Ekonomi Güncelleme Tarihi: 1 Tem 2022 11:17

Lenin'den Putin'e Rusya 1918 sonrası ilk kez dış borçta temerrüde düştü

Rusya ekonomisi, 1918'den beri ilk kez yabancı para birimi üzerinden devlet borcunu ödeyemediği için temerrüde düştü. Rusya en son Lenin zamanında temerrüde düşmüştü. 104 yıl sonra bu kez Putin aynı durumla karşı karşıya kaldı.

Rusya başkanı Putin konuşuyor

Yaşanan bu gelişme Rusya için Batı yaptırımlarının doruk noktasıydı. Rusya Maliye Bakanı durumu 'komedi' olarak nitelendirdi.

Rusya, Ukrayna'yı işgalinden sonra kendisine yapılan uygulanan yaptırımlar etrafında aylarca geçiş yolları buldu. 27 Mayıs'ta ödenmesi gereken yaklaşık 100 milyon dolarlık kredi ödemesinin süresi doldu. Rusya tarihinde ilk kez 104 yıl sonra temerrüde düştü.

Bu durum Rusya için ülkenin ekonomik, finansal ve politik bir dışlanmaya hızlı dönüşümünde ekonomisi için korkutan bir işaret olarak değerlendirildi. Euro tahvilleri Mart 2022'den bu yana sorunlu görülecek seviyelerde işlem görüyor. Yaptırımlar nedeniyle Rusya'nın merkez bankasının dış rezervleri dondurulmuş durumda ve en büyük Rus bankaları küresel finansal sistemden koptu.

Yaptırımların Rusya ekonomisine ve piyasalarına verdiği zarar ve temerrüt şimdilik sembolik bir anlam taşıyor. Rusya yaptırımların gölgesinde aynı zamanda çift haneli enflasyonla da nedeniyle son yılların en kötü ekonomik daralmasıyla uğraşıyor. .

grafik

Rusya kanadından yapılan açıklamada ödeme için karşılayacak fonlara sahip olduklarını fakat yaptırımlar nedeniyle ödeme yapmamaya zorlandıklarını söyleyerek temerrüt tanımlamasına karşı olduklarını söyledi. Rusya iddialar üzerine 40 milyar dolarlık ödenmemiş devlet borcunu Ruble cinsinden ödeyeceğini duyurdu ve Batılı ülkeler tarafından yapay olarak üretilen "mücbir sebep" durumunu eleştirdi.

*> Loomis Sayles & Company LP'nin kıdemli egemen analisti Hassan Malik, "Aksi takdirde araçlara sahip olan bir hükümetin dış bir hükümet tarafından temerrüde zorlandığı çok, çok nadir bir şey" dedi. "Tarihteki en büyük dönüm noktalarından biri olacak." * Tokyo'daki Nomura Araştırma Enstitüsü'nde ekonomist Takahide Kiuchi, "Çoğu tahvil sahibi bekle ve gör yaklaşımını sürdürecek,"

**Rusya'nın Tahvil Sahipleriyle Temerrüt Mücadelesi Daha Yeni Başlıyor **

Temerrüde düşme ile ilgili Rusya'nın tarihinde mali kriz eskilere kadar gidiyor 1998 yılındaki ruble çöküşü sırasında,Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin'in kontrolündeki Kremlin hükümeti , dış borçlara moratoryum ilan ederken, yerel borcunun 40 milyar dolarını temerrüde düşürmüştü.

Rusya hükümetinin yabancı alacaklıları karşısındaki son temerrüde düşmesi ise 1918 yılında Vladimir Lenin yönetimindeki Bolşevikler döneminde gerçekleşti ülkenin şaşırtıcı Çarlık dönemi borç yükünü reddettiği bir yüzyıldan daha uzun bir süre önceydi.

"Bankacılar ve Bolşevikler: Uluslararası Finans ve Rus Devrimi" nin de yazarı. Loomis Sayles'e göre, Lenin zamanında temerrüt bugünün parasıyla bir trilyon dolara yaklaşmıştı.

Yabancıların Nisan ayı başı itibariyle Rusya'nın avro tahvillerinin yaklaşık 20 milyar dolarlık eşdeğeri alacağı mevcut..

Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, Perşembe günü bu yaşanan durumu bir "komedi" olarak nitelendirdi ve iddiaları reddetti.

Doğu Ukrayna'daki ezici çatışmaya rağmen, Rusya hazinesine haftada milyarlarca dolar hala enerji ihracatından akış olduğunu ve Rusya'nın tahvillerini ödeme yapacak araçlara ve iradeye sahip olduğunu söyledi.

*Siluanov, açıklamasında "Herkes istediğini ilan edebilir, Ama neler olup bittiğini anlayan herkes, bunun hiçbir şekilde doğru olmadığını bilir." dedi. *

Ekleme Tarihi: 1 Tem 2022 11:17