Eğitim Güncelleme Tarihi: 7 Ara 2023 12:00

Pamukkale Üniversitesi'nde kayıt skandalı!

Pamukkale Üniversitesi'nde, düşük puanlı yabancı öğrencilerin kayıttaki personelin yardımıyla tıp, diş hekimliği gibi yüksek puanlı bölümlere kaydedildiği çıktı

Pamukkale Üniversitesi

Pamukkale Üniversitesi'nde Kayıt Skandalı! Soruşturma Başlatıldı: Tüm Evraklara El Konuldu

13 Aralık 2023

Pamukkale Üniversitesi'nde, düşük puanlı yabancı üniversite öğrencilerinin kayıt bürosundaki personelin yardımıyla tıp fakültesi, diş hekimliği gibi yüksek puanlı bölümlere alındıkları ortaya çıktı. Skandal, yaklaşık 7 ay önce Pamukkale Üniversitesi'ne yapılan bir ihbarla gün yüzüne çıktı.

Kırgızistan başta olmak üzere Türk Cumhuriyeti ülkelerinde faaliyet gösteren bir grubun, düşük puan alan yabancı öğrencileri en az 25 bin dolar karşılığında Türkiye'deki taşra üniversitelerinin Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği gibi yüksek puanlı bölümlerine kayıt yaptırdıkları belirlendi. Şebeke, üniversitelerin sisteminde değişiklik yapma yetkisine sahip öğrenci işleri bölümleri personeli ile birlikte hareket etmiş.

İhbar üzerine idari soruşturma başlatan Pamukkale Üniversitesi, işlemlerde anormallikler tespit edince olayla bağlantılı olabilecek 1 kişiyi görevden alırken, 4 personeli açığa aldı ve suç duyurusunda bulundu. Denizli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yaklaşık 6 aydır yürütülen soruşturma kapsamında kayıtlarda değişiklik yapılan birimin tüm evraklarına ve bilgisayarlarına el konuldu.

İlk belirlemelere göre, üzerinde değişiklik yapılan kayıt sayısı 100'ün üzerinde. Bu sayının ilerleyen süreçte 140'ı bulduğu ileri sürüldü. Sisteme müdahale edilerek kayıtları değiştirilen öğrencilerin profili, Afrika ülkelerinden Türk Cumhuriyetleri vatandaşlarına kadar geniş bir yelpazeye yayılıyor.

Öte yandan Iraklı bir tıp fakültesi öğrencisi olan Aliridha Abdulameer Abdali Alrichab'ın kaydının silinmesi üzerine açtığı dava, skandalın boyutlarını gözler önüne serdi. Alrichab'ın 504 puanla aldığı sınavın, 678 puan olarak sisteme kaydedildiği ortaya çıktı.

Pamukkale Üniversitesi'nde bir yetkili, sistemin 2016 yılı öncesinde FETÖ Terör Örgütü üyeleri tarafından Türkiye'ye getirilmiş olabileceğini öne sürdü. Ayrıca o dönemde Afrika ülkelerindeki devlet büyüklerinin çocuklarının yüksek puan gibi gösterilerek Türkiye'deki çeşitli üniversitelere kayıt edildiği yönünde yaygın bir kanının olduğunu belirtti. "Sistem bir ihbar üzerine ortaya çıkarıldı. Şebekenin kendi içindeki bir anlaşmazlıktan kaynaklı olarak ihbarın yapıldığı düşünülüyor. Bu ağ Türkiye’deki pek çok üniversiteyi içine alan bir sistem olabilir. YÖK bu konuda çok hassas. Soruşturmanın tamamlanmasını bekliyor" ifadelerini kullandı.

Ekleme Tarihi: 7 Ara 2023 12:00