Politika Güncelleme Tarihi: 4 Oca 2024 15:00

Özgür Özel: Ekrem İmamoğlu ile birbirimize düşmeyeceğiz

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Ekrem İmamoğlu’nun gölgesinde kaldığı ve İmamoğlu’nun gölge genel başkan gibi hareket ettiği iddialarına cevap verdi.

Özgür Özel

CHP Genel Başkanı Özel: 'İmamoğlu'yla aramıza nifak sokmaya çalışanlar boşuna bekler, birbirimize düşmeyeceğiz'

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, genel başkan adaylığı döneminde kendisine destek veren ve seçilmesinde etkili olan İstanbul Büyükşehir Belediye (İ

BBC Türkçe'ye konuşan Özel “Ömrüm boyunca ekibimdeki kimseyi kıskanmadım. İmamoğlu ile aramıza sürekli fitne ve nifak sokmaya çalışanlar boşuna beklerler… Tayyip Erdoğan’ın tek umudu var, bunlar birbirine düşer mi? Biz birbirimize düşmeyeceğiz” dedi.

Yaklaşık 2 ay önce CHP’nin 38. Olağan Kurultayı’nda genel başkan seçilerek Kemal Kılıçdaroğlu dönemine son veren Özel, kendisini hızlı ve yoğun bir siyasi gündemin içinde buldu.

Özel, CHP Genel Başkanı olarak ilk önemli sınavını 31 Mart’ta yapılacak yerel seçimlerde verecek.

İYİ Parti ile yaptığı seçim işbirliği görüşmelerinden sonuç alamayan Özel, “nezaket ziyareti”nde bulunduğu Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) ile de seçim işbirliğine ilişkin somut bir ilerleme sağlayamadı. Taban ittifakına güvenen Özel, seçim hazırlıkları, ittifaklar ve partisinin bundan sonraki rotasına ilişkin, BBC Türkçe’nin sorularını yanıtladı.

'İstanbul’u Ekrem Başkan, Ankara’yı Mansur Başkan belirliyor diye bir şey yok'

Parti Meclisiniz toplanıyor ve bir grup belediye başkan adayı daha ilan edilecek. Özellikle CHP’nin kalesi olan yerler merak ediliyor. Bundan sonra nasıl bir süreç işleyecek?

Bizde olan belediyelerde memnuniyet anketleri yapıyoruz. Belediye başkanlarımızın memnuniyetini ölçüyoruz.

Eğer partinin üzerinde ve kendi seçildikleri illerin ilerisindeyse, kendileriyle devam ediyoruz. Bazen bir şey varsa, performans durumunu kendileriyle konuşuyoruz. Veya başkanımızın anket sonucuna ilişkin bir şüphesi olursa, anket yenilediğimiz de oluyor. Bazı yerlerde ikinci anketi filan yapıyoruz. Onun dışında adayları önce ankete koyuyoruz. Seçilebilecek durumdaki tek bir aday ortaya çıkıyorsa, onu adaylaştırıyoruz. Ama seçilecek durumda birden çok aday varsa bunlardan birisi kadınsa, kadını adaylaştırıyoruz.

Eğer bunlardan birisi kadın değilse, diyelim üç erkekse üç erkeği sandığa sokup, örgütümüze soruyoruz. Şu ana kadar 700 yerde örgütümüze ön seçim yapabilirsiniz dedik, bunların 110’undan ön seçim talebi geldi. Ama daha 500 yerle ilgili de anket sonucuna göre sandık kurun diyebiliyoruz. Bizde olan belediyelerle, kazanma ihtimalimizin yüksek olduğu belediyelerde, eğer anket bizi iki üç aday arasında tercih yapma noktasına getiriyorsa, oralarda sandık kuruyoruz, önseçim yapıyoruz. Şu ana kadar ön seçim yapılmayan yerlerde bundan sonra ön seçim yapılmayacak diye bir şey yok.

İstanbul’da Ekrem Başkan, Ankara’da Mansur Başkan il başkanlarıyla ayrı ayrı çalışıyorlar. Ben de İzmir’de özel olarak çalışıyorum. Ama son kararı il başkanı, mevcut belediye başkan adayımız, milletvekillerimizle birlikte oturacağız birlikte vereceğiz. Yani şöyle bir şey yok. "İstanbul’u Ekrem Başkan belirliyor, Ankara’yı Mansur Başkan belirliyor" diye bir şey yok. Ama kendi illerinde yoğun çalışıyorlar ve ben en çok da onların o çalışmalarını önemsiyorum. Çünkü onlar kendileri adaylar ve belediye meclis çoğunluğunu sağlamak istiyorlar.

Önümüzdeki süreçte CHP’nin kalesi il ve ilçelerde daha çok kadın aday görecek miyiz?

Göreceğiz. Bunun çok üzerinde duruyorum. İnanın kadın adayı adaylaştırma konusundaki direnç hiçbir şeyde yok. Gerçekten

Ekleme Tarihi: 4 Oca 2024 15:00