Emlak Güncelleme Tarihi: 4 Oca 2023 14:20

Orta Gelirliye Konut Kampanyası tüm ayrıntıları

100 bin ailenin ev sahibi yapılmasının planlandığı Yeni Evim kampanyası 16 Ocak'ta başlayor. Orta gelirlileri hedefleyen Yeni Evim kampanyası ayrıntıları şöyle:

Konutlar

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Orta Gelirliye Konut Kampanyası'nda faiz oranlarının yüzde 0,69 ile başlayacağını söyledi. Kampanyanın, 16 Ocak'ta başlayacağı açıklandı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Yeni Evim kampanyasıyla ilgili basın toplantısı düzenledi. Kurum, ilk etapta 100 bin ailenin ev sahibi yapılmasının planlandığını söyledi.

Nebati, yaptığı konuşmada, gelir düzeyi ve konut fiyatları açısından Türkiye'yi üçe ayırdıklarını belirterek, "Programımız kapsamında İstanbul 1. bölge; Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Mersin ve Muğla 2. bölge, diğer tüm illerimiz de 3. bölge olarak belirlenmiştir" ifadelerini kullandı.

Nebati, 1. bölge olan İstanbul'da finansman tutarının 5 milyon TL olarak belirlendiğini, ikinci bölgede tutarın 3 milyon TL, üçüncü bölgede ise 2 milyon TL olacağını söyledi.

Alınan konutlar, 5 yıl boyunca satılamayacak

Nebati, halihazırda ev sahibi olanların kampanyadan yararlanamayacağını ve alınan konutların 5 yıl satılamayacağını kaydetti. Nebati, kampanyadan yararlanmak isteyen vatandaşların son bir yıl içinde konut alacağı ilden konut satışı yapmamış olması gerektiğini belirtti.

Asgari peşinat tutarının ise yüzde 10 olduğunu söyleyen Nebati, faiz oranının yüzde 0,69 ile başlayacağını ve azami 15 sene vadeli olacağını bildirdi.

Üç farklı aşamada kredi kullanılabilecek

Nebati, kredi başvuru süreciyle ilgili şu bilgileri verdi:

"Programımız kapsamında vatandaşlarımız üç farklı aşamadaki konutlar için kredi kullanabilecektir. Birincisi, tamamlanmış konutlar, ikincisi, belirli bir oranda tamamlanmış ve bankaların kredi verme kriterlerine uygun konutlar, üçüncüsü ise yapımına başlanacak olan konutlar.

İlk iki durumda, konuta ve başvuru sahibine dair şartların ilgili banka tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirilmesi halinde, program kapsamında finansman imkânı ve bakanlığımız katkısı sağlanacaktır.

Yeni başlayacak projeleri kapsayan üçüncü durumda ise konutun bir parçası olduğu konut projesinin bankalarımız tarafından kredilendirme için uygun olarak değerlendirmesi ana kıstas olacaktır."

Aylık taksit, ilk yıl gerileyecek

Nebati, "Vatandaşlarımızın ilk 3 yılda ödeyecekleri aylık taksit tutarının belirli bir kısmını, kredinin toplam vadesi bitmeden geri ödenmek şartıyla, Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak biz üstleneceğiz" diye konuştu.

Nebati, "1 milyon TL'lik konutta 13 bin 587 TL olan aylık taksitin, Hazine desteği ile ilk yıl ödemesi 4 bin 410 TL'ye düşecek" bilgisini verdi.

25 milyar liralık finansman

Nebati, "Bankalarla garantörlük anlaşmalarını yapan, konut üretme taahhüdü veren müteahhitlere Hazine destekli KGF kefaletiyle 25 milyar liralık finansman imkanı sunacağız" diye konuştu.

Konut piyasasını, "uzun zamandan bu yana yakinen" incelediklerini dile getiren Nebati, "Çok net vurgulamak isterim ki piyasa gerçekleri dışındaki fiyatlamalara müsamaha göstermeyeceğiz" dedi.

Kurum ise kampanyanın 600 milyar liralık katma değer oluşturacağını söyledi. Kurum, "Taksitler, hane gelirinin yüzde 40'ını geçmeyecek; hatta birçok taksitte yüzde 25-30'lar seviyesine bile düşecek" ifadelerini kullandı.

Kampanyada; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Muğla'dan konut almak isteyen vatandaşların, son bir yıl buralarda ikamet etmiş olması şartı aranacağı da açıklandı.

Ekleme Tarihi: 4 Oca 2023 13:00