Sağlık Güncelleme Tarihi: 15 Tem 2022 00:00

Sıcak çarpması nedir ve sıcak çarpmasından nasıl korunuruz?

Tüm dünyada aşırı sıcaklar bebekleri, çocukları, yetişkinleri, yaşlıları ve evcil hayvanları tehdit ediyor. Pekiyi sıcak çarpmasına karşı ne yapmalı?

aile kadın erkek evcil hayvan bebek ev

Dünyada yaşanan karbon emisyonu nedeniyle küresel ısınma meydana gelirken, dünya genelinde 1,2 derece artan sıcaklıklar tüm canlıların yaşamını tehdit ediyor.

Özellikle yaz aylarında "sıcak çarpması" "güneş çarpması" veya "sıcak bitkinliği" vakalarına sık sık rastlanmaya başlandı. Bu tür durumlarda öncelikle tedbir alabilmek için "sıcak çarpması nedir, sıcak çarpmasının belirtileri nelerdir, sıcak çarpması nasıl anlaşılır" gibi soruların cevaplarının bilinmesi gerekiyor

Aşırı sıcaklar elbette yetişkinleri bebekleri, çocukları ve yaşlıları da etkiliyor. Özellikle korumasız sınıf olarak nitelendirilebilecek bebek çocuk ve yaşlılara sıcak çarpmasında ilk yardım nasıl yapılır ve sıcak çarplarına ne iyi gelir" bilgi sahibi olmak gerekiyor.

Aşırı sıcaklar konusunda kolektif tedbirlerin yanı sıra bireysel tedbirler de sıcak çarpması tedavisinde kritik rol oynuyor. Üstelik sıcak çarpması ve sıcaklar nedeniyle yaşanan olumsuz durumlar bebekleri, çocukları, yaşlıları ve yetişkinleri derinden etkiliyor

İşte bu haberde "bebekleri ve çocukları aşırı sıcaklarda sıcak çarpmasına karşı nasıl koruruz?", "Sıcak çarpmasına, güneş çarpmasına karşı yaşlılarda ne tür önlemler almalı? Evcil hayvanları sıcak çarptığını nasıl anlarız? Sıcak çarpmalarının belirtileri nelerdir ve evcil hayvanları veya barınak hayvanlarını aşırı sıcaklarda sıcak çarpmasına nasıl koruruz." gibi sorulara cevap aradık. Ayrıntılar Dosyahaber.com 'da...

Kendinizi ailenizi ve evcil hayvanlarınızı sıcaktan nasıl korursunuz?

Sıcak çarpması nasıl anlaşılır?

Nefes almanız zorlaştıysa, sıcak nedeniyle yorgunluk ve bitkinlik hissediyorsanız, dikkat edin çünkü aşırı sıcak çarpması sonucu ölümle sonuçlanacak durumlarla yüz yüze kalabilirsiniz.

Kaslarda kram varsa, Baş dönmesi gerçekleşiyorsa, davranışlarınızda bozulmalar ve sinirlilik hali artmışsa, bilinç kaybı görülüyor kişi serap (hayal) görüyorsa, güçsüzlük ve yorgunluk hissediliyorsa, Midede kramplar, bulantı ve kusma gibi durumlar söz konusu ise, başta aşırı terleme varken sonrasında azalmışsa, kişinin derisi solmuş veya aşırı sıcaksa bu tür belirtiler, sıcak çarpmasının veya güneş çarpmasının sonucudur.

Pekiyi sıcak çarpmasını diğer rahatsızlıklardan nasıl ayırabilirsiniz?

Kendinizi arkadaşlarınızı, ailenizi ve evcil hayvanınızı aşırı sıcaklardan korumanın yolları neler birlikte baklım...

Bu yıl dünyanın birçok yerinde eşine benzerine az rastlanır yaz yaşanıyor eşi görülmemiş sıcaklar dünyayı deyim yerinde kavuruyor. Tren rayları bile genleşerek şekil bozukluğuna uğruyor ve sıcaklardan büyük oranda etkileniyor.

Dünya çapında Ulusal Sağlık Kuruluşları dördüncü seviyede sıcaklarla ilgili ısı acil durumu ilan ediyor. 5. Seviye yok. Yani son noktaya vardı.

İngiltere’de Grantham İklim Değişikliği Enstitüsü araştırmacılarından Martin Siegert, dünyanın aşırı ısınma yaşadığına şüphe olmadığını söylüyor. Asya’da Pakistan ve Hindistan kelimenin tam anlamıyla dayanılamaz seviyeye gelen sıcaklar nedeniyle dünyada cehennemi yaşıyor.

Siegert’e göre karbon emisyonları nedeniyle dünya olması gereken ısıdan 1,2 derece daha sıcak. Bu durum da canlılar açısından yaşamı daha zor kılıyor. Bu durum devam ederse dünyanın fazladan 0,3 derece daha ısınması bekleniyor. Siegert’ın çalışmaları aşırı ısınmanın sıcaklığa bağlı olayları hem arttıracağını hem de daha şiddetli hale getireceği tespitini yapıyor.

2022 sonuna kadar ,dünyanın fazladan 1,5 derecelik ısınması sıfırlanamazsa sıcaklar beklenenin de üzerine çıkacak. İklim ısınması ya da küresel ısınma adını verdiğimiz durum daha önce hiç tanık olmadığımız korkunç sonuçları beraberinde getirecek.

Doğal dengeyi bozan bu durum karşısında dünya vatandaşlarının ellerinden gelebilecek tek çözüm, seslerini, oylarını kullanmak ve politikacıların acilen karbon emisyonlarını azaltmaya yönelik acil önlemler almasını sağlamak ve onları harekete geçirmek.

Bu konuda Greenpeace ve Friends of the Earth isimli birçok küresel çapta hayır kurumu ve sivil toplum kuruluşu sürecin önüne geçecek pratik çözümler sunuyor.

Aşırı sıcaklardan kendimizi ailemizi ve evcil hayvanlarımızı nasıl koruruz?

Küresel ısınmayla ilgili dünya açısından tablo hiç de iç açıcı görünmüyor. Diğer taraftan kolektif tedbirlerin yanı sıra bireysel tedbirler de önem taşıyor. Aşırı sıcaklardan ebeveynleri, yaşlılarımızı, çocuklarımızı ve hatta evcil hayvanlarımızı korumak gerekiyor.

Yakın çevremiz de ısı bitkinliği ve sıcak çarpması riski ile karşı karşıya.

**Pekiyi onların rahatsızlıklarının aşırı sıcaklar ile ilgili olduğunu nasıl anlayacağız ve olası sıcak çarpmaları karşısında öncelikle nasıl korunacağız ve tedavi etmek için hangi bilgilere hatta ne tür acil tıbbi yardım bilgilerine ihtiyacımız var? **

Aşırı sıcaklarda öncelikle yapılması gerekenlerin başında bol bol su içmeye istikrarla devam etmek gerekiyor ve diğer taraftan ne kadar sıklıkla tuvalete gidildiğinin takip etmesi de önemli veri sunuyor.

Sıcak çarpması olayı gerçekleştiğinde insan beyni vücut ısısını düzenleme yetisini kaybediyor.

Bu durum öncelikle potansiyel olarak karaciğerde, böbreklerde, kaslarda ve özellikle kalpte bir dizi hasara yol açabiliyor.

Üstelik sıcak çarpmasına maruz kalan kişilerin beyinleri vücudun dengesi konusunda kontrolü kaybettiğinde acil durumlarda insan bedeni çok az uyarı veriyor, sorun çok hızla gerçekleşiyor ve sonuçları bakımından ölümcül olabiliyor.

Sıcak çarpmasının ve sıcak bitkinliğinin belirtileri neler?

Sıcak çarpmasının tehlike sınırına ulaşmadan insanlarda sebep olduğu en bariz etkilerin başında özellikle de yetişkinlerde “sıcak bitkinliği” görülüyor.

Sıcak çarpması önemsiz değil tam tersine önemsenmesi gereken acil bir durum olduğuna dikkat çeken Ambulans Tıbbi Direktörü Dr. Lynn Thomas, ısı bitkinliği ile karıştırılmaması gerektiğini söylüyor.

Dr. Thomas, Son dönemde insanların sağlık problemleri ile karşılaştığında ağırlıklı olarak internete bakarak teşhis koymalarına dikkat çekiyor.

Sıcak bitkinliğinin ve sıcak çarpmasının semptomlarını anlamak için internete bakmak faydalı olsa da uyarıyor. Sıcak bitkinliği insanların deneyimlediği sevimsiz bir duygu ve ihmal edilmemesi gerekiyor gerektiğini ifade ediyor.

Sıcak bitkinliğinin belirtileri arasında baş dönmesi, kafa karışıklığı, baş ağrısı ve kramplar görülebiliyor. Kızılhaç’a bağlı Ulusal Toplum Eğitimi Ekibinden Dafydd Beech, belirtilere ve risklere dikkat çektiği açıklamasında terleme ile birlikte, ciltte serinleme görülürken, kişinin hasta hissedebileceğini, daha hızlı nefes alıp verebileceğini ve kalp çarpıntılarının meydana gelebileceğini ifade ediyor.

Benzer belirtiler başka rahatsızlarda da söz konusu olabiliyor. Sıcak çarpması ile karşı karşıya kalan kişinin baş dönmesi, baş ağrısı, rahatsızlık duyma gibi durumların yanında en ciddi belirti olarak sıcak, kızarmış ve kurumuş cilt gösteriliyor. Sıcak çarptığında vücut terleme yeteneğini kaybediyor.

Sıcak çarpması neticesinde vücut aldığı ısıyı kaybedemiyor ve sıcaklık dengesini beyin sağlayamayınca beden daha da ısınmaya devam ediyor. Muhakeme yeteneğini yitiren insan yoğun bir kafa karışıklığı ve karmaşa yaşıyor. Bilinçsiz hale gelebiliyor veya nöbet geçiriyor.

Belki de en tehlikeli nokta tam da burası. Eğer kişi su tükettiği halde iyileşmiyor, serinlemiyorsa ve ortam sıcak olmasına rağmen vücut terlemiyorsa, yine vücudu su içmeyi veya su tutmayı başaramıyorsa, ortamda 40 derecenin üzerinde ısı varken halen vücut tepki vermiyorsa vakit geçirmeden 112 gibi acil yardım talebinde bulunmak gerekiyor. **Çünkü sıcak çarpması kalbin durmasına da yol açabiliyor.

Eğer kişiyi sıcak çarpmış ise kafa karışıklığı ve karmaşa yaşayacağından bu semptomları kendinde tanımlaması daha da zorlaşıyor. Yalnız yaşayan insanlarda sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması riski ise kat kat artıyor.

Sıcak çarpması yaşayan insanın kafa karışıklığı yaşadığını fark etmesi ve bilmesi pek mümkün değil o nedenle uzmanlar kişinin daha kötü hissetmeye başladığında sadece bir duyusuna odaklanarak, dikkati bir alanda toplamalarını ve yolunda gitmeyen şeylerin farkına varmalarını tavsiye ediyor.

Buna ek olarak evde ya da dışarıda serin bir yerde kalmak ve efor gerektiren işlerden kaçınmak öneriliyor. Susuz kalmamak, tuvalete çıkma sıklığı, idrar rengine (normalde açık sarı olmalı) dikkat etmeli.

Ayrıca rutin bir ilaç kullanılıyor ise bunun yan etkilerine de dikkat etmek farkında olmak büyük önem taşıyor. Kullanılan bazı antidepresan ilaçların yüksek sıcaklıkları yönetme veya terleme yeteneğinde azalma gibi etkileri de görülebiliyor.

Bir acil durum senaryosu olması gerektiğine dikkat çeken uzmanlar gerekirse yardım çağırmak için iletişim kuracak yöntemler oluşturulmasını, cep telefonunun yanında olmasını tavsiye ediyor.

Bir yakınınız sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği ile karşı karşıya ise ne yapmak gerekiyor?

Uzmanlara göre sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasında insanların ilk yardımı aslında sağduyulu olmak. Böyle bir durum ile karşılaşıldığında kişinin serin bir alan götürülmesini, içmesi için su verilmesini (sıcak çarpanlar için su tüketimi mümkün olmayabilir), cildinin soğuk ıslak bir sünger veya soğutucu sprey ya da buz torbaları ile serinletilmesini, bedende buharlaşmaya yardımcı olması için bedenine soğuk su dökülmesi hatta durum ciddi ise soğuk ve nemli giysilere sararak serinletilmesini öneriyor.

Sıcak Çarpan insana ne yapmalı? Sıcak çarpmış veya güneş çarpmış kişi acilen serin bir ortama alınır, üzerindeki sıkı ve kalın giysiler çıkarılar veya gevşetili ve kusma neticesinde boğulma tehlikesi geçirmemesi için yan tarafına yatırılır. Sıcak geçmiş kişinin vücut ısısını düşürmek için baş kısmına ve göğsünün olduğu bölge ile koltukaltına soğuk suyla ıslatılmış bez veya soğutucular uygulanır.

Uzmanlar sıcak bitkinliği yaşayan kişinin ani soğuk şoklarla bitkinliğin azaltılmasının ve bedenin aniden soğutulmasının zararlı olabileceğine dikkat çekiyor.

Sıcaklık bitkinliği veya güneş çarpması durumunda kişinin banyoya sokulup birden soğutulduğu alışkanlığına dikkat çekerek önemli olanın yavaş ve istikrarlı şekilde soğutmak olduğunu belirtiyor.

Sıcak Çarpmalarında yaşlı insanlara nasıl müdahale etmeli?

Daha yaşlı insanlar ile ilgili sıcak çarpması veya sıcak bitkinliği görüldüğünde ne yapmalı soruna uzmanlar gençler için de yaşlılar için de sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması semptomlarının aynı olduğunu fakat yaşlıların su kaybına (dehidrasyon) karşı daha savunmasız **olduklarına vurgu yapıyor. Semptomlar görülen yaşlılarda sıcakla ilgili hastalık riskleri su içme yetisini kaybettiklerinden daha dikkat edilmesi gerekiyor.

Yaşlılık hali, bireylerde bazı hastalık belirtilerinin fark edilememesi nedeniyle endişeye neden oluyor. Bu nedenle çevrenizdeki yaşlıları ve ileri yaştaki yakınların durumunu daha sık denetlemek gerekiyor.

Aşırı sıcaklarda yaşlıların içeride kalmaları ya da pencerelerini perdelerini kapalı tutmaları önem arz ediyor. Diğer taraftan Demans rahatsızlığı yaşayan hastaların su içmeye ikna edilmesi ise ayrı bir zorluk olarak karşımıza çıkabiliyor.

Yetişkinlerde sıcak çarpması tedavisi ne kadar sürer?

Sıcak çarpması veya diğer adıyla güneş çarpması belirtileri ile bir sağlık kuruluşuna başvuran yetişkinlerde başka bir rahatsızlık söz konusu değilse, güneş çarpması nedeniyle tedavi süreleri hastaların hastaneye yatmasından itibaren 24 saat gibi bir süreyi kapsamaktadır. 1 gün hastanede gözetim altında tutulan hastaya sıvı terapisi tedavisi uygulanır. Hastanın müşahade altında tutulduğu süre içerisinde, vücut sıcaklığı sık sık kontrol edilir ve hastada herhangi bir komplikasyon oluşmadığı kanısına varıldığından taburcu edilir.****

Çocuklarda sıcak çarpmaları için ne yapmalı? Sıcak bitkinliği yaşayan çocuklara nasıl müdahale etmeli?

Yaşlılarda olduğu gibi çocuklarda da sıcak çarpmalarına veya sıcak bitkinliğine dikkat edilmesi gerekiyor. Çünkü çocuklar genellikle özellikle oyuna daldıklarında serinlemek istediklerini ifade etmiyorlar.

Çocuklar ve bebeklerde sıcak çarpmalarında çok daha dikkatli olmak gerekiyor. Çocuklar havanın sıcaklığına aldırış etmeden dışarıda zaman geçirmeyi seviyorlar. Üstelik yeterince bilinç oluşmadığından ateşli olduklarını ve içeri girmeleri veya gölgede bulunmaları gerektiğinin ayrımına varamıyorlar.

Uzmanlar, ebeveynlere çocukların tuvalete gidip gitmediklerinin ve su içip içmediklerinin takip edilmesini önemle öneriyor.

Sıcak çarpması ve sıcak bitkinliği rahatsızlıkları tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi çocuklarda da aynı özellikleri gösteriyor. Fakat bebekler sıcak bitkinliği yaşadıklarında bedenlerinin verdiği tepki fazla etkileşime girmeme ve uyku hali olarak kendini gösteriyor.

National Childbirth Trust’ta görevli doğum sonrası sağlık çalışanı Claire Maguire bebekleri serin tutmak için anne ve babalara içeride kalmaları veya dışarıya günün erken saatlerinde çıkmalarını öneriyor.

Bebek arabaları ile dışarı çıkartıldıklarında pusete konmalarını ve pusete gölge etmek için gölgelik takmaktan kaçınılması gerektiğini belirtiyor. İlk başta güneşten korumak için takılan pusetler bebek arabasının içinin ısınmasına ve önlemeye çalışılan ısının artmasına ve aşırı ısınmaya neden olabileceğini söylüyor.

Uzmanlar bebeğin normal vücut sıcaklığına ebeveynlerin aşina olması gerektiğini ve bebeğin bedeninde ısısının daha soğuk olan kısımlarından değil boyun veya göğsünün arkasından ölçülmesini öneriyor. Bu şekilde bebeğin aşırı sıcağa maruz kaldığı daha iyi anlaşılabilir.

Bebeklerde sıcak çarpmalarını önleme ve aşırı sıcaklarda bebekler için oda serinletme yöntemleri

Klima kullanmak yerine uzmanlar, bebeğin odasını soğutmak için, üst tarafı kesilmiş bir plastik şişeye su doldurup vantilatörün önünde tutarak odanın serinletilebileceğini belirtiyor.

Bebekler için yatak odalarının ideal sıcaklığının 16-20 derece arasında olması öneriliyor. Sıcak havalarda ise bu koşulları sağlamak zorlaşıyor. Dörte üçü su dolu 2 litrelik bir pet şişe suyu derin dondurucu dondurduktan sonra buzu bir kaba alıp vantilatörün önünde odayı kullanmadan yarım saat önce serinletmek klima görevi görebilir.

Uzmanlar bu işlem yapılırken veya oda soğutulurken vantilatörün doğrudan bebeğe doğrultulmaması konusunda ebeveynleri uyarıyor. Çünkü bebeklerin bu değişen koşullara uyum sağlaması pek mümkün olmuyor.

Uzmanlara göre vücudun su ve elektrolit düzeyinin belirli bir ölçüde tutulması yani hidrasyon çok önemli. Bebeklerin vücut hacimleri küçük olduğundan su kaybına karşı çok savunmasızlar. Susuz kaldıklarında yetişkin birine göre bebeklerin sağlıkları daha hızlı etkileniyor.

Anne sütü alan bebekler ise daha sık süt emmek isteyebilir. Diğer taraftan mama ile beslenen bebeklere, eğer 6 aydan küçüklerse, serbest akışlı damlatmayan bardakta kaynatılıp soğutulmuş az miktarda su verilebilir. Buradaki bebeklerden daha büyük yaştakilere ise uzmanlar bebeği serinletmek için farklı ateşli hastalıklardan da alışık oldukları bedenlerine ıslak bez konulmasını öneriyor.

Eğer bebek çok daha küçükse ve kalp ritminin nasıl olduğu konusunda anne babanın bir fikri yoksa o zaman ebeveynlere 6 kez bebek bezi değişimini dikkate almaları gerektiği bilgisi veriliyor şayet farklı bir durum söz konusu ise acil servis hizmetlerini aramaları tavsiye ediliyor.

Bebekler ve çocuklar için ilk yardım uygulamalarını ücretsiz gerçekleştiren sağlık kuruluşlarından da yaralanılabilir.

Güneş çarpması ölüme neden olur mu? Normal insanlarda vücut sıcaklığı normalde 36,5-37 derece iken güneş çarpmasıyla vücut sıcaklığı, aniden 44 dereceye kadar yükselebilir. İnsanlar için bu sıcaklıkta uzun süre yaşamak mümkün değildir. Vücut ısısı düşürülmezse sıcak çarpması ölümcül hale gelir. Ağır güneş çarpmalarında ülkemizde ölüm oranı yüzde 25 seviyelerindedir.

Evcil Hayvanlar aşırı sıcaklardan nasıl korunur?

İnsanlar kadar hayvanlarda aşırı sıcaklardan etkilenen canlılar arasında yer alıyor. Özellikle evcil hayvan sahipleri aşırı sıcak yaz dönemlerinde evcil hayvanları için çeşitli çözümler arıyorlar.

İngiltere Kraliyet Veterinerlik Koleji’nden evcil hayvanların acil ve kritik klinik bakım uzmanı Dr. Karenn Humm, özellikle tüylü evcil hayvanların aşırı sıcaklara bağlı hastalıklara karşı savunmasız olduğuna dikkat çekiyor.

Özellikle evcil hayvanlar içerisinde aşırı kilolu olanlar, soğuk iklim koşullarında yaşamaya alışık kürklü olanlar, pug ve buldog gibi yüz hatları düz olan köpekler, daha fazla risk altında bulunuyor.

Köpeklerin gerçekten terlemeyeceğine dikkat çeken Humm, etkili bir biçimde nefes almadıkları durumlarda vücut ısılarını kendiliğinden düşüremeyeceklerini söylüyor.

Köpeklerin tehlikeli biçimde aşırı sıcakladıklarını, vücutlarının aşırı ısındığına dair özel belirtiler ise söz konusu olmadığından anlamak zorlaşıyor.

Diğer taraftan eğer evcil hayvanınız normalden daha gürültülü soluyorsa bu bir uyarı işareti olabilir. Aşırı sıcaklarda hayvanlar huzursuz olabilir, talimatlarınıza karşı kayıtsız kalabilir ve sıra dışı görünüm sergileyebilir.

Sıcaklardan aşırı etkilenen evcik hayvanlarda özellikle köpeklerde, salya akıtmak, ishal ve kusma gibi belirtiler gösterebilir. Daha da ileri durumlarda hayvan çökebilir veya nöbet geçirebilir.

Uzmanlar evcil hayvanlarla ilgili böyle bir durum gözlenmesi durumunda hızla harekete geçmenin önemine dikkat çekiyor. Aksi takdirde evcil hayvanların aşırı sıcak nedeniyle enzim hasarına maruz kalması geri dönülemez durumlara örneğin çoklu organ yetmezliğine veya ölüme yol açabiliyor.

Uzmanlar, şüphe duyulduğunda veya hayvanların görünümlerinde olağan dışı bir hal olduğunda, sahiplerinin veterinerlerine başvurmaları gerektiğine dikkat çekiyorlar.

Özellikle hayvan gürültülü nefes alıyorsa, koordinasyonu eksik ise, hareket ederken tökezliyorsa, sarhoş gibi hareket ediyor, zor uyanıyor, bayılmışsa doğrudan veterinere başvurmak ilk ve en önemli adım. Uzmanlara göre esas olan evcil hayvanlar bu duruma gelmeden tedbiri almış olmak.

Sıcak çarpan köpekler nasıl anlaşılır? Sıcak çarpan köpeklere ne yapmalı?

Önleyici tedavinin en doğrusu ve iyisi olduğuna dikkat çeken uzmanlar, evcil hayvan sahiplerine aşırı sıcaklarda hayvanlarını gölgede tutmalarını, sakin kalmalarına yardımcı olmalarını ve su vermelerini öneriyor.

Köpeklerin derisini suyla serinletmek önemli diğer taraftan ıslak havluyla serinletenlerin havluyu değiştirmelerini veya sık sık ıslatmalarını tavsiye ediyor.

Sıcaklarda çabuk kuruyan havlular eğer yeniden ıslanmaz ise örneğin köpek gibi evcil hayvanları izole edebileceği ve ısıyı arttıracağına dikkat çekiyor.

Köpek davranış uzmanları ise bazı köpeklerin donmuş kemik suyu ile oynamaktan hoşlandığını hatırlatarak çocuk havuzlarının da serinletmek için kullanılabileceğini söylüyor.

Vantilatörleri açmak, içinde buz parçaları olan soğuk suları kaplarına koymak, fayans gibi serin yüzeylerde durmalarına yardımcı olmak, haşlanmış yumurta veya havuç gibi serinletici atıştırmalıkların faydası oluyor.

Tüyleri uzun köpeklerin nasıl görüneceklerine aldırış etmeden tüylerinin traş edilmesi de fayda sağlıyor. Özellikle derilerinin serin yüzeylerle temas etmesi için karın bölgesi ve göğüs bölgesi tüylerinin kısa olması önem taşıyor.

Diğer bir önemli konuda sıcak havalarda hayvanların araç içerisinde havasız ya da mahsur bırakılmaması.

Sabah ve akşam köpeklerini gezdiren evcil hayvan sahiplerinin sabah erken veya gece geç serin saatleri seçmeleri tavsiye edilirken aşırı sıcaklarda bu rutin de uygulanmayabilir.

Bazen aşırı sıcaklarda hiç yürümemeleri yürümelerinden iyi ve hayati öneme sahip.

Kısa bir süre önce evcil hayvanlar üzerinden yapılan bir araştırma köpeklerin, sıcağa bağlı hastalık olaylarının dörtte üçünün egzersizler nedeniyle çıktığını ortaya koydu.

Köpeklerin sıcakta potansiyel sinirlilik ve saldırganlık seviyelerinin arttığı, sevme, okşama, dokunma veya elle tutma gibi davranışlara karşı daha sert tepkiler verdiği sonucuna ulaşıldı.

Uzmanlar eğer hayvanın aşırı sıcaklar nedeniyle sinirliliği fazla ise gezdirmek yerine evde bırakmak daha faydalı. Üzerindeki kürkleri yani tüyleri nedeniyle dokunulmaktan hoşlanmayacağı da diğer bir araştırma bulgusu olarak karşımıza çıkıyor.

Aşırı sıcaklarda kediler için ne yapmalı? Kedileri sıcak çarpar mı? Kediler için ise durum köpeklere göre daha farklı. Kedilerin aşırı sıcaklarda başının çaresine bakmaları daha mümkün görünüyor.

Kediler, eğer bir tuzak içerisinde ya da kapalı bir yerde mahsur kalmadılarsa veya suya ulaşmalarında bir engel yoksa kolay kolay aşırı ısı nedeniyle hastalanmıyorlar.

Kedilerin genetik olarak sıcaklıklara çok daha yatkın olduğu geçmiş soylarının alışık olduğu biliniyor. Üstelik kediler köpeklerden daha mantıklı hareket edebiliyor.

Vücut sıcaklıklarını davranış olarak düzenlemede ise çok iyiler. Diğer taraftan su tüketimleri ise kötü denilebilir. Aşırı sıcaklarda bazen muslukları açık bırakmak, bulundukları yerde bir bardak suyun olması kediler için faydalı olabilir.

Ayrıca kediler donmuş su şişelerindeki buzları yalamaktan da hoşlanıyor. Bu tedbirleri alarak kedinizin yeterince sıvı almasına yardımcı olabilirsiniz.

Barınak hayvanları unutulmamalı

Uzmanlar özellikle sıcak ve güneşli havalarda barınaklarda veya kümeste yaşayan hayvanların unutulmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

Örneğin tavşan gibi beslenen hayvanların serin yerlerde tutulması gerektiğini hatırlatıyor. Suya erişimlerinin de sık sık denetlenmesi ve mümkünse kapalı ve serin mekanlarda onlara ortam sağlanması gerektiğini ifade ediyor.

Sıcaklar sadece insanlar için değil hayvanlar için kritik riskler barındırıyor. Buna diğer bir canlı türü olan bitkileri ve yabani hayvan türlerini de eklemek gerekiyor.

Aşırı sıcaklardan kaynaklı orman yangınları nedeniyle çok sayıda ağaç bitki örtüsü yok olurken yabani hayvan da yok oluyor. Aşırı sıcaklarda onları da korumak için bireysel ve kollektif tedbir almak gerekiyor.

Küresel ısınmanın yaşamı zorlaştırdığını bilerek kolaylık sağlamak insanlar olarak birinci vazifemiz olmalı.

Kaynak: Dosyahaber.com

Ekleme Tarihi: 15 Tem 2022 00:00