Kulis Güncelleme Tarihi: 9 Eyl 2023 10:00

Seçim için İyi Parti'de tek başına ve CHP ile ittifak krizi

İYİ Parti içinde yerel seçimlerde CHP ile işbirliği yapılması konusu, partinin içindeki bazı yöneticiler arasında tartışma konusu haline geldi

meral-aksener

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, genel seçimler sonrasında partisinin yerel seçimlere tek başına gireceğini açıklamış olsa da, bazı parti üyeleri ve yöneticiler CHP ile işbirliği yapılması gerektiğini düşünüyor.

İYİ Parti içinde işbirliğine yakın duranlar olduğu gibi, karşı çıkanlar da bulunuyor. Bazı İYİ Partili yetkililer, işbirliği ihtimalinin gündeme gelebileceğini ve temasların olabileceğini belirtiyor.

Özellikle Ankara'da, İYİ Parti'nin CHP adayı Mansur Yavaş'a destek vermesi, ancak bazı ilçelerin İYİ Parti'ye bırakılması gerektiği konusunda görüşler öne çıkıyor.

iyi parti

CHP ile İYİ Parti arasındaki iletişimin iyi olduğu ve hangi bölgelerde işbirliği yapılabileceği konusunda karşılıklı anlayış olduğu belirtiliyor. Özellikle Ankara'da Etimesgut ve Gölbaşı gibi ilçelerin İYİ Parti tarafından talep edildiği ifade ediliyor.

Ankara'nın Gölbaşı ilçesi, nüfusu az olmasına rağmen milliyetçi-Ülkücü oyların yoğunlaştığı bir bölge. İYİ Parti'nin bu ilçeyi kazanması durumunda, MHP ile rekabet etme olasılığı yüksek. CHP ise Etimesgut ilçesini kazanarak Ankara'da güçlü bir sonuç elde etmek istiyor.

Mamak ilçesi de muhalefet partileri arasında rekabetin yoğun olduğu bir diğer bölge. İYİ Parti'ye verilip verilmeyeceği konusunda belirsizlik sürerken, CHP içinde de bu ilçeden adaylık için ciddi bir yarışın yaşandığı ifade ediliyor. Bu sebeple, muhalefet partileri Ankara'da güçlerini birleştirerek seçim sonuçlarını olumlu etkilemeye çalışabilirler.

Akşener’i Yavaş ve İmamoğlu etkiledi

İYİ Parti lideri Meral Akşener, "ittifaksız" bir şekilde yerel seçimlere katılma kararı almak için 13 Eylül'de Genel İdare Kurulu'nu (GİK) toplayacak. Parti içinde birçok isim, İYİ Parti'nin seçimlere "ittifaksız" bir şekilde girmesi gerektiğini savunuyor.

Bu görüşü destekleyen kurmaylar, büyükşehirleri kaybetmeyi göze alarak, partilerinin "CHP'nin uydusu" olarak görülme imajından kurtulması gerektiğini dile getiriyor.

Parti kaynaklarına göre, Akşener önceden büyükşehirlerde işbirliği yapma eğilimindeydi. Ancak İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun "İstanbul ittifakını kurma" ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın "rozetsiz aday" açıklamalarının ardından, Akşener işbirliğinden vazgeçme kararı aldı.

Öte yandan, bazı GİK üyeleri ittifak ihtimalinin hala masada olması gerektiğini savunuyor. Bu kurmaylar, aksi takdirde büyükşehir belediyelerinin Cumhur İttifakı'na geçebileceğini iddia ediyorlar.

Ekleme Tarihi: 9 Eyl 2023 10:00