Dünya Güncelleme Tarihi: 28 Oca 2023 20:00

Rusya Ukrayna arasında büyük savaş asıl şimdi başlıyor

Rusya ve Kiev'in her ikisinin de atılım yapması gerekiyor, ancak büyük bir saldırı, ilk kim vurursa yapsın risklerle dolu olacak. Büyük savaş geliyor

tanklar savaş cephe

Huliaipole kasabasının eteklerindeki kıştan sararmış bataklık otlarının üzerindeki berrak gökyüzünde, topçuların gümbürtüsü ve uzak ama yaklaşan bir fırtınanın gök gürültüsü gibi hızlandı.

Rus silahlı kuvvetleri Pazar günü Zaporizhia bölgesinde yeni bir saldırı başlattıklarını açıkladı, ancak Ukraynalı askerler soğukkanlı görünmüyordu. Buradaki cephe hattı 10 aydır kıpırdamadı ve Ruslar kara topraklı tarım arazilerinin engebeli tepelerini aşan siperlerinde mahsur kaldılar. Askerler, yakın zamanda bir yere gitmeyeceklerini söylediler.

Zaporizhzhia şehrinin 60 mil (100km) doğusundaki bu kasabanın etrafındaki hattı tutan 56.Mariupol motorlu piyade tugayında kıdemli bir çavuş olan Vitaly, "Geçtiğimiz birkaç hafta içinde topçulardan ve hatta tanklardan bombardımanla daha fazla faaliyet var, ancak korktukları için hattın üzerine piyade göndermiyorlar" diyor

Ancak Vitaly, adeta donmuş hattın ısınmaya başladığını kabul etti. Güney cephesinin bu kesimine gelen mermi ve roket sayısı bu ay ikiye katlanarak günde 4.000'e ulaştı. İki hafta önce Ruslar, Ukrayna hatlarını araştırmak için iki kez bir avuç dolusu tankı ileri göndermiş, ancak ateş altında geri çekilmişlerdi.

tanklar savaş cephe

Er ya da geç, büyük olasılıkla önümüzdeki birkaç ay içinde bir taraf harekete geçecek ve çıkmazdan kurtulmaya çalışacaktı. Soru şu: İlk olarak kim ve nerede vuracak?

Vitaly, "Büyük savaş bu bahar, hatta daha önce geliyor," dedi. İs

ter buraya, ister 750 millik cephe hattı boyunca başka bir yere varsın, fırtınanın bu baharda kırılması ve savaşın şimdiye kadarki en yoğun aşamasına yol açması bekleniyor.

Beklenti olarak, her iki taraf da bu zamanı savunmalarını güçlendirmek için kullanıyor. Vitaly'nin adamları barınaklarını güçlendirmek için her gün kullanıyorlar ve güneydeki ova boyunca, işgalci güç mayın tarlaları, yarık siperler, tank tuzakları ve ejderha dişleri olarak bilinen küçük beton piramitlerin falankslarından oluşan iki savunma hattı daha kurdu.

Bunlardan biri, Rusya'dan ve stratejik bir merkez olan Rusya'nın kontrolündeki Melitopol kasabasından malzeme getiren bir demiryolu hattını korumak. Yakındaki bir köy olan Polyanivka'nın, savunma duvarının bir parçası olabilmesi için bu ay nüfusundan arındırıldığı bildirildi. İkinci, en zorlu tahkimat hattı, Kırım'a giden kara boynunu koruyor.

Bu savunma hazırlıkları aşikar olsa da, Rusların gizlice saldırıya geçmek için gerekli araçları biriktirip biriktirmediği o kadar net değil. Ukraynalılar, Rusların mekanize birliklerini Kırım'dan Donetsk ve Luhansk'taki doğu cephesine doğru ilerletmesini insansız hava aracı, uydu ve insan kaynakları aracılığıyla dikkatle izliyor.

Herhangi bir zırhın sessizce kuzeye Huliaipole çevresindeki hatta yönlendirildiğine dair işaretler arıyorlar ve diğer taraftaki birliklerin hepsinin acemi askerlerden oluşmadığını, sert ve deneyimli bir deniz birimini de içerdiğini fark ettiler.

Rusya acımasızca güçlerini geliştirirken, Vladimir Putin yeni tanklar ve füzeler üretmek için ekonomiyi savaşa doğru hareket ettiriyor.

Rus genelkurmay başkanı Valery Gerasimov, birçok analist tarafından büyük bir saldırının habercisi olarak görülen bir hareketle Ukrayna operasyonlarının doğrudan başına getirildi.

Rusya'nın topyekun işgalinin ilk aşaması, Eylül'de kuzeyden, ardından Harkiv bölgesinden ve Kasım'da Kuzey Herson bölgesi ile Dinyeper'in batısındaki Herson bölgesinden geri sürülen Putin'in güçleri için yenilgiyle sonuçlandı.

İkinci aşama, Bakhmut ve Soledar kasabaları çevresinde küçük toprak kazanımları için binlerce Rus paralı askeri ve hükümlünün feda edildiği bir yıpratma savaşı girişimi ve elektrik santrallerine yönelik toplu füze saldırılarıyla Ukraynalıları boyun eğdirme çabasıydı. elektrik iletim altyapısı ve su tesisleri.

Bu ikinci aşama, neredeyse birincisi kadar tam bir yenilgiydi. Rusya, seyir füzesi cephaneliğinin çoğunu kullandı ve Ukrayna'nın elektrik şebekesi hırpalanmış olsa da, ışıklar hala açık ve Ukrayna'nın savaşma iradesi sönmemiş durumda.

Arazi

Üçüncü aşama başlamak üzere, sabit konumların üstesinden gelmek için birleşik silahları (mekanize piyade, topçu, hava gücü ve muhtemelen su yoluyla saldırı) kullanarak kesin bir avantaj elde etmek için topyekun bir savaş.

Dünya böyle bir savaş görmedi

Dünya 1980'lerdeki İran-Irak savaşından bu yana böyle bir şey görmedi, Avrupa ise ikinci dünya savaşından bu yana böyle bir şeye tanık olmadı.

100.000 olan Bosna savaşında ölenlerin sayısı büyük olasılıkla şimdiden aşıldı. Bosna'da ölenlerin çoğu Sırp güçleri tarafından katledilen sivillerdi. Ukrayna'da ölenlerin çoğu saldırgan Rus askerlerinin saflarından seçiliyor.

Ukrayna, yalnızca Rus savaşında ölenlerin sayısının 100.000'e ulaştığını iddia ediyor. Norveç istihbaratı, Rus ölü ve yaralılarının toplamının 180.000 olduğunu ve toplam Ukrayna zayiatının 100.000 olduğunu öne sürüyor.

Savaşın bu yaklaşan aşamasında büyük bir saldırı düzenlemek, çatışmanın her iki tarafı için de risklerle dolu muazzam bir girişim olacaktır. Sabit mevzilere saldırmak, insan hayatı ve makineler açısından her zaman onları savunmaktan daha maliyetli olmuştur.

Askeri kılavuzlar, saldıran gücün galip gelmek için üç kat daha güçlü olması gerektiğini söylüyor. Ukrayna'da yürütülen 21. yüzyıl savaşı, bu eğimi daha da artırdı.

Drone ve uydu gözetimi, bir atılım girişimi için toplanan bir saldırı kuvvetini tespit edebilirken, çok sayıda fırlatma roketinin yıkıcı ateş gücü, bir saldırı daha başlamadan tehdidi neredeyse tamamen ortadan kaldırabilir.

Ukrayna'nın daha iyi entegre edilmiş insansız hava aracı ve uydu teknolojisi ve daha isabetli roketler, ABD tarafından sağlanan Himars sistemi ile önemli bir üstünlüğe sahip olduğu savaşın savunma yönüdür.

Yarış, artık bu tür zorlukların üstesinden gelebilecek ve bir atılım gerçekleştirebilecek güçler oluşturmak üzeredir. Moskova zaten önemli bir asker rezervine sahip.

Geçen yıl, 300.000 asker seferber etti ve bunların yarısını minimum eğitimle doğrudan savaşa gönderdi. Kalan 150.000 kişi eğitiliyor ama ne amaçla olduğu belli değil. Kayıpları değiştirmek için parça parça döndürülebilirler veya Rusya yeni bir zırhlı tugay inşa ediyor olabilir.

Böyle bir kuvveti etkili teçhizatla donatmak zor olacaktır. Rus ordusu, kayıplarını telafi etmek için eski teçhizatı depodan çıkarıyor ve füze ve top mermisi kullanımında tasarruf sağlamaya çalıştığına dair birçok işaret var. Rusya'nın bir araya getirdiği kuvvet, savaşa başladığı kuvvetin daha aşağı, daha ucuz bir versiyonudur.

Ayrıca, Rusya kuvvetlerinin bir yıl önceki fiyaskodan taktik dersleri alıp almadığına ve şimdi uygun şekilde koordineli saldırılar düzenlemek için daha iyi durumda olup olmadığına dair ciddi sorular var.

Şu anda Rand Corporation'da kıdemli bir politika araştırmacısı olan ve Rus askeri yetenekleri konusunda eski kıdemli Pentagon analisti Dara Massicot, "Bence Rusya'nın büyük ölçekte saldırı manevrası yeteneği şu anda gerçekten zor durumda" diyor. "Bunu geçen yıl denediler ve iyi gitmedi ve bıraktıkları güçler o kadar profesyonel değil ve ekipman o kadar iyi değil."

Bununla birlikte, kötü yönetilen, yetersiz donanımlı ve hafif eğitimli birlikler bile yeterli sayıda bunaltıcı olabilir ve geçen her hafta, Rus ordusu için yeniden eğitim, yeniden teçhizat ve yeniden düşünme için başka bir fırsattır.

Çaresizce inisiyatifi ele geçirmek ve böyle bir Rus saldırısını önleyerek önce taarruza geçmek isteyen Ukrayna güçleri arasında artan bir aciliyet duygusu var. Ancak, işi yapmak için ihtiyaç duydukları araçlara henüz sahip olamamanın verdiği hayal kırıklığı da var.

Huliaipole'de Ukraynalı kıdemli çavuş Vitaly, ABD yapımı bir AR-15 saldırı tüfeği olan kendi silahını alması gerektiğine dikkat çekti. Geldiği personel arabası gönüllüler tarafından sağlandı. Tank desteğine ihtiyacı varsa, başka bir taburdan istemesi gerekir.

"Sadece altı tankımız ve onları koruyacak toplarımız olsaydı, hatlarını tam burada kırar ve gerçekten mahvederdik" dedi.

Çavuş ve yardımcısı Sergei, Ukrayna'nın yabancı ortaklarının Almanya'daki bir ABD hava üssü olan Ramstein'da kritik savaşlar için hangi ekipmanı göndereceklerini tartıştıkları gün, bölgenin kendine özgü beyaz ve mavi kulübelerinden birinin meyve bahçesinde konuşuyorlardı.

Birkaç gün sonra, savaşa Leopard 2 ve M1 Abrams tanklarının gönderilmesine karar verildi .

ABD, Fransa, İsveç ve Almanya'dan yüzlerce piyade savaş aracı, Challenger 2 tank filosu ve İngiltere'den 30 kundağı motorlu obüs de dahil olmak üzere pek çok ekipman zaten Ukrayna ordusuna gidiyor. saldırıya geçebilen mekanize birimler.

Kiev'in batılı destekçileri tarafından sağlanan her silah sistemi için, teslimat ve Ukraynalıların onu nasıl kullanacakları konusunda eğitimi için en az birkaç aylık bir gecikme olacaktır. Ülkenin savaşa başladığı silahlı kuvvetlerin yaklaşık 10'da biri olan yaklaşık 20.000 asker şimdiye kadar NATO ülkelerinde eğitildi ve 2023'ün ilk aylarında bu sayının önemli ölçüde artması bekleniyor.

Ukrayna, Rus hatlarının en zayıf olduğuna karar verdiği her yere saldırmaya çalışacak ve bu, düşman birliklerinin daha bitkin ve moralinin bozuk olduğu doğuda Luhansk olabilir.

Ukrayna ordusunun eş direktörü Oleksiy Melnyk, "Ukrayna askeri komutanlığının daha önce yaptığı gibi aynı yaklaşımı uygulamaya çalışacağını, aynı anda savaş alanını farklı yönlerdeki olası operasyonlar için hazırlayacağını ve ardından koşulların en uygun olduğu yerde saldıracağını düşünüyorum" dedi. Kiev'deki Razumkov Center düşünce kuruluşunda dış ilişkiler ve uluslararası güvenlik programları.

Önümüzdeki birkaç ay içinde bu kritik savaşların yapılabileceği üç cephe var ve bunlar birbirleriyle farklı şekillerde etkileşime girecek. Bir cepheye yapılan bir saldırı, başka bir yerde daha büyük bir saldırı için dikkat dağıtıcı olabilir veya bir düşmanın kendi saldırılarını düzenleme yeteneğini baltalamak için tasarlanabilir.

Doğu Cephesi

Son birkaç ayın en yoğun çatışmalarına sahne olan Luhansk ve Donetsk cepheleri, baharda her iki tarafta da büyük taarruzların gerçekleştirilebileceği tartışmasız en olası yerler.

Her iki bölgede de Rusça konuşanları desteklemek, Putin'in savaş için orijinal bahanesiydi ve şimdiye kadar ikisini de tamamen işgal edememek bir utanç kaynağı. Moskova, Soledar ve Bakhmut'ta muharebe alanında başarılar talep edebilmek için şimdiden binlerce kişiyi feda etti. Analistler, tamamen siyasi nedenlerle, yeni bir doğu saldırısının güçlü bir olasılık olduğunu savunuyorlar.

Askeri olarak Ukrayna için anlamlı olabilir. Masicot, Rus savunmasındaki acil zayıf noktanın, Ukraynalıların Luhansk ve kuzey Donetsk boyunca Rus ikmal hatlarını kesmek amacıyla Kreminna kasabası çevresinde amansızca baskı yaptıkları Luhansk olabileceğini düşündü.

"Daha fazla kıtlık, şikayet eden askerler ve daha fazla disiplin sorunuyla oradaki Rus cephesi bana sorunlu görünüyor" dedi.

Güney Cephesi

Güney cephesinde olanlar, nihayetinde tüm savaşın sonucunu belirleyecek. Ukrayna silahlı kuvvetleri doğuda ilk taarruzunu başlatsın ya da başlatmasın, eğer Kherson ve Zaporizhzhia bölgelerini ve nihayetinde Kırım'ı kurtarmak istiyorlarsa, bu yıl bir noktada güneye dönmek zorunda kalacaklar. Bir rota, güneydeki Huliaipole çevresinden karadan Melitopol'a doğru büyük bir zırhlı saldırı olacaktır.

Diğer daha cüretkar seçenek, Dnipro üzerinden Herson'a su yoluyla yapılan bir saldırı olacaktır. Dnipro Halici'ndeki adaların kontrolü için özel kuvvetler arasında zaten çok az bildirilen bir mücadele var.

Güney cephesindeki bir İstar (istihbarat, gözetleme, hedef belirleme ve keşif) biriminin başkanı Yaroslav Honchar, "Bu, teknelerdeki küçük özel kuvvet gruplarının savaşıdır" dedi. Rusların, “soğuk ve yağışlı yerlerde savaşmak için eğitilmiş seçkin özel kuvvetler” olarak tanımladığı kuzey filosundan özel bir birlik olan 80. Arktik Tugayı'nı gönderdiğini söyledi.

Ukrayna'nın ayrıca kendi su bazlı özel kuvvetlerini geliştirdiğine inanılıyor ve ABD, Dnipro'daki baskınlarda kullanılabilecek en son askeri destek paketinde nehir devriye araçları sağladı.

Güney ayrıca Rusya'ya stratejik bir sürpriz yapma şansı sunuyor ve Ukraynalılar tehlikenin farkındalar. Ukraynalı bir istihbarat yetkilisi, Rusların Zaporizhzhia ve Donetsk cepheleri arasındaki menteşede, Velyka Novosilka adlı bir yerde, Huliaipole'nin doğusuna ilerleyebileceğini söyledi

Yetkili, "Ruslar başarılı olursa ve bu bölgeyi ele geçirirse, kuzeye ilerleyebilecekleri ve Donetsk'teki askerlerimizin tuzağa düşebileceği çok stratejik bir nokta" dedi.

Kuzey Cephesi

Yeni seferber edilen Rus birliklerinin bir kısmı Belarus'ta eğitiliyor, ancak çoğu askeri analist, Şubat 2022'deki bozgun göz önüne alındığında, kuzeyden başka bir büyük saldırının olası olmadığını savunuyor. kuvvetleri güneyden ve doğudan uzaklaştırır. Şimdiye kadar, oradaki Rus birliklerinin, böyle bir saldırı biriminin ihtiyaç duyacağı türden bir komuta yapısına sahip bir saldırı grubu şeklinde örgütlendiğine dair hiçbir işaret yok.

SiperRusya ve Kiev'in her ikisinin de atılım yapması gerekiyor, ancak büyük bir saldırı, ilk kim vurursa yapsın risklerle dolu olacak

Belarus diktatörü Aleksandr Lukashenko, Rus kuvvetleriyle ortak konuşlanmaları duyurdu ve Ukrayna'ya karşı tehditler savurdu, ancak sınır ötesi bir saldırıda ülkesini savaşa atarsa ​​halk ve ordu içinde büyük bir direnişle karşılaşacaktı.

Ukrayna ulusal güvenlik ve savunma konseyi sekreteri Oleksiy Danilov, "Belarus, Lukashenko için siyasi bir ölüm olacağı için Ukrayna'ya savaş ilan etmeyecek" dedi.

Her iki cephedeki en başarılı saldırının bile savaşı bitirmesi pek mümkün değil. Putin zaferi rejimi için varoluşsal bir mesele haline getirirken Ukraynalılar, Rusya'nın işgal altındaki topraklardaki soykırım niyetini teslim olmayı düşünemeyecek kadar çok gördüler .

Bununla birlikte, önümüzdeki birkaç aydaki saldırılar ve karşı saldırılar, çatışmanın geri kalanı için gidişatın belirlenmesinde belirleyici olabilir. Ukrayna'nın başarısı ya da başarısızlığı, ülkenin destekçilerinin Kiev'in stratejik avantajı olan gelişmiş silahları tedarik etmeye devam etme dayanıklılığı üzerinde önemli bir etkiye sahip olacak.

Moskova'nın en önemli stratejik avantajı, geniş insan gücü rezervlerinin yanı sıra rejim ve şimdiye kadar bir bütün olarak halk için Rus yaşamının ucuzluğudur.

Melnyk, "Rusya liderliği, muazzam sayıda insanı savaşa sokmayı ve sosyal sonuçlar olmaksızın muazzam kayıplar vermeyi göze alabilir" dedi. "Uzun bir savaşta bizim için en büyük tehdit bu."

Çatışmayı kısa kesmek için Ukrayna, Rusya'yı mevcut pasif kabul durumundan şok edecek kadar büyük bir yenilgi vermeyi umuyor. Bunun neye mal olacağı henüz net değil.

Dosyahaber

Ekleme Tarihi: 28 Oca 2023 20:00