Dünya Güncelleme Tarihi: 6 Haz 2024 11:00

Putin'den yüzünü batıya dönen Türkiye'ye tatlı sert uyarı

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin son zamanlarda Batılı finans kuruluşlarından kredi ve hibe almaya ağırlık verdiğini belirterek uyardı.

putin

Putin Uyardı: "Türk Ekonomisinin Kazancından Çok Kaybı Olur"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye'nin son zamanlarda Batılı finans kuruluşlarından kredi ve hibe almaya ağırlık verdiğini belirterek, bunun Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olması durumunda Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olacağını ifade etti. Putin, bu açıklamaları St. Petersburg Uluslararası Ekonomik Forumu (SPIEF) kapsamında Lahta Center'da haber ajansları yöneticilerini kabul ettiği toplantıda yaptı.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve Türk Ekonomisi

Putin, Türkiye ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkilere değinerek, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatının planlandığı takvim doğrultusunda ilerlediğini ve projede çok sayıda Türk uzmanın çalıştığını belirtti. Akkuyu NGS'nin Türk ekonomisi ve enerji sektörü için yeni bir alan açtığını söyledi.

Doğal Gaz Merkezi ve Güvenlik Tehditleri

Türkiye’de kurulması planlanan doğal gaz merkezinin, Avrupa’ya yönelik gaz ticareti için elektronik bir platform olması planlandığını belirten Putin, Türkiye’nin Ukrayna ile bazı alanlarda işbirliği yaparken, Ukrayna'nın Türkiye’ye gaz taşıyan boru hatlarını vurma girişimlerinde bulunduğunu söyledi. Putin, "Rus ordusunun elektronik harp sistemleri tarafından iki insansız hava aracı düşürüldü ve Karadeniz sahilindeki gaz pompalama istasyonunun yanına düştü. Lütfen dostumuz Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu konu hakkındaki gerçeklerle ilgili bilgi verin" dedi.

Ekonomik İlişkiler ve Potansiyel Tehditler

Putin, Türkiye ile ticari ilişkilerin ve iki ülke ticaret hacminin geliştiğini kaydederek, Türkiye'nin Batılı finans kuruluşlarından kredi ve hibe almaya yönelmesinin, Rusya ile ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olmasının Türk ekonomisi için zararlı olabileceğini vurguladı. "Bana öyle geliyor ki Türkiye'de hükümetin ekonomik bloğu son zamanlarda kredi almaya, yatırım yapmaya, Batılı finans kuruluşlarından hibe almaya ağırlık veriyor. Bu muhtemelen kötü bir şey değil ama eğer Rusya ile ticari ve ekonomik ilişkilerin kısıtlanmasıyla bağlantılı olursa, o zaman Türk ekonomisinin kazancından çok kaybı olur. Bana göre böyle bir tehdit var" değerlendirmesinde bulundu.

Sonuç

Putin'in açıklamaları, Türkiye'nin ekonomik politikaları ve Rusya ile olan ticari ilişkileri üzerinde önemli etkiler yaratabilecek nitelikte. Özellikle Akkuyu Nükleer Güç Santrali ve doğal gaz merkezi projeleri, Türkiye-Rusya ilişkilerinde stratejik öneme sahip projeler olarak öne çıkıyor. Ancak, Batılı finans kuruluşlarından alınan krediler ve hibeler ile Rusya ile olan ilişkilerin dengelenmesi, Türk ekonomisi için kritik bir konu olmaya devam edecek. putin

Putin Warns: "Turkey's Economy Will Lose More Than It Gains"

Russian President Vladimir Putin stated that Turkey has recently been focusing on obtaining loans, investments, and grants from Western financial institutions, and warned that if this is linked to restricting commercial and economic relations with Russia, Turkey's economy would lose more than it gains. Putin made these remarks during a meeting with news agency executives at the St. Petersburg International Economic Forum (SPIEF) held at the Lahta Center.

Akkuyu Nuclear Power Plant and Turkish Economy

Putin highlighted the economic relations between Turkey and Russia, noting that the construction of the Akkuyu Nuclear Power Plant (NPP) is progressing according to schedule. He mentioned that many Turkish experts are involved in the project and that Akkuyu NPP opens a new field for the Turkish economy and energy sector.

Natural Gas Hub and Security Threats

Putin pointed out that the planned natural gas hub in Turkey is intended to be an electronic platform for gas trade, primarily aimed at Europe. He warned that while Turkey cooperates with Ukraine in certain areas, Ukraine has attempted to attack gas pipelines supplying Turkey. Putin said, "Two unmanned aerial vehicles were shot down by Russian electronic warfare systems and fell near a gas pumping station on the Black Sea coast. Please inform our friend President Erdoğan about the realities of this situation."

Economic Relations and Potential Threats

Putin noted that trade relations and trade volume between Turkey and Russia are developing. He expressed concern that Turkey's recent focus on obtaining loans and grants from Western financial institutions could harm its economic relations with Russia. "It seems to me that the Turkish government's economic block has recently been focusing on obtaining loans, investments, and grants from Western financial institutions. This is probably not a bad thing, but if it is connected with the restriction of commercial and economic relations with Russia, then Turkey's economy will lose more than it gains. In my opinion, there is such a threat," he said.

Conclusion

Putin's statements have significant implications for Turkey's economic policies and its trade relations with Russia. Projects like the Akkuyu Nuclear Power Plant and the natural gas hub are of strategic importance in Turkey-Russia relations. However, balancing the loans and grants from Western financial institutions with maintaining relations with Russia remains a critical issue for the Turkish economy.

Ekleme Tarihi: 6 Haz 2024 11:00