Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 4 Mar 2023 11:00

Otomotivin dürüst samurayı Nissan otomobillerinin hikayesi

Otomobilin dürüst samurayı uzay roketlerine motor üreten Amerikalı otomobil mühendisi Gorham’ın kurduğu krizden Renault’un kurtardığı Nissan'ın hikayesi!

Nissan Concept

NİHON SANGYO – JAPON ENDÜSTRİ KISALTMASI Nİ + SAN = NİSSAN !

Otomobilin dürüst samurayı nissan (japonca geleneksel dilinde nissan dürüst samuray anlamındadır.

Japonya’nın fabrika üretimi otomobil markası, uzay roketlerine motor üreten Amerikalı otomobil mühendisi Gorham’ın kurduğu krizden Renault’un kurtardığı Nissan !

Nissan, 1931 yılında kurulan Japon DAT Motor Company’nin Datsu ve 1947’den 1966 yılına kadar lüks ve ticari Japon araç üreticisi Prince’in birleştiği otomobil üreticisidir.

Nissan, Tokyo Menkul Kıymetler borsasında listelenen Toyota ve Honda'dan sonra piyasa değeri açısından üçüncü en büyük Japon araç üreticisidir.

2017 yılına göre Dünyanın en büyük şirketlerinin yer aldığı Forbes Global 2000 listesinde Nissan 97.sıradadır.

1999'da Renault, Nissan ile Renault- Nissan ittifakını kurdu ve o zamandan beri Nissan hisselerinin yüzde 43,5'ini elinde tutuyor. 2010 yılında Daimler AG , Renault-Nissan ile stratejik bir ortaklığa girdi ve Nissan'ın yüzde 3,1 hissesini aldı. Kalan paylar 2012'den beri Nissan grubu, Renault grubunun sermayesinin %15'ini elinde tutuyor.

Nissan Concept

Merkez ofisi 2010'dan beri Yokohama'da bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl yani 2022 yılında 3.225.549 araç satmıştır.

Geçtiğimiz yıl ülkemizde 9.337 adet otomobil ve 395 adet ticari satış ile toplam 9.732 adet araç satmıştır. Ülkemizde en tutulan modeli 5.449 adet satışla Qashqai ve Ticari de 395 adet satışla Navara Pikap modeli olmuştur.

En fazla Nissan satılan ülkeler, sırasıyla Çin, A.B.D., Japonya, Meksika, Kanada, İngiltere, Rusya, Brezilya, İspanya ve Tayland ilk 10’dadır.

Nissan’nın Dünya çapında 45 fabrikası vardır.

Nissan, otomotiv dışında Nissan Marine tekne motorları, Telekom hizmeti ( 1997 yılında başlayan sistem, abonelik hizmeti, en son bilgilerle güncellenmesi gereken CD veya DVD yüklü haritaları kullanan araç içi navigasyon sistemlerini periyodik olarak güncelleme ihtiyacının yerini alır.), Nissan ayrıca havacılık ve uzay araştırmları için roketlere motor üretmiştir. Nissan'ın havacılık ve savunma bölümü 2000 yılında IHI Corporation'a satıldı.

tarihi nissan otomobil

NİSSAN OTOMOBİLLERİNİN TARİHİ

Kaishinsha Motorcar Works, Japonya’nın ilk yerli otomobil üreticisi idi!

Kaishinsha Motorcar Works, 1911’de kuruldu. Japon makine mühendisi ve Kaishinsha Motorcar Works’un kurucusu Hashimoto Masujiru, 1914 yılında ilk binek otomobilini yapmıştır.

Masujiru’ya ilk otomobiline bunu yapabilme sanşını veren yatırımıcıları Kenjiro Den, Rokuro Aoyama ve Aketaro Takeuchi'nin soyadlarının baş harflerinden sonra DAT ismini verir.

Tabi o zamanlar Japonya’da ne Pazar ne de otomobil sürecek yollar olmadığı için otomobiller nerede ise hiç satılamıyordu.

1918 yılında Japon İmparatorluk Ordusu için Japon hükümetinin kamyon yapımını sübvanse etmek için çıkardığı yeni bir yasa nedeniyle kamyonda üretmek için şirketin adı Kwaishinsha Motorcar Co. olarak değiştirildi. 1926'da kamyon üreticisi Jitsuyö Motors ile birleşti.

1930 yılında 495 cc’lik küçük bir otomobil piyasaya sürdüler.Datson 10 adı verdikleri otomobil. DAT daha önce yalnızca lüks ve daha büyük araçlar ürettiği için İngilizce oğul anlamına gelen SON kelimesi ile birleştirip DATSON diye isimlendirdiler.

1931'de bir kasırga, Datson 10'un monte edildiği fabrikayı yok etti .

1932'de Yokohama'da yeni bir fabrika kurdular. Fabrikanın yeniden yapılanmasının ardından adının Datsun olarak değiştirilmesine karar verildi. Burada Datson yerine Datsun yani Sun hecesi İngilizcede güneş ismini kullanarak yükselen güneşin ülkesi olarak Japonya'ya atıfta bulunur. Yeni fabrikada ilk üretilen araç Datsun 11, şirketin binek otomobiller için ilk adaşı oldu .

Nissan isminin kısaltmasına ismini verecek Japon Borsasında işlem gören Nihon Sangyo şirketi 1928 yılında kurulmuştur. 1933'te Tobata Casting, Yokohama'da üzerine bir otomobil fabrikasının kurulacağı büyük bir arazi satın aldı. Nihon Sangyo şirketinin sahibi aynı zamanda Tobato Casting’in de sahibi Yoshisuke Aikawa idi ve Nissan’ın kurucusu ve de ilk başkanı olacaktı.

1933 yılında Aikawa, Tobata Casting ve Nihon Sangyo şirketlerini birleştirerek Jidösha Seizö Company ismini verdi. Artık Datsun, yeni bir marka adı altında üst düzey segmente hizmet verirken, gelecekte kitlesel talebe yönelik araçlar üretecekti.

Aikawa yeni tesisi için, Japonya'da yaşayan ve 1921'den beri Aikawa grubunda çalışan Amerikalı mühendis William R. Gorham'a bu görev emanet etti.( Daha sonradan Gorham Japon vatandaşlığına geçip Gorham Katsundo ismini almıştır.)

Gorham bu görev için ABD gezisinde, ABD'li otomobil üreticisi Graham-Paige'den neredeyse yeni, feshedilmiş üretim tesisleri satın aldı.

Tam bu sıralardaki Aikawa’nın Yokohama’daki fabrikası 1934 yılında tamamlandı.Bu fabrika Nissan’ın en eski üretim tesisi olup günümüzde de çalışmaktadır.

1935'te montaj hattı tamamlandı ve tüm araçlar montaj hattı üretimine geçildi.

Japonya’da fabrikada üretilen ilk Japon otomobili burada üretilmiştir.

O zamanlar tesis, Japonya'daki türünün en büyüğü ve en moderni olarak kabul ediliyordu.

1934 YILI NİSSAN İSMİNİN VERİLMESİ

1934'teki hissedarlar toplantısında çoğunluk hissedarı olduktan sonra, şirkete bugünkü adı Nissan Motor Co., Ltd. verildi. Aikawa şirket başkanı oldu.

Nisson Logo tarihi

NİSSAN’NIN KAMYON VE KAMYONET ÜRETME SERÜVENİ

Japonya ekonomisi 1930'larda savaşa yönelikti . 1936'da Japon hükümeti yerel ekonomiyi korumak için bir yasa çıkardı.

Japonya'da pazar lideri olan Ford ve General Motors'un fabrikalarını etkileyen hükümetten lisans alma zorunluluğu ve 1937'de ithalat vergileri büyük ölçüde artırılarak Amerikan rekabeti ortadan kaldırıldı.

1937'de İkinci Çin-Japon Savaşı'nın patlak vermesiyle birlikte ticari araçlara olan ihtiyaç artmaya devam etti; bu nedenle Nissan, kamyon, kamyonet ve otobüs üretmeye de geçildi.

Bu arada Nissan’ın ilk aracı lüks Nissan 70’de üretildi. ABD’den Graham-Paige kamyonundan türetilen ilk Nissan kamyonu Nissan 80 üretildi.

1937'de Nissan'ın genel merkezi Mançukuo'nun başkenti Hsinking'e taşındı. Şirketin adı, Nissan'ın %50'sini ve merkezini denetleyen Mançukuo hükümetinin %50'sini paylaştığı halka açık bir limited şirket olan Mançurya Endüstriyel Geliştirme Şirketi altında "Mançurya Ağır Sanayi Geliştirme Şirketi" olarak değiştirildi. İkinci Dünya Savaşı sırasında üretim, Japon ordusu için uçak ve tekne motorlarını içerecek şekilde genişletildi.

2.DÜNYA SAVAŞI SONRASI NİSSAN’IN DURUMU

2.Dünya Savaşı sonrası Japonya yenik sayıldığı için araç üretimi için gerekli olan Yokohama'daki ana fabrika, savaş sırasında hasar görmüş ve mürettebatın kontrolündeydi.

1945'in sonunda ilk ticari araçlar üretim hattından indi; uzun bir süre üretilen araçların çoğunluğu Nissan markaydı ve savaş hasarlarını onarmak için kullanıldılar.

1946'da şirketin genel merkezi Yokohama'ya geri taşındı. 1947'den itibaren, daha önce yasak olan binek otomobil üretimine işgal gücü tarafından yeniden izin verildi, böylece binek otomobil üretimi çok az sayıda yeniden başlayabildi.

Şirketin genel merkezi bir yıl sonra Tokyo'ya taşındı ve Aikawa anakaradaki yatırımlarını elden çıkardı. Bu bölünmeden sonra şirketin adı Nissan Heavy Industries, Ltd. olarak değişti. ve 1949 yılına kadar sürdü.

Nissan Atlas Kamyon

KORE SAVAŞI VE NİSSAN’IN A.B.D. ORDUSU İÇİN KAMYON ÜRETMESİ

1950'de Kore Savaşı'nın patlak vermesinden sonra Nissan, ABD Ordusunu büyük bir sipariş için müşteri olarak kazanmayı başardı ve Amerikan lisansları altında binlerce kamyon üretti.

Nissan buradan elde edilen gelir ile eski ve teknik olarak eskimiş makinelerin modern versiyonlarla değiştirilmesi için kullandı. Bu üretim hattındaki modernizasyon araç üretim kalitesi ile yansımıştır.

Nissan 1950 yılında, Japon Minsei Diesel Motor Co.Ltd’yi satın aldı. Nissan, 10 yıl sonra adını Nissan Diesel Motor Co.Ltd. olarak adını değiştirdi.

Nissan, 1951 yılında Hıratsuka merkezli otomobil ve hafif ticari araç üreticisi Shin Nikkoku Kodyo (Şimdi ki adı Nissan Shatai)’yu Nissan’a bağlamıştır.

Nissan, dünyada kendisinden daha önce üretime başlayan otomobil devi rakiplerine cevap verebilmek için teknolojik partner arayışında hangi firma ile ortaklık kurdu?

Japonya’da o zamanlar yollar kötü olduğu için Japon araçları sağlamlık ve dayanıklılıkta yeterli seviyede idi. Bundan dolayı yabancı otomobil üreticileri Japon otomobil üreticiler ile ortaklığa sıcak bakıyordu.

Nissan, Austin ile ve daha sonra BMC ile resmi işbirliğine girdi. 1952'de bir lisans anlaşması imzalandı ve ertesi yıl üretime başlandı. 1953 yılında Nissan, Austin A40 Somerset’i Japonya’daki fabrikasında montajını yaptı. 1954 yılında Nissan, Austin A50 Cambridge’in montajını da yaptı.

1960'ta lisans sözleşmesi sona ermeden önce Nissan tarafından toplam 21.859 Austin üretildi. Bununla birlikte, lisanslı üretime ek olarak, şirket kendi binek otomobillerini yaratmaya devam etti ve İngiliz üreticiden patent alma hakkı da Datsun ürün grubuna kaldı.

Nissan, 1957’de forklitte üretmiştir.

nissan pick up

1960 YILINDAN SONRA NİSSAN’IN DÜNYAYA AÇILMASI

Nissan, 1960 yılında ABD de dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesinde iki yıl boyunca otomobil ihraç ettiği şubeler açtı. 1962'de ilk teslimatlar Avrupa'ya ulaştı. 1964 yılında Avustralya'da ilk şube açıldı.

1965 yılında Nissan, Cony markası altında 360cc'nin altındaki motorlara sahip bir mikro otomobil üreticisi olan Nagoya merkezli Japon otomobil üreticisi Aichi Machine Industry şirketini satın aldı.

1966 yılında Prince Motor Company’i Nissan tamamen devraldı.

NİSSAN GENİŞLEMEYE DEVAM EDİYORDU!

1966'da, Nissan, Meksika'da araç üretimine başladı ve Kuzey Amerika'da Japonların sahip olduğu ilk otomobil fabrikası oldu.

Şirketin genel merkezi Ocak 1968'de Yokohama'dan Tokyo'ya taşındı ve 40 yılı aşkın bir süre orada kaldı.

Nissan ilk spor otomobiller

1969 YILI NİSSAN’IN İLK SPOR OTOMOBİLİ:

Nissan, 1969'da makul bir fiyata sunulduğu ve sportif görünümü nedeniyle dünya çapında Nissan'a başarı getiren Datsun 240 Z'nin piyasaya sürdü.

Bu model Nissan 350Z’nin atası oldu.

“Z serisi Nissan’lar, 1,65 milyondan fazla üretilerek tüm zamanların en başarılı spor otomobil serisidir.“

1970 yılında Nissan tekne motorları üretimine başladı.

Nissan motoruyla donatılmış bir roket, ilk Japon uydusu Ösumi'yi yörüngeye fırlattı.

Otomotiv endüstrisi 1970'lerde iki petrol kriziyle sarsıldı, ancak küçük ve ekonomik Datsun modelleri Nissan'ın dünya pazarında rekabet etmesine yardımcı oldu.

Nissan Sunny, ABD Çevre Koruma Dairesi tarafından 1. Olduğu için A.B.D.’de iyi satış rakamları ile Nissan’nın reklam yüzü oldu.

1980’li yıllar Japon otomotiv endüstrisinin patladığı yıllarda Nissan!

1980’li yıllarda Japon otomotiv endüstrisi altın çağında idi, talep gören Japon otomobilleri yabancı hükümetlerin ithalata kısıtlama ve ek vergiye kadar gitmişlerdi.

Nissan, 1976 yılında Meksika ve Avustralya’da montaj fabrikası açtılar. 1980 yılında A.B.D Tennesse’de ve İspanya Barcelona’da fabrika açtılar.1984 yılında İngiltere Sunderland’de bir fabrika daha açtılar.

İhracatta altın çağında olan Nissan, 1981 yılında Nissan ismini Amerikan işgal güçlerinin Nissan'ı bir silahlanma şirketi olarak hatırlayacağını varsaydı ve markadan dolayı araçlarını satamayacağı endişesi doğdu. Nissan ismini bırakıp Datsun markasını kullanmayı düşünsede bu gerçekleşmedi. Zaten 2.Dünya savaşı geçeli 25-30 yıl olmuş idi.

Bir diğer hususta vatandaşları ve rakipleri Toyota, Lexus ve Honda, Acura markası ile Premium marka oluşturmasına atıfta bulunup Nissan 1989 yılında Infinity markasını oluşturdu.Nissan , ABD pazarında Nissan Presidenti Infinity Q45 ve Nissan Leopard’ı Infinity M30 olarak pazarladı.

1989 yılında Nissan, Avrupa pazarını yönetmek için Hollanda’da Avrupa Genel Merkezi kurdu.

1990 YILINDAKİ NİSSAN’IN MALİ KRİZİNİ NASIL AŞTI?

1990'ların başında Nissan, şirketin büyümesini finanse etmek için kredi kullanması, kötü kriz yönetimi, çok farklı model araç olması, fazla sayıdaki tedarikçi sözleşmesi derken Nissan'ın mali durumunu kötüleştirdi.

1991-1992 mali yılı, grubun uzun süre kâr elde edebildiği son yıldı. Birkaç yıl sonra bir toparlanma başladığında, şirket hala milyarlarca dolar zarar ediyor ve satış rakamları da düşüyordu.

Nissan, bir kriz ortağı aradı. Aranan kriz ortağı bugün de birbirine destek olan Fransız Renault olacaktı.

nissan-hibrit

EFSANE RENAULT NİSSAN İTTİFAKI

Daha önceki Renault yazımda da bu konuya değinmiştim.1999'da Renault ve Nissan, Renault-Nissan ortaklık ittifakını oluşturan bir anlaşma imzaladı. Bu ortaklık maddiyattan daha çok manevi bir güç verecekti.

Nissan’ı krizden çıkaracak isim Renault’da 3 yılı geçirdikten sonra Nissan’ CEO olacak Carlos Ghosn idi.

Carlos Ghosn, Nissan Revival Planını duyurdu.

Bu plan: şirketin borcunu yarı yarıya azaltmak ve belirli bir üç yıllık süre içinde rekabet gücünü yeniden sağlamaktı. Bu, grupta kullanılan araç platformlarının azaltılması, bazı Japon fabrikalarının kapatılması ve önceki yapılan sözleşmelerin tek taraflı feshine dayanıyordu. Buna ek hem ek tasarruf hem de para kazandıracak modeller üreteceklerdi.

Efsane CEO o kadar etkili oldu ki Plan 1 yıl önceden hedefe ulaşılıp şirket kara geçmişti.

Renault ve Nissan karşılıklı fayda prensibi ile 2002 yılında Nissan, Nissan markası altında Renault kamyonet satışına başladı. Hedefler büyük idi. 2004 yılına kadar borçları sıfıra düşürmek, Satış gelirini % 8 artırmak ve satış hacmine 1 milyon araç eklemek gibi iddialı hedefleri olacaktı.

Renault ve Nissan, 2 büyük şirket otomobillerde üretim maliyetleri düşürücü aynı platformlar, motor sanzıman mekanik takaslara kadar gittiler.

Volvo Renault’tan sonra Nissan’ın da ağır vasıta hisselerini topladı.

2006 yılında Volvo Trucks, Nissan Diesel'in çoğunluk hissesini devraldı.

NİSSAN’IN HİBRİT VE İLK ELEKTRİKLİ ARACI ÜRETMESİ

1997'de Nissan, ilk hibrit aracını Nissan Altra’yı tanıttı.

2007'de Nissan'ın 2008'de elektronik grubu NEC ile bir ortak girişim kurmayı planladığı açıklandı. İki grup birlikte hibrit arabalar için araba aküleri geliştirmek istiyor.

2009 yılında, şirket beş kişilik bir elektrikli otomobil olan Nissan Leaf'i tanıttı ve 2010 yılında Japonya ve Amerika Birleşik Devletleri'nde piyasaya sürdü.

2014 yılı başında satılan elektrikli Nissan Leaf 100.000 adete ulaşmştı.2015’te 200.000 adet satışa ulaşan Nissan Leaf tüm zamanların en çok satan tamamen elektrikli otomobili otomobillerinden biri oldu. Burada güçlü ortağı Renault’u Zoe modeline atıfta bulunuyor.

2014 yılında Nissan ikinci elektrikli aracı Nissan e-NV-200 tanıtıldı.

Nissan, Japonya’da ilk menzil genişletici program çercevesinde fişli şarj edilebilir plug-in-hibrit araç konsepti Nissan Gripz konsept Crossover’i 2017 başında tanıttı.

2016 itibarıyla Nissan elektrikli araçları 48 dünya pazarında satıldı.

Nissan küresel elektrikli araç satışları Aralık 2016'da 275.000 adeti geçti.

İkinci nesil Nissan Leaf 2018’de Japonya’da piyasaya sürüldü. Nissan Leaf piyasaya sürülmesinden tam 10 yıl sonra 500.000 satışa ulaştı.

2023'te Nissan, 2028 yılına kadar elektrikli araçlar odaklı üretme niyetini açıkladı .

Nissan Datsun

2011 JAPONYA DEPREMİ VE NİSSAN’NIN ÖLÜM KALIM SAVAŞI!

Önceki yazılarımızda da Japon otomobil üreticileri bu depremden etkilenmişti. Çünkü Japon ana üretim merkezleri anavatan Japonya idi.

2011 Töhoku depreminde Nissan, Iwaki , Tochigi , Yokohama ve Oppama'daki ana tesisler ve Zama'daki bir işletme yönetim tesisi ile Yokohama'daki Honmoku iskelesi hasar gördü. Nissan, ana faaliyetleri durdurmak zorunda kaldı. Tsunami uyarısı nedeniyle sahile yakın tesislerdeki işçiler tahliye edildi.

Kıtalar arası yedek parça üretim Iwaki fabrikası dışında tüm Japonya’daki ve Kanada fabrikası kapatıldı. 10 gün gibi kısa zamanda fabrikalar çalışır hale gelse de üretim kapasiteleri sınırlandı. Tam 6 ay sonra depremden önceki düzene tam geçebildiler.

Nissan Grubu, doğal afetin üstesinden diğer Japon otomobil üreticilerinden daha hızlı geldi.

Nissan Datsun markasını ekonomik marka yaptı ama neden?

2014 yılında Datsun, gelişmekte olan pazarlar için ekonomik bir otomobil markası olarak yeniden tanıtıldı.

2022 yılına kadar Datsun markalı araçlar Hindistan, Endonezya, Güney Afrika, Sri Lanka, Rusya, Beyaz Rusya, Kazakistan, Nepal ve Lübnan'da satıldı.

Nissan’ı Renault, Mitsubishi’yi de Nissan kurtarıp nasıl 3’lü ittifak oldular?

2016'da Japonya'nın en büyük altıncı otomobil üreticisi olan Mitsubishi Motors , modellerinin yakıt tüketim değerlerini manipüle ettiğini açıklandı. Mitsubishi'nin hisse fiyatı hızla düştü. Aynı yıl zor durumda kalan Mitsubishi’nin % 34 hissesini Nissan aldı.

Mitsubishi'nin artık Renault-Nissan ittifakının bir parçası oldu. Carlos Ghosn, Renault, Nissan ve Renault-Nissan'daki rollerine ek olarak Mitsubishi'nin Yönetim Kurulu Başkanı oldu.Nissan, Mitsubishi’ye 3 yönetmen daha gönderdi.

2020 Covid 19 Salgını mali krizinden Nissan, Barcelona’daki tesisi kapatıp, Güney Kore pazarından vazgeçti. Endonezya’daki üretimi Tayland’a taşıdı. aponya, Çin ve ABD'deki ana pazarlarının yanı sıra daha yüksek marjlı modellere odaklandı.

Nissan satış rakamaları yıllara göre: • 1998 yılı 2.542.000 adet, • 1999 yılı 2.415.000 adet, • 2000 yılı 2.564.000 adet, • 2001 yılı 2.460.000 adet, • 2002 yılı 2.636.000 adet, • 2003 yılı 2.947.000 adet, • 2004 yılı 3.470.000 adet, • 2005 yılı 3.538.000 adet, • 2006 yılı 3.403.000 adet, • 2007 yılı 3.698.000 adet, • 2008 yılı 3.138.000 adet, • 2009 yılı 3.159.000 adet, • 2010 yılı 4.080.588 adet, • 2011 yılı 4.669.981 adet, • 2012 yılı 4.940.181 adet, • 2013 yılı 5.102.979 adet, • 2014 yılı 5.310.000 adet, • 2015 yılı 5.421.804 adet, • 2016 yılı 5.559.902 adet, • 2017 yılı 5.816.278 adet, • 2018 yılı 5.653.683 adet, • 2019 yılı 5.176.189 adet, • 2020 yılı 4.029.166 adet, • 2021 yılı 4.065.014 adet, • 2022 yılı 3.225.549 adet

Nissan otonom sürüş

OTONOM SÜRÜŞ VE NİSSAN

Nissan, 2013 yılından 2020 yılına kadar otonom sürüşlü modeller üstünde çalışma yürütüyordu.Nissan tabi ki bu model için gelecekte tamamen elektrikli araçlar olacağı için kendi elektrikli aracı Nissan Leaf’i seçmişti.

İlk araç, 2013'te Kaliforniya'da düzenlenen Nissan 360 test sürüşü etkinliğinde gösterildi.

Nissan mühendislerin çalışmaları için Japon kamu yollarında araç kullanmasına izin veren bir plaka alındı. Bu model trafiğe açık yollarda test edilecekti.Test sırasında Nissan başkan yardımcısı Toshiyuki Shiga ve Kaganawa Eyalet valisi Yuji Kuroiwa araca binerek , en son testlerde gözlem yapmışlardır.

NİSSAN’IN TEKNİK TEKNOLOJİ VE ARGE MERKEZLERİ NERELERDE?

Japon denilince tabi ki icat ve teknoloji akla geliyor. Nissan’ın araştırma merkezi ta 1961 yılında faaliyete geçen Yokosuka Oppama Fabrikasının içinde idi.Bu yerde Japon İmparatorluk Donanması’nın Hava İndirme Filosunun eski yerinde idi.

Daha sonra, Nissan'ın Suginami, Tokyo ve Tsurumi, Yokohama'daki teknik merkezleri tek bir merkezde Kanawaga’daki Nissan Teknik Merkezi (NTC)’nde toplandı.Bu merkezde tam 9.500 kişi çalışıyordu.

Japonya’daki bu merkez dışında; Kuzey Amerika Nissan Teknik Merkezi, Meksika Teknik Merkezi, Kuzey Kaliforniya Nissan Silikon Vadisi Ofisi mevcuttur.

2007 yılında, Nissan İleri Teknoloji Merkezi ( NATC)’de açmıştır.

Nissan kursları Tochigi’de 2 ve Yokosuka ve Hokkaido’da birer olmak üzere 4 Nissan eğitim kursları vardır.

“Dünya yazılım devi Hindistan’da Nissan 2018 yılında Hindistan Thiruvananthapuram’da yazılım ve bilgi teknolojisi geliştirme merkezi açmıştır.”

NİSSAN GÜNCEL MODELLERİ

Hatcback: Nissan Leaf, Nissan Micra ( March), Nissan Note (Aura), Nissan Tiida ( C 12 ve C13 kasaları)

Sedan : Nissan Almera / Versa / Sunny / V – Drive, Nissan Altima, Nissan Fuga, Nissan Lannia, Nissan Maxima, Nissan Sentra / Sylphy, Nissan Skyline ,

SUV ve Crossover : Nissan Ariya, Nissan Juke, Nissan Kicks ( P15 ve D15), Nissan Magnite, Nissan Murano, Nissan Pathfinder, Nissan Patrol Safari, Nissan Patrol/ Armada, Nissan Qashqai, Nissan Rogue / Xtrail, Nissan Terra/ X-Terra , Nissan Terrano

MPV: Nissan Elgrand, Nissan Livina, Nissan Primastar, Nissan Townstar,

KEI MİKRO ARAÇLAR: Nissan Dayz, Nissan Roox, Nissan Sakura,

SPOR ARAÇLAR: Nissan GT-R ve Nissan Z.

Nissan Ticari

NİSSAN GÜNCEL TİCARİ MODELLERİ

PİKAPSERİSİ: Nissan Navara, Nissan Frontier, Nissan NP200, Nissan NT 100 Clipper, Nissan Patrol Pickup, Nissan Titan,

VAN SERİSİ: Nissan AD, Nissan Caravan/ NV 350 Urvan, Nissan Interstar, Nissan NV 100 Clipper, Nissan NV 200/ Evalia, Nissan Primastar, Nissan Townstar.

NİSSAN HAFİF TİCARİ MODELLERİ

Kamyonetler: Nissan NT 400 Cabstar, Nissan NT 450 Atlas.

NİSSAN’IN ARTIK ÜRETİLMEYEN ESKİ MODELLERİ

1914 yılından 2022 ylına kadar ki Datsun modelleri 72 adettir. Ben Nissan’ın üretilmeyen modellerini sıralayacağım. İlk Nissan modeli 1937 yılında üretildi.Son üretilmeyen eski model ise 2021 yılında üretimi tamamlandı.

İlk model, Nissan Type 70, Nissan 80 kamyonet, Nissan 90 Otobüs, Nissan Tip 50, Nissan Tip 30, Nissan Tip 53, Nissan 180 kamyonet , Nissan 190 Otobüs, Nissan 290 Otobüs, Nissan 380 Kamyonet , Nissan 390 Otobüs, Nissan 480 Kamyonet, Nissan 482 Kamyonet, Nissan 490 Otobüs, Nissan 492 Otobüs, Nissan 580 Kamyonet, Nissan 582 Kamyonet, Nissan 590 Otobüs, Nissan 592 Otobüs, Nissan Junior Kamyonet, Nissan Caball, Nissan Bluebird, Nissan Cablight, Nissan UR Otobüs, Nissan 680 Kamyonet, Nissan 690 Otobüs, Nissan Fairlady, Nissan Cedric / Gloria, Nissan Silvia/180SX/200SX/240SX, Nissan Homy, Nissan President , Nissan Sunny/B12, Nissan Sunny, Nissan Prince Royal, Nissan C80, Nissan R380, Nissan 681 kamyonet, Nissan Cabstar, Nissan Laurel, Nissan 780 kamyonet, Nissan R381, Nissan R382, Nissan R383, Nissan Cherry, Nissan Civilian, Nissan Stanza,Nissan Stanza Wagon, Nissan Violet, Nissan 200SX (Silvia), Nissan Vanette, Nissan Vanette II , Nissan Gazelle, Nissan Leopard (Infiniti J30 olarakta satılır),Nissan Multi, Nissan 300C, Nissan 300ZX Z31 (Japonya’daki Fairlady Z), Nissan Auster, Nissan GTP ZX-Turbo, Nissan 720 Pickup, Nissan T12/T72, Nissan Pintara, Nissan Terrano, Nissan Hardbody Truck, Nissan Cedric Y31, Nissan R88C, Nissan Largo, Nissan Cefiro (also sold as the Infiniti I), Nissan Cima, Nissan Be-1, Nissan Pao, Nissan R89C, Nissan S-Cargo,Nissan 180SX (branded as 200SX in Europe),Nissan 240SX (JPN S13 and S14),Nissan Axxess, Nissan NPT-90,Nissan R90C,Nissan Presea R10,Nissan 300ZX Z32 (Fairlady Z in Japan), Nissan Avenir (Expert),Nissan Primera,Nissan Figaro, R91CP,Nissan Saurus Jr.,Nissan NX, Nissan 100NX,R92CP, Nissan Quest, Nissan Terrano II,Nissan Crew,Nissan Presea R11,Nissan Rasheen, Nissan Wingroad,Nissan 200SX (ABD 2 kapılı Sentra coupe), Nissan Stagea, Nissan R390 GT1, Nissan R'nessa, Nissan Cube, Nissan R391, Nissan Hypermini, Nissan Bassara, Nissan Xterra, Nissan Platina (Renault Clio yeniden yapılandırıldı), Nissan Moco ( Suzuki MR Wagon, a Keicar yeniden düzenlendi ), Nissan 350Z Z33 (Japonya’daki Fairlady Z ), Nissan Otti (Mitsubishi eK yeniden düzenlendi ), Nissan Clipper Rio (Mitsubishi Town Box yeniden düzenlendi ), Nissan Pino (Suzuki Alto yeniden düzenlendi ), Nissan Kix (Mitsubishi Pajero Mini yeniden düzenlendi ), Nissan 370Z, Nissan Pixo ( Suzuki Alto yeniden düzenlendi ), Nissan NV, Nissan NV250

NİSSAN’IN ÜRETİM TESİSLERİ

Anavatanı Japonya’da 14 fabrikası vardır. Bunlar; Yokosuka, Kaminokawa, Kanda, Kanagawa-ku , Iwaki, Hiratsuka, Nagoya, Matsusaka, Tsu, Uji, Ageo, Samukawa, Zama ve Musashimurayama’dadır.

Nissan’ın Çin’de 5 fabrikası vardır. Bunlar; Wuhan ( Dongfeng Motor) , Huadu Bölgesi ( Dongfeng Motor) , Xiangyang ( Dongfeng Motor) , Zhengzhou ( Zhengzhou Nissan Automobile ) ve Dalian ( Dongfeng Motor) şehrindedir.

Tayvan, taipe şehrinde 1 fabrikası, Malezya’da Kuala Lumpur ve Selangor’da 2 fabrikası, Vietnam, Hanoi’de 1 fabrikası, Endonezya’da Batı Java’da 1 fabrikası vardır.Filipinler Laguna’da 1 fabrika, Tayland’da Samutprakarn’da 1 fabrika, Hindistan’da Tamil Kadu ve Kerala’da 2 fabrika, Avustralya’da Victoria’da 1 fabrika, A.B.D’de Tenesse 2 fabrika ve Mississippi 1 fabrika, Meksika’da Aguascalientes ve Morelos şehirlerinde 2 fabrika, Brezilya’da Parana ve Rio De Janerio’da birer fabrika, Arjantin’de Santa Isabel’de 1 fabrika, Fas’ta Tangier’de 1 fabrika, Mısır Giza Valiliği’nde 1 fabrika, Kenya Kiambu ilçesinde 1 fabrika, Güney Afrika’da Gauteg’de 1 fabrika, İspanya Avila’da 1 fabrika, İngiltere Sundeland’de 1 fabrika, Rusya Petersburg’ta 1 fabrika ve Fransa Flins’te 1 fabrikası vardır.

Nissan’ın 45 fabrikası hizmet vermektedir.

nissan gt

Nissan motor sporlarında nasıl bir yol izledi?

Motorsporları Japoya’da bir kültürdür. Her Japon otomobil üreticisinin ayrı bir motorsporlarına hazırlanan ve spor araçlarını geliştiren ve ayarlarını yapan yan kuruluşları vardır.

Toyota’nın TRD (Toyota Racing Development), Honda’nın Mugen, Mazda’nın Mazdaspeed, Subaru’nun STI (Subaru Technica International) ve Nissan’ın Nismo yani Nissan Motorsport’dur.

Nissan’ın motor sporlarındaki efsane modeli Skyline’dır. Kendisi Nissan ismini kullanmaya gerek kalmadan tek başına otomobil tarihinin kült modelidir.

Nissan’ın eski firmalarında Prince Motor Company’de 1964 yıllarında motor sporlarına giriyordu.

Nismo, ilk rekabetçi motor sporları başlangıcı Prince’le aynı yıl gerçekleşti. Nissan Skyline’lar o zamanlar rekabetçi değildi ama 2.’likten yukarıya da çıkamıyordu.

1984'te Nissan , bu ikisini birleşirmeye karar verdi.

Bu ikisi güçlerini birleştirince Nissan’ın efsane modeli Nissan Skyline R32 G-TR yarışlara çıktı ve pistleri kasıp kavurmaya başladı.

1986 yılında Nissan araçlarını ayarlayama odaklı Autech firması da vardı.1987 yılında İtalyan Zagato şirketi, esasen Japon pazarına yönelik lüks bir spor otomobili ortaklaşa üretmek için bir anlaşma imzaladı.

Autech motor ve şasiden, Zagato ise iç ve dış tasarımdan sorumluydu. Autech, kurulduğu 1986 yılından Nismo ile birleştiği 2022 yılına kadar Nissan'ın bir yan kuruluşuydu .

Nismo, rüzgarlıklar ve difüzörler, alaşım jantlar, motor ve süspansiyon parçaları gibi aerodinamik parçalar, son susuturucu dahil olmak üzere Nissan otomobilleri için bir dizi satış sonrası performans parçası tasarlar ve üretir .

Nismo’un ilk otomobil, 823 örnekle sınırlı 1987 Skyline R31 GTS-R idi.Bunu 560 adet üretilen 1990 Skyline GT-R Nismo izledi . Bir sonraki Nismo, Skyline GT-R R34 "Z-Tune" idi. Nismo, R33 Skyline 400R ve S14 Silvia 270R modellerinden de sorumluydu .

Nismo, Nissan’nın fabrika markası gibi sokak ayarlı araçlar yıllardır Nissan bayilerinde satılıyor ve tam garanti ile geliyor.

Nismo’nun ayaraldığı ve modifiye ettiği araçlar, şöyledir.(Nismo’yu Mercedes’in AMG’si, BMW’nin M power’ı gibi de düşünebiliriz.)

Nismo 350 Z, 370 Z, GT- R, JUKE, MİCRA, NOTE, SENTRA , SILVIA, SKYLINE GT-R, PATROL şeklindedir.

Nissan, 1968 ve 1969 yılında Japon sürücüler ile Japonya Grand Priksini spor araçlar kategorisinde kazanmışlardır.

Nissan , Amerika İMSA GT şampiyonlarında ZX-Turbo ve NPT-90 ile ana GTP sınıfına girdiler. Geoff Brabham , 1988'den 1991'e kadar Nissan ile dört GTP sürücü ve Markalar şampiyonluğu kazandı. 1992 24 Saat Daytona'yı ve 1989, 1990 ve 1991 12 Saat Sebring'i kazandı .

Nissan 1980’li ve 1990’lı yıllarda şimdiki LMP 1 Lemans araçları üretiminde kapalı kokpit ve tasarımları ile ayrı birer tasarım harikası idi. Japonya Otomobil Federasyonu Japonya Spor Protatip Şampiyonası ve 24 saat Lemans yarışlarında yarışan R88C , R89C , R90C ve R391 modelleri idi. Nissan’ın 2014 yılında Lemans’ın en üst kategorisi LMP 1 kategorisine girmesi hüstan ile sonuçlandı ve Nissan programı tamamen kapattı.O yıllarda ki güçlü bir marka savaşı Audi, Toyota,Porsche’ye karşı Nismo’nun rekabeti zordu.

Nissan bu durumda bir alt kategori LMP 2 sınıfına göz dikti. 2011'den 2016'ya kadar Nissan, LMP2 motor tedarikçisi olarak FIA Dünya Dayanıklılık Şampiyonası ve Avrupa Le Mans Serisinde yer aldı. LMP 2 Serisinde Nissan, Greaves Motorsport, Signature Team, OAK Racing, TDS Racing, G-Drive Racing ve SMP Racing ile başarılı olmuşlardır. LMP 2 ‘de 2013, 2014, 2015 ve 2016’da şampiyonluk aldılar.2017'de Extreme Speed Motorsports ile WeatherTech SportsCar Şampiyonası'nın DPi sınıfına girdi .

Japonya Spor Protatip Şampiyonasını 1990, 1991 ve 1992 yıllarında kazansalarda 24 saat Lemans’ı kazanamadılar.Bu şerefe erişen vatandaşları Japon üreticiler Mazda ve Toyota idi.

Nissan Touring şampiyonalardından günümüz ETCCve WTCC’ye yani Avrupa ve sonradan Dünya Binek Otomobiller şampiyonasında girmeselerde, BTCC yani İngiltere Binek Otomobiller Şampiyonasında 1999 yılında Aiello ile sürücüler, 1998 ve 1999’da markalar şampiyonasını kazandılar.

“Bana göre 1998 -1999 Nissan Primera’lar Renault bileşmeden önceki safkan Nissan binek aile otomobilleri idi.”

Bundan önce Nissan, Japonya’da 1980’lerde Bluebird, Skyline ve Silvia ile Fuji Grand Champion serisine katılmış, Skyline modeli ile de Japon Touring Araç Şampiyonası'na girmiştir.

Nissan, Avustralya’da 2013'ten itibaren Nissan, Supercars Championship'te dört Nissan Altimas ile Kelly Racing ile yarıştı.

Altimas 2019'da özel olarak girilmeye devam etse de fabrika desteği 2018'in sonunda sona erdi.

Nissan GT kategorisinde, 2009'da Nissan, FIA GT1 Dünya Şampiyonası'na Nismo tarafından geliştirilmiş bir Nissan GT-R ile 2011 yılında sürücüler şampiyonu oldu. Nissan, 2011'den beri Blancpain Dayanıklılık Serisinde yarışan GT-R GT3'ü üretiyor. Nismo ayrıca 24 Hours of Nürburgring için üretim sınıfı Nissan GT-R arabaları geliştirdi.

Nissan ile beraber çalışan Japon takımları:

Super GT (GT 500) : NISMO, NDDP Racing with B-Max Engineering, Team Impul, Super GT (GT 300) : GAINER, bosou Drago Corse , NLIZZ Racing, Kondo Racing, Super Taikyu Serisi (GT 3) : MP Racing, HELM motor Sports, GTNET Motor Sports Super Taikyu Serisi (GT 4) : Okabe Jidosha Fukushima, MAX Racing

NİSSAN SÜRÜCÜ YETİŞTİRME PROGRAMI

Nismo Global Driver Exchange olarak bilinen bir sürücü havuzuna da sahiptirler. Bu, fabrika sürücülerine Le Mans 24 Saat, 24 Saat Dubai ve Bathurst 12 Saat gibi büyük etkinliklerde yarışma şansı veriyor.

Nissan Formula

ELEKTRİKLİ FORMULA 1 OLAN FORMULA E’YE GİREN İLK JAPON ÜRETİCİ!

Nissan Formula E ‘de büyük ortağı Renault’dan sonra e.dams takımı ile fabrika takımı olarak seriye girdi.

2010 yılından bu yana satılan 365.000'den fazla Nissan LEAF aracıyla tamamen elektrikli otomobillerin tasarımı ve üretiminde bir dünya lideri olan Nissan geçte olsa Formula E’ye 2018 yılında girdi.

Nissan, Formula E’de pistten öğrenilenler, Japon otomobil üreticisinin yeni nesil elektrikli otomobillerinde uygulayacaktır.

Takım, ilk sezonunda 2018-2019 yılında markalarda 4. , 2019-2020 yılında marklarda 2. , 2020-2021 yılında 10., 2021-2022 yılında 9., 2022-2023 sezonunda şu an 9. sırada yarışlar devam ediyor. Nissan ortağı Renault e-Dams takımını 2018 yılından sonra devralmıştır. Nissan Renault elektrikli araç ortaklığı devam etmektedir.

Ekleme Tarihi: 4 Mar 2023 11:00