Sağlık Güncelleme Tarihi: 14 Oca 2021 23:58

Pandemide daha fazla kadın yumurtalarını dondurdu

Koronavirüs, doğurganlık kliniklerinin kriz için hazırlık yapmasına vesile oldu. İnsanlar ilkbahardan beri doktorun muayenehanesinden kaçıyorlardı, virüse maruz kalmaktan korkuyorlardı. Klinikler ise bugünlerde kadının yumurtalarını dondurmakla meşgul.

Pandemide daha fazla kadın yumurtalarını dondurdu

Doğru adamı bulduğunda, Kari Arenberg çocuk sahibi olduğunu görebiliyordu. Ancak işi, seçeneklerini açık bırakma umuduyla yumurtalarını dondurmak bir yana asla flört etmeye elverişli olmadı. 31 yaşındaki etkinlik yapımcısı, uzun günler ağır kutuları kaldırarak ve mekanların etrafında koşturarak New York ve Los Angeles arasında sürekli seyahat etti.

Ardından 2020'de Arenberg serbest bırakıldı ve yumurta dondurma süreci hayatında ilk kez lojistik olarak mümkün hale geldi. Chicago'ya ailesinin yanına taşındı ve bir kliniği ziyaret etti. Kısa süre sonra yumurtalıklarını uyarmak için kendine günde üç aşı yapıyor ve birkaç günde bir kan çalışması ve yumurtaların ne zaman alınmaya hazır olacağını belirlemek için bir ultrason için kliniği ziyaret ediyordu. 21 yumurtayı dondurmayı başardı; bu, uçak banyolarına tıkıştırılırken kendi kendine çekim yapmak zorunda kalsaydı veya ürettiği Comic Con gibi ulusal etkinlikler etrafında kliniğe ziyaretler planlamaya çalışsaydı muhtemelen imkansız olurdu. Arenberg, "İşimi seviyorum ve ona öncelik vermek istiyorum" diyor. "Dolayısıyla, kariyerimin de beni bunu daha önce yapmamı engellediği ironik."

Koronavirüs salgını vurduğunda, doğurganlık klinikleri kendilerini bir kriz için hazırladılar. İnsanlar ilkbahardan beri doktorun muayenehanesinden kaçıyorlar, çünkü önce virüse maruz kalmaktan korkuyorlardı ve daha sonra işten çıkarılmış veya izinli birçok insan tıbbi masrafları karşılayamıyor. Doğurganlık tedavileri pahalıdır ve yumurta dondurma maliyeti 6.000 ila 20.000 ABD Doları arasında değişiyor. (Arenberg'inki 12.000 dolardı - özellikle işini kaybettikten sonra göz korkutucu bir maliyet.)

Ancak ülke çapındaki klinikler, pandemi sırasında kadınların yumurtalarını dondurmalarında bir artış olduğunu bildiriyor. ABD'deki hiçbir kuruluş ulusal veri toplamasa da, Denver, Atlanta ve Seattle dahil olmak üzere büyük Amerikan şehirlerindeki 54 klinik, TIME'a yumurtalarını donduran kadınların sayısının yıldan yıla arttığını söyledi - bu kliniklerin çoğunun zorunlu olduğu düşünüldüğünde etkileyici bir istatistik. Pandeminin ilk aylarında doğurganlık tedavilerini durdurmak ve askıya almak. Beş klinik daha, 2020'de bir ila üç ay arasında herhangi bir yerde kapalı olmasına rağmen 2020'de 2019'dakiyle aynı sayıda yumurta dondurma döngüsü bildirdi. Sadece iki klinik, TIME'a 2019'dan bu yana yumurtalarını donduran kadın sayısında azalma gördüklerini söyledi. Chicago'daki OVA Yumurta Dondurma Merkezi'nin kurucusu Colleen Wagner Coughlin, "Ne bekleyeceğimizi bilmiyorduk" diyor. “Bir şey olursa, bir gerileme bekledik. Ancak çok büyük bir artış gördük — 2020'de birkaç yüz yeni hasta daha. "

Bazı kliniklerde değişiklikler güçlü oldu. TIME Kasım ayında veri topladığında, Doğu sahil şeridinde 36 klinik işleten Shady Grove Fertility, 2019'dan beri yumurtalarını donduran kadınlarda% 50'lik bir artış görmüştü. NYU Langone'daki doktorlar, kadınlarda yıldan yıla% 41 artış gördü. yumurtalarını döllemek. Ve Seattle Üreme Tıbbı, 2020'de 289 yumurta dondurma döngüsü gerçekleştirirken, 2019'da 242'ye kıyasla yaklaşık% 20'lik bir sıçrama yaptı.

Shady Grove Doğurganlık Kliniğinde danışmanlık hizmetleri veren bir terapist olan Sharon Covington, yumurta dondurma dahil doğurganlık tedavilerini düşünen kadınlara akıl sağlığı desteği sunan "her zamankinden daha yoğun". O gördüğü kadınlar yumurtalarını dondurma diyor çünkü değil ona rağmen, salgın. Arenberg gibi normalde iş için seyahat eden kadınlar cezalı. Yoğun sosyal hayatı olanlar evde yalnızdır. Programları açık. Ancak izolasyonda geçirilen bu zaman, aynı zamanda düşünme için alan sağlamıştır. Covington, "Herkes hayatına sert bir şekilde ara vermek zorunda kaldı" diyor. "Ve bence bununla birlikte olan şey, insanlara önceliklerini ve hayatlarında izledikleri yönleri yeniden değerlendirmek için zaman ve alan sağlamasıydı."

Pek çok bekar insan hayat planlarında bir yıl geride kalmış gibi hissediyor. Pandeminin başlangıcında flört etmek neredeyse imkansızdı. Şimdi bile, yakın yabancılar, mesafeli bir içki için buluşmayı kabul ettiklerinde, birbirleriyle zor bir sosyal dans müzakere etmelidir - ne zaman sarılabilir, öpebilir ve hatta içeriye girebilirler? Birbirleriyle ne zaman kendilerini güvende hissedecekler? "Aslında birkaç randevuya gittim," diyor Arenberg, "ama kışın Chicago'da dışarıda oturup titreyerek birini bulmak için uygun değil."

Arenberg yumurta donmasını ilk kez Bachelor'un 2015 sezonunun galibi Whitney Bischoff Angel'ın yumurtalarını dondurduğunu açıkladığında duydu. Amerikan Üreme Tıbbı Derneği'nin (ASRM) 2012'de prosedürden "deneysel" etiketi kaldırmasından bu yana yumurta dondurma, giderek daha popüler hale geldi. Birçok kadın, tıbbi nedenlerle yumurtalarını zaten donduruyordu, çünkü ya Doğurganlıklarını azaltabilecek veya gebe kalma yeteneğini olumsuz yönde etkileyebilecek endometriozis gibi tıbbi bir durumu olan kemoterapi gibi tıbbi prosedür. Ancak etiketlemedeki değişiklikle birlikte, doktorların "sosyal yumurta dondurma" dediği şeyin yükselişi geldi- henüz çocuk sahibi olmaya hazır olmadıkları için yumurtalarını donduran kadınlar. Yardımlı Üreme Teknolojisi Derneği'ne göre 2009'da sadece 475 kadın yumurtalarını dondurdu. 2018 yılına kadar 13.275 kadın bunu yaptı ve% 2.695 artış.

Ani artış, kısmen, kendi yumurta dondurma hikayelerini paylaşan Chrissy Teigen, Michaela Coel ve Emma Roberts gibi ünlüler sayesinde gerçekleşti. Kourtney Kardashian, yumurta dondurma hazırlığını Keeping Up With the Kardashians'da çekecek kadar ileri gitti ve Amy Schumer, IVF sürecinin bir parçası olarak yumurtalarını dondurmak için bu yaz çekimlerini yaparken şişkin ve çürük midesinin fotoğraflarını paylaştı. Sadece birkaç yıl önce az bilinen bir süreci aydınlattılar , Schumer'in durumunda en rahatsız edici yönler de dahil.

Scottsdale, Ariz.'de yaşayan 28 yaşındaki René Hurtado, kramp veya baş ağrısı gibi yan etkilere maruz kalması durumunda yumurtadan alınmadan önceki haftalarda evde kalması gerekebileceğini biliyordu ve pandeminin ideal zaman olacağına inanıyordu. arkadaşlarla buluşmaları kaçırmadan bu acıları dindirmek için. Enjeksiyonların beşinci gününde yürüyemedim bile. Sadece yatağımda düz yatarsam kendimi iyi hissederim ”diyor. İyileşirken WeWork'teki işinden birkaç gün izin almak zorunda kaldı. Alternatif bir dünyada, o hafta bir bekarlığa veda partisi için Miami'de olmam gerekiyordu. Tanrıya şükür bunu COVID sırasında yaptım, bu yüzden çok acı çektiğim için kimseyi görmek ya da hiçbir yere gitmek zorunda kalmadım. "

Yine de, pandemi olsun ya da olmasın, zaman kadınların aile planlaması kararlarında anahtar faktör olmaya devam ediyor. Genel bir kural olarak, ne kadar gençseniz, o kadar çok yumurtaya sahip olursunuz ve yumurta dondurma işlemi o kadar başarılı olacaktır. Pek çok kadın 35 yaşın ölçütünden korkuyor. Yumurta kaybı ve hamilelik riskleri zaman içinde kademeli olarak ortaya çıkar, hepsi birden değil, ancak 35, doktorların artan riskleri yansıtmak için gebelikleri “geriatrik” olarak adlandırmaya başladıkları zamandır. Aynı zamanda, doğurganlık doktorlarının, mümkün olduğunca çok sayıda yumurta toplamak ve daha sonra döllenme şansını artırmak için genellikle birkaç prosedürle daha fazla yumurta dondurmayı tavsiye ettikleri yaştır.

Los Angeles'ta yaşayan 33 yaşındaki film yapımcısı Bryn Woznicki her zaman anne olmak istediğini biliyordu, "ama her yıl" diyor, "biyolojik saatinize karşı çalışan saatli bir bomba." Geçen baharda çekimler kuruduğunda ve flört zorlaştığında, bir pandemi sırasında 34 yaşına basmanın ne anlama gelebileceğini değerlendirdi. "Bugün biriyle tanıştığımı söyle," diyor. Onlardan gerçekten hoşlandığımı ve evlendiklerini söyle. Bunu yaptığımda ve ortağımdan zevk aldığımda ve çocuk sahibi olmanın bu büyük sorumluluğunu üstlenmeye karar verdiğimizde, bu bir kaç yıl daha geride kaldı. "

İş ve sosyal hayatı dururken, birikimlerinin bir kısmını gelecekteki potansiyel bir aileye kaydırmaya karar verdi. “Bu sonbaharda New York'a taşınmak için birikmiş param vardı ve sonra COVID oldu” diyor. "Bu arada, biyolojimin bana zamanın tükendiğini söyleyen baskısını hissediyordum ve tahmin edilemeyen bir yılda kontrol edebileceğim tek şey buydu."

Arenberg için yumurtalarını dondurabilmek, pandeminin “gümüş kaplamasıydı”. “Teknik olarak işsiz olmam ne kadar talihsiz olsa da, bu bana gerçekten ilk kez ileriye bakma zihinsel kapasitesini verdi” diyor. "Çocuk isteyip istemediğimi bilmiyorum ama belki bir gün doğru kişiyle tanışırsam, bu sadece flört ve çocuklarla ilgili bazı kararlar verebileceğim ve işler normale döndüğünde çalışabileceğim güzel bir rahatlık düzeyi sağladı."

Ekleme Tarihi: 14 Oca 2021 23:58