Ekonomi Güncelleme Tarihi: 24 Eyl 2016 11:26

Obama, Suud yönetiminin restini gördü geri adım attı

Obama, Suud yönetiminin '750 milyar doları çekeriz' restini gördü, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybedenlerin ailelerinin Suudi Arabistan'a dava açmasına imkan tanıyan tasarıyı veto etti.

Obama, Suud yönetiminin restini gördü geri adım attı
Suudi Arabistan'ın, ABD Kongresi'ne sunulan ve 11 Eylül saldırılarından sorumlu tutulduğu yasa tasarısının kabul edilmesi halinde Amerika'da sahip olduğu 750 milyar dolarlık varlığı satacağı tehdidi işe yaradı. ABD Başkanı Barack Obama, 11 Eylül saldırılarından hukuken Suudi Arabistan'ın sorumlu tutulmasına olanak sağlayacak yasa tasarısını, beklendiği gibi veto etti.

OBAMA VETO ETTİ

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada Obama'nın, ABD Kongresi'nde geçen hafta kabul edilen "Terörizmin Sponsorlarına Karşı Adalet Yasası" başlıklı yasa tasarısını veto ettiği bildirildi.

Veto mektubunda Obama, 11 Eylül kurbanlarının ailelerinin acısını tümüyle hissettiğini vurgulayarak, yasanın çıkmasını merakla bekleyen Amerikalı ailelere "Sizi anlıyorum" mesajı verdi.

"DÖNÜP AMERİKAN ÇIKARLARINI VURUR"

ABD'nin 11 Eylül'den sonra dünyanın birçok yerinde terörle mücadele ettiğini anlatan Obama, yabancı bir devletin Amerikan mahkemelerinde dokunulmazlığını kaldıracak bu tür bir yasanın dönüp Amerikan çıkarlarını vuracağını belirtti. Obama, yasanın onaylanması halinde diğer egemen devletlerin de ABD'ye aynı şekilde davranacağını ve bunun ABD'nin uluslararası ilişkilerine ciddi zararlar vereceğini kaydetti.

"BU HALİYLE BÜYÜK SORUNLAR DOĞURUR"

Mevcut durumda yabancı bir ülkenin terörizme destek veren bir ülke olup olmadığının belirlenmesi için uzun ama sağlıklı bir süreç olduğunun altını çizen Obama, yasanın bu şekilde kabul edilmesi halinde ise bu kararın iddialar temelinde ve çok kısa sürede verilebileceğini ve bunun büyük sorunlar doğuracağını dile getirdi.

Obama, yabancı egemen devletlerin ABD hukukuna karşı dokunulmazlığının kaldırılmasının, diplomaside "mütekabiliyet" ilkesinin doğal sonucu olarak ABD'ye karşı da uygulanacağını ve dünyanın hemen her coğrafyasında görünür olan ABD'yi zor durumda bırakacağını savundu.

Söz konusu yasa tasarısı, sadece terörle ilişkilendirilen ülkeleri değil, ABD'nin müttefiklerini de ciddi şekilde tehdit ettiğini vurgulayan Obama, mahkemelerde kolay yollardan bu ülkeler aleyhine açılabilecek davaların, beraberinde çözülmesi zor sorunlara yol açacağını belirtti.

TASARI ABD MAHKEMELERİNDE DAVA AÇILABİLMESİNE İMKAN TANIYORDU

Tasarı, 11 Eylül saldırılarında hayatını kaybeden kişilerin ailelerinin saldırılarda Suudi yöneticilerin rolü olabileceği gerekçesiyle ABD mahkemelerinde dava açabilmesine imkan tanıyordu.

ABD'de 1976 yılında çıkarılan bir yasa, başka ülkeler hakkında ABD mahkemelerinde dava açılmasını engelliyor. Yasa tasarısı ise, 1976 yılına ait yasanın konuyla ilgili bölümünde istisnalar yapılmasına imkan veriyordu.

ABD Kongresi'nde önce Senato'dan geçen yasa tasarısı, önceki hafta Kongre'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nden de geçerek Obama'nın masasına gelmişti.

TASARI YENİDEN KONGRE'DEN GEÇERSE, OBAMA'NIN BAŞKANLIĞINDA BİR İLK GERÇEKLEŞECEK

Eğer Kongre, yasa tasarısını yeniden geçirmeyi başarırsa, bu Obama'nın başkanlık dönemi için bir ilk olacak. Veto, tasarının yasalaşabilmesi için hem ABD Senatosu'nda hem de Temsilciler Meclisi'nde oyların 3'te 2'sinin lehte olmasını gerekli kılıyor.

SUUD YÖNETİMİ REST ÇEKMİŞTİ

Tasarı gündeme geldiğinde Suud yönetimi tepki göstermiş, ABD'de bulunan 750 milyar dolar değerindeki varlıklarını satmakla tehdit etmişti.
 

Ekleme Tarihi: 24 Eyl 2016 11:26