Otomobil Dünyasında Çin İstilası
Otomobil dünyasında Çin istilası yaşanıyor. Dünya elektrikli araçlar üretiminde söz sahibi olan Çin’de en değerli markalar şöyle...
Dünya elektrikli araçlar üretiminde söz sahibi olan Çin’de, 2023 yılı Devlet Pazar Düzenleme İdaresi tarafından desteklenen Çin'deki ilk resmi otomobil kalite şikayeti izleme platformu olan The China Automobile Quality Network yani Çin otomobil kalite ağında şikayet-arıza, kusurlar, güvenilirlik, güvenlik ve çevre korumada kalite sıralaması Voyah, ARCFOX, Smart, Aion, Hycan, Denza ve Zeekr şeklinde sıralandı.
Sıralamalarda Neta, Xpeng, Avatr, LiAuto ve Polestar sonlarda ve ortalamalarda idi. Çin’deki diğer kalite sıralamasında Leapmotor, Ora, BYD, Tesla, Yundu ve Nio ilk 6’da yerini buldu. Sıralamada 16’dan geriye doğru son 3 marka Deepal, Enovate ve Weltmesiter oldu.
2024 yılında Çin'in otomotiv endüstrisi yeni bir döneme giriyor. 2023'te otomobil endüstrisinde dünyanın en büyük ihracatçısı olarak Japonya'yı geride bıraktıktan sonra, endüstri son yıllarda elektrikli araçlara olan güçlü küresel ilgiyle desteklenerek hızla büyüdü ve daha fazla ihracatı teşvik etti. Çin'in en iyi otomobil markası olan BYD, 2023'ün dördüncü çeyreğinde elektrikli araç üretiminde Tesla'yı geride bıraktı.
İngiliz marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance, bu yılın mart ayında "2024'ün en değerli 100 otomobil markası" listesine göre Listeye 22 Çinli otomobil markası girdi. BYD, 2022'ye göre 9 sıra yükselerek küresel olarak 11. sırada yer aldı; Changan Auto ise 2022'ye göre 20 sıra yükselerek 44. sırada yer aldı.
“Araştırmaya göre 22 markanın 19'unun marka gücünü artırdığı kaydedildi. Örneğin Geely'yi ele alalım, kazandıkları marka gücü esas olarak daha iyi müşteri hizmetleri sağlamak ve şirketin Ar-Ge'sine yatırım yapmaktan kaynaklanıyor.”
En değerli Çin Otomobil Markaları:
- Sıra FAW Jiefang; İngiliz marka değerlendirme kuruluşu Brand Finance’a göre Dünya sıralaması 62. oldu.
- sırada Great Wall Motors, Dünya sıralaması 56.,
- sırada BYD Song, Dünya sıralaması 54,
- Sırada BYD Han, Dünya sıralaması 51,
- Sırada Li Auto, Dünya sıralaması 47,
- sırada NİO, Dünya sıralaması 46,
- sırada Changan Auto, Dünya sıralamsı 44,
- sırada Geely, Dünya sıralaması 36,
- sırada Great Wall Motor’un Haval markası, Dünya sıralaması 30,
- sırada BYD yani rüyalarını inşa et Built Your Dream, Tesla’nın korkulu rüyası BYD, Dünya sıralamasında 11.sırada yerini alıyor.
ÇİN’DE EN FAZLA SATAN MARKALAR :
Elektrikli araç üretimi ve teknolojisini adeta elinde koz olarak kullanan Çin’de geleneksel yakıtlı araçlar fiyat indirimine karşın tüketiciler bekle ve gör yaklaşımını benimsedi ve bu da satış hacminde genel bir düşüşe katkıda bulundu.
Çin otomotiv pazarı, Chery Automobile'ın satış hacminde BYD'yi şaşırtıcı bir şekilde geride bırakmasıyla Nisan ayında dramatik bir değişim yaşadı. Yeni enerji fiyat savaşı kızıştı ve kısa vadeli satışlarda bir artışa yol açtı, ancak bu büyümenin sürdürülebilirliği belirsizliğini koruyor.
Çin en fazla satan otomobil marka grubu veya markaları şu şekilde oluştu:
BYD, FAW-Volkswagen, Geely Automobile, Changan Automobile, Chery Automobile, GAC Toyota, Dongfeng Nissan, FAW Toyota, Brilliance BMW şeklindedir.
ÇİN NEDEN SON 15 YILDA OTOMOBİL MARKALARI ÇIKIŞA GEÇİP PATLADI?
Cevap doğru milli devlet politikası, Öyle ki Çin Hükümeti, özellikle eletrikli araç otomobil üretici girişimcilerine gerçek potansiyallerini göstermek için platformlar ve fırsatlar sağladı.
Çin hükümeti otomobil sektörüne büyük sübvansiyonlar sağladı ve yerel üreticileri ihracat yapmaya teşvik etmek için politikalar yaptı. "Made in China 2025" planı da bu girişimin bir parçasıydı. Hükümet desteğinin yanı sıra, bazı diğer faktörler de Çinli şirketlerin yükselişine katkıda bulundu.
Elektrikli Araç teknolojisine yapılan yatırım, Çinli şirketler tarafından yapılan parlak ve kararlı bir hamleydi; bununla birlikte Çin hükümeti, bu şirketlere EV teknolojisinde üretim ve araştırmada küresel bir avantaj sağlayan çok sayıda EV şarj altyapısı da kurdu.
Çin Lüks Otomobil Markası Nedir?
Hongqi, 1958 yılında kurulan ve otomobil üreticisi FAW Group tarafından işletilen ve sahip olunan bir Çin lüks otomobil markasıdır.
En İyi Çin Otomobil Markası Hangisidir?
BYD Auto, 2003 yılında kurulan en iyi Çin otomobil markasıdır. 2023 yılında 2.571.109 araçlık etkileyici yıllık satış rakamlarına ulaşmıştır. Popüler modeli ise Atto 3'tür.
Çin'de En Çok Satan Araç Hangisi?
BYD SONG, 2024 yılında Çin'in en çok satan araçları arasında ilk sıraya yerleşti ve Çin'in en çok tercih edilen SUV'larından biri oldu.
6 Büyük Çin Otomobil Üreticisi Hangileridir?
Çin'in altı büyük otomobil üreticisi FAW Group, SAIC Motor, Dongfeng, Changan Automobile, Geely ve Beijing Automotive Group'tur.
SİZ ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ABD’Lİ TESLA DİYE DURUN, ÇİN’İN EN BÜYÜK 6 ÇİN ARAÇ MARKASI VE SOY AĞACI:
BYD
2003 yılında kurulan, merkezi Shenzhen'de bulunan ve BYD Company'e bağlı bir Çinli otomotiv şirketidir. Şirket başlangıçta cep telefonu pilleri ve diğer elektronik bileşenlerin üretimine odaklanmıştır. Daha sonra otomotiv sektörüne girmiştir ve şu anda Çin'in en büyük otomobil üreticilerinden biridir.
FAW GROUP
Faw Group Corporation, yani China First Automobile Works Group 1958 yılında ülkenin ilk yerli binek otomobili olan Hong Qi'yi üretmiştir. Çin’in devlete ait SAIC, Dongfeng ve Changan ile büyük dötlüsünden bir tanesidir. FAW, Volkswagen, General Motor ve Toyota ile ortaklığı vardır. 130 binden fazla kişi çalışmaktadır.
FAW’ın ayrıca Bestune, Hongqi, Huali, Jetta, FAW Jiefang, FAW Oley, Ranz, Tianjin FAW markaları altında modeller üretir.
SAIC MOTOR
FAW ile beraber, Changan ve Dongfeng ile Çin devletine ait Saic Motor yani Shangai Automotive Industry Corporation SsangYong Motor Company ve Daewoo Motors eskiden SAIC Motor'a ait idi. 2006 yılında SAIC iflas eden MG Rover Group'un Rover markasını satın almıştır.
Ancak marka adı Ford Motor Company tarafından satın alındığı için Roewe adı ile üretime başladı. Grubun diğer markası olan MG'nin sahibi Nanjing Automobile 2007 yılında SAIC Motor'un bir parçası olmuştur. SAIC'in ayrıca Volkswagen ve General Motors ile ortaklığı bulunmaktadır. 200 binden fazla kişi çalışmaktadır.
Saic, Baojun, LDV Group, SAIC Hongyan, IM Motors, Maxus, MG Motor, Rising Auto, Roewe, SAIC-GM-Wuling markalarına sahiptir.
CHANGAN
Çin devlet otomobil üreticisi olan Changan kuruluşu 1862 yılına uzanır. Çin’de Changan Ford ve Changan Mazda %50 ortaklığının yanında Deepal ve Avatr marka kendi elektrikli araç markası ve Avatr marka ve Fransız Peugeot Citroen eski Group PSA ile ortak Kaicene markası vardır. Changan markası altında 2023'te piyasaya sürülen giriş seviyesi elektrikli Nevo markası mevcuttur. Ticari araç markası Kuayue markası mevcuttur.
BAIC MOTOR
Beijing Automotive Group, 1958 yılında kurulan Çin devletine ait otomobil şirketidir. Beijing-Benz ve Beijing-Hyundai gibi yabancı markalı ortak girişimleri vardır. Foton Motor ve elektrikli araç markası ARCFOX sahibidir. İsveçli Saab battığında teknolojisini satın almıştır. Huawei ile akıllı otomobil teknolojisinde ortaklığı vardır.
DONGFENG
1969 yılında Çin devletine ait bir otomobil şirketi olarak kuruldu. Dongfeng'in Renault, Nissan, PSA Peugeot Citroën, Volvo, Honda, Kia ve Yulon Motors ile ortaklığı bulunmaktadır. Binek otomobiller Fengshen markası adı altında satılmaktadır. Aeolus, Venucia, Voyah markalarına sahiptir. 160 bin kişiden fazla insan çalışmaktadır.
ÇİN OTOMOBİL ENDÜSTRİSİNE BÜYÜTEÇ
Yukarıdaki Çin devletine ait “Büyük Dörtlü” SAIC, FAW, Dongfeng ve Changan’dır.
Çin hükümeti, yani devlet ve özel sektör işbirliğinden Geely, BAIC, BYD, Chery, GAC, Great Wall,JAC ve Seres gibi markaları mevcuttur.
Çin Devletine ait Otomobil markaları soy ağacı: FAW alt markaları Hongqi, Jiefang ve Bestune. FAW’ın Toyota ve Volkswagen ile bağları vardır.
Dongfeng, Voyah, M0hero, Aeolus, Forthing ve Nammi alt markaları vardır. Dongfeng’in Honda, Nissan ve Peugeot Citroen ile bağları vardır.
Changan’ın Deepal, Avatr ve Kaicene alt markaları vardır. Ford ve Mazda ile bağları vardır.
Yerel hükümete ait otomobil markaları: SAIC’in IM, Rising, Roewe, Maxus, Baojun ve Wuling gibi alt markaları vardır. Volkswagen ve General Motor ile bağları vardır.
GAC’ın, Trumpchi, Aion ve Hyptec alt markaları vardır. Toyota ve Honda ile bağları vardır.
BAIC’in ARCFOX, Beijing, Beijing Off-Road, Foton ve Stelato alt markaları vardır. Mercedes Benz ve Hyundai ile bağları vardır.
Chery’nin Chery, Exeed, Jetour, iCar, Luxeed, Jaecoo, Omada, Freelander gibi alt markları vardır ve Land Rover ve Jaguar ile bağları vardır.
JAC’ın JAC, JAC Yiwei, JAC Refine ve Maextro alt markaları vardır.
Çin devleti ve özel iştirakı SERES markasının Seres, AITO, Fengon ve DFSK ve de Landian alt markaları vardır.
Çin özel üreticilerinden Geely’nin Geely, Livan, Lynk & Co, Zeekr, Volvo Cars, Polestar, Lotus, LEVC, Farizon, Radar, Ji Yue, Smart ve Proton alt markaları vardır.
BYD’nin BYD Auto, Yangwang, Denza ve Fangchengbao alt markaları vardır.
Great Wall’un GWM, Haval, Wey, Tank, Ora alt markaları vardır. BMW alt markası Mini ile bağları vardır.
Li auto’nun Li markası mevcuttur.
Çin özel teşebbüs start up otomobil şirketlerinden Nio’nun Onvo, Nio ve Firely alt markaları vardır.
Xpeng’in Xpeng ve uçan araç markası Xpeng AeroHt markası vardır.
Leapmotor
Hozon Auto’nun Neta alt markası ve Xiaomi’nin Xiaomi Auto otomobil markası mevcuttur.
DÜNYA OTOMOBİL ÜRETİMİ ELEKTRİKLİ ARAÇLAR İLE BİRLİKTE MADALYON TERSİNE DÖNDÜ !?
1990'larda Çinli otomobil üreticileri ortak girişimler aracılığıyla Batı teknolojisini takip etti. Ancak 2020'lerde bir tersine dönüş yaşandı ve Batılı üreticiler artık Çinli meslektaşlarından teknolojik yardım istedi ve ortak girişimler aracılığıyla Çin'e yatırım yaptı.
ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİMİ İÇİN ÇİN’DEN YARDIM ALAN ASIRLIK OTOMOBİL ÜRETİCİLERİ KİMLERDİR?
2017 yılında önce Renault(Dacia) ve Nissan, Dongfeng’ten destek aldı. 2019 yılında Renault 2. Adımı Jiangling Motors Company ile ortaklık kuruldu. 2019 yılında Renault, Jiangling Motors Company’nin % 50’sini satın aldı.
Mercedes, 2019 yılında Çinli otomobil üreticisi Geely ile ortak girişim kurduğunu duyurdu. Hatta Geely Mercedes bünyesindeki Smart markasının % 50’sini satın aldı.
2020 yılında BMW ve Great Wall Motor, Mini marka araçların elektriklilerini üretmek için Spotlight Automative adında ortak bir şirket kurdu.
Toyota , 2020 yılında Çinli üretici BYD ile ortak girişimini duyurdu . Ortak girişimin, Toyota'nın EV geliştirme konusundaki teknik bilgi birikimine yardımcı olması ve Toyota'nın elektrikli araç için pil, elektrik motoru ve elektronik kontrol ünitesi tedarik etmesi planlanıyordu. Bilindiği üzere Toyota Hibrit teknolojide adeta Dünya devi olsa da elektrikli araç konusunda Çin devi BYD’den destek aldı. İlk elektrikli Toyota bZ3 üretildi.
2023 yazında Audi elektrikli araç geliştirmek için SAIC ile ortaklık kurdu. SAIC’in elektrikli marka ismi IM Motors Audi’nin elektrikli araçlarını üretecekti.
VW, 2026'da Çin pazarındaki orta boy segment için iki VW markalı elektrikli model geliştirmek üzere XPeng ile iş birliği yapacak.
2023 yılında Geely ve Renault, Renault, Nissan ve Mitsubishi araçları için içten yanmalı motor ve hibrit güç aktarma organları üretmek üzere her bir kuruluşun %50 hisseye sahip olduğu Horse Powertrain adlı bir ortak girişim kurdu.
2023'te Ford ve Changan, Changan'ın elektrikli araç teknolojisine dayalı Ford araçları üretmek ve dağıtmak için yeni bir ortak girişim olan Changan Ford NEV'in kurulduğunu duyurdu . Changan, JV'de %70 hisseye sahipken Ford %30 hisseye sahip.
Stellantis , Ekim 2023'te EV üretimine yönelik teknoloji desteği için Leapmotor'un %20'sini satın alarak Leapmotor'a 1,5 milyar avroluk yatırım yaptı.
Toyota, Nisan 2024'te GAC Group ve GAC Toyota ile ortaklaşa geliştirilen bZ3X'i tanıttı .
2024 yazında Jaguar Land Rover ve Chery, Exeed'in EV platformuna dayalı Freelander adlı bir elektrikli araç markası için planlama yaptılar.
2024 Sonbaharında KG Mobility (eski adıyla SsangYong Motor), küresel pazarlar için elektrikli araçları ortak geliştirmek üzere Chery ile bir anlaşma imzaladı. KG Mobility, Chery tarafından geliştirilen T2X platformunu alacak.
DÜNYA VE ÇİN ELEKTRİKLİ ARAÇ ÜRETİCİLERİNE DESTEK OLAN ÇİNLİ TEKNOLOJİ DEVLERİ KİMLER?
Teknoloji ve akıllı telefon devi, Huawei’nin Shezhen Yinwang Intelligent Technology şirketi parça, yazılım çözümleri sunmaktadır. Çinli AITO, Chery’nin Luxeed, Stelato ve Maextro markalarının satış ağı için Huawei’nin HIMA yani Harmony Intelligent Mobility Alliance şirketi oluşturulmuştur.
Çin’in internet hizmetleri ve yapay zeka firması Baidu ve DJI marka drone ve kamera üreticisi teknoloji firması otomotiv üreticilerine otonom sürüş sistemi ve donanımı sağladı.
Antivirüs yazılım ve web tarayıcısı Qihoo 360 Çin devi Hozon Auto’ya yatırım yaptı.
Geely, ortak girişim markaları kurmak için Baidu ile iş birliği yaptı ve otomobil işletim sistemi ve AR sistemiyle Polestar ve Lynk & Co markaları için Çinli akıllı telefon şirketi Meizu'yu satın aldı.
Xiaomi, otomotiv tasarımı, geliştirme ve üretimine doğrudan dahil olan ilk ve tek Çinli teknoloji şirketi oldu.
ELEKTRİKLİ ARAÇLARDA ÇİN GERÇEĞİ
Tuşlu telefonlardan elektrikli bisikletlerin nerede ise ilk fabrikaları Çin’de kurulması ile Çin’in lityum pil üretme, know how ve teknolojisi Dünya’nın diğer ülkelerinden 10 ila 15 yıllık bir başlangıç öncesine sahipti. 2022 yılında Elektrikli araç pil tedariğinin % 60’ına sahipti.
Dünyadaki lityum iyon pillerin yaklaşık %75'i Çin'de üretiliyor ve ülkenin EV üretim tesisleri bu bileşenlerin kaynağına yakın.
Çin, Elektrikli araç pilleri yapmak için temel malzemeler olan lityum , kobalt ve grafit için dünyanın işleme ve rafine etme kapasitesinin yarısından fazlasını barındıran rafineri kapasitesine büyük yatırımlar yaptı. Katotlar için küresel üretim kapasitesinin %70'i ve anotlar için %85'i de Çin'de barındırılıyor.
Çin'in elektrikli araç üretim sektörü, ABD ve Avrupa gibi Batı pazarlarına kıyasla %20'lik bir maliyet avantajına sahip. Çinli üreticiler, daha düşük araştırma ve geliştirme maliyetleri, daha düşük sermaye harcamaları ve Avrupa rakiplerinden daha düşük işçilik maliyetleri sayesinde daha düşük maliyetle elektrikli araç üretebiliyorlar .
BİZİM OTOMOBİL PAZARINDAKİ ÇİN İSTİLA ETKİSİ
Türkiye'nin politikasının arkasındaki mantık, yerli araç üretimini güvence altına almak ve cari açığı azaltmaya yönelik ve TOGG yerli markasını savunmak amacıyla 2023'te Çin'den elektrikli araç ithalatına ek tarifeler getirildi.
İkinci aşamada 2024 yaz aylarında Çin'den araç ithalatına %40 ek tarife veya 7.000 ABD doları tutarında asgari tarife uygulandı.
BYD ve Chery gibi Çinli Dev otomobil üreticileri hem Avrupa pazarına yakınlık hem Türkiye pazarındaki tarife ve vergileri aşmak için üretim tesisleri kurmayı planlamıştı.
Çin istilasına karşı özellikle otomobil üreticisi ülkeler ciddi tarife ve ek vergiler ile Çinli elektrikli araçların satışında rekabeti korumaya çalışıyorlar.
ÇİN’DE ÇEVRECİ GÖRÜNME İMAJI ALTINDA PETROL DEVLERİNE DARBE
Ciddi hava kirliliği sorunları ve giderek artan trafik nedeniyle, alternatif enerjili araç üretimi Çin hükümetinin güçlü bir şekilde odaklandığı bir alandır ve bunun sonucunda ulusal ve yerel düzeylerde birkaç elektrikli araç dostu politika ortaya çıkmıştır. Bu politikalar Çin'de yeni enerji araçlarına karşı güçlü bir ilgi yaratmıştır.
2015 sonu ile Çin, dünyanın en büyük elektrikli otobüs pazarı konumundadır ve 2020 yılına kadar ülkenin küresel elektrikli otobüs pazarının %50'sinden fazlasını oluşturmuştur. Çin ayrıca elektrikli otobüsler, plug-in kamyonlar, özellikle de temizlik/çöp kamyonları dahil olmak üzere plug-in ağır hizmet segmentinde de dünya lideridir.
Hükümet, yeni bir plaka için kısa bekleme süresi ve elektrikli araçlarda %40'a varan hükümet destekli indirimlerle bu tür arabaların satın alınmasını teşvik ediyordu.
2009 yılında Çin hükümeti, 10 şehirde plug-in hibrit ve elektrikli otomobil ve otobüslerin satın alınmasını desteklemek için politikalar uyguladı. Çin Hükümeti, 2010 Pekin Otomobil Fuarı'nda, çoğu yerli otomobil üreticilerinden gelen 20'den fazla elektrikli araç sergilendi. Mayıs 2010 itibarıyla, en az 10 tamamen elektrikli modelin seri üretime hazır olduğu bildirildi.
2018'de, yeni enerjili araçlar Çin'in yeni araba satışlarının yaklaşık %3'ünü oluşturuyordu. Daha sonra bu oran pik yapmıştır. 2018 yılında Tesla Şanghay'ın Lingang bölgesinde bir elektrikli araç üretim tesisi inşa etmek için arazi satın aldı. Volkswagen ve SAIC elektrikli araçlar için fabrika inşaatına çoktan başlamıştı bile.
2022 itibarıyla Çin endüstrisindeki büyük elektrikli araç oyuncuları arasında BYD Auto , Tesla China, SAIC-GM-Wuling , GAC Aion ve Changan Automobile yer alıyor. Bu beş şirket toplamda yüzde 50'den fazla pazar payına sahipti. Çin markaları ayrıca küresel olarak satılan tüm EV'lerin yaklaşık yarısını oluşturuyor.
Çin Hükümeti, elektirkli araç otomobil üreticilerini 2020 sonbaharında azaltılmış emisyonlarla sürdürülebilir bir otomotiv geleceği elde etmek için "Yeni Enerji Araç Endüstrisi Geliştirme Planı tanıttı. Çin, yeni enerji araçları için 4 yıla yayılan vergi indirimleri ve teşvik paketi sunmuştur.
Çin Hükümeti, 2024 ve 2025'te satın alınan elektrikli araçlar için satın alma vergisinden tam muafiyet ve araç başına en az 4.000 dolar teşvik verdi. 2026'dan 2027'ye kadar muafiyet yarıya indirilecek ve en az 2.000 dolar teşvik ile sonlandırılacak.
ÇİN’İN OTOMOBİL ÜRETİM VE SATIŞINDA YÜKSEİLİŞİ
2012 yılında Çin otomobillerinin ihracatı yılda yaklaşık 1 milyon araçtı ve çoğunlukla gelişmekte olan pazarlara yapıldı. 2022 yılına gelindiğinde Çin otomobil ihracatı 3,11 milyon adede ulaşarak dünya çapında ikinci sıraya yerleşti. 2023 yılında Çin, Japonya'yı geride bırakarak dünyanın en büyük otomobil ihracatçısı oldu.