Kültür Sanat Güncelleme Tarihi: 22 Eyl 2016 11:56

Sappho’dan Sokrates’e 50 Hayat Hikayesiyle Antik Yunan Tarihi

Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Sappho’dan Sokrates’e 50 Hayat Hikayesiyle Antik Yunan Tarihi” kitabı, Antik Yunan’ın siyasi liderlerini, yazarlarını, sanatçılarını ve filozoflarını 48’i renkli 78 illüstrasyon eşliğinde anlatıyor.

Sappho’dan Sokrates’e 50 Hayat Hikayesiyle Antik Yunan Tarihi
Şehir devletlerinden oluşan küçük bir topluluğu tüm Akdeniz’i kapsayan uygarlığa dönüştüren bu kişiler kimdi? Yaşamları hakkında ne biliyoruz? Birbirleriyle nasıl bir etkileşim içindeydiler? Bütün bu soruların cevabı bu kitapta.
 
Antik Yunan dünyası oldukça geniş bir coğrafyaya yayılmıştır ve birbirinden farklı unsurları, sayısız nesli kapsar.  İnsanların inançlarını ve değerlerini ifade etmelerine olanak tanıyan ortak bir dilin varlığı, bu dünyanın kendine özgü bir kimlik geliştirebilmesinin de kilit noktasıdır. Sicilya’dan Afganistan’a, Makedonya’dan İskenderiye’ye uzanan; matematiğin ve coğrafyanın, retoriğin ve tarih yazıcılığının, resim ve heykel sanatının dünyasında gezinen; tarihçilerin ve mistiklerin, şairlerin ve oyun yazarlarının, siyasi yorumcuların ve filozofların eserleri arasında bir keşfe çıkan kitap, Antik Yunan dünyasındaki yaşamın tüm yönleriyle canlı bir tasvirini sunuyor.
 
David Stuttard, çalışmasında Yunan alfabesinin kabulünden Yunan dünyasının Roma İmparatorluğu hâkimiyetine girmesine dek 600 yıldan uzun bir dönemi kapsayan elli biyografiye yer veriyor.  Kitapta Büyük İskender gibi bir hükümdar ve komutandan Platon gibi bir filozofa, Herodotos ve Sophokles gibi yazarlardan Arkhimedes gibi bilim insanlarına dek, hepsi de kendilerinden sonraki kuşakların dünyaya bakışını şekillendirmiş ve bugün çoğumuzun içinde yaşadığı toplumların temellerini atmış kişilerin yaşamları sunuluyor. Bu birincil biyografiler, birlikte okunduklarında, Yunan tarihinin MÖ 700-100 yılları arasındaki gelişimini genel hatlarıyla özetliyor.
 
 
Sappho’dan Sokrates’e 50 Hayat Hikayesiyle
Antik Yunan Tarihi
Yazar: David Stuttard
Çeviren: Erdem Gökyaran
Sayfa: 288, Fiyat: 55 TL
YKY Tarih / Araştırma – Dünya Tarihi

YAPI KREDİDEN ÇIKAN DİĞER KİTAPLAR

Gizli Yüz

Orhan Pamuk’un yazdığı, Ömer Kavur’un yönettiği Gizli Yüz, Türk sinemasının sıra dışı, unutulmaz filmleri arasındadır.

Pamuk ’un Kara Kitap’tan alıp geliştirdiği bir hikâyeye dayanan bu film, gösterime girdiği 1991 yılında Antalya Film Festivali’nde En İyi Film ve En İyi Senaryo, Montréal Yeni Sinema Festivali’nde ise En İyi Film Ödülleri’ni kazandı.
 
Yapı Kredi Yayınları, Gizli Yüz’ün metnini, filmden seçilmiş fotoğraflarla birlikte, Orhan Pamuk’un senaryonun oluşumunu anlatan önsözüyle birlikte yayımlıyor.
 
“Kimlik, hatırlamak ve aşk konularındaki bu hikâyeyi kurarken, tıpkı bir romanı yazarken olduğu gibi, önceden hesapta olmayan bir yığın yan öğe, konucuk, tema, kişi, eşya, yer, ıvır zıvır kalemimin ucuna kendiliğinden geldiler: Unutulmuş kasabalar, çayhaneler, masalar, saat kuleleri, hayatta karşılaştığım tuhaf insanlar, kasaplar, ortalıkçı kadınlar, Şeyh Galip’ten mısralar, ağaçlar...
Yazmak, o çok söylenen basmakalıp deyişle, bir yolculuğa çıkmaksa eğer, yazmak mutluluğu da yolculuk boyunca karşınıza çıkıveren bu yol arkadaşlarını kendi dünyanıza kazandırabilmenin sevinci olmalı.”
 
 Gizli Yüz
Yazar: Orhan Pamuk
Fotoğraflar: Şahin Alparslan
Sayfa: 128, Fiyat: 12 TL 
YKY Edebiyat / Senaryo
 
Freud Olmak: Bir Psikanalistin Gelişimi
 
Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Freud Olmak: Bir Psikanalistin Gelişimi kitabında psikanalizin yanı sıra edebiyat ve yayıncılık alanındaki çalışmalarıyla tanınan Adam Phillips, sıra dışı bir Freud biyografisi sunuyor okura. Kişinin hayat hikâyesini temel alan bir tedavi yöntemi olan psikanalizin kurucusu olan Freud’un, doğumundan 50 yaşına kadarki hayat hikâyesi, Freud’un nasıl Freud olduğunun hikâyesi aynı zamanda.
 
Böylece Freud’dan sonra onu kendi bakış açısından değerlendireceksek, onun ya da herhangi bir başkasının yaşamına dair bilgimize –ve aslında onun yaşamını bilme arzumuza– biraz ironi katmalıyız. Çünkü Freud’un sorguladığı ve bize farklı okumayı öğrettiği tam da yaşamlarımız ve başkalarının yaşamlarıyla ilgili kendi kendimize anlattığımız hikâyelerdir.
 
 
Freud Olmak: Bir Psikanalistin Gelişimi
Yazar: Adam Phillips
Çeviren: Şahika Tokel
Sayfa: 160, Fiyat: 14 TL 
YKY Edebiyat / Psikoloji Bilimi
 
Dinozorların Kayıp Dünyası

Dinozorlar âlemi, bırakın evrimin bir kusuru olmayı, yeryüzündeki yaşamın en şaşırtıcı evrelerinden birini oluşturur. İki veya dört ayaklı, etobur (Tyrannosaurus rex) veya otobur (Diplodocus) olabilen, bazıları birkaç kilo (Compsognathus), bazıları ise onlarca ton gelen (Brachiosaurus) bu kara sürüngenleri inanılmaz çeşitlilikleri içinde 150 milyon yıl boyunca gezegene hükmetmişlerdir. Yok oluşları ise gizemini hâlâ korumaktadır. Bu yok oluş uzun ve acımasız bir süreç miydi, yoksa aniden mi gelmişti? Dev bir göktaşının dünyaya çarpmasının mı, yeryüzünü yüzyıllar boyunca karanlığa mahkûm eden bir yanardağ püskürmesinin mi yoksa Kretase döneminin sonunda deniz seviyelerindeki ciddi bir alçalmanın mı sonucuydu?

Jean-Guy Michard, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan Dinozorların Kayıp Dünyası kitabında okuyucuyu kendisiyle birlikte harika bir zaman yolculuğuna çıkararak paleontolojik bir araştırmaya girişmeye, dinozorların kayıp dünyasını keşfetmeye çağırıyor.
 
Dinozorların Kayıp Dünyası
Yazar: Jean-Guy Michard
Çeviren: Ali Berktay
Sayfa: 144, Fiyat: 25 TL 
YKY Genel Kültür
  
Tez - Antitez – Sentez
Selim Turan’ın Sanat Serüveni

 
 Selim Turan’ın altmış yıla yayılan sanat serüveninin tez, antitez, sentez kavramlarıyla örülmüş bütünlüğü, Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan ve Selim Turan’ın Sanat Serüveni’nin anlatıldığı “Tez - Antitez – Sentez” kitabında bir araya geldi.
 
Bir ressam olarak Turan, yapmacık sözü değil esinlendirici, açık seçik formu aradı. Kurgularıyla, renk bütünlükleriyle bir atmosfer oluşturmayı başaran soyut kompozisyonları, onun özverili çabasının ürünüdür. Sanatçı bu sayede, kütlesel formların egemen olduğu yalın, benzetmelere yer vermekten kaçınmayan, renk bakımından çoğu kez siyah ve koyu tonların hâkim olduğu bir görsel dil geliştirdi. Kendini farklı stillere zorlamadı; içinden geldiği gibi belli bir çizgisellikten uzakta çalıştı. Kompozisyonlarını tekrar etmekten kaçınmaması, formlarını hem figüratif hem de soyut imgelere göre kurgulaması, onun belirgin özellikleri arasındadır.
 
1947 ile 1960 arasında Paris’te sanat yaşamının en üst noktasına çıkarak birbirinden ilginç deneylere giren sanatçı, soyut resimlerinde geliştirmiş olduğu ifade zenginliğiyle Modern Türk resminde ayrıcalıklı bir konuma sahiptir.
 
Tez - Antitez – Sentez 
Selim Turan’ın Sanat Serüveni
Hazırlayan: Necmi Sönmez
Sayfa: 496, Fiyat: 105 TL 
YKY Sanat / Türk Ressamları
 
 

Ekleme Tarihi: 22 Eyl 2016 11:56