Otomobil Güncelleme Tarihi: 26 Ara 2022 13:14

Önce kahraman sonra hain ilan edilen Renault'un hikayesi

Kurucusunun 1.Dünya Savaşı’nda kahraman, 2.Dünya Savaşı’nda hain ilan edildiği, dünyada ilk modern tankı yapan Renault markasının hikayesi

renault

Turgay Karagöz'ün haberi

Kurucusunun 1.Dünya Savaşı’nda kahraman, 2.Dünya Savaşı’nda hain ilan edildiği dünyada ilk modern tankı yapan Renault’un kamulaştırılmasına giden zaman yolculuğuna hazır mısınız?

RENAULT OTOMOBİL MARKASININ TARİHİ

renault-voiturette

RENAULT MARKASI NASIL DOĞDU?

1899 yılında, tekstilci bir aileden gelen 3 kardeşin en küçüğü olan Louis Renault, babalarının yanında deneyim kazanmış ağabeylerini de alarak deneme üretimlerini yaparlar.

Bu deneme üretimlerinden sonra Renault Voiturette 1CV’yi babalarının arkadaşlarını kullandırırlar ve satarlar. İyi eğitimli Louis Renault tasarım ve üretim ile ilgilenirken ağabeyleri işi yönetiyorlardı.

Louis Renault,Fransız otomobil ve vagon üreticisi De Dion Bouton’u satın alarak, 1903 yılında kendi motorlarını üretmeye başlamıştır.

1905 yılında ihaleden taksi filosu araç üretimi alan Louis Renault, sıkı bir üretim sürecine girmiş olmuştur. 1907 yılında Londra ve Paris sokaklarında taksilerdeki en büyük pay Renault araçlarıydı.

Renault AG 1 isimli taksi otomobilleri daha sonra Fransa ordusu tarafından Taxi De la Marine lakabı ile birlikleri taşımada kullanılmıştır.

1908 yılında Fransa’nın en büyük otomobil üreticisi olmuştur. Yine o yıllarda New York’ta en çok ithal edilen marka olarak hızlı bir yükseliş göstermiştir.

Daha o zamanlar Louis ve ağabeyi Marcel, yarışların otomobil gelişimi ve satışa etkisini görerek İsviçre’de yarışa girerler ve başarılı olurlar ve satışlarını artırırlar.

Ancak 1903 yılında ki Paris-Madrid yarışında Marcel Renault daha 31 yaşında iken ölür ve Louis Renault’a yarışmayı bırakır. Bu yarışta 9 kişi hayatını kaybetmiştir.

II.Dünya Savaşında , Almanlar Marcel Renault’un anıt heykelini parlamışlardır.

1906 yılında başlayan yarışları Renault adına Ferenc Szisz temsil edecekti. Yine aynı yıl Renault ilk kamyon ve otobüsünü üretmiştir.

“Roll-Royce ilk V8 uçak motorlarını tasarlarken, Renault’un hava soğutmalı motorlarından ilham almıştır.”

En büyük ağabey Fernand Renault sağlık problemlerinden emekli olur ve 3 yıl sonra ölür.Louis Renault şirket yönetiminde tek kalır.

Louis Renault otomobil üretiminde seri üretim teknikleri hakkında çok kafa yoruyordu,

1911 yılında Louis Renault Amerika’ya Henry Ford’un yanına gider ve fabrikasını gezer.1913 yılında Louis Renault, üretimde Taylorizm felsefesini benimsemiştir.

Louis Renault , 1.Dünya Savaşında kendi ülkesi için mermi,top,uçak motoru ve en önemlisi Dünyanın ilk modern tankı sayılan FT tankını tasarlayıp üretmesi ve Ulusal Onur Lejyonu madalyası almıştır.

Renault, 26 ve 40 beygirlik 4 silindirli motorlarını Amerikan JGJ otomobil markasına ihraç etmiştir.

I.Dünya Savaşından sonra Louis Renault, 1919-1930 yılları arasında ilk traktörü Type GP’yi üretti.

Louis Renault, daha önceki yazımızda Andre Citroen’in sadece üretim ve Ar-Ge odaklı işeyiş süreci hatasına düşmeyerek satış ve pazarlamayı günümüze kadar devam eden ortaklığı Guedet Otomotiv ile anlaşarak güçlenmiştir.

Renault’un 1930’larda Quatre (4 silindir) ve Stella (6 silindir) motor yelpazesi vardı. Bu motorlar 8 gövde stilinde satılan 6CV, 10CV, Monasix, 15CV, Vivasix, 18/22 CV, 18/24 CV ve 40 CV modelleri idi.

1928 yılı İngiltere pazarı, Renault’un Amerika’ya açılması için önemliydi. Yüksek hacimli 6 silindirli Type Nm 40 CV Tourer ve 8 silindirli 7 kişilik limuzin Suprastella ile Amerika pazarına girmiş oldu.

Uzun dingil mesafeli lüks Renault Limuzinleri NM, P1 ve PZ 140 km hıza ulaştıklarında stabiliteyi sağlamak için Renault 3 yaylı arka süspansiyonu geliştirmiştir.

“Renault 1930’lu yıllarda kardeşleri Peugeot, Citroen’in aksine Amerika pazarına yüksek hacimli bol silindirli modeller ile daha etkili ve sağlam girmiştir.”

Renault 4CV 1955

Renault’un, 8 silindirli Reinstalla aracında Louis Renault, diğer Fransız şirketlerden destek alarak şu an ismini bile bilmediğimiz tarih olan ama konusunda uzman Kellner(uçak üreticisi), Lobourdette, Rotschild ve Fils’ten destek alınarak şasi, gövde işçiliği ve ahşap işçiliğinden destek alınarak iddialı bir model üretmiştir.

Renault’un yüksek motor hacimli, 6-8 silindirli ve uzun dingil mesafeli Grand Renault tabir edilen otomobillerinde bolca da alüminyum kullanılarak hafiflik sağlanmıştır.

Renault, 1931 yılında ilk dizel motorlarını geliştirmiştir.

Renault, I .Dünya Savaşından sonra askeri uçak motorları yetersiz kalınca,Fransız uçak üreticisi Caudron’u devralmıştır.1930’lu yıllarda Caudron ile uçak motorlarında hız rekoru kırmışlardır.

I.Dünya Savaşından sonra da D1 ve R35 tanklarını üretirler.

1920-1930 yıllarında ABD pazarı odaklı üretilen Renault’lar Avrupa pazarındaki ekonomik ve yenilikçi Citroen’in gerisinde kaldı.

1929-1939 yıllarında ekonomik buhranda Citroen iflas ederken, Renault traktör, demiryolu ve silah işletmeleri ile ayakta bir süre ayakta kalsa da, 7 yıl sonra Caudron’u satmak zorunda kaldı, 2.000 işçisini çıkarmak zorunda kaldı.

I.Dünya savaşında adeta kahraman ilan edilen Louis Renault, II.Dünya savaşında Adolf Hitler’in radarına girmiştir.

1940 yılında Nazi Almanyası’na teslim olan Fransa’da Louis Renault Naziler için tank üretmeyi ret etmiştir.

Müttefikler için tank ve kamyon üretmiştir.İngiliz Hava Kuvvetlerince Reanult fabrikası bombalanmış,tekrar inşa edildiği sırada Amerikalılar teslim almıştır.

Buna rağmen Adolf Hitler ile görüşmesi ve Almanlarla işbirliği yaptığı iddia edilmiş Fransa Devleti tarafından bu sefer hain ilan edilmiştir.

Savaştan sonra Fresnes Hapishanesine oradan bakımevine oradan da Psikiyatri Hastanesine nakledilen Louis Renault 1944 yılında Afazi ve Üremi tanısı ile tabiri caiz ise rezil bir şekilde hayatını kaybetmiştir.

Louis Renault’nun şirketi, Fransız Hükümetince el konulup kamulaştırılmıştır. Eşi ve çocuğu tabiri caiz ise bir tek vida alamamıştır.

II.Dünya Savaşında Louis Renault, “Tereyağı vermek daha iyi, yoksa ineklerimizi alacaklar” tabiri ile Hitlere karşı endişe ve korku ile savunma adına arada kalan bir kişi olmuştur.

Renault tank ft

TIMES Dergisi : Louis Renault’u şu şekilde özetlemiştir; Zengin, güçlü, ünlü, huysuz, zeki, acımasız, bir otomobil imparatorluğunun küçük Napolyon’u, kaba, gürültülü, otoriter, sabırsız, iş arkadaşları için bir terör, hiç kimsenin arkadaş olmak istemediği kadar yalnız olarak tanımlamıştır.

Kendi işçisi için Billancourt’un Canavarı olarak tanınmıştır. Aslında bu tabirler ile Adolf Hitler ile görüştü ise bu kişilik özellikleri anlaşması da kolay olmuştur.

Fransız Hükümeti, Renault’u kamulaştırdıktan sonra tartışmalı bir şekilde ölen Louis Renault yerine Paris Merkez Okulundan mezun, II.Dünya Savaşında Kurtuluş Nişanına sahip Pierre Lefaucheux’u başkanlığa getirir.

Louis Renault’un savaş sırasında da üstünde çalıştığı VW Bettle benzeri 4CV modeli 1947-1961 yılları arasında 1 milyon 100 binden fazla satar.

Başkan Lefacheux, Renault Dauphine’i üreterek Afrika ve Kuzey Amerika dahil yurtdşına başarılı bir şekilde sattı.1958 yılında Roadstarı Renault (Floride) Caravelle’yi iyi bir şekilde sattı.

Başkan Lefacheux, kendi kamyon ve otobüs bölümüne ağır araç üreticisi Somua ve Latil’i bünyesine katarak Savien markasını oluşturur.

1962-1971 yıllarında Renault’un son arkadan itişli küçük aile otomobili Renaut 8 ve 10’u üreirler.1961-1994 mini hatchback otomobili Renault’un ilk önden çekişli aile otomobilidir.

“1965-1980 yıllarında üretilen Renault 16, Avrupa’da yılın otomobili ödülünü alan ilk Fransız otomobili olur.” (D segmenti hatchback)

Renault 16

1968-1986 yılları arasında Renault 6 ( C segmenti küçük aile otomobili)

1970 yılında, 1945 yılına yeniden doğuşa atıfta bulunarak 25.yılı Renault, bizim ülkemizde de kült olan hala kullanılan Renault 12’yi üretir.

1970 yılında kült model Renault 12 ile uçuşa geçen Renault, diğer bir kült model 1972-1996 yılları arasında 5,5 milyonu aşan satış rakamı ile Renault 5 başarıyı perçinledi.

Sırasıyla Renault 4.Renault 5, Renault 6, Renault 12, Renault 15, Renault 15, Renault 16, Renault17, Renault 18 ve Renault 20 üretimi ile neredeyse her model ile başarılı Renault serileri doğmuştur.

Renault 1973 petrol krizine rağmen başarılı ve verimli motorları ile satışları düşmeyen başarılı bir otomobil üreticisi ve motor üreticisidir.

Hala da bu günümüzde elektrikli otomobillere ilk geçen marka ve verimli motor üretme konularında oldukça hassastırlar.

1970’li yıllarda verimli motor ve geniş model yelpazesine güvenen Renault, Güney Doğu Asya dahil bir çok kıtaya yayıldı.

1973’te yine Fransız otomobil üreticisi Alpine (bugün Formula 1 fabrika takımına ismini verdikleri) çoğunluk hisselerini aldılar.

Amerika’ya tekrar açılan Renault, Nash Motor Rambler ve American Motors Corparation (AMC) işbirliği yaparak Avrupa’da büyük lüks araç kategorisinde Mercedes’e rakip olacak Belçika’daki fabrikada montaj yaptılar. (Amaç Mercedes’in Fintail arkası Amerikan kuyruklu modellerine rakip Rambler Amerikan ve Rambler Classic’in montajını yapıp Amerikan görünümlü Renault klonu otomobil yapmaktı.)

renault 12

Renault, AMC’nin bünyesindeki Arjantinli IKA’ yıda 1975 yılında bünyesine kattı.

Renault’un yayılmacı politikası ile Doğu Avrupa’da , Romanya ‘da Dacia ile konuçlandı.1970’li yıllarda Peugeot ve Volvo ile meşhur PRV V6 motoru beraber geliştirdiler.

1960’lı yıllarda Avustralya’da montaj fabrikası kuran Renault, 1981 yılında fabrikanın kapanması ile ithalat,satış ve satış sonrası işleri Avustralya’da LNC Endüstriyel şirketine devrederek ayrılmıştır.

1974’te iflastaki Citroen’den bünyesindeki Berliet’i satarak , 1978 ‘de Renault’un ağır vasıta Saviem ‘i oluşturarak Fransa’nın tek ağır vasıta üreticisi Renault Trucks’ın temelleri atıldı.

Vatandaşları Peugeot’nun Citroen ile birleşmesi ile yalnız kalan Renault, 1976 yılında şirketi 4 iş alanında organize etti.

  • Otomobiller,
  • Finans ve hizmetler,
  • Ticari Araçlar
  • Sanayi İşletme Bölümü, (Tarım makineleri,Plastikler,Dökümhane….)

Crysler’den önceki sahini olan AMC 1980’lerde zor durumda kalır, Renault , AMC’yi nakit olarak kurtarır. AMC’nin başına Renault’dan Dedeurwaerder başkan olur.

Ortaklık, Jeep araçlarının Avrupa’da pazarlanması ve çok yakıt tüketen motorlarının Renault mühendislerince verimli hale getirip başarılı olunması ile sonuçlandı.

Renault 21’in Amerika versiyonu Medallion 2 yıl Amerika’da Jeep bayilerinde satıldı.1983 yılında Renault AMC işbiriliği Amerika’da Renault Alliance’ı ürettiler.

Renault’un Amerika ile işbirliği Orta Doğu satışlarını politik nedenlerle negatif olarak etkiledi.Fransız Sol Grup Action Directe’nin Renault başkanı Besse’nin öldürülmesinden sonra, 1987 yılında Renault AMC’yi Crysler’e sattı.

Renault Alliance

1980'Lİ YILLARDA RENAULT MARKASI

“1982 yılında Renault, Volkswagen’den sonra otomobil üreten 2. Avrupalı otomobil üreticisi olmuştur.”

Renault, ABD’de Renault 9’un Amerika versiyonu Alliance’ı ve Renault 15-17’nin Klomu Coupe’u Fuego’yu üretti. Renault’un ABD’ye ithalatı 1989 yılında bitti. Dört kapılı Eagle Premier, AMC ve Renault’un son meyvesi idi.

1980’lerde Renault’un ABD’ye açılma çabalarında Amerikan Mack’ın % 20 hissesini alıp zamanla % 44’e çıkarmıştır. Sonrasında da Reault Vehicle Industry’nin bir parçası olmuştur.

Yine 1980’lerde efsane motor üreticisi Renault’un Formula 1 motorlarında Turbo şarj icadı ile binek otomobillerinde de turbo kullanımını artırdı.

Renault’un sınıfının öncüsü Espace, Avrupa’daki en popüler minivanı (MPV) olmuştur.

Renault ilk yıllarında taksi imalatı ile başlayıp sonra Premium lüks sınıfa hitap etmişi daha sonra ekonomik verimli motorlara geçip ekonomik modellere geçmiştir.

Renault 5, Renault 9 ve Renault 25 gibi dayanıklı otomobillerinin yanına Renault 14 gibi değişken kalitede araç üretimi markaya zarar vermiştir.

1981 yılında Renault 9, Avrupa’da yılın otomobili oldu. Renault 11 Hatchback tasarımı ile tasarım açısından daha başarılı olmuştur.

1983 yılında Premium sınıfta Safrane’nın atası 25 modeli piyasaya sunuldu.

Renault Safrane

1984 YILINDA MALİ KRİZ VE RENAULT

1984 yılında zarar eden Renault’a hükümet müdahale ederek Gerorge Besse’yi başkanlığa getirdi.

Yeni başkan ile sıkıyönetime giden Renault elindeki Volvo hissesini, Gitane (Bisiklet), Europecar ve Renix (enjeksiyon, ateşleme, sensor firması) elinden çıkarttı.

Motor sporlarından çekildiler. Birçok çalışanı işten çıkardılar. Renault’da küçülmeye giderek masrafları azaltan yeni başkan Besse, muhtemelen işten çıkarmadan kaynaklı komünist solcu teröristler tarafında evinin önünde vurularak öldürüldü.

Yerine gelen yeni başkan Levy, AMC’yi Chrsyler’e satarak Renault’un nefes almasını sağladı.Burada 1984’ten sonraki Renault devinin ciddi kan kaybettiğini görüyoruz.

  • 1984 yılında Renault 5, 2.nesil satışa sunuldu.

  • 1986 yılında Renault 18 yerini, 21 modeline bıraktı.

  • 1990 yılında Renault, Volvo ile işbirliği yapıp güçlenmiştir.

Volvo hissedarları bu ortaklıktan çok memnun olmayacaklardı. Çünkü Renault alt segmentlerde başarılı iken Volvo Premium sınıfa hitap ediyordu.

“Renault, atmosferik motorlarda çok iyidir. Volvo ise sağlam güvenilir ağır şasilerini kaldırabilecek kendisinin özellikle dışarıdan aldığı atmosferik motorlarına turbo uygulamalarında çok iyidir. Ancak aşırı sıkıştırmalı, yüksek basınçlı, turbolu motorlar bakımlarına dikkat edilmez ise kullanım ömrü atmosferik motorlar kadar uzun ömürlü olmuyor.”

1990 yıllarında Dünyanın en çok satan otomobillerinin geleneğini bugün de devam ettirecek başka bir efsane Renault Clio üretildi.

Yine 1990’lu yıllarda kendi sınıfında bir ilk olan Twingo 2,4 milyon adet satarak otomotiv tarihinde yeni bir sınıf doğurdu.

Tekrar kendine gelen Renault, 1994’te Renault halka açıldı. 1996 yılında özelleştirildi. Bu rahatlama ile Brezilya’da yeni fabrika açıldı.

Arjantin ve Türkiye’de satış ve sonrası iyileştirildi. Doğu Avrupa ve Güney Amerika pazarına tekrar girmeye karar verdiler.

1996 yılında hafif ticari panelvan Renault Trafic üretildi.

ÖZELLEŞTİRME İLE YETİNMEYEN RENAULT’DA YAPILANMA

Renault , daha önceki yazımızda bahsettiğimiz Toyota Üretim Programından feyz alıp, yalın üretim programında organize oldular. Volvo ortaklıktan vazgeçtiler.

1999 yılında yeni partner arayan Renault, BMW, Mitsubishi, PSA ve Nissan ile görüşmeler neticesinde bugünde devam eden ve başarılı olan Renault-Nissan ittifakı oluşturuldu.

Romanya’da Dacia’nın yüzde 51 hissesini satın alan Renault yayılmacı politikasını devam ettirerek Güney Kore’de Samsung’un otomotiv biriminin kontrolünü satın aldı.

Renault’un Nissan ittifakı neticesinde, daha önceki Renault’un Japonya satışı Yanase’den Nissan’a geçmiş oldu.

PEKİ RENAULT BU YAYILMACI VE MOTİVASYONLU SATIN ALMALARI NASIL FİNANSE ETTİ?

1999 yılında Renault’un endüstriyel otomasyon firması, Renault Automation , Camau’u ve motor parçaları bölümününü ve ve Otobüs üreticisi Irisbus’taki yüzde 50 hissesini Iveco ve Cat France Global Automation lojistik’e sattılar.

Renault Trucks’ı (Reanult’un ağır vasıta markası) 2001 ‘de Volvo’ya sattılar. Volvo’daki hisselerini eriterek satarak 2012 yılında tam bitirdiler.

2008 yılında Renault’un Tarım makinelerini bölününü Alman CLASS’a sattılar.

renault otomobiller

2000’Lİ YILLARDA RENAULT’UN YÜKSELİŞİ

  • 2000’li yıllarda Laguna ve Megena II gibi iddialı tasarımların yanında riskli ve cesur tutulmayan tasarımlar Avantime ve Vel Satis gibi modeller üretildi.
  • 2004 yılında Modus tanıtıldı.
  • 2008’de Rus otomobil üreticisi AutoVaz’ı bünyesine kattı.
  • 2010’da Renault Nissan, Daimler ile ittifak kurdu.Bu ortaklıktan Twingo’ya benzer meşhur Smart üretildi.
  • 2010 yılında Fas’ta Renault fabrikası açıldı ve Dacia modelleri üretildi.
  • 2013 yılında vatandaşları PSA gibi Dongfeng motor ile başarılı bir ortaklık yapıldı.
  • 2017 yılında Renault Çinli Brilliance Auto ve Jinbei ile hafif ticari araçlar için ortaklık yapıldı.

Renault , elektrikli araçlar yöneliminde partner arayışında Çinli elektrik araç üreticisi JMEV’e yöneldi. Dongfeng Reanult ‘u tekrar Dongfeng’e devretti. Çünkü gelecek elektrikli otomobillerde olduğunu Renault biliyordu.

  • 2012 yılında Symbol’ü Cezayirde üretmek için Cezayir hükümeti (%51) ile anlaşma yaptı.
  • 2013 yılında Endonezya pazarına girdi.
  • 2017 yılında Renault, Paris savcısının egsoz emisyon hilleri iddiaları soruşturması üstüne, hisseleri düştü.

2018 ‘de Renault CEO’su Ghosn, Nissan’nın maaşlarını eksik bildirdiği için muhtemelen vergiden düşmek içindi. Japon yetkililerce tutuklandı. Renault hisseleri tekrar düştü. Ghosn istifa etti.

Düşen hisselerin ardından başkanlığa Senard, CEO’luğa Delbos ve yardımcılığa Luca De Meo yardımcılığa getirildi.

2020’de Covid’den dolayı düşen üretim ve satıştan dolayı, 15.000 kişiyi işten çıkarmıştır.

Covid’den sonra tekrar yapılanmaya giden Renault otomotiv bölümünü 4 iş birimine ayırdı.

Renault,Dacia,Lada (AutoVaz) ve Mobilize (küçük elektrikli otomobiller)

  • 2021 yılında Renault Kiger’i piyasaya sundu. (SUV)

  • 2022 yılında Renault geleceği parlak olan “Elektrikli Araçlar” için Ampere adlı bir şirket planladı.

Şu an geçerliliği hala olan hibrit araçlar içinse Çinli Geely ile ortaklık yapmayı planlıyor.

OTOMOTİV DÜNYASINDA RENAULT’UN İCATLARI

  • 1899 yılı Louis Renault’nun doğrudan tahrik dişlisi icadı ile zamanın en verimli ve rampa kabiliyeti en iyi olan araçları üretti. Reanult 12’nin tırmanma performansı o zamandan bu zamana atıfta bulunuyor.

  • 1963 yılı Renault 8, 4 teker disk frene sahip ilk otomobil idi.

  • 1980 yılında tam uyumlu fren dağıtım sistemi EBD’nin Electronic Break Force Distribution’nun atasıdır.

  • 1988 yılı Carminant, konum ve hava durumu için anlık bilgi sisteminin temelleri atıldı şu anda Renault R linkin temelidir.

Şu an Rusya Ukrayna savaşından dolayı batılı Avrupa ülkelerinin Rusya’dan çekilmelerine rağmen Renault’un özellikle Rus otomobil üreticisi AutoVaz ile bağlarından dolayı işleri ağırdan alarak vakit kazanmaya çalıştı. Zelensky’nin Fransa Ulusal Meclisine konuşması sonrası Renault Rusya hisselerini Moscow City’e, AutoVaz’daki % 67.7’sini NAMI’ye ucu açık şekilde satmak zorunda kaldı.

Renault Eco 2

RENAULT ARAÇLARDA GÖRDÜĞÜNÜZ ECO 2 NE DEMEKTİR?

2007 yılında Renault, ECO 2 Projesi ile araçların en az % 5’i geri dönüştürülmüş plastik kullanıldı. Araçların % 95’i yeniden kullanılabilir nitelikte idi. Emisyonlar 140 g/km’yi geçmeyecek ve biyoyakıt uyumlu olacaktı.

2008 yılı Fleet World Honors’ta Renault çevre ödülünü aldı.

RENAULT TEKNOLOJİ VE MÜHENDİSLİK BİRİMİ

Renault’un 1998 yılına kadar Mühendislik ve Ürün Planlama Fransa’da idi. Sonra, Renault ; Renault Teknoloi Amerika ( Arjantin, Brezilya, Şili, Kolombiya ve Meksika Şubeleri), Renault Teknoloji Romanya (Fas, Rusya, Slovenya, Türkiye, Portekiz) olarak mühendislik ürün planlama yayılmıştır.

Bu merkezlerde toplam 6.500 kişinin 3’te 1’i mühendisler, 3’te 2’si teknisyenlerden oluşuyordu.

Motor bölümü özel seçilmiş 65 mühendis ile Renault Poertrains olarak geçer.

Renault Teknoloji Merkezi, 150 hektar ve en az 8.000 kişi çalışır. Burada prototip yapım merkezi, tasarım stüdyoları, yeni araçların araştırma ve mühendislik testi Renault Tech bölümü, engelli arabaları, okul ve filo araçları modifiye ve geliştirme bölümleridir.

RENAULT’UN ÖDÜLLÜ OTOMOBİLLERİ

  • 1966 yılı Renault 16
  • 1982 yılı Renault 9
  • 1991 yılı Renault Clio
  • 1997 yılı Renault Scenic
  • 2003 yılı Renault Megane II
  • 2006 yılı Renaul Clio III

Renault otomobilleri İspanya, Avustralya, İrlanda, ABD’de ve Danimarka başta olmak üzere çok sayıda uluslararası ödül almıştır.

Renault destekli Dacia’lardan Duster, Logan ve Symbol Autobest yılın otomobil ödülünü aldı.

Renault, 2016 yılında İtalya Kültür Bakanlığı’nın Kurumsal Sanat Ödülünü aldı.

Renault logoları

RENAULT LOGOSU NASIL DOĞDU?

Renault’un ilk logosu, 3 kardeşlerin baş harflerini iç içe geçmiş formu idi. Daha sonra dişli şeklinde logo kullanıldı. Daha sonra markanın gururu FT tankı logo yapıldı.

1925 yılından günümüze ulaşan elmas baklavası kullanılmaya başlandı.

Renault Klasik, 1980’li yıllarda amatörce başlayan departman 1899 yılından beri üretilen Renault modellerinin, FT tank, 3.200 minyatür oyuncak araçlar, 2.200 poster 270 ölçekli maket araç sergisi ve çeşitli organizasyonlar ile Renault’nun köklü tarihine sahip çıkıp, gelecek nesillere Renault’un değerini gösteriyor.

LA TELPER RENAULT PARİS

Champ Elysse’ye bakan caddede yer alan showroom , 2. katında lüks bir restorant, zemin katta Renault ve Dacia’nın lansman araçları ve Formula 1 başta olmak üzere yarış araçlarının sergilendiği ziyaretçi akınına uğrayan bir Renault kalitesini simgeleyen Paris’in bir parçasıdır.

ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA SÖZ SAHİBİ RENAULT

2013 yılında yani hemen hemen 10 yıl önce Renault elektrikli araçta (Twizy, Zoe, Fluence, Kangoo) lider oldu.

Renault, 2019 yılında 273.550 elektrikli araç satarak rakiplerini bu konuda eledi. Satış rakamları sırasıyla: Zoe, Kangoo ZE, Twizy ve Fluence ZE oldu.

Renault 2008’den itibaren İsrail, Portekiz, Danimarka, ABD ( Tenesse, Oregon), Japonya (Yokohama), Monako Prensliği ile sıfır emisyonlu araç satışı anlaşmaları yaptı.

Renault Danimarka’da 2011 yılına hedefli Amerikan şarj istasyonu şirketi Better Place ile anlaşma yapmıştı. Ancak Better Place’in iflası ile Renault’un araç satışı sekteye uğradı çünkü elektrikli araç satışında elektrikli otomobil satmaktan daha çok o zamanlar aracın nerede şarj edileceği daha önemliydi.

Renault, Fransa’nın en büyük elektrik şirketi EDF (Electicite de France) ile anlaşarak pil yönetimi ve şarj alt yapısı çalışmalarına başlamıştı.İngiltere’nin İrlandalı elektrik tedarik kuruluşu ESB ile de anlaşmalar imzalanmıştı.

Renault’un CEO’su Ghosn’nun şu ifadelerine katılmamak elde değil:”Yükselen petrol fiyatları ve Çevre korumanması için elektrikli üretimine acele ediyoruz. Renault ve Nissan olarak tek başımıza elektrikli araçlar yapabiliriz, ancak pil teknolojisi ve hızlı şarj teknolojisi ve şarj istasyon alt yapısı için tek başımıza başaramayacağımız bir gerçek.”

Renault, 2013 yılında Fransız Holding Bollore ile elektrik araç üretimi için ortaklık kurmuştu. Renault, 2025 yılına kadar 400.000 elektrikli araç üretimi planlıyor.

Renault Elektrikli Otomobiller

OTOMOTİV’DE İYİ MOTOR ÜRETİCİLERİ MOTORSPORLARINDAN BESLENİR!

Renault, kurucu kardeşlerden Marcel Renault ve Louis Renault 1902’de Paris Viyana Rallisini kazanmışlardı. Bundan 1 yıl sonra Paris Madrid Rallisinde Marcel Renault hayatını kaybetmişti. Louis Renault’da yarışları kendi bıraksada 3 yıl sonra Szisz ile yarışlara dönmüşlerdi.

İste Renault’un motorsporlarına ve yarışma tutkusu ruhu o zamanlardan gelmekte idi. 1950’lerde Renault Dauphine’i, Fransız spor otomobil üreticisi Gordini tarafından modifiye edilerek 1956 Mille Miglia ve 1958 Monte Carlo rallisini kazanmıştı. Bu başarısı ile Gordini , Renault Sport’un bünyesine katıldı.

1973 yılında Renault tarafından satın alınan bir Fransız spor otomobil üreticisi Alpine idi.Aynı yıl Alpine A 110 ile Dünya Ralli Şampiyonasını kazandılar.

1981'e kadar Renault 5 ile de Renault Ralli kategorilerde başarılı olsada Reanult’nun gözü motorsporlarının zirvesi Formula 1'de idi.

1982 yılında da Renault 20 ile de Paris Dakar Rallisini kazanmışlardır.

Renault , atmosferikte 1970, 1999, 2004 ve 2005 yılında Avrupa Rallilerini de kazanmışlardır.

Özellikle 1990’ların sonunda Renault Maxi Megane benimde favori araçlarımdan bir tanesidir.

1978 yılında Renault Alpine A442 , 24 saat Lemans yarışını kazanmıştır.

renault formula 1

Renault’un hedeflediği Formula 1 ile tanışması

Renault 1977 yılında ilk Formula 1 aracını tanıttı.1986 yılına kadar fabrika takımı olarak alışma süreci geçirdiler.

1989’dan itibaren Williams takımı için motor ve şanzıman tedarik ettiler.

1997 yılında en önemli Turing şampiyonası British Touring Car Cahmpionship’te (BTCC) Renault Laguna ile şampiyon olmuşlardır.

2000 yılında Benetton takımını alıp 14 yıl sonra fabrika takımı olarak tekrar döndüler. Fabrika takımı olarak 2005-2006 yılı üst üste Ferrari ve Michael Schumacher’e karşı markalar ve pilotlar şampiyonluğunu Fernando Alonso ile kazandılar.

Bunu dışında Motor ve teknik tedarikçi olarak Formula 1'de 1992 yılı Mansell (Williams) ile 1994-1995 yıllarında Schumacher (Benetton), 1996 Hill (Williams), 1997 Villeneuve ( Williams) ve 2010’dan 2013 yılına kadar 4 yıl pilotlar şampiyonasını kazandılar.

Renault bunun dışında Formula 2’ye Formula 3 kendi serisi Formula Renault ve Formula 3,5’tan bugünkü şampiyonlardan Alonso, Raikkonen, Hamilton, Vettel ve Indy Car Şampiyonu Power’ı bu serilerde yetişmiştir.

Renault Sport, Renault’nun motor sporlarının organize ettiği gibi, yarışlardaki bilgi ve tecrübesini ve de ayarlarını yol otomobillerine aktarmada ve Renault’nun spor otomobillerinin üretimini üstlenmektedir.

Clio GT/RS, Megane GT/RS, Twingo GT, Arkana RS, Sandero RS gibi RS logolu Renault modellerini pistte ve Nurbürgring pistinde üretim ve ayarlamalarını yapar.

Elektrikli otomobillerde erken davranan Renault , E-Tech departmanı ile Formula 1 ‘in elektrikli versiyonu olan Formula E ‘de fabrika takımı olarak ilk yılından 2014 yılından 2017 yılına kadar üst üste 3 kere markalar şampiyonu olarak rakiplerine bu konuda orada da elemiştir diyebiliriz.

renault ralli

ÖZETLE RENAULT MARKASI

  • Renault, bugün 128 ülkede faaliyet gösteren 180.000 kişiyi aşkın çalışanı ile merkezi Paris yakınlarında Boulogne Billancourt’ta olan 124 yıllık motor üreticisi ve otomotiv devidir.

  • Renault, RCI Banque (Banka), Matrio ( otomotiv parçaları), Oyak Renault (Türkiye), Renault Pars (İran) uluslar arası sağlam girişimleri vardır.

  • 1969 Yapı Kredi Bankası , Ordu Yardımlaşma Kurumu iştirakı ve Fransız Renault ile Bursa’da kurulan fabrika ile ülkemizin Renault ile 53 yıllık sağlam bir bağı vardır.Bugün 3 vardiya 5.900 kişi ile yıllık 286.000-385.000 araç üretimi ile Avrupa’nın en büyük üretim tesislerinden bir tanesidir.

  • Renault Grubu, 5 marka altında pazarlanmaktadır.Renaut, Dacis, Lada (Avtovaz Rusya), Renault Samsung Motors (Güney Kore) ve Alpine.

  • Ağır Ticari Kamyon ve Tır üreticisi Renault Truck, 2001 yılından itibaren Volvo’nun parçasıdır.

  • Renault’un tarım makineleri 2008 yılı itibariyle Alman CLAAS’a satılmıştır.

  • Renault Grubunun en fazla satan otomobilleri : Clio, Sandero ,Duster, Captur, Megane (Scenic), Logan / Symbol, Kwid, Kangoo, Kadjar, Master.

  • Fransız Devletinin % 15 hissesinin sahip olduğu Renault, Fransa’nın milli değeridir.Dünyanın en büyük 9. Otomobil üreticisidir. Dünya hafif ticari araç satışında Renault,Nissan ve Mutsubishi Alliance ile satış lideridir.

“RENAULT, MERCEDES REFERANSLI BİR MOTOR ÜRETİCİSİDİR.”

Renault, Mercedes’in A ve B serilerinin motorlarını sağlamaktadır.Bunda Renault’nun özellikle küçük hacimli motorlarda daha tekbolojik ve verimli motorlar yapabilmesidir.Ticari Mercedes Citan’nın üretiminide A’da Z’ye Renault ilgilenmektedir.

renault spor otomobil

RENAULT MEVCUT MODELLER:

Clio ( 1990-…….) , Twingo ( 1992-……), Megane (1995-……..), Megane E-Tech Elektrikli (2021-….), Kangoo ( 1997-……), Twizy ( 2012-…….), Zoe ( 2012-……), Captur ( 2013-……),

Çin-Hindistan ; Duster Oroch ( Pickup), Kwid (Crossover ) (2021-…..) ,

Latin Amerika ; Alaskan (Pickup),

Hindistan ; Triber (MPV)(2019-……), Kiger (Crossover)(2021-……..),Taliant/Logan (2021-……)

Avustralya; Austral (Crossover) (2022-…..), Kadjar halefi

DACİA ÜRETİMİ: Logan (2004-……), Sandero (2008-……), Docker (2012-……), Duster (2009-…..)

RENAULT SAMSUNG ÜRETİMİ: Koleos (2008-…..), Arkana (2020-…….)

RENAULT HAFİF TİCARİ: Master (1980-……), Trafic ( 1980-……), Kangoo ( 1997-……), Express (2021-……)

Ekleme Tarihi: 12 Ara 2022 12:00