Köşe Yazısı Güncelleme Tarihi: 19 Şub 2023 15:00

Rekabet Kurumu!

Bu kurumun adını sık sık özel sektörde yaptığı soruşturmalar ve verdiği yüksek tutarlı idari cezalarla duyuyoruz.

Rekabet Kurumu

Bu kurumun adını sık sık özel sektörde yaptığı soruşturmalar ve verdiği yüksek tutarlı idari cezalarla duyuyoruz.

Basit bir şekilde söylemek gerekirse, piyasadaki rekabeti kontrol eden kurumdur.

Anayasamız 167 . maddesi ile, devlete “para, kredi, sermaye, mal ve hizmet piyasalarının sağlıklı ve düzenli işlemelerini sağlayıcı ve geliştirici tedbirleri” alma; “piyasalarda fiili veya anlaşma sonucu doğacak tekelleşme ve kartelleşmeyi” önleme görev ve sorumluluğunu yüklemiştir.”

Rekabet bir pozitif ayıklama aracıdır. Diğer bir deyişle rekabet iyinin kötüden ayrılmasını ve iyinin prim yapmasını sağlayan bir mekanizmadır.

Negatif ayıklamanın olduğu, yani kötünün iyiye üstünlük sağladığı bir ortamda ya rekabet yoktur ya da haksız rekabet veya eksik rekabet vardır.

Rekabet olgusu, etkin çalışan bir piyasa sistemi için temel oluşturur; piyasa aktörlerinin kararlarının bağımsızlığını ve kişisel çıkarları gözeten eylemleri korumakla birlikte, sosyal adaleti ve ekonomik etkinliği sağlar. Bunların yanı sıra rekabetçi piyasa yapısı dinamik işlevlere de sahiptir.

Tüketici için en net olan şey, ki bu da ürünlerin fiyatlarıdır. Aynı ürün veya hizmeti sunan çok sayıda şirketin olması, fiyatlar üzerindeki rekabeti artırır.

Ürünlerin kalitesi. Rekabet olmadan şirketler, ürün veya hizmetlerinin kalitesini artırmaya yönelik hiçbir gereksinim duymazlar.

Rekabetçi bir pazarda her firma, ürünleri için yeni bir Pazar bulmak veya rekabet gücü yüksek ürünlerde rekabet alanından uzaklaşmak için ürünlerini diğerlerinden farklı kılmaya çalışır.

Küresel rekabet yerel rekabetten başlar. Şirket yerel bir rakip bulamazsa, büyük olasılıkla sektöründe küresel bir oyuncu haline gelmez.

Benim hatırladığım ilk para cezası 2003 yılında Telsim ve Türkcell’i roaming anlaşması yapmaya yanaşmadıkları ve hakim durumlarını kötüye kullandıkları için toplam 30 trilyon para cezasına çarptırılmıştır.

Fakat rekabet kurumunun bir açmazı vardır. Oda kendisinin rekabet edeceği bir başka kurumun olmamasıdır. Rekabet kurumu rekabetçi bir kurum değildir. Tamamen tekeldir.

Rekabet Kurumu, 2021-2022 döneminde Kurul kararlarının tüketici refahına etkisine ilişkin “Etki Analizi Raporu” hazırladı.

Kurul kararlarının tüketici refahına yıllık ortalama 67,3 milyar lira fayda sağladığı hesaplandı.

Rekabet kurumunun adını hakkedecek güzel bir çalışması olan etki analizinde . Rekabet kurumunun vergi verenlere maliyetinin ne olduğu ve buna kıyasla ne kadarlık bir tüketici refahı artışı sağladığı karşılaştırılıyor.

Söz konusu oran, ABD ile İngiltere için kurum bütçesinin 20 ile 75 kat arasında değişiyor. Benzer bir karşılaştırmayı raporumuzda biz de yapıyoruz.

Buna göre Rekabet Kurumunun 2021-2022 dönemi faaliyetleriyle sağladığı toplam refah artışının, aynı dönem için toplam bütçesinin 200 katının üzerinde olduğu görülüyor.

Ve yazımıza aşağıdaki güzel sözle son verelim.

Rakiplerinize önem verin, hatalarınızı ilk önce onlar fark eder. Antisthene

Ekleme Tarihi: 19 Şub 2023 15:00