Dünya Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2016 11:04

Rus Bilim insanları 94 ışık yılı uzaklıktan garip bir radyo sinyali yakaladı

Ratan-600 teleskopu, Dünya'ya 94 ışık yılı uzaklıktan garip bir radyo sinyali yakaladı. Bilim insanları bu sinyalin uzaylılardan gelen bir mesaj olup olmadığını tartışıyor.

Rus Bilim insanları 94 ışık yılı uzaklıktan garip bir radyo sinyali yakaladı
Ratan-600 teleskopu, Dünya'ya 94 ışık yılı uzaklıktan garip bir radyo sinyali yakaladı. Bilim insanları arasında heyecan yaratan bu sinyalin uzaylılardan gelen bir mesaj olup olmadığı tartışılıyor.

'AKILLI BİR MEDENİYETTEN GELEN MESAJ'

Rusya'ya bağlı Karaçay-Çerkesya Cumhuriyeti'ndeki Zelençukskaya Gözlemevi'nde araştırma yapan Dünya Dışı Zeka Araştırma Enstitüsü'nden (SETI) astronomlar, Dünya'dan 94 ışık yılı uzaklıktaki Güneş benzeri HD 164595 yıldızından gelen güçlü bir sinyal yakaladı.

Dalga boyu 2.7 cm (yaklaşık 11 GHz) olan sinyal bilim insanları arasında heyecan ve yaratırken, sinyalin dünya dışı 'akıllı bir medeniyetten' gelen bir mesaj olabileceği konusu bilim dünyasının gündemine yerleşti.

ABD'li ünlü astronom Paul Gilster, Centariu Dreams sitesinde yaptığı açıklamada, "Kimse bunun dünya dışı bir medeniyetin işi olduğunu iddia etmiyor, ancak kesinlikle incelemeye değer bir bulgu. Ancak bu sinyal astronomların da sürekli izleme yönünde çağrı yapmasını gerektirdiği kadar provokatif." ifadelerini kullandı.

'GÖZLEMEVİ BASINDAKİ BİLGİLERE KARŞI BİR METİN HAZIRLIYOR'

Öte yandan TASS'a konuşan teleskop araştırmacısı Yulia Sotnikova, sinyalin 'uzaylılardan gelen bir mesaj' değil karasal bir bozulma olduğunu savundu: "Geçen yıl da bu yıl da RATAN-600 güneş benzeri yıldız araştırmalarına odaklandı. Bir süre önce, bu baharda garip bir sinyal alındı, ancak incelemeler bu sinyalin dünya dışı bir medeniyetten değil, karasal bozulma olduğunu gösterdi. Gözlemevi şimdilerde basındaki bilgileri reddetmeye yönelik resmi bir metin hazırlıyor."

Kaynak: Sputnik Türkiye

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2016 11:04