Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 17 Eyl 2023 11:00

Prof.Dr. İlber Ortaylı'dan Ayasofya Uyarısı

Prof. Dr. İlber Ortaylı, Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sonrası artan ziyaretçi sayısı ile ilgili önemli uyarılarda bulundu.

ilber ortaylı ayasofya

Prof. Dr. İlber Ortaylı: Ayasofya'nın Ziyaretçi Yoğunluğu Sorunlu

Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesi sonrası artan ziyaretçi sayısı önemli bir sorun olarak karşımıza çıkıyor. Prof. Dr. İlber Ortaylı, "Yoğun ziyaretçi vaziyeti kabul edilemez" diyerek uyarılarda bulundu.

Ortaylı, Ayasofya'nın herkesin rahatlıkla ziyaret edebileceği bir yer olmadığını belirterek, altındaki dehlizlerin, atık ve nem sularını taşıyacak su yollarının ve havalandırma sisteminin bu kadar büyük bir ziyaretçi akınına yetmediğini ifade etti.

"Ayasofya, Müzeler Genel Müdürlüğü için sadece gelir kapısı olmamalıdır" diyen Ortaylı, ziyaretçi sayısının kontrol altına alınması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, Ayasofya'nın gündelik hayatın içinde tuvaletler ve musluklar gibi tesislerin kurulmasının da uygun olmadığını dile getirdi.

Ortaylı, bu önemli tarihi yapının restorasyonunun da büyük bir bütçeyi gerektirdiğini belirtirken, bilim insanları, din temsilcileri ve devlet yetkilileri gibi özel gruplar için ayrıca ziyaret saatle

Ekleme Tarihi: 17 Eyl 2023 11:00