeki istekleri anladığını, ancak bunun 'ucuza mal olmayacağını' söyledi. Obama, böylesi bir operasyonun çok sayıda ABD askerinin Suriye topraklarına uluslararası bir yetki olmaksızın ve davetsiz bir şekilde girmesini gerektirdiğini ifade etti.

"SURİYE'DE OLUP BİTENDEN SORUMLU HİSSEDİYORUM"

Obama, Halep'teki tahliyeler için gereken şeyin, bağımsız uluslararası bir gözlemci gücü olduğunu söyledi, insani yardıma izin verilmesi gerektiğini belirtti. Suriye politikası hakkında öz eleştiri yapan Obama, Suriye'de olup bitenden sorumlu hissettiğini söyledi

"SURİYE VE RUSYA ÜLKEDE YAŞANAN GERÇEĞİ SAKLIYOR"

Barack Obama, Hawaii tatili öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Ekonomi ve dış politikaya değinen Obama, Esad rejimi ve Rusya'nın, Suriye'de yaşanan gerçeği saklamaya çalıştıklarını ve kendisinin Suriye'de daha geniş kesimleri temsil eden bir hükümetin kurulması için uğraş vermeye devam edeceğini söyledi.

RUSYA'NIN MÜDAHALESİ

Hillary Clinton gibi Rusya'nın geçen ayki başkanlık seçimlerine siber müdahale ettiğine ve Clinton'ın seçim yenilgisinin sorumlusu olarak Rusya'yı görüp görmediği yönündeki soruya ise Obama, "Birden fazla istihbari analizleri bir araya getirdiğimiz zamani bu işin arkasında Rusların olduğundan emin oluyoruz. Demokratik Ulusal Komite'nin yazışmalarını ortaya döktüler. Sanırım bu konuda önlem almamız ve bu tip siber müdahaleleerin tekrarlanmasının önüne geçmemiz gerekiyor" cevabını verdi.

"PUTİN'E 'SON VER' DEDİM"

Obama, Rusya lideri Vladimir Putin ile geçen Eylül ayında görüştüğünü ve ona 'Bu siber saldırılara son ver' dediğini ve ondan sonra bir daha siber müdahale yaşanmadığını; ancak o zamana kadar zaten önemli verilerin ele geçmiş olduğunu söyledi.

Ekleme Tarihi: 16 Ara 2016 23:50