Ekonomi Güncelleme Tarihi: 17 Mar 2026 15:25

Otobüs firmalarına bayram izni: Ek sefer kararı

Ramazan Bayramı öncesi artan yoğunluk için otobüs firmalarına ek sefer izni verildi. Turizm araçları da kullanılabilecek.

ek sefer

📍 Ankara – 17 Mart 2026 tarihinde Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ramazan Bayramı öncesi şehirler arası ulaşımda artması beklenen yoğunluğa karşı yeni bir düzenlemeyi açıkladı. Buna göre otobüs firmalarına, mevcut kapasitenin yetersiz kalmaması için ek sefer yapma imkânı tanındı.

Ek seferlere turizm araçları dahil 🚍

Bakan Uraloğlu, bayram dönemlerinde yolcu talebinin ciddi şekilde arttığını belirterek, mağduriyet yaşanmaması için turizm taşımacılığına kayıtlı araçların da kullanılabileceğini duyurdu. Açıklamaya göre, B1 ve D1 yetki belgeli firmalar, belirli şartlar dahilinde bu araçlarla ek sefer düzenleyebilecek.

Düzenleme kapsamında, 25 ve üzeri koltuk kapasitesine sahip turizm araçları da tarifeli taşımacılıkta kullanılabilecek. Ancak firmaların tarifeli hat dışına çıkmaması ve belirlenen ücret tarifelerine uyması zorunlu olacak.

“Bayramda yoğunluk olacağını öngörüyoruz. Mevcut seferlerin bu talebi karşılaması için ek imkân sağladık.”
— Abdulkadir Uraloğlu

Şartlar net: Sorumluluk firmalarda ⚖️

Yeni uygulamada firmalara bazı yükümlülükler getirildi. Buna göre taşımacılık faaliyetlerinde tüm sorumluluk firmalara ait olacak. Ayrıca yapılan seferlerin Ulaştırma Elektronik Takip ve Denetim Sistemi (U-ETDS) üzerinden bildirilmesi gerekecek.

Düzenleme, kontrolsüz fiyat artışlarının ve düzensiz taşımacılığın önüne geçmeyi de hedefliyor. Bu nedenle denetimlerin artırılacağı ve kurallara uymayan firmalara yaptırım uygulanabileceği ifade ediliyor.

Uygulama süresi açıklandı 📅

Bakanlık açıklamasına göre söz konusu uygulama 29 Mart 2026 gün sonuna kadar geçerli olacak. Bu tarihe kadar firmalar, ek seferlerini turizm araçlarıyla destekleyebilecek.

Bayram döneminde özellikle büyük şehirlerden Anadolu’ya doğru yaşanan yoğunluk göz önüne alındığında, bu kararın ulaşımda rahatlama sağlaması bekleniyor. Önümüzdeki günlerde talep artışına göre ek düzenlemelerin yapılıp yapılmayacağı ise merak konusu.

Ekleme Tarihi: 17 Mar 2026 15:25