Sağlık Güncelleme Tarihi: 24 Oca 2024 14:00

SGK her 100 ilaçtan 38'ini ödemiyor

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) her 100 ilaçtan 38'ini ödemediğini açıkladı ve "sorumlusu biz değiliz" dedi.

ilaç

Türk Eczacıları Birliği Başkanı: İlacın Fiyat Farkını Vatandaş Ödüyor

Türk Eczacıları Birliği Başkanı Arman Üney, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından bedeli ödenen 8,827 kalem ilacın 3,393 adedinde hastaların ilacını alabilmesi için fiyat farkı ödemesi gerektiğini açıkladı. Üney, bu durumun 2024 yılında katılım payı haricinde yaklaşık 18 milyar TL'nin vatandaşın cebinden çıkmasına neden olacağını belirtti. Antibiyotikler, kanser ilaçları, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, mide ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, şeker ilaçları, epilepsi ilaçları, ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler gibi birçok ilaçta fiyat farkı çıktığını ifade eden Üney, hastaların ilaca ulaşmasında sıkıntı yaşandığına dikkat çekti.

Üney'in Açıklamalarından Bazı Önemli Başlıklar:

  • Antibiyotikler, kanser ilaçları, ağrı kesiciler, tansiyon ilaçları, mide ilaçları, kalp ilaçları, kolesterol ilaçları, bulantı ilaçları, ateş düşürücü ilaçlar, şeker ilaçları, epilepsi ilaçları, ruhsal bozuklukların tedavisinde kullanılan ilaçlar, kas gevşeticiler, alerji ilaçları, alzheimer tedavisinde kullanılan ilaçlarda fiyat farkı çıktığını belirten Üney, hastaların ilaca erişiminde sıkıntı yaşadıklarına dikkat çekti.

  • Hastaların ilaca erişiminin önündeki engellerin diğer bir boyutunu da hastaların pek çok kalem ilaçta ödemek zorunda kaldığı yüksek fiyat farkları oluşturuyor.

  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli ödenen 8,827 kalem ilacın 3,393 adedinde hastanın ilacını alabilmesi için fiyat farkı ödemesi gerekiyor. Yani geri ödeme kapsamında olan ilaçların yüzde 38’inde fiyat farkı çıkıyor.

  • Farklı bir düzenleme yapılmadığı takdirde 2024 yılında katılım payı haricinde 18 milyar TL civarında bir fiyat farkının hastaların cebinden çıkacağı tahmin ediliyor.

  • Her zaman hastaların ilaca kolay, hızlı ve güvenilebilir bir şekilde erişmesini savunan eczacılar olarak, eczanelerimizde her gün karşı karşıya kaldığımız bu olumsuz tablodan ve hastalarımızın ilaca erişimde yaşadığı engellerden büyük rahatsızlık duymaktayız. Bir kez daha belirtmek isteriz ki yaşanan bu sorunların sorumlusu kesinlikle eczacılar değildir.

Ekleme Tarihi: 24 Oca 2024 14:00