Özgür Özel’den Komisyon ve Adaylık Açıklaması
CHP lideri Özgür Özel, SÖZCÜ TV’de komisyona katılım kararını ve İmamoğlu’nun adaylığı durumunda partinin yol haritasını ilk kez açıkladı.
Özgür Özel’den Komisyon ve Adaylık Açıklaması: CHP’nin Rotası Net!
CHP lideri Özgür Özel, SÖZCÜ TV’de komisyona katılım kararını ve İmamoğlu’nun adaylığı durumunda partinin yol haritasını ilk kez açıkladı.
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, SÖZCÜ TV’de yayınlanan Para Politika programında gündeme dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Özel, TBMM’de kurulacak “Terörsüz Türkiye Komisyonu”na katılım kararının gerekçelerini ilk kez kamuoyuyla paylaşırken, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun cumhurbaşkanlığı adaylığı ve CHP’nin Atatürk çizgisine bağlılığı konularında net mesajlar verdi. Özel, komisyonun CHP’nin önerdiği ilkelere uygun çalışmaması durumunda katılımı yeniden değerlendireceklerini vurguladı.
Özel, komisyona katılım kararını şu sözlerle açıkladı: “Bu komisyon fikrinin sahibi CHP’dir. Meclis’in ana muhalefet partisi olarak kendi önerdiğimiz komisyona girmemek olmaz. Ancak, komisyon ya eşit temsil ya da nitelikli çoğunlukla karar almalı. Aksi takdirde CHP orada meşruiyet sağlamak için bulunmaz.” Komisyonun kanun yapmayacağını, sadece önerilerde bulunacağını belirten Özel, partisinin demokratikleşme ve siyasi tutsaklar için mücadele edeceğini ifade etti.
Ekrem İmamoğlu’nun adaylığına ilişkin soruya ise Özel, “En doğru adayı belirlemekle mükellefim. Ekrem Bey’in yasaklanması durumunda en güçlü adayı çıkarırız. Ben kendi adıma aday değilim, seçim akşamı iktidarı değiştirmiş bir genel başkan olarak teşekkür konuşması yapmaya talibim” yanıtını verdi. Özel, seçim kaybedilirse partiyi kongreye götüreceğini ve siyaseti bırakacağını da ekledi.
Atatürk Çizgisi ve Tanju Özcan’a Sert Tepki
Özel, CHP’nin Atatürk çizgisinden uzaklaştığını ima edenlere, “İktidarın ekmeğini yağlayanlar bize Atatürkçülük dersi veremez. CHP’nin binası Atatürk fotoğraflarıyla dolu” diyerek sert çıktı. Tanju Özcan’ın “şer ittifakı” söylemini eleştiren Özel, “Tanju sınırlarını aştı, bu tanım doğru değil” dedi.
İddianame ve Siyasi Tutsaklar
İBB soruşturmalarında iddianame hazırlanmamasını eleştiren Özel, “Yalanlar üzerine adam tutukluyorlar. Hırsızın CHP’lisi, AKP’lisi olmaz” diyerek siyasi tutsaklara vurgu yaptı. Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ ve Ekrem İmamoğlu gibi isimlerin siyasi nedenlerle tutulduğunu savundu.
Komisyon Üye Dağılımı
TBMM’de kurulacak komisyonda partilere göre üye dağılımı şöyle olacak:
Parti | Üye Sayısı |
---|---|
AK Parti | 21 |
CHP | 10 |
DEM Parti | 4 |
MHP | 4 |
İYİ Parti | 3 |
Yeni Yol Partisi | 3 |
Diğer Partiler | 6 |
Komisyonun Amacı ve CHP’nin Şartları ,
Özel, komisyonun amacının Türkiye’de terörü bitirmek, anaların gözyaşını dindirmek ve kalkınmaya kaynak yaratmak olduğunu belirtti. CHP’nin katılım şartları ise eşit temsil veya nitelikli çoğunlukla karar alınması. Özel, “Bu komisyon anayasa yapmayacak. Anayasaya uymayanla anayasa yapılmaz” diyerek kırmızı çizgilerini vurguladı.
Erdoğan’a Eleştiri: “Bizi Kandırmayacak”
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın CHP’yi komisyonda istemediğini savunan Özel, “Erdoğan bizi kandıracak sanan saftır. CHP’nin olduğu yerde yanlış olmaz. Özgüvenli siyaset yapıyoruz” dedi.
Sonuç:
Özgür Özel, CHP’nin komisyona katılımının demokratikleşme ve toplumsal barış için bir fırsat olduğunu belirtirken, partisinin ilkeli duruşundan ödün vermeyeceğini vurguladı. İmamoğlu’nun adaylığı, siyasi tutsaklar ve Atatürkçülük tartışmalarında net bir tavır sergileyen Özel, CHP’nin iktidar hedefini kararlılıkla ortaya koydu.