Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 24 Ağu 2023 16:00

Paranın Parası FAİZ !

Para her şeyi satın alır derler , peki parayı ne satın alır , o zaman paranın da parası olmalı işte onun adı da FAİZ dir.

merkez bankası faiz kararı

Faizi kim belirler, kısaca paranın parasının ne kadar olacağını kim belirliyor. Güya serbest piyasada belirlendiği söylenir veya ekonomi kitaplarında yazar. İnanmayın Bu masal kitaplarında yazan pembe bir hikayedir.

Paranın parasını Merkez Bankası belirler. Yanlış ifade etmeyeyim belirler derken yönlendirir olması gerektiğini belirtirim. TCMB finans piyasasının ağır abisi olduğundan tüm finans piyasası ağır abiyi kesinlikle dinler.

Türkiye uzun süredir paranın parasını yani faizi ucuz tutuyordu. Ucuz olan para talep görmüyor herkes daha çok kazanacağı yatırımlara yöneliyordu gayrimenkul, döviz , altın vesaire birde borsayı da unutmayalım.

Artık Türkiye ekonomisi belli bir aşamaya geldi. Her gelişmiş ülke gibi parasının değerli olması gerekiyor. Faizlerin yüksek olması ilk başta işsizlik yatırımların azalması gibi pek çok ekonomik sıkıntı yaratacaktır .

Maalesef hiç bir ekonomik geçiş aşaması kolay olmamıştır.

Sonuçta değerli para , getirisi yüksek yatırıma , kısacası katma değeri yüksek yatırımlara neden olacaktır. Değerli bir parayla değersiz bir yatırım yapılmaz , değerli para talep edilen paradır herkes parayı tutmaya ve ulaşmaya çalışacak bu durumda saçma sapan 3 , 5 veya 10 gayrimenkul veya araba almayacak.

Ülkemizin en büyük problemlerinden biri olan yüksek katma değerli ürün üretilmesi, yani Yüksek Teknoloji ürünler üretmek , bunun için değerli para gerekmektedir , değerli parayla değersiz yatırım yapılmaz değerli parayla değerli yatırım yapılır.

Değerli para demek harcanan her lira ve kuruşun karşılığında satın alınanın dikkatlice ölçülmesi demektir. Yurt dışında sentlerin bile değerli olduğunun unutulmaması gerekiyor.

Yüksek enflasyon nedeniyle değersizleşen para birimine sahip olan ülkemizde , bulduğunu al nasıl olsa zam gelecek mantığına alışmış vatandaşlarına , harcamalarına dikkat etmesi gerektiği kültürüne alıştırmak oldukça zor olacaktır.

Ülkemizde yaşayan onurlu ve gururlu insanlar değerli bir parasının olmasını hakkediyor. Bir zamanlar yurt dışından gelen insanların Birkaç Dolar vererek milyonlarca lira almasına gülmelerini unutmamalıyız.

Madem onurlu insanlarız paramızın da onurlu olması gerekir . Tabii ki fakirlik ve zenginlik hep olacaktır bu paranın değerli veya değersiz olması ile ilgili olan bir durum değildir. Bu ülkenin değerli insanları saygı duyulan bir paraya sahip olmayı kesinlikle hakkediyor.

Ekleme Tarihi: 24 Ağu 2023 16:00