Dünya Güncelleme Tarihi: 13 Mar 2026 17:41

Pezeşkiyan meydanlara indi: Trump ve Netanyahu Küplere Bindi

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, 13 Mart 2026’da Tahran’daki Kudüs Günü yürüyüşüne katıldı. Patlama iddiasının gölgesinde miting devam etti.

pezeşkiyan

📍 Tahran – 13 Mart 2026 tarihinde İran’ın başkenti Tahran’da düzenlenen Kudüs Günü yürüyüşü, bölgedeki gerilim ve patlama iddiasının gölgesinde gerçekleşti. İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, binlerce kişinin katıldığı yürüyüşte halkın arasına girerek vatandaşlarla birlikte yürüdü. ABD Başkanı Donald Trump ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile İran arasında devam eden sert açıklamalar, etkinliğe uluslararası dikkat çekti.

💥 Patlama iddiası sonrası alanda hareketlilik

İran devlet televizyonunun aktardığı bilgilere göre, yürüyüş sırasında miting alanında bir patlama meydana geldiği bildirildi. Patlamanın ardından bölgede kısa süreli hareketlilik yaşandığı ve güvenlik güçlerinin inceleme başlattığı ifade edildi.

Kudüs Günü etkinlikleri, İran’da her yıl Filistin’e destek amacıyla düzenlenen yürüyüşler olarak biliniyor. Bu yılki yürüyüşe binlerce kişinin katıldığı belirtilirken, İran’ın dini ve siyasi çevrelerinden de mitinge katılım çağrıları yapıldığı aktarıldı. İran’da siyasi çevrelerde adı öne çıkan Mücteba Hamaney’in de etkinliğe destek çağrısında bulunduğu ifade edildi.

🚶 Pezeşkiyan halkın arasında yürüdü

Miting sırasında İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın, yoğun güvenlik çemberi olmadan kalabalığın arasında yürüdüğü görüldü. Görüntülerde Pezeşkiyan’ın vatandaşlarla sohbet ettiği ve kendisiyle fotoğraf çektirmek isteyenleri kırmadığı dikkat çekti.

İran Cumhurbaşkanı’nın miting alanında uzun süre kaldığı ve yürüyüş boyunca vatandaşlarla temas kurduğu bildirildi. Bölgedeki gerilim ve güvenlik uyarılarına rağmen yürüyüşün devam ettiği aktarıldı.

🌍 Trump’tan sert açıklamalar

Tahran’daki gelişmeler sürerken ABD Başkanı Donald Trump, Amerikan medyasına yaptığı açıklamalarda İran’a yönelik sert mesajlar verdi.

“İran’ı haftaya çok sert vuracağız. Önümüzdeki hafta ağır bir darbe alacak.”

Trump ayrıca Hürmüz Boğazı hakkında da konuşarak ABD’nin bölgede deniz güvenliği konusunda adım atabileceğini ifade etti.

🛢️ İran’dan petrol fiyatı uyarısı

Kudüs Günü yürüyüşüne katılan İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, bölgedeki gerilimin küresel enerji piyasalarını etkileyebileceğini söyledi.

“Petrol fiyatları halihazırda yükseliyor. ABD ve İsrail’in politikaları sürerse fiyatların daha da artması mümkündür.”

Orta Doğu’da artan gerilim, enerji piyasaları ve küresel güvenlik dengeleri açısından yakından takip ediliyor. Uzmanlar, önümüzdeki günlerde ABD-İran geriliminin petrol fiyatları ve bölgesel güvenlik üzerinde belirleyici olabileceğini değerlendiriyor.

Ekleme Tarihi: 13 Mar 2026 17:41